Giriş sorunu yaşayan kullanıcılarımızın dikkatine - Gönderilen form geçersiz hatası
  • Sistem güncellemesi sonrasında, giriş sorunu yaşıyorsanız lütfen aşağıdaki tarayıcı cookie (çerez) temizleme adımları uygulayın.
  • Chrome Mobil - Bilgisayar
  • Safari (iPhone ve diğer Apple cihazları) Mobil - Bilgisayar

Yesillerin Onlenemeyen Yukselisi

Sadece Almanya-Turkiye ile ilgili haberlere yer verilecektir.
ridwan_27
Mesajlar: 22
Kayıt: Pzr Şub 13, 2011 4:46 pm

Yesillerin Onlenemeyen Yukselisi

Mesaj gönderen ridwan_27 » Sal Mar 29, 2011 5:39 pm

Almanya\'da Iki Eyalette Yapilan Secimleinde Berlin\'deki Koalisyon Hukumetini Olusturan Partiler Agir Bir Hezimet Ugradi.

Almanya\'da iki eyalette yapilan secimleinde Berlin\'deki koalisyon hukumetini olusturan partiler agir bir hezimet ugradi. Secimlerde en buyuk basariyi ise nukleer enerji karsiti Secim kampanyasiyla Yesiller elde etti. Baden-Wurttemberg ve Rheinland-Pfalz eyaletinlerinde pazar gunu yapilan Parlamento secimleri, Federal Basbakan Angela Merkel ve Disisleri Bakani Guido Westerwelle icin husranla sonuclanirken ve Sosyal Demokratlar da istedigini tam olarak alamadi. Secimlerin kesin galibi Cem Ozdemir\'in es baskanligindaki Yesiller Partisi oldu.
Baden-Wurttemberg ve Rheinland-Pfalz eyaletlerinde sandiklarin kapanmasindan iki saat sonra ortaya cikan resmî olmayan sonuclara gore Merkel\'in Genel Baskani oldugu Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) hedeflerinden cok uzakta kaldi. Westerwelle\'nin Hur Demokrat Partisi ise Baden-Wurttemberg\'de yuzde 5\'lik baraji zar zor asarken, Rheinland-Pfalz\'da parlamentoya giremedi.
58 yil sonra gelen degisim

Her iki eyalette de Sosyal-Demokratlar (SPD) ile Yesiller\'in koalisyon kurarak iktidara gelmeleri beklenirken, Baden-Wurttemberg\'de 58 yildir iktidarda olan Hristiyan Demokratlar ilk kez muhalefete dustuler. Sigmar Gabriel baskanligindaki Sosyal Demokratlar\'in eyalet parlamentosunda elde ettigi sandalye sayisi, Yesiller\'in gerisinde kaldigi icin Almanya tarihinde ilk kez bir eyaletin basbakani Yesiller Partisi\'nden olabilecek.
http://www.haberler.com/yesillerin-onle ... 26-haberi/
Kesin olmamakla birlikte Baden-Wurttemberg eyaletinde yuzde 24 oy oraniyla Yesiller Partisi, yuzde 23 oy oranina erisebilen Sosyal Demokratlari ucunculuge dusurduler. Bu iki parti birlikte sadece bir sandalye gibi cok az bir farkla da olsa eyalet baskenti Stuttgart\'daki parlamentoda salt cogunlugu olusturarak koalisyon kurabilecekler.
Tam anlamiyla hezimete ugrayan Hristiyan Demokratlar yuzde 39 civarinda oy oraniyla yine de en guclu parti konumunda kaldilar ancak mevcut koalisyon ihtimalleri gozonune alindiginda muhafazakârlarin muhalefette kalmasi kacinilmaz gorunuyor. Hur Demokratlar ise yuzde 5 barajini kil payi asarak parlamentoya girebildiler. Federal duzeyde koalisyon hukumetini olusturan Basbakan Merkel ile Disisleri Bakani Westerwelle\'yi zor gunlerin bekledigi gorusunu sonuclarin belirginlesmesinden sonra televizyonlardaki soylesilerde tum partilerin temsilcileri paylastilar.
Kurt Beck sarsildi ama yikilmadi

