Giriş sorunu yaşayan kullanıcılarımızın dikkatine - Gönderilen form geçersiz hatası
  • Sistem güncellemesi sonrasında, giriş sorunu yaşıyorsanız lütfen aşağıdaki tarayıcı cookie (çerez) temizleme adımları uygulayın.
  • Chrome Mobil - Bilgisayar
  • Safari (iPhone ve diğer Apple cihazları) Mobil - Bilgisayar

Almanya\'nin Derdi Is Gucu Acigi

Sadece Almanya-Turkiye ile ilgili haberlere yer verilecektir.
ridwan_27
Mesajlar: 22
Kayıt: Pzr Şub 13, 2011 4:46 pm

Almanya\'nin Derdi Is Gucu Acigi

Mesaj gönderen ridwan_27 » Prş Mar 03, 2011 4:38 pm

Nufusu giderek yaslanan Almanya’da nitelikli eleman sikintisina cozum getirmek amaciyla calismalar surerken ulkeyi terk eden nitelikli kisi sayisinin gelenlerden fazla oldugu aciklandi.

Deutche Welle, Nurnberg merkezli Federal Istihdam Dairesi verilerine gore, Almanya’da 2025 yilina kadar calisabilecek insanlarin sayisinin yaklasik 6 milyon 500 bin azalacagini aktardi. Bunun sonucunda ulkede nitelikli isgucu sikintisinin artmasinin beklendigi belirtildi. Uzmanlar kalifiye eleman aciginin 2020 yilina kadar 2 milyona, 2030’a kadar da 5 milyona ulasacagi tahmininde bulundu. Federal Istihdam Dairesie Almanya’da halen hasta bakici, doktor ve muhendis acigi bulundugunu hatirlatti.

Asagi Saksonya Eyaleti’nde duzenlenen panelde Almanya\'daki isgucu sikintisina yonelik cozum onerileri ve isgucu gocu tartisildi. Almanya\'da isgucu acigini kapatmak icin getirilen oneriler arasinda okulu terk eden genclerin sayisinin azaltilmasi, 55 yas ustundekilere yonelik is olanaklarinin artirilmasi, kadinlarin isgucu potansiyelinden daha fazla yararlanilmasi bulunuyor. Asagi Saksonya Eyaleti’nde duzenlenen toplantiya katilan Hiristiyan Demokrat Calisma ve Sosyal Isler Bakani Ursula von der Leyen, Almanya\'nin nitelikli gocmenlere ihtiyaci oldugunu soyledi. Bakan von der Leyen, Almanya\'nin eleman acigini kapatabilmesi icin nitelikli isgucu gocune ihtiyaci bulundugunu, gocmenlerin hangi kriterlere gore kabul edileceginin tartisilabilecegini soyledi. Bakan von der Leyen, egitim, meslek ve dilin yani sira Almanya\'daki istihdam piyasasindaki ihtiyaca bakilmasi gerektigini dile getirdi. Alman Calisma Bakani bunun yani sira gocmenlerin eslerine de calisma olanagi sunulmasi gerektigini soyledi. Bakan Ursula von der Leyen, Almanya\'nin diger OECD ulkelerine oranla"Burada isteniyorsunuz" mesaji yaymakta basarisiz kaldigini anlatti. Bakan, OECD ulkelerinden Kanada\'ya goc eden universite mezunlarinin orani yuzde 59, ABD’ye yuzde 40, Avustralya\'ya yuzde 43 iken, Almanya\'yi tercih edenlerin universite mezunlarinin oraninin yuzde 20 civarinda oldugunu belirtti.

Alman Isverenler Birligi Baskani Dieter Hundt, Almanya’da yuksek ogrenim goren yabanci ogrencilerin sayisinin artirilmasi ve egitimlerini bu ulkede tamamlayanlara bir sureligine de olsa bu ulkede calisma olanagi sunulmasi gerektigini soyledi. Isverenler Birligi Baskani, boylelikle gelecekte diger ulkelerde Alman ekonomisi icin olumlu yonde caba gosterecek kisilerle baglanti kurmus olabileceklerini savundu.

Almanya\'da yuksek ogrenim gormus yabanci ogrencilere diplomalarini aldiktan sonra bir yil ulkede is arama izni verildigi, bu sure icinde is bulduklari takdirde oturma izinlerinin uzatildigi hatirlatildi.

Alman Sendikalar Birligi Baskani Michael Sommer, Almanya\'da calisma ve oturma izni sorunu olmayan Avrupa Birligi vatandaslarinin bile Almanya\'yi tercih etmedigine dikkat cekti. Almanya’nin tercih edilmemesinin nedenlerinden biri ucretlerin ornegin Ingiltere’ye kiyasla daha dusuk olmasi. Sommer’e gore Almanya’nin en onemli sorunlarindan biri gocmenlere yonelik ohosgeldin kulturuonun yeterli olmamasi. "Burada, biz gercekten kendimizi insanlara acmaya dusunce olarak hazir miyiz? Ve onlar bizim toplumumuza uyum saglamaya hazir mi?" sorularinin sorulmasi gerektigini soyleyen Sommer, Almanya\'da calisma potansiyeline sahip Dogu Avrupa ulkelerinden vatandaslarin hosgeldin kulturu ile Almanya\'ya cekilebilecegini belirtti.


Ihsan DORTKARDES/DHA

ridwan_27
Mesajlar: 22
Kayıt: Pzr Şub 13, 2011 4:46 pm

Almanya\'nin Derdi Is Gucu Acigi

Mesaj gönderen ridwan_27 » Prş Mar 03, 2011 4:38 pm

http://www.dha.com.tr/almanyanin-derdi- ... 45825.html detayli haberi buradan okuyabilirsiniz

jorge
Mesajlar: 34
Kayıt: Çrş Oca 19, 2011 1:59 am

Almanya\'nin Derdi Is Gucu Acigi

Mesaj gönderen jorge » Prş Mar 03, 2011 5:39 pm

adamlar sorunlarini da nedenini de tespit etmisler. Almanya duzeyinde bir ulkenin kalifiye gocmen cekmede sorunu varsa bu en buyuk oranda yabancilara yeterince hosgoru gosterilmemesi olabilir. insanin nereye giderse gitsin cok fazla gecinme sorunu olmayacaksa neden toplumdan dislanabilecegi ya da daha az butunlesecegi bir yere gitsin ki?
diger yandan ileride Almanya\'nin da gocmen aliminda Kanada ve Avustralya gibi puanli sisteme gececegini dusunuyorum.

baran burak
Mesajlar: 297
Kayıt: Cum Tem 10, 2009 9:35 pm

Almanya\'nin Derdi Is Gucu Acigi

Mesaj gönderen baran burak » Cum Mar 04, 2011 9:26 pm

Bu haberi bende okudum galiba yakinda Turkiyedeki 2 yillik on lisans diplomalarida taninacak Almanya git gide nufus bakimindan yaslaniyor
Mezardakilerin pisman olduklari seyler icin,dunyadakiler birbirlerini yiyor ...

ywzslm
Mesajlar: 140
Kayıt: Sal Ağu 24, 2010 12:01 am

Almanya\'nin Derdi Is Gucu Acigi

Mesaj gönderen ywzslm » Cum Mar 04, 2011 9:29 pm

almanyanin derdi is gucu bu konuda katiliyorum fakat is gorusmelerinde muhendislerden istekleri hicte ic acici degil.

Cevapla