Giriş sorunu yaşayan kullanıcılarımızın dikkatine - Gönderilen form geçersiz hatası
- Sistem güncellemesi sonrasında, giriş sorunu yaşıyorsanız lütfen aşağıdaki tarayıcı cookie (çerez) temizleme adımları uygulayın.
- Chrome Mobil - Bilgisayar
- Safari (iPhone ve diğer Apple cihazları) Mobil - Bilgisayar
Ehliyet gecerliligi ile ilgili yasa
Okul ve universite ogrencileri icin ozel duzenlemeler;
Bir universitede yada okulda okuyor olmak surekli ikamet yerinin degistirilmesini gerektirmemektedir. Boylece Federal Almanya\'da okuduklari sure icerisinde, okul ve universite ogrencilerinin kendi memleketlerinde aldiklari surucu belgeleri burada gecerlidir.
Yasada boyle demis benmi yanlis anliyorum yoksa ehliyetlerimizi burda kullanabilme sansimiz var mi?
Bir universitede yada okulda okuyor olmak surekli ikamet yerinin degistirilmesini gerektirmemektedir. Boylece Federal Almanya\'da okuduklari sure icerisinde, okul ve universite ogrencilerinin kendi memleketlerinde aldiklari surucu belgeleri burada gecerlidir.
Yasada boyle demis benmi yanlis anliyorum yoksa ehliyetlerimizi burda kullanabilme sansimiz var mi?
bunu turk yasalari demis sanirsam ?
Hayir alman yasalari diyor bilmiyorum ben yanlismi anliyorum.
Sonderregelungen fur Studenten und Schuler;
Allein der Besuch einer Universitaet oder Schule hat keine Verlegung des ordentlichen Wohnsitzes zur Folge. Fahrerlaubnisse, die Studenten und Schuler waehrend ihres Studienaufenthalts in der Bundesrepublik Deutschland in ihrem Heimatstaat erwerben, sind hier also gultig.
Sonderregelungen fur Studenten und Schuler;
Allein der Besuch einer Universitaet oder Schule hat keine Verlegung des ordentlichen Wohnsitzes zur Folge. Fahrerlaubnisse, die Studenten und Schuler waehrend ihres Studienaufenthalts in der Bundesrepublik Deutschland in ihrem Heimatstaat erwerben, sind hier also gultig.
onune arkasina da bakmak lazim bunun bence. sadece buna bakarak kesin bisey demek zor. ama dedigine benzer bi anlam cikiyo. tek takildigim yer erwerben. gecmis zamanda kullanilmamis, yani hali hazirda sahip oldugumuz surucu izni anlamina gelmeyebilir.
http://www.fahrschule-marz.de/autofuehr ... cheine.htm
Onunde arkasinda bizi ilgilendiren birsey goremedim, yurtdisina giden alman ogrencilerden bahsetmis.
Onunde arkasinda bizi ilgilendiren birsey goremedim, yurtdisina giden alman ogrencilerden bahsetmis.
bu konu farkli bi konu tabi yanlis anlamadiysam. burada dedigim gibi alinmis ehliyetten bahsetmiyo hem zaten II nolu konunun basinda avrupa birligi ya da anlasmali devletlerden bahsediyo. bize vuran kisim III ve IV nolu paragraflar.
almanyada ehliyet almak icin wohsitz yani ikametin devamli olarak almanyada olmasi ve bu ikametin oldugu sehirden ehliyet alma zorunlulugu var. burada bundan bahsediyo. sadece ogrenim amaciyla almanyada bulunmak duzenli ikametin degistirilmesini gerektirmiyo bu yuzden de kendi ulkenizden alacaginiz ehliyet de gecerlidir anlaminda soylenmis. gidip kendi ulkesinde de alabilir ogrenci yani. dedigim gibi yine almanyanin kabul ettigi ulkelerin ehliyetleri olmak durumunda bunlar yine. turk ehliyetlerine yine vurmaz.
benim anladigim bu.
almanyada ehliyet almak icin wohsitz yani ikametin devamli olarak almanyada olmasi ve bu ikametin oldugu sehirden ehliyet alma zorunlulugu var. burada bundan bahsediyo. sadece ogrenim amaciyla almanyada bulunmak duzenli ikametin degistirilmesini gerektirmiyo bu yuzden de kendi ulkenizden alacaginiz ehliyet de gecerlidir anlaminda soylenmis. gidip kendi ulkesinde de alabilir ogrenci yani. dedigim gibi yine almanyanin kabul ettigi ulkelerin ehliyetleri olmak durumunda bunlar yine. turk ehliyetlerine yine vurmaz.
benim anladigim bu.
