Giriş sorunu yaşayan kullanıcılarımızın dikkatine - Gönderilen form geçersiz hatası
  • Sistem güncellemesi sonrasında, giriş sorunu yaşıyorsanız lütfen aşağıdaki tarayıcı cookie (çerez) temizleme adımları uygulayın.
  • Chrome Mobil - Bilgisayar
  • Safari (iPhone ve diğer Apple cihazları) Mobil - Bilgisayar

Elektronik Oturma Musaadesine (eAT) Dair Bilinmesi gerekenler

Turk ve Alman devlet daireleri: Turk Konsoloslugu'ndaki islemler, yabancilar dairesi, saglik sigortasi, isci vizesi, askerlik, ehliyet...
ysFF
Mesajlar: 307
Kayıt: Çrş Eyl 24, 2014 4:29 pm
Konum: Düsseldorf
İletişim:

Elektronik Oturma Musaadesine (eAT) Dair Bilinmesi gerekenler

Mesaj gönderen ysFF » Pzr Nis 10, 2016 1:24 pm

1- Elektronik oturma musaadesi
2- Fotograf ve parmak izleri
3- Ek hukumler (sartlar)
4- Online kimlik fonksiyonu
5- Elektronik imza
6- Oturma musaadeniz icin yeni kullanim olanaklari
7- Veri guvenligi
8- Calinirsa veya kaybedilirse ne olur
9- ... olursa ne olur

Giris

[quote]Kisaltmalar
eAT: elektronischer Aufenthaltstitel (Elektronik oturma musaadesi)
PIN: Personal Identification Number (Kisisel kimlik numarasi)
PUK: Personal Unblocking Key (Kilit acma sifresi)
QES: Qualifizierte elektronische Signatur (Nitelikli Elektronik Imza)
VfB: Vergabestelle fur Berechtigungszertifikate (Yetki sertifikasi veren daire)[/quote]

Size Yabancilar Dairesi tarafindan verilen oturma izni (oturma musaadesi, ikamet musaadesi, surekli oturma EG ve AB Mavi Karti) simdiye kadar bir kart seklinde pasaportunuza yapistiriliyordu.
1 Eylul 2011 tarihinden itibaren “Elektronik Oturma Musaadesi” (eAT) kendi basina ve kredi karti boyutlarinda bir evrak olarak elektronik ilave fonksiyonlari ile duzenlenecek
ve size teslim edilecektir. Bu evrak, AB uyesi olmayan ulkelerin vatandaslarina, kendi basina bir evrak olarak duzenlenecektir.
Ayni yontem, bugune kadar kagit formatinda kendi basina bir evrak olarak AB uyesi ulkelerin vatandaslari ve Isvicre vatandaslari ve bunlarin aileleri icin duzenlenen oturma hakkina dair belgeler (oturma karti, surekli oturma karti ve Isvicreliler icin oturma musaadesi) icin de gecerli olacaktir.
eAT, kartin icinde temassiz bir cipe sahiptir ve bu cipin icinde biyometrik ozellikler (fotograf ve 6 yasini doldurduktan sonra iki adet parmak izi), ek hukumler (sartlar) ve kisisel veriler kayitli olacaktir. Ayrica bu cipin icinde elektronik bir kimlik kaniti ve elektronik imza kullanma olanagi da bulunacaktir.

Ozetle elektronik oturma musaadesi

- Kullanima baslama tarihi 1 Eylul 2011
- Simdiye kadar kullanilan yapistirilan kagidin yerine gececek.
- Avrupa Birligi uyesi olmayan ulkelerin vatandasi olan tum yabancilar icin (= Ucuncu ulke vatandaslari) Avrupa capinda tek tip oturma musaadesi uygulamasi.
- Kredi karti boyutunda
- Kartin icinde temassiz cip
- Dijital bir fotograf ve alti yasini dolduranlar icin parmak izi sayesinde sahtesinin yapilmasina ve kotu niyetle kullanilmasina karsi koruma. Bu sayede oturma musaadesinin kime ait oldugu kesin olarak belirlenebilmektedir.
- Internette ve otomatlarda gerceklestirilen islemler/faaliyetler icin elektronik kimlik tanimlama fonksiyonu
- Dijital dokumanlarin hukuken baglayici olarak imzalanabilmesi icin elektronik imza atilacak sekilde hazirlanmistir.

