Giriş sorunu yaşayan kullanıcılarımızın dikkatine - Gönderilen form geçersiz hatası
  • Sistem güncellemesi sonrasında, giriş sorunu yaşıyorsanız lütfen aşağıdaki tarayıcı cookie (çerez) temizleme adımları uygulayın.
  • Chrome Mobil - Bilgisayar
  • Safari (iPhone ve diğer Apple cihazları) Mobil - Bilgisayar

Almanlar, Turkiye\'de \'yasli Bakim Hizmetleri Bolumu\' Ogrencilerini Markaja Aldi

Sadece Almanya-Turkiye ile ilgili haberlere yer verilecektir.
baran burak
Mesajlar: 297
Kayıt: Cum Tem 10, 2009 9:35 pm

Almanlar, Turkiye\'de \'yasli Bakim Hizmetleri Bolumu\' Ogrencilerini Markaja Aldi

Mesaj gönderen baran burak » Pzt Ara 12, 2011 2:52 pm

Avrupa\'nin en yasli ulkesi olan Almanya, Afyon Kocatepe Universitesi (AKU) Yasli Bakim Hizmetleri Bolumu ogrencilerini yakin markaja aldi. Almanya Hamm Belediyesi, onumuzdeki yil yaz ayinda bolum ogrencilerini staj icin kente davet ederken, okul sonrasinda ogrencileri istihdam edebilecegini bildirdi.

Yasli bakim hizmetleri, son yillarda sektor haline gelmeye basladi. Arastirmalara gore, Turkiye\'de 2050 yilinda 60 yas insan sayisinin 12 milyonu asmasi bekleniyor. Yapilan calismalar, yasli nufusun, hastane kabullerinin yuzde 50\'sinden fazlasini ve saglik kaynaklarinin yuzde 40\'ini tukettigi belirlendi. Buna karsilik, yasli nufusa evde bakim verenlerin yuzde 84\'unun hasta bakimina iliskin hicbir bilgi ya da egitim sahibi olmadigi ortaya cikti.

Dunya Bankasi Dunya Kalkinma Gostergeleri (Google Public Data Explorer)\'ne gore, Turkiye\'de beklenen yasam suresi 2009 yili itibariyle 72,1. 2050 projeksiyonunda Turkiye\'de 60 yas uzeri insan sayisinin 12 milyonu asacagi tahmin ediliyor. Turkiye acisindan yaslanma ve yaslilik ele alindiginda, yasli nufus, hastane kabullerinin yuzde 50\'sinden fazlasini ve saglik kaynaklarinin da yuzde 40\'ini tuketiyor. Bu veriler goze alindiginda, Turkiye, genc bir insan populasyonuna sahipken, ozellikle Avrupa yaslanmakta olan bir toplum profili ciziyor.

AKU Ataturk Saglik Hizmetleri Meslek Yuksekokulu (MYO) ogretim gorevlisi Serkan Sen, yapilan calismalarda yasli nufusa evde bakim verenlerin yuzde 84\'unun hasta bakimina iliskin hicbir bilgi ya da egitim sahibi olmadigini ortaya koydugunu soyledi. Turkiye\'de ekonominin ve dolayisiyla sosyo-ekonomik sartlarin iyilesmesine paralel olarak yaslanan nufus oraninin da yukseldigini ifade eden Sen, "Yaslanan nufusumuzla alakadar olmak anlaminda simdiden geriatristler nezdinde planli calismalarin ve projelerin hayata gecirilmesi sarttir. Bu baglamda, Yasli Bakim Hizmetleri mezunlarinin onemi bu acidan cok buyuktur." dedi.

Serkan Sen, okul bunyesinde bulunan yasli bakim hizmetleri bolumu ogrencilerinin Avrupa\'nin en yasli ulkesi olan Almanya\'nin yakin markajinda bulundugunu anlatti. Hamm Belediyesi\'nin 2012 yaz ayi icin ogrencileri huzurevlerinde staja davet ettigini ifade eden Sen, bu durumun ogrencilerin tecrube bilgisini arttiracagini, istihdama da ciddi kapi aralayacagina inandigini kaydetti.

