Giriş sorunu yaşayan kullanıcılarımızın dikkatine - Gönderilen form geçersiz hatası
  • Sistem güncellemesi sonrasında, giriş sorunu yaşıyorsanız lütfen aşağıdaki tarayıcı cookie (çerez) temizleme adımları uygulayın.
  • Chrome Mobil - Bilgisayar
  • Safari (iPhone ve diğer Apple cihazları) Mobil - Bilgisayar

DIPLOMA DENKLIKLERI YAKINDA / HURRIYET

Sadece Almanya-Turkiye ile ilgili haberlere yer verilecektir.
zagreus81
Mesajlar: 140
Kayıt: Sal Nis 28, 2009 12:35 am

DIPLOMA DENKLIKLERI YAKINDA / HURRIYET

Mesaj gönderen zagreus81 » Çrş Nis 20, 2011 8:32 pm

Alman Bilim ve Egitim Bakani Annette Schavan, yurtdisinda alinan diplomalarin denklik islemlerine iliskin uygulama taslaginin en kisa zamanda Bakanlar Kurulu tarafindan onaylanacagini soyledi. SPD milletvekili Swen Schulz, hukumet partilerini bu konuyu “savsaklamakla” sucladi.

Denklik yakinda

ALMANYA\'nin yurtdisinda alinan diplomalarinin denkligi konusunda calismalari en kisa zamanda sonuclandiracagi aciklandi.

Federal Bilim, Egitim ve Arastirma Bakani Annette Schavan ile Federal Hukumetin Goc ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakani Maria Bohmer, diplomalarin denkliginde son asamaya gelindigini soylediler. Iki bakan da, hazirlanan yasa tasarisina son seklinin verilmekte olduguna isaret ederken en kisa zamanda Bakanlar Kurulu\'nu sunulup karara baglanacagini dile getirdiler.

500 BIN DIPLOMA
Almanya\'da yurtdisinda diploma almis 500 bin civarinda gocmenin yasadigini hatirlatan Schavan ve Bohmer, diplomalari esit sayilmadigi icin kalifikasyonlarina hic de uygun olmayan islerde calismak zorunda kalan yuzbinlerce insana yeni bir imkan sunulacagini da belirttiler.
Anamuhalefet Sosyal Demokrat Parti (SPD), koalisyon hukumetini yurtdisinda alinan diplomalarin denkligi konusunu “savsaklamakla” sucladi. SPD Meclis Grubu\'nun onergesine hukumet adina verilen yanitta “Tasarinin en kisa zamanda Bakanlar Kurulu\'na sunulacak” denmesine SPD tepki gosterdi.

SPD: VAATLER BOS
SPD Federal Meclis milletvekili Swen Schulz, Bakan Schavan ile Devlet Bakani Bohmer\'in sozkonusu yasa tasarisini 2010 sonuna kadar tamamlayip, ayni yil uygulamaya koymayi hedeflediklerini hatirlatirken, “Iki bakan, bu tutumlariyla vaat madalyasi kazanmayi hak etmistir” dedi. Schulz, partisinin yurtdisinda alinan diplomalarin denkligi icin 2009 yilinda bir onerge sundugunu belirtti ve hukumetin bu isi bu kadar agirdan almasini elestirdi. Yesiller Partisi de bir yili askin suredir uzerinde calisildigi halde bu konuda somut bir gelisme olmamasina tepki gosterdi.

ORNEK OLACAK
Devlet Bakani Maria Bohmer, hafta basinda Yurtdisi Turkler\'den Sorumlu Devlet Bakani Faruk Celik\'le yaptigi gorusmeden sonra www.hurriyet.de \'ye demecinde bu konuyla ilgili olarak sunlari soylemisti:
"Yurtdisinda alinan diplomalarin denkligi icin adimlar attik. Diplomalari denk sayilmadigi icin insanlarin mesleklerine uygun islerde degil, cok daha farkli islerde calismak zorunda kaldiklarini biliyoruz. Bu durum mutlaka degismeli. Yasa tasarisinin sonuna dogru yaklastik. Bu, diger ulkeler icin bir ornek olacak. Amerika\'ya goc eden orada yeniden sinava girmek zorunda. Ama bizde oyle olmayacak. Denklik islemleri somut kurallara baglanacak. Diger ulkeler bu konuda yonunu bize cevirecek. Bu alanda bir oncu islevi ustlenecegiz."

HANGI YOL IZLENMELI?