1- ELEKTRONIK OTURMA MUSAADESI

eAT nicin uygulanacaktir?

Tum AB uyesi ulkeler eAt kullanimina gecmek icin yukumlu kilinmislardir. Bunun icin 1030/2002 No’lu ve 380/2008 No’lu AB Talimatnameleri temel olusturmaktadir. Hedef, Avrupa Birligi ulkelerinde ucuncu ulke vatandaslarina verilen oturma musaadelerini tek tip haline getirmek ve dokumanin sahibi ile dokuman arasindaki baglari, biyometrik veriler vasitasiyla onemli olcude arttirmak ve bu sayede kotu niyetli kullanimlara karsi korumaktir.

Eski oturma musaadeleri gecerliliklerini koruyacaklar mi?

Pasaportlarda ve pasaport yerine gecen belgelerde bulunan, simdiye kadar verilmis olan oturma musaadeleri, en fazla 31.08.2021 tarihine kadar gecerli olacaktir.

eAT ne kadarlik bir sure icin gecerlidir?

eAT’nin gecerliligi, oturma musaadesinin veya oturma hakkina dair belgenin turune ve Yabancilar Dairesinin oturma musaadesi hakkinda verecegi karara bagli olacaktir. Suresiz verilmis olan oturma musaadelerinde kartin kullanim suresi 10 sene ile sinirlanmistir. 10 sene sonra yeni bir kart duzenlenmek zorundadir.

[quote]Onemli:
Simdiye kadar uygulanan oturma musaadelerinde veya oturma hakkina dair bir belgede oldugu gibi, eAT de buna dair kayitli olan pasaport veya pasaport yerine gecen belgenin gecerlilik suresince, gecerli olacaktir. Lutfen gecerlilik suresi bitmeden once vakitlice yeni bir pasaport veya pasaport yerine gecen belge almaya dikkat edin.[/quote]

eAT’nin fonksiyonlarina dair bilgiler:
1. eAT’nin cipinde sizin fotografiniz ve parmak izleriniz kaydedilmistir. Boylece eAT’nin kotu amacli kullanilmasi engellenmektedir. Biyometrik fonksiyonlar vasitasiyla ayni zamanda kimliginiz de korunmus olmaktadir.

[quote]Onemli:
Sizin dijital fotografiniza ve parmak izlerinize ancak devlet daireleri, ornegin polis ve Yabancilar Daireleri, erisebilir. Bu verilerin kayitli oldugu cip bolumu ozel bir koruma altindadir.[/quote]

2. Oturma musaadesine dair ek hukumler ve diger sartlar, eAT’nin uygulamaya girmesi ile birlikte, artik ilave bir kagida yazdirilmayacak ve pasaporta yapistirilmayacaktir. Bunun yerine eAT’nin cipinde kayitli olacak ve ilave bir kagida yazdirilacaktir. Bu ilave kagit size eAT ile birlikte teslim edilecektir.

[quote]! Onemli:
Cipte kayitli olan ek hukumlere ancak yetkili devlet daireleri, ornegin polis ve gumruk erisebilir[/quote]

3. Yeni bir olanak, Online kimlik fonksiyonu olarak ta adlandirilan “kendini Online kanitlama” fonksiyonudur. Bu sayede internette veya otomatlarda guvenli ve kesin bir
sekilde kayit yapabilir ve kimliginizi kanitlayabilirsiniz. Online kanitlama fonksiyonu, internette karsinizdaki kisinin gercekten iddia ettigi kisi olup olmadigini denetleme imkanini sunar.
Bu fonksiyon sayesinde sizin kisisel verileriniz daha iyi korunmaktadir.

[quote]! Onemli:
Hangi kisisel verilerinizin aktarilacagina kendiniz karar verebilirsiniz.[/quote]

4. Yeni imza fonksiyonu, kisisel imzaniz ile ayni anlami tasimaktadir. Bu sayede, daha once sadece yazili sekli ile hukuken gecerli olan sozlesmelere veya dilekcelere kolay
ve rahatca online yontemi ile imza atabilirsiniz. Elle atilmis imzalarin oldugu kagit ciktilara ve bunlarin posta yolu ile gonderilmesine artik gerek yoktur.

eAT’nin cipinde hangi veriler kayitlidir?