\'Yasli Bakim Hizmetleri Programi\' ogrencilerinin iki yil surecek egitim suresince anatomi, aile hekimligi, fizyoloji, mikrobiyoloji, beslenme ve diyetetik, ilk yardim, tibbi terminoloji, fizyoterapi, farmakoloji, mikroplar ve sterilizasyon, geriatrik hasta bakimi, dahiliye, klinik anatomi gibi alan derslerini gorduklerini ansatan Sen, sunlari soyledi: "Bolum, gecen yil ilk mezunlarini verdi. Programdan mezun olan ogrenciler, resmi ve ozel hastaneler, arastirma ve uygulama hastaneleri ile ozel polikliniklerde, saglik kuruluslarinin geriatri servislerinde, yasli bakim yurtlari, rehabilitasyon merkezleri, huzurevleri ve evde bakim hizmeti veren ozel kuruluslarda rahatlikla is bulabiliyor."

INSANLARIN YUZDE 84\'U HASTA BAKIMI KONSUNDA BILINCLI DEÐIL

Turkiye\'de yasli nufusun hemen hemen hepsinin yuzde 99,6\'sinin yasamlarini geriatrik yatili sosyal hizmet kuruluslari yerine evlerinde surdurduklerini belirten Sen, sunlari soyledi: "Yapilan calismalar ise yasli nufusa evde bakim verenlerin yuzde 84\'unun hasta bakimina iliskin hicbir bilgi ya da egitim sahibi olmadiklarini gostermektedir. Ulkemizde ekonominin ve dolayisiyla sosyo-ekonomik sartlarin iyilesmesine paralel olarak yaslanan nufus orani da yukselmektedir. Yaslanan nufusumuzla alakadar olmak anlaminda simdiden geriatristler nezdinde planli calismalarin ve projelerin hayata gecirilmesi sarttir. Bu baglamda, Yasli Bakim Hizmetleri mezunlarinin onemi bu acidan cok buyuktur."
Mezardakilerin pisman olduklari seyler icin,dunyadakiler birbirlerini yiyor ...

Kullanıcı avatarı
Staatsmann
Mesajlar: 5027
Kayıt: Sal Eki 07, 2008 10:27 pm

Almanlar, Turkiye\'de \'yasli Bakim Hizmetleri Bolumu\' Ogrencilerini Markaja Aldi

Mesaj gönderen Staatsmann » Sal Ara 13, 2011 4:02 am

Simdi herkes bu bolumu okumak istemesin ? :)
Postmodern Kommentare fundamentalistischer Mentalitaeten
Fundamentalist zihniyetlerin postmodern yorumlari

FarukDemir
Mesajlar: 634
Kayıt: Pzt Şub 07, 2011 5:26 pm

Almanlar, Turkiye\'de \'yasli Bakim Hizmetleri Bolumu\' Ogrencilerini Markaja Aldi

Mesaj gönderen FarukDemir » Sal Ara 13, 2011 11:49 am

[quote]FuNdeRSchatteN tarafindan yazilan metin:

Simdi herkes bu bolumu okumak istemesin ? :)[/quote]

Ben de bunu diyecektim. Saldiriiiiiin ! :)
[center]Ihtiyacin olan tek sey; Sonuna kadar inanmak..[/center]

MERVE ASCI
Mesajlar: 597
Kayıt: Cum Eyl 10, 2010 1:01 am

Almanlar, Turkiye\'de \'yasli Bakim Hizmetleri Bolumu\' Ogrencilerini Markaja Aldi

Mesaj gönderen MERVE ASCI » Cmt Ara 17, 2011 3:39 am

Yasli nufusun bu kadar yogun oldugu bir bolgede bu cok normal :) Faruk senin hala secme sansin var :) gelince bir arastiralim

Cevapla