Alman Hukumeti\'nin yabanci diplomalarin denklik islemlerini kolaylastirmak amaciyla yaptgi calismalar devam ederken, mevcut denklik ve taninma uygulamasinin nasil isledigi ve hangi yolun izlenmesi gerektigine iliskin en onemli 3 soruyu yanitliyoruz:

- Yabanci diplomalar genel olarak Almanya\'da taniniyor mu?
Bu soruya verilecek yanit, diplomanizin taninmasi ile ilgili hedefinize bagli olarak degisiyor. Almanya\'da yuksek ogrenim gormek, yurtdisinda ogrendiginiz meslegi icra etmek veya elde ettiginiz akademik dereceyi surdurmek amaciyla yapilacak denklik islemleri ve basvuru yerleri farklilik arz ediyor.

- Yabanci meslek diplomami Almanya\'da nasil tanitabilirim?
Yurtdisinda alinan meslek diplomasinin taninarak, meslegini Almanya\'da icra etmek isteyenler, ancak avukatlik, mali musavirlik, hemsirelik gibi yasal olarak taninan mesleklerden biri soz konusuysa, diplomasini tanittirabilir.
Bunun icin su yol izlenmeli; Oncelikle, yurtdisinda alinan meslek diplomasinin taninmasi icin bir prosedurun olup olmadigi, varsa bu islemden sorumlu olan kurum belirlenmeli. Bunun icin, "Yabanci Dipolamalarin Taninmasina Iliskin Merkezi Bilgi Bankasi"na (Zentralstelle fur Auslaendisches Bildungswesen) ait www.anabin.de internet sitesine girip, "Almanya\'da yetkili merciler" (Zustaendige Stellen in Deutschland) bolumu tiklanip ilgili meslek dalina gore bilgi alinabilir. Ayrica Alman Egitim Bakanlari Konferansi\'nin (Kulturministeronferenz) internet sayfasinda da, yabanci meslek diplomalarinin taninmasina iliskin bilgiler mevcut.
Eger soz konusu meslek dalina iliskin diploma icin herhangi bir tanima proseduru mevcut degilse, kisi dogrudan potansiyel bir isverene yabanci diplomasiyla basvurabilir.

- Universite diplomasinin ve akademik derecenin taninmasi icin nereye basvurulmali?
Yuksek ogrenim gormek ve universiteye kayit islemleri icin yapilacak denklik islemlerinde, yabanci diplomanin ve gorulen derslerin taninmasinda, Alman yuksek okullari yetkilidir. Yurtdisinda alinan akamedik derecenin kullanilmasi amaciyla yapilacak denklik islemi icin gerekli bilgiler, yine www.anabin.de sayfasinda "Dokumanlar/Yabanci akademik derecelerinin kullanimi" (Dokumente/Fuhrung auslaendischer Hochschulgrade) bolumunden alinabilir.



TAM 9 YIL UÐRASTI
Almanya\'nin Lindlar kentinde berberlik yapan Murat Yorgun, Turkiye\'de aldigi kuaforluk diplomasini tanitmak icin 9 yil ugrastiktan sonra mutlu sona ulasti. Turkiye\'de aldigi kuaforluk diplomasi taninmadigi icin kendi isyerini acamayan ve bu yuzden Almanya\'da yillarca dusuk ucretle baskalarinin yaninda calismak zorunda kalan Yorgun, bagli oldugu Dusseldorf Sanayi ve Ticaret Odasi\'nda (IHL) sozlu ve uygulamali testten sonra ustalik belgesini tanitarak kendi isyerini acabildi.

OZEL BIRIM KURULDU
HESSEN Eyaleti\'nde bulunan Wiesbaden Belediyesi\'nde yurtdisindan alinan diplomalarin Almanya\'da taninmasi icin ozel birim kuruldu. Kurumun basina getirilen belediyenin Halkla Iliskiler ve Uyum Dairesi Muduru Razaw Akram (37), sunlari soyledi: "Basvuranlara yol gosteriyoruz. Cok imkanlar bulunuyor, ama bu imkanlari nasil kullanilacagi bilinmiyor. Biz bu konuda diplomali gocmenlere yardimci olacagiz" dedi.

DIÐER ULKELERDEKI DURUM

HOLLANDA
Hollanda disindan alinmis diplomalarin denklik degerlendirmesi, Nuffic ve Colo kuruluslari tarafindan yapiliyor. Basvurularin, bu kuruluslarin ortak calistiklari Diploma Denkligi Enformasyon Merkezi’ne (www.idw.nl) yapilmasi gerekiyor. Denklik icin 122, hizlandirilmis prosedur icin 176 Euro odemek gerekiyor. Islemler 6 ila 8 hafta arasinda tamamlaniyor.
Meslek diplomalarinda ise gorulen dersler, toplam ders sureleri dikkate alinarak Hollanda’da hangi egitim ile es degerde olabilecegi belirleniyor. Ornegin, yurtdisinda otomobil tamir egitimi almis bir kisiye “otomobil tamircisi olarak calisabilir” belgesi verilmiyor. Diplomanin Hollanda’daki karsiliginin ne olabilecegi belirtilip, kisinin o meslekte calisip calisamayacagi isveren ya da meslek kurulusunun degerlendirmesine birakiliyor.

