Giriş sorunu yaşayan kullanıcılarımızın dikkatine - Gönderilen form geçersiz hatası
  • Sistem güncellemesi sonrasında, giriş sorunu yaşıyorsanız lütfen aşağıdaki tarayıcı cookie (çerez) temizleme adımları uygulayın.
  • Chrome Mobil - Bilgisayar
  • Safari (iPhone ve diğer Apple cihazları) Mobil - Bilgisayar

Turkce, dunyanin en cok konusulan 5. dili

Biraz da eglenelim degil mi canim?...
zagreus
Mesajlar: 27
Kayıt: Cum Kas 21, 2008 3:21 am

Turkce, dunyanin en cok konusulan 5. dili

Mesaj gönderen zagreus » Pzr Oca 11, 2009 8:30 am

Turk Dil Kurumu Baskani Prof. Dr. Sukru Haluk Akalin, Turkce\'nin dunyada encok konusulan 5\'inci dil oldugunu soyledi.

Turk Kultur Merkezi\'nde “Turkce\'nin Gucu ve Dil Bilincinin Gelistirilmesi” konulu konferans veren TDK Baskani Akalin, Turkce\'nin farkli lehceleriyle birlikte 220 milyon kisi tarafindan kullanildigini belirterek, “Avrupa\'nin en uc noktasindan, Asya\'nin en uc noktasina kadar 12 milyon kilometrekarelik alanda konusulan dil, mukemmel yapisiyla Turkce\'dir.” diye konustu. Yogun ilginin oldugu toplantida Turk dilinin gucune dair ornekler veren Akalin, “Yaziyi ilk kullanan topluluk, Sumerlerdir. Sumerce\'ye Turkce\'den 167 sozcuk gectigi kabul edilmektedir. Bugun yeryuzunde Sumerce diye bir dil ve boyle bir topluluk yok. Sumerce\'ye sozcukler veren bir dil olan Turkce ise, binlerce yildir yasiyor.” dedi. Turk Dil Kurumu Baskani Prof. Dr. Sukru Haluk Akalin, Kasgarli Mahmut\'un bin yil once yazdigi "Divan-u Lugat-it Turk" kitabinin da, Turkcenin ilk sozlugu, ilk ansiklopedisi, ilk dil bilgisi kitabi olma ozelliklerini tasidigini anlatarak, "Turkce, 9. yuzyilda Uygurlar doneminde bilim dili olarak gelismeye basladi. Turkcenin bir baska ozelligi yayginligidir. Dunyanin dortte ucunde Turkce konusuluyor. Turkce, Turk dil ailesiyle birlikte 220 milyon kisi tarafindan konusularak, dunya siralamasinda 5. sirada yer almaktadir.\'\' diye konustu.

Turkcenin artik ogretilen bir dil haline geldigini anlatan TDK Baskani, Sovyetler Birligi\'nin dagilmasindan sonra ortaya cikan bagimsiz Turk devletlerinin Turkiye\'ye ilgisinin giderek arttigini belirtti. Turk dunyasinda Turkiye Turkcesinin etkin bir konuma geldigini ifade eden Prof Dr Sukru Haluk Akalin, 617 bin soz varligiyla Turkcenin en kapsamli sozlugu olan \'\'Buyuk Turkce Sozluk\'\'un sanal ortamda kullanima sunuldugunu buna ek olarak \'\'Sesli Turkce Sozluk\'\' sisteminin de faliyete gectigini kaydetti. Akalin, 117 bin kelimenin seslendirildigi sanal sozlukte, aranan kelimenin nasil dogru telaffuz edildigi ve vurgulamanin nerede yapilacaginin dahi gorulebilecegini soyledi. Akalin, Sesli Turkce Sozluk\'un, Turkceyi ogrenen herkes icin en temel kaynak oldugunu belirterek; \'\'Turkceyi dogru, guzel ve hakkiyla kullanmayi isteyen herkesin en temel kaynagidir.\'\' dedi.

Turkce’yi, Cinceden Arapcaya kadarher yerde gormek mumkun

Konusulan tum dillerin birinden etkilendigi belirten Sukru Haluk Akalin, Turkcenin farkli dillerden kelime aldigi kadar bircok farkli dile de kelime verdigini soyledi. Turk Dil Kurumu olarak Turkcenin farkli dillere verdikleri sozcukleri arastirdiklarini ve bunu bir kitap haline getirdiklerini belirten TDK baskani, Cincede 300, Farscada, 3000, Arapcada 2000, Ingilizceye 470 sozcugun Turkceden gectigini acikladi. Bir dilin baska bir dili etkilemesinde ki en temel unsurun sosyal hayata kattigi yeni urunler oldugunu kaydeden TDK baskani; Turk dilinden baska dillere transfer olan en son iki sozcugun \'doner\' ve \'dolmus\' oldugunu ifade etti.