Cipin icinde, kartin uzerinde basili olan veriler (Ornegin isim(ler), soy isim, adres) ayrica dijital olarak kaydedilmektedir. Cip ayrica biyometrik verileri (parmak izleri ve fotograf) ve olasi ek hukumleri (sartlari) icermektedir.

2- FOTOÐRAF VE PARMAK IZLERI

Fotograf kartin uzerine basilir ve elektronik yontem ile cipin icinde kaydedilir. Fotograf icin asagidaki sartlar gecerlidir:

- Fotograf guncel olmak zorundadir.
- Yuzunuz fotografin ortasinda, pecesiz ve taninabilir olmak zorundadir (onden
cekilmis, yarim profil seklinde degil).
- Dini sebeplerden dolayi takilan fakat yuzu kapatmayan bas ortusu olabilir.
- Gozler acik ve belirgin olarak gorulebilir olmak zorundadir.
- Bu kurallardan istisnalar, tibbi sebeplerden dolayi mumkun olabilir.

6 yasini doldurmus ve AB Uyesi ulke vatandasi olmayan tum yabancilar, elektronik oturma musaadesinin cipinde iki parmak izi kaydettirmek zorundadir. Bu sayede dokumanin sahibi ile dokuman arasindaki baglar, arttirilacak ve bu sayede kotu niyetli kullanimlara karsi korunacaktir.

Parmak izleri eAT’nin haricinde bir yerde daha kalici olarak saklanacak mi?


Parmak izleri Yabancilar Dairesinde sadece siz gelip eAT’nizi alana kadar saklanacak
ve akabinde kesin olarak ve geri getirilemeyecek sekilde silinecektir. eAT’nin uretildigi
Federal Matbaa’da da, sizin verileriniz saklanmayacaktir. Tum Federal Almanya’yi kapsayan bir veri bankasi yasal olarak ongorulmemistir.

eAT’nin cipinde kayitli olan fotografa ve parmak izlerine kimin erisme yetkisi vardir?

Fotografa ve parmak izlerine, kimligin gercek oldugunu ve eAT sahibinin kimligini
kontrol etmek icin, sadece yetkili devlet daireleri, ornegin polis veya Yabancilar Dairesi, erisebilir. Bunun icin eAT soz konusu daireye sunulmalidir. Internet vasitasiyla bu verilere ulasmak mumkun degildir.
eAT’nin tum bilgileri ve aktarimlari uluslararasi kabul gormus ve kendini kanitlamis sifreleme yontemleri vasitasiyla korunmaktadir. Devlet tarafindan verilen yetkiler
bazinda duzenlenmis olan bir erisim sistemi, kimlerin eAT uzerinde bulunan hangi kisisel verilere erisebilecegini kontrol etmektedir.

Parmak izleri nasil alinir?

Parmak izlerinin elektronik kaydi, Yabancilar Dairesinde basvuru esnasinda tarama cihazlari ile gerceklestirilir. Bu islem esnasinda hicbir boya maddesi kullanilmamaktadir. Normal sartlarda her iki parmaktan ucer kayit alinir. Bu uc kaydin sadece en iyi cekilmis olani saklanir.

Hangi parmaklarin izi alinir?

Prensip olarak eAT’ye kaydetmek icin her iki isaret parmaginin izleri gereklidir. Gerektigi taktirde, kucuk parmaklar haric, diger parmaklarin izleri de alinabilir.

3- EK HUKUMLER (SARTLAR)

Eger ek hukumler (sartlar) varsa, bunlar cipe kaydedilir ve ayrica ek bir sayfaya basilir. Kartin uzerine “ek sayfaya bakiniz” serhi dusulur. Ek hukumlerin degismesi durumunda yeni bir ek sayfa duzenlenir ve cipte bulunan veriler degistirilir. Bu sayede yeni bir eAT verilmesine gerek kalmaz.

[quote]Onemli:
Cipte kayitli olan ek hukumlere ancak devlet daireleri, ornegin polis ve gumruk erisebilir. Bunun icin eAT soz konusu daireye sunulmalidir. Internet vasitasiyla bu verilere ulasmak mumkun degildir.
[/quote]

4- ONLINE KIMLIK FONKSIYONU

Online kimlik fonksiyonu nedir?

