Giriş sorunu yaşayan kullanıcılarımızın dikkatine - Gönderilen form geçersiz hatası
  • Sistem güncellemesi sonrasında, giriş sorunu yaşıyorsanız lütfen aşağıdaki tarayıcı cookie (çerez) temizleme adımları uygulayın.
  • Chrome Mobil - Bilgisayar
  • Safari (iPhone ve diğer Apple cihazları) Mobil - Bilgisayar

Vize/Dil Kursu/Üniversite Süreci

Gunluk yasam, masraflar, yurtlar, yemekler... Hepsi burada...
efeaydin
Mesajlar: 55
Kayıt: Pzr Ağu 01, 2021 3:20 am

Vize/Dil Kursu/Üniversite Süreci

Mesaj gönderen efeaydin » Prş Şub 29, 2024 10:36 pm

Merhabalar, dil kursu ile Almanya'ya gelmiş ve lisans eğitiminin 3. dönemide olan 20 yaşındaki bir öğrenci olarak burada tecrübelerimi paylaşmak istedim. Almanya'ya gelmek isteyenler için belki bir fayda sağlarım, burada olanlar içinse belki yaşadıkları süreçte yalnız olmadıklarını hatırlatırım.
Almanya Kararı Süreci
Öncelikle Almanya'da, yurtdışında okuma gibi bir planım lise boyunca hiç yoktu, sonrasında ülkenin gidişatı ve YKS sınavımın kötü geçmesi sebebiyle yurt dışında eğitim hakkında araştırmaya başladım. Bildiğiniz üzere lisans eğitimin ücretsiz olduğu en popüler ülkeler İtalya ve Almanya. İtalya'da eğitim dili olarak İngilizce seçeneği var ancak yaşadığım ülkenin dilini konuşmak istediğim için Almanya'yı seçtim. İtalya'daki arkadaşlarımla konuştuğum zaman da doğru bir karar verdiğimi anlıyorum.
Ancak beklemediğim şekilde YKS Sonucum iyi gelince planlarımda kararsız kaldığım bir dönem oldu. Sayısal 12k gelmişti, inanılmaz bir sıralama olmasa da istediğim üniversitelerin, istediğim bazı bölümlerine girebiliyordum. Evet, Almanca gibi zor bir dili öğrenmek, yalnız başına bir hayat kurmak, Almanca zor bir eğitim almak yorucu olacaktı. Ancak hem ekonomik/akademik geleceğim hem de gurbette yalnız yaşamanın getireceği tecrübe/olgunluk için kararımın arkasında durdum. Türkiye'de okuyan arkadaşlarımla sohbet ettiğim zaman yine benzer şekilde kendim için doğru bir karar verdiğimi anlıyorum, ailem de sağolsun bu süreçte maddi manevi destek oldular.

Vize Süreci/Kendi Başına Almanca Öğrenmek
Vize süreci oldukça sıkıcı ve tabiri caizse gıcık bir süreç. Ancak sadece bu forumu kullanarak bile işlerinizi halledebilirsiniz. Eğer bir danışmanlığa ihtiyaç duyarsanız burayı kesinlikle öneririm. Bu konular hakkında Gürkan Bey'den daha bilgili birine şu ana kadar denk gelmedim, fiyat konusunda da benzer şekilde. Ancak baştan söyleyeyim Franchise Firmalardaki gibi bir polyannacılık ve özel ilgi alaka beklemeyin. "Evet X Bey/Hanım, bu süreçte her şey çok güzel olacak ve beraber her şeyin üstesinden geleceğiz <3 <3 :P " gibi sizin bu sürece pembe gözlüklerle bakmanıza sebebiyet verecek cümleler duymayabilirsiniz. Gürkan Bey yanlış anlamasın, kendisi (aşırı) dürüst ve dümdüz, meşgul bir adam :) . Gerçekleri söyleyen ve bu sürecin zor bir süreç olduğunu size fazlaca hissettiren biri, bazı tek tük danışanların kendisi hakkında negatif yorum yapmasının sebebi bu yüzden bence. Yani salakça olduğunu düşündüğünüz bir soru varsa Google'a sorun, Gürkan Bey'e değil :D . Vize süreci için zaten denecek çok bir şey yok, belgeleri düzgün şekilde toparlayın, forumdaki yazıları okuyun ve görüşme sırasında Gürkan Bey'in tavsiyelerine uyun.
Ayrıca Almanya'ya gelene kadar kesinlikle B1 seviyesine gelmenizi öneririm. Ben gelene kadar hiç yoğun olmayan online bir Almanca kursuna katıldım ve hem Goethe A2 hem de B1 vererek geldim. A2 seviyesine kadar kesinlikle kendiniz çalışarak gelebilirsiniz. Zaten vize beklerken pek işiniz gücünüz olmuyor, sabahları almanca çalışıp akşamları dışarı çıkıyordum. Bu bekleme sürecini değerlendirmeye bakın.