Alinmis ehliyetten bahsediyor zira ogrenci isterse 6 ay sonra Almanya ehliyeti alabilir diyor da sikinti o degil. Dedigin gibi II numarali paragraf altinda oldugundan sanirim burda ab uye ulkeleri ve avrupa ekonomi alani ulkelerinde alinan ehliyetlerden bahsediyor.
Ayrica soylede kotu bir haber aldim.
Yeni tip surucu belgeleri ve Ulkemiz surucu belgelerinin uluslararasi gecerliligi ile ilgili calismalar devam etmektedir. Konu hakkinda calismalar tamamlandiginda kamuoyuna duyurulacaktir.
Yeni tip surucu belgelerinin duzenlenmesine 2014 yili yaz aylarinda baslanmasi planlanmaktadir.
                             Â
Iyi gunler dileriz.Â
Â
Trafik Uygulama ve Denetleme Dairesi Baskanligi
Yeni tip surucu belgeleri ve Ulkemiz surucu belgelerinin uluslararasi gecerliligi ile ilgili calismalar devam etmektedir. Konu hakkinda calismalar tamamlandiginda kamuoyuna duyurulacaktir.
Yeni tip surucu belgelerinin duzenlenmesine 2014 yili yaz aylarinda baslanmasi planlanmaktadir.
                             Â
Iyi gunler dileriz.Â
Â
Trafik Uygulama ve Denetleme Dairesi Baskanligi
o paragrafi duzgun okuyunca anlasildi olay. alinmis ehliyetten bahsetmiyo izzy. orada yazili olan ehliyet turleri almanyaya tasindigin tarihte son bitis tarihine kadar gecerli ve sonrasinda almanyada uzatma icin basvurman lazim diyo. ama ogrenciysen bu senin daimi oturumunu bozmadigindan kendi ulkende alacagin ehliyet burada da gecerlidir diyo(bunu icinde ehliyet uzatmasi da var). eger AB uye ulkelerinden ogrenciler almanyada en az 6 ay ikamet ederse almanyada da ehliyete basvurabilir diyo. bu tamamen farkli bi konudan bahsediyo. alinmis ehliyet dese "erworben haben" der sonunda. tir kamyon otobus ehliyetlerinin gecerlilik tarihi var. surekli uzatma yapiyosun.
ben sana daha kotu bisey soyleyeyim. uluslararasi gecerli ehliyeti kendi kendine mi cikarticak bizim ulkemiz anlamiyorum. almanya duzenlemelere bakip hoslarina gitmezse bizim yeni duzenlemeler ve almanya kendi yasal duzenlemelerini degistirmezse turkiye anca kendi kendine uluslararasi dedigi bi ehliyet cikartir. turkiye AB ye yakin zamanda giremeyecegine gore, almanya da sayet duzenleme yapmazsa anca kendimizi kandiririz uluslararasi gecerli ehliyet var diye. yani suan icin pek olasi duran bisey degil ve almanyanin turkiyeye bakis acisina bakarsak 2014te tamamen AB ye uyumlu ehliyet versek bile almanya gozlem yapip ondan sonra bu sinav sartlarini falan kaldirir ki bu da bence 2014 falan degil en erken 2015-2016da olur. ama umarim 2014te olur da ben yanilirim
ben sana daha kotu bisey soyleyeyim. uluslararasi gecerli ehliyeti kendi kendine mi cikarticak bizim ulkemiz anlamiyorum. almanya duzenlemelere bakip hoslarina gitmezse bizim yeni duzenlemeler ve almanya kendi yasal duzenlemelerini degistirmezse turkiye anca kendi kendine uluslararasi dedigi bi ehliyet cikartir. turkiye AB ye yakin zamanda giremeyecegine gore, almanya da sayet duzenleme yapmazsa anca kendimizi kandiririz uluslararasi gecerli ehliyet var diye. yani suan icin pek olasi duran bisey degil ve almanyanin turkiyeye bakis acisina bakarsak 2014te tamamen AB ye uyumlu ehliyet versek bile almanya gozlem yapip ondan sonra bu sinav sartlarini falan kaldirir ki bu da bence 2014 falan degil en erken 2015-2016da olur. ama umarim 2014te olur da ben yanilirim
welininde dedigi gibi boyle birseyin olmasina bende fazla ihtimal vermiyorum ... almanyadan alinan ehliyet tr de gecerli ya iste onu tartismak lazim asil .