6 haneli sifre ile birlikte bu yeni fonksiyon sayesinde, internette veya otomatlarda bu olanagin sunuldugu her yerde, online olarak kimliginizi kanitlamaniz mumkundur.
Online dukkanlar, sigortalar, bankalar, e-mail sunuculari veya sosyal aglar, bunun yani sira devlet daireleri ve makamlar gelecekte artik bu tur hizmetleri daha
buyuk oranda sunacaklardir. Bu sayede, ornegin arabaniz icin sigorta sozlesmesi yapabilecek veya arabaniz icin ruhsat alma islemi gibi devlet daireleri ile olan islerinizi, daireye gitmek yerine, rahatca eAT’niz vasitasiyla internet uzerinden gerceklestirebilirsiniz. Form doldururken zahmet cekmek, devlet dairelerine gitmek veya kisisel verilerin girilmesi artik gereksizdir.

Yeni online kimlik fonksiyonunu kimler kullanabilir?

Online kimlik fonksiyonu ancak 16 yasini doldurduktan sonra kullanilabilir.
Bu kullanim gonulludur. Yani bu fonksiyonu kullanip kullanmamak hakkinda kendiniz karar vereceksiniz. Talebiniz uzerine her an tekrar kapatilip acilabilir.

Online kimlik fonksiyonunu nasil kullanabilirim?

eAT vasitasiyla internette kimliginizi kanitlayabilmeniz icin, online kimlik fonksiyonu acik olmak zorundadir.

Kart okuyuculari ve surucu yazilimi:
- Kendi PC/Notebook’unuzda kullanabilmek icin bir kart okuyucusu (uygun kart okuyucular piyasada bulunabilir) ve
- eAT ile bilgisayar arasinda baglantiyi gerceklestiren ve “AusweisApp” olarak anilan bir surucu yazilimi gereklidir. Bu yazilimi internetten www.ausweisapp. bund.de adresinden indirebilirsiniz.

PIN Mektubu:


eAT icin basvuruda bulunduktan sonra, posta yoluyla size
bir PIN mektubu yollanacaktir. Bu mektup ile size 5 haneli bir sifre (PIN), 10 haneli bir kilit acma sifresi (PUK) ve bir de kilit sifresi iletilecektir.

PIN (Sifre):


Bu islemi ya evde bir kart okuyucusu vasitasiyla veya sizin bagli oldugunuz Yabancilar Dairesinde yapabilirsiniz. PIN sinirsiz sayida, yenisi ile degistirilebilir. Online kimlik fonksiyonunu kullanmak istediginiz her sefer, bu 6 haneli kisisel PIN sifresinin girilmesi zorunludur.

PUK (Kilit acma sifresi):

Eger PIN sifrenizi uc kere yanlis girerseniz, kartiniz bloke edilir. Bu bloke durumunu tekrar ortadan kaldirmak icin PUK sifrenizi kullanirsiniz.

Kilit sifresi:

Eger eAT’niz calinirsa veya kaybederseniz, Online kimlik fonksiyonunu kapattirmak zorundasiniz. Bu islem icin ‘Kapama acil hatti’ calisanlarina veya Yabancilar Dairesine bu kilit sifresini soylemeniz gerekir.

[quote]! Onemli:
5 haneli PIN, nakliye icin duzenlenmis bir PIN olup, eAT’nizi teslim aldiktan son- ra sizin tarafinizdan 6 haneli bir kisisel PIN ile degistirilmelidir.[/quote]

Bilgilerin korunmasi:

Sifrelerinizi, kilit acma ve kilit sifrenizi kesinlikle eAT’nizin uzerine yazmayin ve PIN sifrenizi eAT ile ayni yerde saklamayin.

Rumuz nedir?

eAT ile, ornegin internette sosyal aglarda, kisisel bilgilerinizi vermeden kimliginizi kanitlayabilirsiniz. eAT’nin cipi bu amacla her bir hizmet sunucusu icin ayri bir tanima (rumuz) olusturur ve bu rumuz sayesinde siz kendinizi kullanici olarak tanitabilirsiniz fakat sizin kisisel verilerinize kimse ulasamaz. 6 haneli kisisel PIN sifreniz ile birlikte bu yontem, alisik oldugunuz Login kadar basit olmakla beraber cok daha fazla guvenlidir.

Yas ve ikamet yeri tasdiki nedir?