DANIMARKA
Danimarka\'ya gelen meslek sahiplerinin Turkiye\'den aldiklari meslek diplomalari gecerli sayilmiyor. Gecerli sayilmasi icin, Turkiye\'de aldiklari egitimin karsiligi bu ulkede bir egitim almalari ve Danca\'yi cok iyi ogrenmeleri gerekiyor.
Universite mezunlarinin durumu da ayni. Ornegin, doktor, muhendis gibi yuksek okul mezunu meslek sahiplerinin Turkiye\'den aldiklari diplomalarda Danimarka\'daki egitimin karsiligi dersleri gorup gormedigine bakiliyor, bu dersleri almamissa o dersleri yeniden almasi gerekiyor. Aldigi egitim makul gorulse bile Danca\'yi bilmiyorsa once Danca ogrenmesi ozellikle meslegi ile ilgili tum deyimleri bilmesi gerekiyor ve meslegi ile ilgili en az iki yil kursa tabi tutuluyor.

FRANSA
Turkiye’deki meslek diplomasi Fransa’da kabul ediliyor. Elektirik, elektronik, tesisatcilik gibi okullardan verilen meslek diplomalari Fransa’da da taniniyor. Bu konuda tek kuaforluk meslegiyle ilgili bir istisna var. Turkiye\'den kuaforluk diplomasi olanlar, tecrubelerine bakilmaksizin, ancak Fransa\'da bir kuafor okulundan mezun olan birinin yaninda calisabilirler. Ya da burada yeniden bir kuaforluk meslek okuluna gitmek durumundalar. Bunun disindaki meslek okulu mezunlari Fransa’da da mesleklerini icra edebiliyorlar.
Turk universite diplomalarinin denkligi, Fransa’da kabul ediliyor. Turkiye’de universite egitimi "lise + 4 yil", Fransa’da ise "Bac + 3 yil" oldugu icin yasalara gore Turkiye’de herhangi bir universiteden mezun olan ogrenci, diplomasaiyla Fransa’da calisabiliyor. Ancak her meslegin kendine ozgu sartlari var. Turkiye’de 4 yillik bir fakulteyi bitiren genc, Fransa’da dogrudan master 2’den baslayabiliyor. Ama pratikte hem adaptasyon hem de dil sorunu acisindan master 1’den baslatilmalari oneriliyor. Ogrencinin not dokumu ve aldigi dersler de seviyesinin kabulunde etkili oluyor.

cryonix
Mesajlar: 37
Kayıt: Prş Şub 17, 2011 7:52 pm

DIPLOMA DENKLIKLERI YAKINDA / HURRIYET

Mesaj gönderen cryonix » Çrş Nis 20, 2011 11:17 pm

[quote]zagreus81 tarafindan yazilan metin:
TAM 9 YIL UÐRASTI
Almanya\'nin Lindlar kentinde berberlik yapan Murat Yorgun, Turkiye\'de aldigi kuaforluk diplomasini tanitmak icin 9 yil ugrastiktan sonra mutlu sona ulasti. Turkiye\'de aldigi kuaforluk diplomasi taninmadigi icin kendi isyerini acamayan ve bu yuzden Almanya\'da yillarca dusuk ucretle baskalarinin yaninda calismak zorunda kalan Yorgun, bagli oldugu Dusseldorf Sanayi ve Ticaret Odasi\'nda (IHL) sozlu ve uygulamali testten sonra ustalik belgesini tanitarak kendi isyerini acabildi.
.[/quote]

helal sana Murat abi !B)

zagreus81
Mesajlar: 140
Kayıt: Sal Nis 28, 2009 12:35 am

DIPLOMA DENKLIKLERI YAKINDA / HURRIYET

Mesaj gönderen zagreus81 » Pzt Nis 25, 2011 10:56 pm

Alman Bilim ve Egitim Bakani Annette Schavan in Hurriyet Avrupa ya verdigi bir demec bu... Muhalefetteki SPD vekili ise hukumeti agir olmakla elestirmis. Umarim bir sonuc cikar. Unutmayalim ki NRW deki harc konusunuda uzlasi ile kotarildi.

Cevapla