Giriş sorunu yaşayan kullanıcılarımızın dikkatine - Gönderilen form geçersiz hatası
  • Sistem güncellemesi sonrasında, giriş sorunu yaşıyorsanız lütfen aşağıdaki tarayıcı cookie (çerez) temizleme adımları uygulayın.
  • Chrome Mobil - Bilgisayar
  • Safari (iPhone ve diğer Apple cihazları) Mobil - Bilgisayar

Almanya\'dan Denklik Alma [Diploma Tanitma]

Basvurular, lisans, master, doktora... Hepsi burada...
ysFF
Mesajlar: 307
Kayıt: Çrş Eyl 24, 2014 4:29 pm
Konum: Düsseldorf
İletişim:

Almanya\'dan Denklik Alma [Diploma Tanitma]

Mesaj gönderen ysFF » Pzr Eki 04, 2015 11:42 pm

Bugun dw.de haber sitesinde gozume carpan bir haberi forumla paylasmak istiyorum, belki isine yarayacak kisiler olur.

[quote]Almanya, son yillarda yaslanan nufusuna paralel olarak ekonomik gucunu surdurmeye yonelik goc politikalarina agirlik veriyor. Federal Egitim Bakanligi ve Federal Meslek Egitim Enstitusu, Almanya\'da Denklik adli internet sitesi uzerinden yabanci diplomalarin taninmasi ile ilgili yasal yenilikleri ve izlenecek yollari tanitiyor. Aralarinda Turkcenin de bulundugu farkli dillerdeki internet sitesi, kalifiye isgucunu Almanya\'ya kazandirmayi hedefliyor.

Federal Meslek Egitim Enstitusu\'nden Almanya\'da Denklik sitesinin halkla iliskiler ve basin danismani Johanna Elsaesser, sitenin Turkce kullanicilari icin izlenecek yollari su sozlerle anlatiyor:
“2012 Nisani\'nda Yabanci Diplomalarin Taninmasi Yasasi ile birlikte hizmete gecen sitemiz once Ingilizce ve Almanca olarak basladi. 2014 yilinda Turkce sitemiz hayata gecti. Kullanicilar www.anerkennung-in-deutschland.de internet sitesindeki dil kisminda Turkceyi secerek, denklikle ilgili Turkce bilgilendirme sayfamiza gecebilirler. Ardindan buradaki denklik bulucuya mesleklerini ve calismak istedikleri sehirleri yazarak izlemeleri gereken yollari ve basvurmalari gereken kurumlari ogrenebilirler. Potalimizda 1500 sorumlu kurum ve yaklasik 1200 meslek profili yer almaktadir.“

Saglik ve teknik alanlarinda kolaylastirmalara gidildi


Danisman Johanna Elsaesser, sitenin ihtiyaclara gore surekli yenilendigi belirterek, saglik sektoru calisanlarinin mesleki denklikleri ile ilgili onemli kolaylastirmalara gidildigini ifade ediyor. Danisman, ozellikle Turkiye\'de tip diplomasi sahiplerinin 2012 oncesi Almanya\'da mesleklerini yapma sanslari hic yokken yeni duzenlemelerle bu alanda artik istihdam edildiklerini soyluyor:
"Hukuki olarak 2012 yilindan itibaren denklik konusunda pek cok kolaylastirmaya gidildi. Ornegin Turkiye gibi ulkelerden artik meslek egitimi diplomalari icin de denklik basvurusu yapilabiliyor. Otomotiv ve makine alanlari bu konuda oncelikli alanlar "diyen Elsaesser sozlerini soyle surduruyor: " Saglik sektoru calisanlari icin yapilan yeni duzenlemelerle de ucuncu dunya ulkelerinden gelen doktorlar ve hemsireler de artik Almanya\'da calisma hakki kazanabiliyorlar. Soz konusu uygulama, gecmiste hemen hemen imkânsizdi. Bu, ulkemizdeki ilgili sektor icin buyuk ilerlemedir."

‘Burokrasi de kolaylastirmanin bir parcasi olmali’

Turkiye\'de tip ogrenimi goren ve Almanya\'da diplomasina denklik alarak calismaya baslayan Cemile Opitz, Almanya\'daki bilgilendirme kurumlarinin iyi calistigini ancak sadece duzenlemelerin yetmedigini belirtiyor. Opitz, burokrasideki personelin de, bu konudaki kolaylastirmanin bir parcasi olmasi gerektigine dikkat cekiyor. Turk kokenli doktor, Almanya\'daki denklik surecinin kendisini zorladigini ifade ederek, Turkiye\'den Almanya\'ya gelecek doktorlara su tavsiyelerde bulunuyor:
"Turkiye\'den gelecek kisiler oncelikle Ingilizceleri varsa Ingilizcelerini gelistirsinler. Illa ki Almancalarinin yuzde yuz iyi olmasi gerekmiyor, Ingilizce de burada son derece gecerli bir dil.

Beraberinde sadece yuksek okul degil, bir ihtisas yapmalarini tavsiye ederim, ozellikle meslektaslarima. Bu, onlarin daha kolay yol almalarini saglayacaktir. Ve tabii ihtisasla ilgili belgelerini iyi toplamalari gerekiyor. O zaman isler biraz daha kolaylasiyor."
Onyargilara karsi dogru bilgilendirme
2005 yilinda Almanya\'ya gelen ve Turkiye\'de makine teknisyenligi egitimi goren Murat Eren, Turkiye\'deki mesleklerin Almanya\'daki kabulunun zor oldugu onyargisinin dogru bilgilendirme ile asilabilecegini anlatiyor:
"Egitim aldigim alanin Almanya\'da taninmadigindan yola cikarak, burada farkli islerde calistim. 2013\'te issiz kalinca, is bulma kurumuna basvurdum. Oradan Turkiye\'de egitim aldigim alanda calisma imkânim olabilecegini soylediler. Arastirdim, Egitim Bakanligi\'nin bilgilendirmelerinden de istifade ettim. Ticaret ve Sanayi odasi vasitasiyla bes aylik bir kursa katildim; ardindan kalfalik ve ustalik belgemi alarak, kendi isimi yapmaya basladim."

‘Turkiye en ilgili ulkelerden biri\'

Federal Meslek Egitim Enstitusu\'nden Johanna Elsaesser, Turk internet kullanicilarinin Almanya\'daki denklik konusuna buyuk ilgi gosterdiginin altini ciziyor. Elsaesser, Turkiye\'nin bilgi almak icin siteyi en cok ziyaret eden bes ulkeden biri oldugunu kaydediyor. Danisman, bu nedenle Turkiye-Almanya arasinda bilgilendirme etkinliklerinin yapildigini, 10-19 Ekim tarihleri arasinda da Ankara\'da Alman Buyukelciligi himayesinde bir egitim fuari duzenlenecegini ifade ediyor.
©Deutsche Welle[/quote]

Ilgili site: http://www.anerkennung-in-deutschland.d ... /index.php

Kaynak: http://www.dw.com/tr/almanyada-diplomam ... a-18760372