bekleyelim bakalim 2014 e kadar belki degisir biseyler kim bayilacak simdi bide ehliyete 1000 euro . bayilmis olanlar yanlis anlamasin para olsa bende almistim coktan =)
bekleyelim bakalim 2014 e kadar belki degisir biseyler kim bayilacak simdi bide ehliyete 1000 euro . bayilmis olanlar yanlis anlamasin para olsa bende almistim coktan =)
gdld
970euro bayildim toplamda
almanyadan alinan ehliyet, baktigim yazilara gore, turk vatandaslari kesin donus yapmissa 1 sene icinde degistirilmeli turk ehliyetine diye ibare var. ne kadar dogru bilmiyorum. yabancilar icin gecici kalislarda tercumesi olmasi lazim denmis. degisim sanirsam sinavsiz oluyo yani pek bi yaptirimi yok acikcasi.
almanyadan alinan ehliyet, baktigim yazilara gore, turk vatandaslari kesin donus yapmissa 1 sene icinde degistirilmeli turk ehliyetine diye ibare var. ne kadar dogru bilmiyorum. yabancilar icin gecici kalislarda tercumesi olmasi lazim denmis. degisim sanirsam sinavsiz oluyo yani pek bi yaptirimi yok acikcasi.
Bir karsilikli anlasma durumu olmadan zaten gecerli olmasi pek mumkun degil bunu herhalde Turk yetkililer dusunuyordur. Uluslararasi gecerliligi hakkinda calismalarimiz suruyor demisler, uluslararasi normlara uygunlugu konusunda degil sadece calismalar.
-
Abiler simdi ben sizin msjlarinizi komple okudum . anladigim kadariyla mesela benim suan Turkiye de ehliyetim var. ben simdi almanyaya gidince sifirdan mi ehliyete yazilacagim? Yazili sinavlara direksiyon sinavina sifirdan mi giricem?
turkiyeden ehliyetin varsa, almanyaya geldigin andan itibaren 3 seneye kadar degisim yapma hakkin var. degisimde teorik derslere girme zorunlulugu yok, zorunlu direksiyon dersleri zorunlulugu yok ama direksiyon sinavi pratigi yapmama hakkin da var ama o sekilde cok zor gecersin.
degisim icin gorme testine, ilk yardim dersine giriceksin. surucu kursuna yazilma parasini ne kadar ucuza getirebilirsen o kadar iyi. bu kurstan kursa degisiyo. sonra fuhrerscheinstelle den sana surucu iznine basvuruyosun, izin ciktiginda da sinavlara girebiliyosun. teorik sinav once, gecersen direksiyon sinavi. istersen direksiyon sinavi ve teorik sinavi ayni gun de yapabiliyosun. tabi bu sinavlarin ucretleri var, vergiler var, direksiyon derslerinin ucretleri var. hepsini toplayinca minimumla ben 700euroya alabiliyodum ehliyeti. derslerle 970 i buldu. sinavlar kolay sanma tam tersine calisman lazim. ozellikle direksiyon sinavinda en ufak onemli hatada direk tmm geri donelim deyip indiriyolar seni ve basarisiz olarak geri donuyosun. o sinav ucreti yaniyo tabi bu durumda. direksiyon sinavi 295euro mu ne munihte.
gelelim 3 sene gecti napicaksin bu durumda. bu durumda yeni bastan basliyosun ehliyete. girmek zorunda olmadigin derslere girmek zorundasin. bu durumda fiyat 1500-1600euroyu bulabiliyo.
yeni bastan alirsan 2 sene stajyer surucu oluyosun. degisim yapiyosan turkiyede 2 seneden fazla ehliyetin varsa stajyerlik durumun olmuyo.
degisim icin gorme testine, ilk yardim dersine giriceksin. surucu kursuna yazilma parasini ne kadar ucuza getirebilirsen o kadar iyi. bu kurstan kursa degisiyo. sonra fuhrerscheinstelle den sana surucu iznine basvuruyosun, izin ciktiginda da sinavlara girebiliyosun. teorik sinav once, gecersen direksiyon sinavi. istersen direksiyon sinavi ve teorik sinavi ayni gun de yapabiliyosun. tabi bu sinavlarin ucretleri var, vergiler var, direksiyon derslerinin ucretleri var. hepsini toplayinca minimumla ben 700euroya alabiliyodum ehliyeti. derslerle 970 i buldu. sinavlar kolay sanma tam tersine calisman lazim. ozellikle direksiyon sinavinda en ufak onemli hatada direk tmm geri donelim deyip indiriyolar seni ve basarisiz olarak geri donuyosun. o sinav ucreti yaniyo tabi bu durumda. direksiyon sinavi 295euro mu ne munihte.
gelelim 3 sene gecti napicaksin bu durumda. bu durumda yeni bastan basliyosun ehliyete. girmek zorunda olmadigin derslere girmek zorundasin. bu durumda fiyat 1500-1600euroyu bulabiliyo.
yeni bastan alirsan 2 sene stajyer surucu oluyosun. degisim yapiyosan turkiyede 2 seneden fazla ehliyetin varsa stajyerlik durumun olmuyo.
