Giriş sorunu yaşayan kullanıcılarımızın dikkatine - Gönderilen form geçersiz hatası
  • Sistem güncellemesi sonrasında, giriş sorunu yaşıyorsanız lütfen aşağıdaki tarayıcı cookie (çerez) temizleme adımları uygulayın.
  • Chrome Mobil - Bilgisayar
  • Safari (iPhone ve diğer Apple cihazları) Mobil - Bilgisayar

Cernobil\'e 2 kaldi...

Sadece Almanya-Turkiye ile ilgili haberlere yer verilecektir.
bjk_oguz
Mesajlar: 859
Kayıt: Cmt Eki 23, 2010 10:44 pm

Cernobil\'e 2 kaldi...

Mesaj gönderen bjk_oguz » Cum Mar 18, 2011 4:01 pm

Uluslararasi Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), Fukusima Daiici\'deki vaka seviyesinin, Uluslararasi Nukleer ve Radyolojik Durum Olcegi\'ne gore 5\'e yukseltildigini bildirdi.Bu seviyenin, ABD\'de Three Mile Island\'da 1979\'da meydana gelen nukleer kazayla ayni seviye oldugu belirtildi.En yuksek seviyesi 7 olarak kabul edilen Uluslararasi Nukleer ve Radyolojik Durum Olcegi\'ne gore, Cernobil\'deki patlamanin buyuklugu de 7 olarak kabul ediliyor.

Felaketin izleri 11 kusaga kadar gorulebiliyor..

Greenpeace uzmani Tumer, Cernobil’in faturasinin ozellikle cocuklara ciktigini soyluyor. Cocuklarda genetik mutasyonlar gorduklerini belirten Tumer, "Anne babalari 25 yil once radyasyona maruz kalmis olan bu cocuklarin bazilarinda ic organlar eksik, cogunda kalp rahatsizliklari var.” diyor. Greenpeace calisani, reaktor kazasinin gelecek kusaklara etkisinin boyutu hakkinda uzmanlarin henuz gorus birligi icinde olmadigini, kazanin 11 kusaga kadar etkili olabilecegi yonunde bilimsel raporlar bulundugunu soyluyor.

Doga hala radyasyonlu

Diger yandan Cernobil’de nukleer santralin yakin cevresindeki incelemeler, doganin son 25 yilda kendine gelmeyi basardigini gosteriyor. Ancak Aslihan Tumer, cogu bolgenin yine de radyasyon icerdigini, ornegin mantarlarda ya da buralarda otlayan ineklerde yuksek radyasyona rastlandigini hatirlatiyor.

Nukleer erimede radyasyon Cernobil\'i gecer

Fukusima’daki felaketin boyutlarinin Cernobil kadar buyuk olup olamayacagi belli degil. Greenpeace, Cernobil’deki reaktorde grafit cubuklarinin kullanilmasi ve yapi sekli nedeniyle radyasyonun, bir somine bacasindan yukselirmiscesine atmosferin yuksek katmanlarina ciktigini, Japonya’da bunun soz konusu olmadigini belirtiyorlar. Ancak orgut, nukleer erime oldugu takdirde ortaya cikacak radyasyonun Cernobil’dekinden daha yuksek olacagini belirtiyor ve ayrica Japonya’nin kuzeydogusunun Ukrayna’daki nukleer santralin cevresinden cok daha yogun bir nufusa sahip olduguna dikkat cekiyor.

Bolge radyoaktif kirlendi

Munih’te bulunan Helmholtz Merkezi’ndeki Radyasyondan Korunma Enstitusu’nun Baskani Dr. Peter Jacob, Fukusima’daki reaktorlere 20 kilometre mesafede bulunan bolgenin, aciga cikan iyodin ve sezyum 137 ile kirlendigini soyluyor. Jacob \'\'Bu bolgede hala insanlar var ve Cernobil’den sonra da gordugumuz gibi, ozellikle tiroid bezlerinde toplanan radyoaktif iyot bilesikleri buyuk sorun yaratiyor. O yuzden vakitlice iyot hapi almak gerekiyor\'\' diyor.

"Cernobil\'deki gibi olmaz diyemem"

Radyoaktif iyot bilesikleri kanser riskini arttiriyor. Su anda Japonya’da gozler, ruzgârin yonunde. "Radyasyon bulutu kara uzerinden gecerse ve bir de yagmur yagarsa, o zaman cevrede en yuksek radyoaktif kirlenme yasaniyor." seklinde konusan Jacob "Bu noktada en korkunc senaryo ise, radyoaktivitenin Tokyo’yu vurmasi olur.” ifadesini kullaniyor.

Radyasyon uzmani, Japonya’daki felaketin Cernobil’dekine benzer bir boyuta varip varmayacagi sorusuna ise cekinerek su yaniti veriyor:
\'\'Olmaz diyemem, zira santral kontrol altinda degil. Gerci beklemiyorum ama, olmaz da diyemem\'\'