Sunucular, bazi Online hizmetler icin, musterinin sadece yasina veya ikamet ettigi sehre dair bilgilere ihtiyac duyar. Bunun icin eAT yas veya ikamet yerine dair bir denetim yapma olanagi sunmaktadir. Yas denetimi icin, komple dogum tarihinin yerine sadece eAT sahibinin gerekli yasa (ornegin 16 yasina) erisip erismedigi bilgisi aktarilir.
Ikamet yeri denetiminde sadece kullanicinin belirttigi sehirde veya eyalette ikamet kaydinin olup olmadigi kontrol edilir.
Bu iki fonksiyon veri tasarrufunu hedeflemektedir ve gercekten sadece zorunlu bir sekilde gerekli olan kullanici bilgilerinin aktarilmasini guvence altina alir.

Online kimlik fonksiyonunun nasil kullanildiginin, Online alisveris orneginde aciklanmasi


Online magazada satin almak istediginiz bir urunu seciyorsunuz. Online magaza sizinle satis mukavelesi yapabilmek, fatura duzenleyebilmek ve urunu gonderebilmek icin, sizin isminizi, soyisminizi ve adresinizi bilmesi gerekir. Bu bilgiler Online kimlik fonksiyonu vasitasiyla aktarilabilir.

Bu verilerin aktarilmasindan once, Online magaza sizin eAT’nize bir ‘Yetki Sertifikasi’ vasitasiyla kendi kimligini kanitlar. Online magazanin ‘Yetki Sertifikasi’ eAT tarafindan kontrol edilir. Online magazanin sistemi ise sizin eAT’nizin gecerli olup olmadigini, iptal edilmis olup olmadigini kontrol eder.

Siz, bir secenekler penceresinden aktarilmasini istediginiz verileri secerek, gerekirse bu verileri daha da kisitlayabilirsiniz. 6 haneli kisisel PIN sifrenizi girerek, verilerinizin aktarilmasini onayliyorsunuz. Onaylanan veriler, sifrelenerek Online magazasina aktarilir.
Satis mukavelesi, ancak ayri bir niyet beyani ile kesin olarak akdedilir.

[quote]Onemli:
Yeni oturma musaadenizi onumuzdeki gunlerde almaya geldiginizde, Online kimlik fonksiyonunu kullanmak isteyip istemediginiz sorulacaktir. Sizin karariniza gore, elektronik oturma musaadenizde bulunan bu fonksiyon, acilir veya kapatilir.
Daha sonraki bir zamanda kararinizi degistirirseniz, Online kimlik fonksiyonunu istediginiz her an bagli oldugunuz Yabancilar Dairesinde actirabilir veya kapattirabilirsiniz.[/quote]

5- ELEKTRONIK IMZA

eAT, ‘Imza Fonksiyonu’ olarak ta adlandirilan, ‘Nitelikli Elektronik Imza’ (QES) icin hazirdir. Bu fonksiyonun aktif hale getirilmesi, sadece sizin kendiniz tarafindan gerceklestirilebilir.


‘Imza Fonksiyonu’ nasil calisir?


‘Imza Fonksiyonu’ ile, ornegin dijital sekliyle mevcut olan mukaveleler, hukuken gecerli olarak, imzalanabilir. Bunun icin kendi imzanizin yerine, ‘Imza Sertifikasi’ olarak adlandirilan bir sertifika gecer. Elektronik imza sayesinde, bir evrakin muhatabi (mukavele partneri) bu evraklarin uzerinde dijital imzadan sonra degisiklik yapilip yapilmadigini tespit edebilir.
eAT, dijital imzanin kullanilabilmesi icin hazirdir. Elektronik imzanin kullanilabilmesi icin, Online kimlik fonksiyonunun acik olmasi gerekir.

Imza fonksiyonunu kullanabilmem icin ne yapmam gerek?

Her eAT kullanicisi imza fonksiyonunu kullanip kullanmamakta serbesttir. Kullanmak icin ozel bir imza sertifikasi ve konfor okuyucu satin almak zorundadir. Markaya gore fiyatlar degisebilir.

Imza sertifikasi:
Imza sertifikasi ruhsatli bir imza sunucusundan (sertifika hizmeti sunucusu olarak ta adlandirilir) satin alinabilir. Bu sunucularin bir listesini, Federal
Ag acentesinin internet sayfasinda (www.nrca-ds.de) „Akkreditierte ZDA“ menusunde bulabilirsiniz. Imza sertifikasini eAT’nize yuklemelisiniz.