Rheinland-Pfalz eyaletinde Sosyal Demokratlar ugradiklari yuzde 10\'luk oy kaybina ragmen yaklasik yuzde 36 oraninda oy elde ederek en guclu parti konumunu korudu, ancak Hristiyan Demokratlari sadece yarim puanla gecebildi. Bu eyalette de secimin galibi, oy oranini uce katlayarak yaklasik yuzde 16 oraninda oy toplayan Yesiller Partisi oldu. Eyalet baskenti Mainz\'da Basbakan Kurt Beck\'in onderliginde bir Sosyal Demokrotlar-Yesiller koalisyonunun iktidara gelmesi muhtemel. Hur Demokratlar ise yuzde 50 oraninda oy kaybederek barajin altinda kaldi ve parlamentoya giremedi.
Yuksek katilim
Her iki eyalette de katilim oranlari yillardan beri gorulmeyen boyutlara ulasti. Yaklasik sekiz milyon secmenin bulundugu Baden-Wurttemberg\'de katilim orani yaklasik yuzde 66 olurken, ucbucuk milyon secmenin kayitli oldugu Rheinland-Pfalz\'da yuzde 62 civarinda saptandi.
Westerwelle: Nukleer santral tartismalari kan kaybettirdi

iki eyaletteki Secim sonuclarini degerlendiren Disisleri Bakani ve Hur Demokrat Parti Genel Baskani Guido Westerwelle, Japonya\'daki deprem ve tsunaminin ardindan meydana gelen nukleer felaketle birlikte Almanya\'da nukleer santrallerle ilgili baslayan tartismanin, partisinin eyalet secimlerinde kan kaybina ugramasinin baslica nedeni oldugunu savundu. Westerwelle, bu konudaki tartismalarin, eyalet bazindaki meseleleri tumuyle golgede biraktigini soyledi.
Westerwelle, Baden-Wurttemberg ve Rheinland-Pfalz secimlerinin, eyalet seciminden ziyade nukleer enerjinin gelecegiyle ilgili bir referanduma donustugunu one surdu ve sonuclarin, Berlin\'deki koalisyon hukumeti icinde de en ince ayrintisina kadar analiz edilecegini kaydetti.
CDU: Secimlerin sonucunu Japonya tayin etti!
Haberi yayina hazirladigimiz saate kadar (TSi 22) Federal Almanya Basbakani Angela Merkel\'den bir degerlendirme gelmedi. Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) adina kayda deger tek aciklama, partinin Baden-Wurttemberg eyalet teskilati genel sekreteri Thomas Strobl\'den geldi. Strobl, Japonya\'daki nukleer santral kazasi ve akabinde baslayan nukleer enerji tartismalarina atifta bulunarak "Eyalet secimlerinin sonucunu Japonya\'daki gelismeler tayin etti" dedi.
Ozdemir: Baden-Wurttemberg\'de tarihî sonuc

Pazar gunku iki eyalet seciminin tartismasiz en kârli partisi olan Yesiller\'in Esbaskani Cem Ozdemir, ozellikle Baden-Wurttemberg\'de alinan sonucun "tarihî nitelikte" oldugunu ve boylesine buyuk bir basariyi kendisinin bile beklemedigini soyledi. Yesiller Partisi\'nin Baden-Wurttemberg secimlerindeki basbakan adayi Winfried Kretschmann ise ortaya cikan tabloyu "tarihî bir donum noktasi" olarak tanimladi.
Sosyal Demokratlar sonuclardan memnun
Pazar gunu sandiktan cikan sonuc, Sosyal Demokrat Parti (SPD) saflarinda da buyuk bir memnuniyetle karsilandi. Genel Baskan Sigmar Gabriel de iki eyaletteki secimin, nukleer enerji konusunda bir halkoylamasi niteliginde oldugunu soyledi. Gabriel, "Almanya\'da nukleer enerjinin sonu, bugunku Secim sonuclariyla kesinlesmistir. Secimler, nukleer enerjiye karsi bir referandum mahiyetinde gecmistir" diye konustu. SPD Genel Sekreteri Andrea Nahles ise Secim analizinde Basbakan Angela Merkel\'i hedef aldi. "Bayan Merkel ozellike Baden-Wurttemberg\'de secmenlere bir \'kader secimi\' yapmalari cagrisinda bulunmustu. Alinan sonuclar, Merkel\'in sonunun yolunu acti" diyerek Berlin\'deki muhafazakâr-liberal koalisyonun gunlerinin sayili oldugunu imâ etti.