-
Vay bee adamlara bak. Aslinda dogru olan da bu bizim burda ehliyete yazilirsin bir derse girmezsin kittapdaki cikmis sorulara biraz baksan aynilarini soruyolar zaten hemen gecersin. Direksiyon sinavi desen ayni keza 10 dk suruyosun tmm gectin diyorlar. Adamlar tabi kabul etmez bizim ehliyeti:-) bu yeni ehliyet sistemi de palavra bence uluslararasi gecerliligi olacakmis guya. . . bu hususta sana katiliyorum ab kabul etmedikten sonra bizimkiler istedikleri kadar uluslarrasi desin sonucta sadece bir cip olacak farkli olarak.
Adamlar bizim ehliyeti tabi kabul etmez yaklasimi hic dogru degil. Bu tamamen diplomatik birsey senin ehliyeti nasil aldiginla ilgilenmiyorlar. Oyle olsa 6 ay gecerli olmaz.
o turistik amacli gelenleri magdur etmemek adina yapilmis bi surec. diplomatik bir surec olsa belli bi seneye kadar ki 90larda olsa gerek turk ehliyeti burda ayni sekilde gecerliydi. ayni daha onceden vize uygulamasinin olmadigi gibi. ama sonradan ehliyet icin hem teorik hem de pratik sinav zorunlulugu hatta gorme testi ve ilk yardim egitimi zorunluluklari getirildi. bu sadece diplomatik degil bizim standartlarin cok daha asagida olmasindan kaynaklanan bisey.
hadi onu gectim uygulamada bakarsak; burda trafige ciktin mi izzy bilmiyorum ama 2009 dan beri turk ehliyetine sahibim pratigim fena degil diyebiliriz yani. ama burdaki sinavi gecmek icin ne kadar ter doktum. hadi tmm sinav biraz sert onu gectim ama trafige cik turkiyede kurallarin yarisini bile bilmedigimizi farkediceksin.
hadi onu gectim uygulamada bakarsak; burda trafige ciktin mi izzy bilmiyorum ama 2009 dan beri turk ehliyetine sahibim pratigim fena degil diyebiliriz yani. ama burdaki sinavi gecmek icin ne kadar ter doktum. hadi tmm sinav biraz sert onu gectim ama trafige cik turkiyede kurallarin yarisini bile bilmedigimizi farkediceksin.
Eksiklik olmadigini soylemiyorum fakat sebep bu eksiklik degil sebep diplomatik. Turisti magdur etmemek icin verilse 6 aylik olmaz, 1 aylik 2 aylik olur bulgaristan\'da yunanistan\'da verilen ehliyet cokmu duzgun veya amerika\'da. Amerika\'da utanmasalar marketlerde satacaklar.
-
Izzy seni de anliyorum ama benim demek istedigim asil olmasi gereken hangisi. Benim icin problem yok ben zaten.ehliyeti almadan once de araba kullanmasini biliyordum. Ama sizde biliyorsunuzdur etrafimizda bir suru araba kullanmasini bilmeden ehliyet alan ve o halde trafige cikan insan var.Onun icinde almanya nin kendi bunyesinde ehliyet verdigi kisilerin gecirdigii surecle bizim gecirdigimiz sureci bir tutmamasi gayet normal bence.
amerikan ehliyetleri icin pratik sinav zorunlulugu yok genel olarak ama eyaletine gore teorik sinava girme zorunlulugu var. ister teorik sinav zorunlulugu olsun ister olmasin degisikligi yapmak zorunda 6 ay sonra amerikan ehliyetine sahip olanlar da. yoksa gecersiz aynen bize oldugu gibi.
turist demek yanlis olabilir. kisa sureli kalanlar icin diyelim. mesela 1 senelik oturumun varsa ve 1 sene sonra almanyadan ayrilicaksan 12 aya kadar gecerlilik suresini uzatma hakkin var. diplomatik olsa bu esnekligi yapmazlardi sanirim.
benim dusuncem bu sekilde.
turist demek yanlis olabilir. kisa sureli kalanlar icin diyelim. mesela 1 senelik oturumun varsa ve 1 sene sonra almanyadan ayrilicaksan 12 aya kadar gecerlilik suresini uzatma hakkin var. diplomatik olsa bu esnekligi yapmazlardi sanirim.
benim dusuncem bu sekilde.