der Nordostwind
Mesajlar: 678
Kayıt: Cmt Eki 25, 2008 12:20 pm

Turkce, dunyanin en cok konusulan 5. dili

Mesaj gönderen der Nordostwind » Pzr Oca 11, 2009 2:23 pm

dogrudur kardes dunyada turki cumhuriyet cokkk

Kullanıcı avatarı
Physiker
Mesajlar: 39320
Kayıt: Sal Eki 07, 2008 6:15 pm
Konum: Welt
İletişim:

Turkce, dunyanin en cok konusulan 5. dili

Mesaj gönderen Physiker » Pzr Oca 11, 2009 3:55 pm

o zaman madem turcke en cok konusulan 5. dil sunlari sorayim ?

1- 1.5 milyar nufusa sahip cin de hangi dil konusuluyor ?

2- 1.1 milyara sahip hindistan ve 190 milyon nufusa sahip pakistan da ana dil ne ? :D

3- ingilizce zaten evrensel bi dil

4- fransa , isvicre ve belcikanin buyuk bi cogunlugunda kullanilan dil ne ? :D ayrica kuzey afrika ulkelerinin bugun ki egitim dili nedir ?

5- buyuuuk bi arap yarimadasi dusunun :D kac tane ulke ve milyonlarca nufus, peki onlarin ana dili ne ?

6- biraz da latin amerikaya gidelim dimi :D latin amerikanin somurgelestirilmesiyle konusulan ana dil sizce ne ? :D

7 - latin ve kuzey amerika da ( bir cok ada ) ve avrupanin bi cok bolgesinde konusulan portekizce acaba 200 milyondan cokmudur ? :D

8- bizim harflerimiz de latince den alinma . peki bugun latince hic bi ulkenin ana dili bile degilken kac kisi tarafindan kullaniliyor hic dusundunuz mu ?

ayrica siz bugun " degisik lehceler " le konusulan turkce de diger lehceleri anlayabiliyormusunuz ? en yakini azerice ve azerice olarak geciyor turkce degil..biraz ondan anliyoruz onu da mizah olarak kullanmiyormuyuz :D ayrica turkce kadar hangi dil zamanla devsirlestirilmistir ? gidin bakin turkiye de herhangi bi islek caddenin dukkanlarina :D su turkce olimpiyatlarini ovup propaganda yapmak icin insanlar ne yapacagini sasiriyor iyice :D
Almanya da Egitim - Deutschstudent
www.deutschstudent.com

zagreus
Mesajlar: 27
Kayıt: Cum Kas 21, 2008 3:21 am

Turkce, dunyanin en cok konusulan 5. dili

Mesaj gönderen zagreus » Pzt Oca 12, 2009 4:40 pm

Dostlar bu notu soyleyen TDK Baskani ve ustelik Prof. Dr. olan bir insan... Degisik bir ironi var ortada... Aynen katiliyorum fikirlerinize... Bir bilgide ben vereyim hangi dil kac ulkede konusuluyor bilginize... Dilinizin kiymetini bilin :)

1. Ingilizce 106
2. Fransizca 47
3. Ispanyolca 28
4. Arapca 26
5. Rusca 16
6. Cince 10
7. Portekizce 9
8. Almanca 7
9. Felemenkce 6
10. Italyanca 5

der Nordostwind
Mesajlar: 678
Kayıt: Cmt Eki 25, 2008 12:20 pm

Turkce, dunyanin en cok konusulan 5. dili

Mesaj gönderen der Nordostwind » Pzt Oca 12, 2009 4:41 pm

biz nerdeyiz yawww....B)

Kullanıcı avatarı
Physiker
Mesajlar: 39320
Kayıt: Sal Eki 07, 2008 6:15 pm
Konum: Welt
İletişim:

Turkce, dunyanin en cok konusulan 5. dili

Mesaj gönderen Physiker » Pzt Oca 12, 2009 5:14 pm

zagreus, herseyin burokrasiyle kadrolasma ile hele turkiye gibi prof olmanin ogretmen olmaktan kolay oldugu bir ulkede boyle bi kurumun baskani da dusunmeden aciklamalar yapabilir.. artik alismamiz gerekiyor bunlara, tipki yilbasi gecesi olen 7 cocuga iftira atan ve dogal gazin g sinden anlamayan mudur gibi :D tayyeaplasmayin:p
Almanya da Egitim - Deutschstudent
www.deutschstudent.com

ipek
Mesajlar: 95
Kayıt: Çrş Eki 08, 2008 8:42 pm

Turkce, dunyanin en cok konusulan 5. dili

Mesaj gönderen ipek » Çrş Oca 14, 2009 6:19 pm

Almanya 7 ulkedemi konusulomus:O Ben ona takili kaldim

Cevapla