Imza PIN sifresi:

Imza fonksiyonunu kullanabilmek icin ayrica bir imza PIN sifresine ihtiyaciniz vardir. Bu sifreyi imza sertifikasina yuklerken kendiniz belirlersiniz.

Konfor okuyucular:
Irtibatsiz ara yuzlu kartlar icin uygun olan, PIN-Pad’li ve ekranli bir konfor okuyucusuna ihtiyaciniz vardir. Lutfen ilgili yazilimin kullanimi icin kullanma kilavuzunu dikkate alin.

Oturma musaadeniz icin yeni kullanim olanaklari


Online kimlik fonksiyonu icin kullanim alanlari

Online kayit:
Bir online hizmeti icin ilk defa kaydoldugunuzda, genelde bir cok kullanici verileri sorulur. Bu, isim olabilir fakat bazen tum adresiniz de istenebilir. Bu veriler eAT vasitasiyla hizli ve hatasiz olarak aktarilabilir.

Otomatlarda kimlik kanitlama:
Gelecekte bilgi ve satis otomatlarinda da gittikce daha cok kisisellestirilmis hizmetler sunulacaktir. Buralarda da, eAT’niz ile hem hizli hem de kolayca kimliginizi kanitlayabilirsiniz.

Rumuz ile erisim:
Internette her zaman kisisel bilgiler aktarilmak zorunda olunmaz. Buna ragmen hizmetlerin kendi kullanicilarini “taniyabilmeleri” mantikli olur. Ornegin, daha once kayit olduysaniz. Bu durumda eAT sizin icin bir rumuz olusturur.

Online imzalamak:
Imza ve paraf fonksiyonu ile mukaveleleri online olarak ta guvenli bir sekilde akdedebilirsiniz.

Yas ve ikamet yeri tasdiki:
Bazi hizmetler sadece belirli bir yasi gecmis veya belirli bir yorede ikamet kaydi olan kullanicilar icin sunulmaktadir. eAT diger bilgileri vermeden sadece yasinizi veya ikamet ettiginiz yeri tasdik edebilir. Sadece cevap olarak “Evet” veya “Hayir” aktarilir.

Formlarin otomatik olarak doldurulmasi:
Online formlarin doldurulmasi cogu zaman zahmetlidir. Isim veya adres girerken, imla hatalari meydana gelebilir. Online kimlik fonksiyonu, bu verilerin eAT’den alinmasina olanak tanimaktadir.

Kamu yonetiminde formlar:
Gelecekte gittikce buyuyen bir sayida, devlet daireleri de hizmetlerini internet uzerinden sunacaktir (Ornegin elektronik vergi beyannamesi). Bu tur hizmetler icin kullanici kimliginin guvenli bir sekilde kanitlanmasi gerekir. Online kimlik fonksiyonu gelecekte bu gorevi ustlenebilir.

7- VERI GUVENLIÐI

eAT sayesinde hangi veriler aktarilir?


PIN sifrenizi girerek, asagida siralanan verilerin aktarilmasina izin verebilirsiniz:

- Isim, soyisim, varsa doktor dereceniz
- Veren devlet
- Yas ve ikamet tasdiki
- Dogum tarihi ve yeri
- Adres
- Dokuman turu
- Rumuz ile tanima

En dogal hakkiniz – Verilerin aktarimina sizin tarafinizdan musaade edilmesi

Sonuc itibariyle, eAT’nin sahibi olarak, hangi verilerin aktarilacagina siz karar
vereceksiniz. eAT’nizin gecerli olup olmadigi her durumda aktarilacaktir. Bu, iptal edilme isareti icin de gecerlidir. Bu isaret sayesinde eAT’nizin iptal edilip edilmedigi gorulebilir.

Verilerim guvence altinda mi?

Evet! Hatta, kisisel verileriniz, eAT’niz olmadan internette gezinmenize, alis veris yapmaniza, veya aglarda aktif olmaniza gore cok daha fazla guvencededir. Onun yeni fonksiyonlari, sizin kisisel verilerinizi korumaktadir. Online kimlik fonksiyonu, Online hizmet sunan kisinin gercekten iddia ettigi kisi olup olmadigini denetleme imkanini sunar.