Federal Konsey\'de dengeler altust oldu
Federal Alman Parlamentosu\'nun iki kanadindan biri olan Eyalet Temsilciler Meclisi\'nde (Federal Konsey) Baden-Wurttemberg ve Rheinland-Pflaz eyaletlerindeki secimlerin ardindan dengeler muhalefet partileri lehine degisti. 16 eyaletten toplam 69 temsilcinin yer aldigi Federal Konsey\'de Hristiyan Birlik Partileri\'nin uye sayisi 31\'den 25\'e geriledi. Pazar gunku Secimler oncesi 24 sandalyele sahip olan Sosyal Demokratlar ise uye sayisini 30\'a yukselterek, temsilciler meclisindeki en guclu parti konumuna geldi.
Federal Konsey\'de karar alabilmek ya da bir yasanin kabulunu engelleyebilmek icin en az 35 oy gerekiyor. Geriye kalan 14 sandalye ise Mecklenburg-Vorpommern, Thuringen ve Saksonya-Anhalt eyaletlerinde Hristiyan Birlik-Sosyal Demokrat kolasisyon ile Saar eyaletinin uc partili kolasiyon temsilcileri arasinda taksim ediliyor. Ancak oylamada eyalet temsilcilerinin munferit degil, toplu olarak bir tavir belirlemeleri ve oylarini buna gore kullanmalari gerektiginden, soz konusu dort eyaletin temsilcileri eger ortak bir tutumda anlasamazsa Federal Konsey\'deki oylamalarda cekimser kalmak zorunda.

Kullanıcı avatarı
Staatsmann
Mesajlar: 5027
Kayıt: Sal Eki 07, 2008 10:27 pm

Yesillerin Onlenemeyen Yukselisi

Mesaj gönderen Staatsmann » Çrş Mar 30, 2011 2:55 am

Yesiller\'in omru cok kisa arkadaslar..Basa gelmelerinin sebebi Nukleer Santralleri kapatmak istemeleri ve Stuttgart 21 olaylarinda protestoculari desteklemeleri.

Etki-Tepki sonucu basa geldiler ama bir dahaki secimlerde gene elenirler.

Tabi tum bunlar benim tahminime gore :)
Postmodern Kommentare fundamentalistischer Mentalitaeten
Fundamentalist zihniyetlerin postmodern yorumlari

ridwan_27
Mesajlar: 22
Kayıt: Pzr Şub 13, 2011 4:46 pm

Yesillerin Onlenemeyen Yukselisi

Mesaj gönderen ridwan_27 » Çrş Mar 30, 2011 12:36 pm

valla kimin basa gececegi fazla bizi ilgilendirmiyor sadece bu vizelerde kolaylik saglansin baskada bisi istemiyoruz :)

FarukDemir
Mesajlar: 634
Kayıt: Pzt Şub 07, 2011 5:26 pm

Yesillerin Onlenemeyen Yukselisi

Mesaj gönderen FarukDemir » Çrş Mar 30, 2011 12:48 pm

[quote]ridwan_27 tarafindan yazilan metin:
valla kimin basa gececegi fazla bizi ilgilendirmiyor sadece bu vizelerde kolaylik saglansin baskada bisi istemiyoruz :)[/quote]

Aynen oyle (:
[center]Ihtiyacin olan tek sey; Sonuna kadar inanmak..[/center]

Kullanıcı avatarı
Staatsmann
Mesajlar: 5027
Kayıt: Sal Eki 07, 2008 10:27 pm

Yesillerin Onlenemeyen Yukselisi

Mesaj gönderen Staatsmann » Çrş Mar 30, 2011 7:03 pm

[quote]ridwan_27 tarafindan yazilan metin:
valla kimin basa gececegi fazla bizi ilgilendirmiyor sadece bu vizelerde kolaylik saglansin baskada bisi istemiyoruz :)[/quote]



