Giriş sorunu yaşayan kullanıcılarımızın dikkatine - Gönderilen form geçersiz hatası
  • Sistem güncellemesi sonrasında, giriş sorunu yaşıyorsanız lütfen aşağıdaki tarayıcı cookie (çerez) temizleme adımları uygulayın.
  • Chrome Mobil - Bilgisayar
  • Safari (iPhone ve diğer Apple cihazları) Mobil - Bilgisayar

Pasaportta harclar indi ama...

Sadece Almanya-Turkiye ile ilgili haberlere yer verilecektir.
baran burak
Mesajlar: 297
Kayıt: Cum Tem 10, 2009 9:35 pm

Pasaportta harclar indi ama...

Mesaj gönderen baran burak » Sal Haz 22, 2010 12:12 pm

Yapilan yeni duzenlemelerle pasaport ve sure uzatim ucretleri yeniden duzenlenerek yaklasik yuzde 50 indirime gidildi.
Ancak 1-20 Haziran tarihleri arasinda e-pasaport alanlar ya da basvuru yapanlar magdur duruma dustuler. Magdurlar simdi odedikleri fazla ucretten kaynaklanan farkin geri odenmesini bekliyor. E-pasaport Cagri Merkezi ise bu konudaki sikayetlere verecek cevap bulamiyor.

Bakanlar Kurulu karariyla 492 sayili Harclar Kanununun eki (6) sayili tarifenin “I- Pasaport Harclari” baslikli bolumunun (1) numarali fikrasinda yer alan pasaport islemleri icin 2010 yilinda uygulanmakta olan maktu harc tutarlari yeniden belirlendi.

Boylece CNNTurk.com\'un daha once defalarca pasaport ve sure uzatim ucretlerinin dunyadaki ornekleriyle karsilastirildiginda astronomik oldugu ve mutlaka dusurulmesi gerektigi yonundeki haberlerindeki taleplere yakin olarak bu ucretler eskiye oranla yariya yariya dusuruldu.

Yeni ucretler dunyadaki orneklerine gore halen pahali olmakla birlikte aradaki siradisi astronomik farklar buyuk oranda kapandi. Yeni yilda yapilacak ikinci bir duzenlemeyle fiyatlarin tamamen dunya standartlarina cekilmesi tum halkin beklentisi.

YENI FIYATLARA GORE DUNYADAKI DURUMUN TURKIYE\'YLE KARSILASTIRMASI

5 yil sureli bir pasaport icin (cuzdan bedeli dahil) hangi ulke ne kadar oduyor?

Turkiye (5 yillik): 360 TL
Ingiltere (10 yillik): 192.54 TL
Fransa (10 yillik): 178 TL
Almanya (10 yillik): 162 TL
Italya (10 yillik): 211 TL

Goruldugu gibi fiyatlar inmesine ragmen halen standartlarin cok cok ustunde ve halen cok yuksek ucret oduyoruz.

PEKI YA 20 HAZIRAN\'DAN ONCE E-PASAPORT ALANLARIN MAÐDURIYETI NE OLACAK?

Fiyatlarin dusurulmesiyle birlikte yeni sorunlar ortaya cikti. 1 Haziran 2010 tarihinden itibaren e-pasaportlarin dagitimina baslanmisti. Fiyat duzenlemesi ise ancak 20 Haziran 2010 tarihinde yururluge girdi. Ustelik fiyatlarin dusurulmesi yonunde bir duzenleme hazirlandigi da kamuya aciklanmadi. Vatandaslar da indirim hazirligindan haberdar olmadiklarindan fahis ucretlere e-pasaportlari aldilar.

Sorun ise su: 1 ile 20 Haziran arasinda pasaport ve sure uzatim basvurusu yapanlar magdur oldular.

Ornegin...

- 1 Haziran tarihinde 5 yil sureli e-pasaport basvurusu yapan bir kisi bunun icin 754.30 TL odedi.
- Eger ayni kisi 21 Haziran 2010 tarihinde 5 yil sureli e-pasaport basvurusu yapsaydi bunun icin 360 TL (310 TL + 50 TL) odeyecekti.

Yani 20 Haziran\'dan once e-pasaport alan bir kisi 20 Haziran\'dan sonra e-pasaport alan bir kisiden tam 395 lira 70 kurus daha fazla odedi.

Ne olacak bu 395 lira 70 kurus?

Hakli olarak 20 Haziran\'a kadar e-pasaport alanlar kendilerini haksizliga ugramis hissediyorlar.

Bakanlar Kurulu karariyla Resmi Gazete\'de yayimlanarak yururluge giren duzenlemenin altinda 1 Cumhurbaskani, 1 Basbakan ve 26 Bakanin imzasi bulunuyor.

Ne ilginctir ki bu 28 kisiden hicbiri de cikip da "Ya kardesim, peki daha onceden e-pasaport alanlar magdur olmayacaklar mi? Onlarin magduriyetini giderecek hicbir sey yok bu duzenlemede..." demiyor.

CNNTurk.com olarak bu duzenlemeyi hazirlayan ve buna imza atanlari 1-20 Haziran tarihlerinde e-pasaport basvurusu yapanlarin magduriyetlerini gidermeye davet ediyor ve yeni bir babayigit Bakanin cikip bu haksizligi duzeltmesini bekliyoruz.

