Giriş sorunu yaşayan kullanıcılarımızın dikkatine - Gönderilen form geçersiz hatası
  • Sistem güncellemesi sonrasında, giriş sorunu yaşıyorsanız lütfen aşağıdaki tarayıcı cookie (çerez) temizleme adımları uygulayın.
  • Chrome Mobil - Bilgisayar
  • Safari (iPhone ve diğer Apple cihazları) Mobil - Bilgisayar

Saglik problemi ve engel durumu

Gunluk yasam, masraflar, yurtlar, yemekler... Hepsi burada...
Orcn
Mesajlar: 34
Kayıt: Pzt Kas 10, 2014 2:45 pm

Saglik problemi ve engel durumu

Mesaj gönderen Orcn » Çrş Ağu 12, 2015 12:51 pm

Merhaba,

Benim 1 yasimdan beri suregelen bir rahatsizligim var, cok uzun sure ayakta duramiyorum ve cok uzun sure yuruyemiyorum, az da olsa yuruyusumde de bir bozukluk var.

Turkiye\'de engelli olarak degerlendirilmiyorum, %25 engelim var ve bu da hicbir ise yaramiyor. Hatta birakin bir ise yaramasini, surekli bana engel oluyor. Tam saglikli raporu alamiyorum, engelli de degilim ve bu yuzden arada kalmis birisi olarak is bulma konusunda surekli sikinti yasadim.

Internette biraz arastirdim ancak yeterli bilgiye ulasamadim. Almanya\'da engel durumunun yuzde olarak degil de 20-100 arasinda bir dereceyle belirtildigini (Grad der Behinderung) okudum. Anlayabildigim kadariyla bizdeki gibi cesitli muayenelerden sonra bir heyet karar veriyor ne derece engelli olunduguna.

Almanya\'ya ogrenci olarak gidersem, bu engel durumumun taninmasi icin muayene olabilir miyim yoksa bunun icin illa ki vatandas olmak mi gerekir? Okurken ve mezun olduktan sonra saglik durumuma uygun islerde calisabilmem icin soruyorum bunu.

Not: Kesinlikle bazilarinin yaptigi gibi hakki/ihtiyaci olmadigi halde devletten yardim almak, devleti somurmek gibi bir niyetim yok lutfen yanlis anlasilmasin. Tek derdim okurken az da olsa kendi masraflarimi karsilayabilecegim, saglik durumuma uygun bir is bulabilir miyim o.

Kullanıcı avatarı
welly275
Mesajlar: 2734
Kayıt: Pzr Ağu 15, 2010 2:59 pm

Saglik problemi ve engel durumu

Mesaj gönderen welly275 » Çrş Ağu 12, 2015 11:38 pm

yardim vs almayi zaten ogrenci oturumuyla yapamazsin istesen de. engelli olsan da oturumdan kaynakli olarak vereceklerini sanmam. belki burs konusunda onceligin olabilir.

ogrenci suresince calisabilecegin isler belirli. bunlarda belki bu sebepten oturu kabul onceligi alabilirsin. ama bu konuda pek bilgim yok maalesef.

almanyada muayene olabilir ve bu raporu alirsin. almanda engel yok. bunun yaninda almanyada alinan engelli orani turkiyede daha az cikiyo genelde. turkiyede engelli sayilma sartlari maalesef daha yuksek.

Orcn
Mesajlar: 34
Kayıt: Pzt Kas 10, 2014 2:45 pm

Saglik problemi ve engel durumu

Mesaj gönderen Orcn » Prş Ağu 13, 2015 9:44 am

Sagol welly, zaten oyle tahmin etmistim ben de, niyetim yanlis anlasilmasin diye belirttim sadece.

Ben iyi durumdayim hastaligima gore ama basit bir sey degil aslinda, bircok ameliyat vs. gecirdim. Ancak Turkiye\'de hicbir sekilde bir destek (maddi destegi kastetmiyorum) goremedim, surekli bana engel oluyor her konuda. Almanya icin hastaliklarin derecesinin yazdigi tabloda 70 gorunuyor mesela ama anladigim kadariyla yardima ihtiyac olmasi durumunda oyle degerlendiriliyor, hastalikla ilgili baska engeller de var ufak tefek. Ama Turkiye\'de hicbir durumda %40\'i bulmuyor ;)

Cevapla