Olur mu ! Almanya\'da gecici sure kalsaniz bile her zaman siyasete katilin ve etkili olan.En azindan bulunduguz bolgede ki Turk veya Alman dernekleriyle baslayabilirsiniz.
Aman biz katilsak ne olur demeyin ,Turk pasaportunuz dahi olsa belediye secimlerinde oy kullanabiliyorsunuz. :)
Postmodern Kommentare fundamentalistischer Mentalitaeten
Fundamentalist zihniyetlerin postmodern yorumlari

Kullanıcı avatarı
Staatsmann
Mesajlar: 5027
Kayıt: Sal Eki 07, 2008 10:27 pm

Yesillerin Onlenemeyen Yukselisi

Mesaj gönderen Staatsmann » Çrş Mar 30, 2011 7:10 pm

CDU bir kere dini bir kere bastan siyasete alet etmis..Parti ismi bunun en basit kaniti :)
Yani tarafsiz davranmasi soz konusu olamaz.

Ki Almanya\'nin yeni icisleri bakaninin "Muslumanlar " Almanya\'yanin bir parcasi ama Islam Almanya\'ya ait degil demesi ornek gosterilebilir.

Kaldi ki CDU hangi eyalette basa geldiyse aninda somestir harclarini ogrencilere odetmek zorunda birakmisti.
Her donem 700 Euro...
Neyse ki simdi NRW kazandi ve sadece 230 Euro !

Bu yuzden ileride burada kalmayi planlayan arkadaslar politikayla iyi ilgilensinler :)
Postmodern Kommentare fundamentalistischer Mentalitaeten
Fundamentalist zihniyetlerin postmodern yorumlari

ossie
Mesajlar: 99
Kayıt: Sal Nis 20, 2010 5:52 pm

Yesillerin Onlenemeyen Yukselisi

Mesaj gönderen ossie » Çrş Mar 30, 2011 11:04 pm

anlayamadigim olay su anda 14 sandalye kalmis deniliyor peki arkadaslar bu 144 sandalye\'de tamnamlanirsa su anda turkiyenin yararina bircok gelisme mi olacak yani demek istedigim karar alma hakkina mi sahip olacak yesiller partisi??

ossie
Mesajlar: 99
Kayıt: Sal Nis 20, 2010 5:52 pm

Yesillerin Onlenemeyen Yukselisi

Mesaj gönderen ossie » Çrş Mar 30, 2011 11:06 pm

ozur dilerim arkadaslar yesiller partisi demisim sosyal demokrat partisiolacakti :(

ybrk
Mesajlar: 157
Kayıt: Prş Tem 15, 2010 12:09 pm

Yesillerin Onlenemeyen Yukselisi

Mesaj gönderen ybrk » Çrş Mar 30, 2011 11:20 pm

[quote]ossie tarafindan yazilan metin:
anlayamadigim olay su anda 14 sandalye kalmis deniliyor peki arkadaslar bu 144 sandalye\'de tamnamlanirsa su anda turkiyenin yararina bircok gelisme mi olacak yani demek istedigim karar alma hakkina mi sahip olacak yesiller partisi??[/quote]

Hayir. Almanya\'da sistem bizdekinden farkli. Eyalet sistemi var. Bir normal meclis diye aciklayabilecegimiz olusum var, bir de eyaletlerin temsilcilerinden olusan meclis var.
Almanya\'da bazi yasalari hukumet kendi basina cikartabilirken, bazi yasalari cikartirken mutlaka eyalet meclisine danismak zorunda.
Ornegin cikartilacak bir yasa var ve bu yasa eyaletleri de cok yakindan ilgilendiriyor. Bu durumda hukumet, yasa tasarisini eyalet meclisine goturuyor. Eyalet meclisi onaylayabilir de, reddedebilir de.

Bu nedenle Almanya\'da hukumeti kuran parti icin is bitmiyor. O parti ayni zamanda eyaletlerdeki secimleri de kazanmak icin calisiyor.
Cunku hukumet olarak yasa cikartirken, eyalet meclisinde de cogunlugun olursa, yasalari takir takir istedigin gibi cikartabilirsin.

Ama hukumeti kurup, eyalet secimlerinde nal toplarsan, bircok yasayi cikartman zorlasiyor.

Cevapla