Giriş sorunu yaşayan kullanıcılarımızın dikkatine - Gönderilen form geçersiz hatası
  • Sistem güncellemesi sonrasında, giriş sorunu yaşıyorsanız lütfen aşağıdaki tarayıcı cookie (çerez) temizleme adımları uygulayın.
  • Chrome Mobil - Bilgisayar
  • Safari (iPhone ve diğer Apple cihazları) Mobil - Bilgisayar

Tr de psikoloji klinikleri kapatiliyor

Sadece Almanya-Turkiye ile ilgili haberlere yer verilecektir.
planck
Mesajlar: 30
Kayıt: Çrş Oca 23, 2013 3:11 am

Tr de psikoloji klinikleri kapatiliyor

Mesaj gönderen planck » Cum Ağu 02, 2013 8:05 pm

Arkadaslar ben bu haberi rastgele gordum. Butun Turkiyedeki klinik psikoloji ofisleri kapatilmis. Haber cok eski ama simdi durum ne?
Ben de diyordum ki insallah burda okuyup Turkiyede ofis acardim. Ayin 17 sinde uniye psikoloji icin kayit yaptiracagim. Simdi sogudum. Boyle sacmalik olur mu ya?

Sizlerin bu konudaki gorusleriniz nedir?
Yazik ya walla cok yazik. Gecen yilda bir suru fizik fakulteleri kapandi.

http://www.radikal.com.tr/yazarlar/kora ... di-1034021

birkan
Mesajlar: 250
Kayıt: Çrş Oca 30, 2013 3:23 am

Tr de psikoloji klinikleri kapatiliyor

Mesaj gönderen birkan » Pzr Ağu 04, 2013 12:58 am

Belki yardimci olur :
1- Psikoloji okuyunca psikolog olunuyor mu?
Psikoloji bolumu okuyan herkes psikolog unvani almaya hak kazanmaktadir. Bunun icin 4 yillik psikoloji lisans bitirmeniz gerekir.

2- Psikoloji ile PDR bolumleri ayni mi, farkli mi?
Genel olarak Psikoloji bolumu ve PDR birbirine benziyor olsa da, yogunlastiklari alanlar birbirinden farklidir. Psikoloji temel bir bilim alanidir ve 4 yillik egitim surecinde cesitli psikoloji alt alanlarina iliskin dersler verilir. Genel olarak bunlar deneysel psikoloji, gelisim psikolojisi, sosyal psikoloji, kisilik kuramlari, klinik psikoloji ve istatistiktir. PDR\'ye geleck olursak, PDR bolumleri egitim fakultesine bagli olduklarindan biraz daha egitim alanina yonelik bir icerige sahiptir. PDR mezunlari cogunlukla egitim kurumlarinda calismaktadir (diger alanlara iliskin ayrintili bir bilgim yok) ve bildigim kadariyla atanmalari kolay.

3- Psikolog ile Klinik Psikolog nedir?
Psikoloji bolumu bitirildiginde Psikolog unvani alinir, ancak klinik psikolog olunmaz. Yani diger bir ifadeyle psikolog unvaniyla resmi olarak psikoterapi yapamazsiniz. Bu hastanede calisilamayacagi anlamina gelmemekle birlikte, yapabileceklerinizin biraz daha kisitli oldugu anlamina geliyor. Terapi yapmak icin psikoloji lisans egitiminden sonra klinik psikolojide yuksek lisans yapilmasi gerekmektedir. Bu konuda bir yil kadar once yeni bir yasa cikartildi, fakat henuz yonetmekikle gerekli duzenlemeler yapilmadi. Zaman icinde biraz daha netlesecektir...

4- Psikolog olarak nerelerde calisabilirim?
Psikolog unvaniyla Turkiye\'de calisilabilecek bircok kurum bulunmaktadir (Adalet Bakanligi, Emniyet, Saglik bakanligi, Askeriye, Sosyal Hizmetler, Ozel Egitim Kurumlari vs.) ve psikoterapi disinda bir psikologun yapabilecegi oldukca cok sey vardir.

5- Psikoloji okuduktan sonra okulda calisabilir miyim? PDR okuduktan sonra Klinik yuksek lisans yapabilir miyim?
Resmi olarak okulda calismak mumkun olsa da bunun cok kolay olmadigini soylenebilir, cunku formasyon kolay kolay acilmiyor. Peki PDR mezunu olarak klinik psikolojide yuksek lisans yapilabilir mi? Yine resmi olarak ve son cikan kanunla birlikte mumkun gibi olsa da, ozellikle devlet universitesinde bir PDR mezununun klinik psikoloji yuksek lisansina kabul almasi cok zordur (neredeyse imkansiz). Belki ozel universitede kabul alabilir (o da belki), fakat ozel universitede klinik masteri yapmak 20-40 bin TL arasinda degisiyor.