Halkin yolunacak "kaz" olmadigi gercegini siyasetcilerin aklina kazimak

Maliye Bakani Mehmet Simsek, pasaport ucretlerindeki indirim icin "Turkiye’de her zaman harclar vergiler artirilmiyor. Bakin dusuruldugu donemler de oluyor. Biz pasaport harclarini yuzde 50 dusurduk. Pasaportlarda kiymetli evrak bedelini de cok ciddi bir sekilde neredeyse 3/1’e yakin bir fiyata indirdik. Daha fazla vatandasimiz daha az ucret odeyerek pasaporta kavusma imkanina sahip olacak" diye konustu.

Peki ama sayin Bakan sormazlar mi adama "Bugune kadar vatandaslara Avrupali\'nin odediginin neredeyse 5 kat fazlasina pasaport ve sure uzatimi fiyati uygulayan kimdi?" diye. Ki daha once de belirttigimiz gibi halen fiyatlar Avrupa\'daki emsallerinden daha yuksek. "Fiyatlari Avrupa\'daki seviyesine yaklastirdik" demek yerine populist bir yaklasimla "Biz pasaport harclarini yuzde 50 dusurduk" demenin manasi nedir?

Normal bir vatandas olsa "Zaten pahali olan pasaport ve sure uzatim ucretlerine 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren fahis zam yapan duzenlemeyi yapan da siz degil miydiniz Sayin Bakanim" derdi... Ki o zaman (1 Ocak 2010) Bakan Simsek cikip da "Biz Pasaport fiyatlarini yuzde 50 artirdik" demedi.

Bu durum vatandasa once tisortlere yuzde 100 zam yapip sonra fiyati yuzde 50 indirip satis yapan magazalarin taktiklerini hatirlatiyor.

Halen cevaplanmayan sorular ve acikta kalan noktalar

1-Schengen hakkimiz soke soke aliriz

Turkiye\'nin Schengen vizesi kapsamina alinmasiyla ilgili AB\'den guzel haberler gelmisti. Bu konuda Gumruk Birligi anlasmasi kapsaminda hakkimiz olan bu uygulamanin bir an evvel yururluge girmesi icin Hukumetin harekete gecmesi gerekiyorsa bunun icin bir calisma komisyonu kurmasini ve hakkimizi bize teslim etmesini bekliyoruz.

2-Yurtdisi cikis har(a)ci

Anayasanin TC vatandaslarina verdigi seyahat etme ozgurlugu hakkini gaspeden ve Anayasa\'ya aykiri olan bu uygulamanin tamamen kaldirilmasi ve gecmise donuk olarak (19 Agustos Depremi\'yle ilgili yapilan ilk duzenlemenin bittigi tarihten sonraki bolum icin) hak sahiplerine bu ucretlerin geri odenmesinin bir an evvel yapilmasini bekliyoruz.

3-Resit olmayanlara pasaport zorunlulugunun kaldirilmasi

Daha onceden cocuklar icin pasaport zorunlulugu yoktu. E-pasaport uygulamasiyla cocuklara hatta "bebelere" bile pasaport zorunlugu getirildi. 6 aylik bir bebegin pasaportunu muhafaza edemeyecegi gercegini gormezden gelen bu uygulamanin getirdigi mali kulfet de cabasi. Bu uygulamadan da bir an evvel vazgecilmesi yonunde adimlar bekliyoruz


detayli bilgileri bu linkten ogrenebilirsiniz http://www.habervakti.com/?page=news_details&id=29425

dokuzonbes
Mesajlar: 104
Kayıt: Çrş May 19, 2010 10:39 am

Pasaportta harclar indi ama...

Mesaj gönderen dokuzonbes » Sal Haz 22, 2010 3:47 pm

guzel bir haber iykide gurkani dinlemisim pasaport konusunda.

pasaport harclari yine yuksek ama bundan iyisi su an icin yok maalesef. kazanilmis bir mevzi olarak bakalim derim.
allahini seven defansa gelsin

Cihan
Mesajlar: 126
Kayıt: Sal Mar 24, 2009 4:21 pm

Pasaportta harclar indi ama...

Mesaj gönderen Cihan » Sal Haz 22, 2010 11:41 pm

aralikta 500 lira civari vermistim 5 yillik icin sans :)

technonur
Mesajlar: 799
Kayıt: Pzr Oca 17, 2010 1:39 pm

Pasaportta harclar indi ama...

Mesaj gönderen technonur » Cum Haz 25, 2010 10:42 pm

bence bu istekleri biraz yersiz olmus sonucta bunu bir kampanya gibi dusunun adam hic onceden pahaliya alana gel kardesim senin de fiyat farkini vereyim gibi birsey diyor mu yok eger tutupta epasaport alanlara ucret farki geri verilecek denilirse bu sefer epasaport cikmadan birkac ay once alanlarda bize hem epasaport verilmedi hemde 2 kati fiyatini odedik diyecek kisacasi eger bu yapilirsa ortalik dahada karisir. onun icin bence en iyisi uygulamanin kabul edildigi tarihten uygulanmasi daha mantikli

Cevapla