Veriler aktarilirken, hackerlerin saldirilarina karsi guvence altinda mi?

Her aktarimda, verileriniz sifrelenir. Tum bilgiler ve aktarimlar, uluslararasi kabul gormus ve kendini kanitlamis sifreleme yontemleri vasitasiyla korunmaktadir.
Hizmetlerinin kullanilmasi icin eAT’den faydalanmak isteyen her sunucu, bunun icin devlet tarafindan verilen bir yetki sertifikasi almak amaciyla, bunlari veren dairelere (VfB) basvuruda bulunmak zorundadir. Veren daire, cok siki kurallara gore denetim yapar ve bu hizmetin yerine getirilmesi icin hangi verilerin zorunlu olarak gerekli oldugunu tespit eder ve ancak bu veriler icin yetki verir.

8- CALINIRSA VEYA KAYBOLURSA NE OLUR?

eAT’mi caldirirsam veya kaybedersem, elektronik fonksiyonlari nasil kapattirabilirim?


Cevrimici kimlik fonksiyonu 116 116 telefon hattini arayarak iptal ettirilebilir. Almanya
dahilinde bu iptal ettirme hatti sabit ve cep telefonu hatlarindan ucretsiz aranabilir. Bu hat
yurt disindan ulke kodu ile +49 116 116 altinda ucretli olarak aranabilir. Ek guvenlik olarak iptal ettirme hatti +49 (0)30 40 50 40 50 uzerinden aranabilir. Bunun icin size soyisminiz, dogum tarihiniz ve kilit sifreniz sorulacaktir. Bu sayede sizden baska kimse sizin eAT’nizi kapattiramaz. Bu durumda ayrica sizin bagli oldugunuz yetkili Yabancilar Dairesine de eAT’nizi kaybettiginizi bildirmelisiniz. Alternatif olarak, dogrudan da bagli oldugunuz yetkili Yabancilar Dairesine basvurabilir ve eAT’nizin kayboldugunu bildirebilirsiniz.


eAT’mi kaybedersem, imza fonksiyonuna ne olur?

Kayboldugunu derhal imza sunucunuza bildirmelisiniz ve imza fonksiyonunu kapattirmalisiniz. Bu islem, dokumani kaybettiginizi Yabancilar Dairesine bildirdiginizde otomatik olarak gerceklesmez. Bunun haricinde ayrica derhal imza sunucunuza bildirmelisiniz.

9- ... OLURSA NE OLUR?

Eger PIN sifremi yanlis girersem?
Ikinci yanlis giristen sonra, yazilim sizden erisim numaranizi girmenizi talep eder. Bu numarayi eAT’nizin on yuzunde bulabilirsiniz.
Ucuncu yanlis giristen sonra online fonksiyonu guvenlik acisindan kapatilir. Bu durumda kilit acma sifresi (PUK) ile, girisleri tekrar serbest kilabilirsiniz. PUK sifresi on kereye kadar kullanilabilir.

Eger PIN sifremi unutursam?
PIN sifreniz herhangi bir Yabancilar Dairesinde yeniden belirlenebilir. Bunun icin eAT’nizi yaninizda getirmelisiniz.

Eger tasinirsam?
Bu durumda yeni tasindiginiz yerde, kayit nakli icin yetkili daireye (Yabancilar Dairesi veya Nufus mudurlugune) basvurmalisiniz. Burada cipte kayitli ve eAT’nin gorulen yerinde olan adres degistirilir.

Eger pasaportumun suresi bittiyse?
Vakitlice pasaportunuzun uzatilmasi icin basvurun. Gelecekteki eAT’niz ancak pasaportunuzun gecerli oldugu muddet kadar gecerli olacaktir.

Eger online kimlik fonksiyonunu sonradan actirmak veya kapattirmak istersem?
Online kimlik fonksiyonunu, eAT gecerli oldugu surece istediginiz her an bagli
oldugunuz Yabancilar Dairesinde actirip kapattirabilirsiniz.

Kullanıcı avatarı
welly275
Mesajlar: 2734
Kayıt: Pzr Ağu 15, 2010 2:59 pm

Elektronik Oturma Musaadesine (eAT) Dair Bilinmesi gerekenler

Mesaj gönderen welly275 » Pzr Nis 10, 2016 10:03 pm

eline saglik. guzel paylasim.

Cevapla