6- Ozel klinik acmak icin ne yapmaliyim?
Psikolog olarak ozel yer acmak icin son cikan yasa ile birlikte bu yetki sadece Klinik Psikologlara verilmistir. Yani Lisans uzerine yuksek lisans sarti getirilmistir ki bu yurtdisinda da boyledir. Bununla birlikte Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi\'na bagli olarak Aile Danisma merkezi acilabiliyor. Bircok psikolog bu sekilde ozel is yerini isletiyor. Ancak Aile Danisma merkezi acmak icin mezun olduktan sonra belli bir sertifika alma zorunlulugu var.

7- Klinik Psikoloji yuksek lisansi kazanmak kolay mi?
Maalesef az sayida yuksek lisans acilmaktadir ve bundan dolayi kazanmasi kolay degildir, ancak yeni yasa ile birlikte ihtiyac da arttigi icin artik cok daha fazla yuksek lisans acilmaktadir. Ayrica azimle calisildiginda kazanmasi o kadar da zor degildir.

8- Hangi universitede okudugum onemli mi?
Psikoloji bilgisi olarak nerede okudugunuz cok onemli. Ama eger ben diplomami alayim sonra da KPSS ile atanayim derseniz hangi uni. oldugunun bir onemi kalmiyor. Fakat Klinik psikolog olmak istiyorsaniz fazlasiyla onem tasiyor.

9- Ozel universite ile devlet universitesi psikoloji bolumlerinden hangisini tercih etmeliyim?
Bu konuda kesin bir yanit vermek mumkun degildir, cunku hangi universite olduguna gore degisecektir. Devlet universitelerinin en buyuk avantaji cok koklu olmalari (3 buyuksehir icin soyluyorum bunu) ve bundan dolayi da oldukca kaliteli hocalarin bulunmasidir. Tabi bir de ucretsiz olmasi. Diger bir avantaji da klinik psikoloji yuksek lisans programi acabilecek alt yapiya sahipler. Ozel universitelerin ise en buyuk avantaji sosyal imkanlarin genis olmasidir. Ancak ozel universiteler genellikle para kazanmak icin kuruldugundan dolayi bilimsel kaliteyi dusuk tutabiliyorlar (hepsi degil tabi). Yani bu sene cok iyi olan bir ozel universitenin psikoloji bolumu, ertesi sene yonetimin degismesinden dolayi birden kotu bir bolum konumuna dusebilir. Bundan dolayi sececeginiz ozel universitenin ogretim kadrosunu dikkatlice incelemekte fayda var. Bazi ozel universite psikoloji bolumlerinde sadece bir tane psikoloji kokenli hoca olabiliyor ki, bu cok komik bir durumdur...

10- Psikoloji okurken matematik bilgisi onemli mi?
Her ne kadar psikoloji bolumundeki dersler sozel agirlikli olsa da, psikoloji biliminin olmazsa olmazlarindan birisi istatistiktir. Dolayisiyla psikoloji okurken en az bir ders istatistik alinir. Istatistik dersi de dogal olarak bir parca matematik icermektedir.

11- Okurken norobiyoloji konusunda ders aliyor muyuz?
Evet, temel fizyoloji bilgisi verilmektedir. Ayrica bircok psikoloji dersinin icerisinde norobiyolojik yaklasim konusu ele alinmaktadir.

12- Psikanaliz gibi alanlardan da ders alabiliyor muyuz?
Cogu psikoloji bolumunde kapsamli bir psikanaliz egitimi almak mumkun olmasa da, Freud\'un kuraminin temellerini mutlaka ogrenme firsati olacaktir. Onun disinda ilgi alanlariyla ilgili bilgi edinmek biraz da ogrencinin kendi ilgi ve cabasina kalmistir.

13- Uzmanlik (Yuksek lisans) egitimi zor mudur?
Lisansa gore yuksek lisans egitimi daha zordur. Ancak eninde sonunda bitiyor, merak etmeyin.

14- Yuksek lisans yaparken ayni zamanda bir iste calisabilir miyim?
Ders gunlerini ayarladiktan sonra neden olmasin, fakat tam zamanli bir iste calismak mumkun olmayacaktir. Genellikle 2 gun kadar bir zaman ayirmak gerekir ve devam konusu psikoloji bolumlerinde dikkate alinmaktadir.

15- Akademik olarak ilerlemek icin ne yapmak gerekir?
Bu sorunun cevabi bircok bolum icin ayni olsa da, kisaca ozetlersek. Iyi bir lisans ortalamasi ile mezun olmak, yuksek bir dil puanina sahip olmak, kongre vb. faaliyetlerde aktif rol almak ve hocalarla iyi bir diyaloga sahip olmak, cunku bu size kendinizi gelistirme firsati saglayacaktir.

alintidir.

Cevapla