Dil Kursu Süreci
Dil kursu süreci için; hızlı yurt çıkmasını istediğim için Duisburg-Essen'den ön-kabul aldım, kurs için de IBZ-Essen'i seçtim. Beklediğim gibi yurt hızlıca çıktı ve kursumdan da memnundum.(Steffan Hocam'a selamlar :))Diğerlerini bilmiyorum ama hem kendimden hem de arkadaşlarımdan bildiğim üzere dil kursu süreci kesinlikle en can sıkıcı süreç. Öncelikle dil öğrenmek daha doğrusu çalışmak benim gibi sayısal bir öğrenci için zaten oldukça sıkıcı bir durum. Buna ek olarak ilk defa yurtdışına çıkmıştım ve sudan çıkmış bir balık gibi gezindim ortalıkta. Belirsizlik, yalnızlık gibi durumlar insanı mental olarak oldukça yoruyor. Sınıfımda en genç bendim ve arkadaş edinebilsem dahi yaş, kültür ve gelecek planlarının farklılığından dolayı genel bir yalnızlık içerisindeydim arkadaşlarımın arasında.Bunun yanı sıra büyük bir şehirden geldiğim için Essen bana küçük gelmişti, kişisel olaylar da cabası.(Ayrıca dil kursu döneminde Türk arkadaş yapmamınızı öneririm, sonradan gelen arkadaşlarımdan duyduğum üzere dil öğrenme sürecinize ciddi negatif etki yapıyor.)
Essen'de B2 ve C1 kursu yaptıktan hemen sonra üniversitenin DSH sınavına girdim. Şanslı şekilde Almanyadaki dil kursu sürecimi 3,5 ay gibi oldukça kısa bir sürede tamamladım. Öneri olarak; istisnasız her derse gidin, ödevleri eksiksiz yapın ve eğer zamanınız varsa yarım saat/bir saat Almanca çalışın. Duisburg-Essen'in DSH sınavı da oldukça kolaydı, girmenizi kesinlikle öneririm. Bence işin püf noktası sınav tipine çalışmaktan geçiyor. Benden daha iyi Almancası olan arkadaşlarımın sınavlardan kalmasına şahit oldum. Forumda da çok fazla "1 yılda C1 Almanca olur mu?" tadında soru var. 1 yılda C1 Almanca seviyesi bence imkanız, sonuçta "Hayat Almanca öğrenmek için çok kısa". Ancak "1 yılda C1 Almanca sınavı geçilir mi?", kesinlikle evet. Okuma kısmı için konu tipleri üzerinden sürekli tekrar, dinleme içinse ses kaydı esnasında hangi noktaları kayıt almanız gerektiğini öğrenmeniz gerekiyor. Konuşma içinse en iyi yöntem bir arkadaşınızla sınav antrenmanı yapmak ve kendinizi sınavdaymış gibi konuşurken kayda almak.

devamı gelecek