Giriş sorunu yaşayan kullanıcılarımızın dikkatine - Gönderilen form geçersiz hatası
  • Sistem güncellemesi sonrasında, giriş sorunu yaşıyorsanız lütfen aşağıdaki tarayıcı cookie (çerez) temizleme adımları uygulayın.
  • Chrome Mobil - Bilgisayar
  • Safari (iPhone ve diğer Apple cihazları) Mobil - Bilgisayar

Almanya ve Türkiye için de iki sağlık sigortası mümkün mü?

Turk ve Alman devlet daireleri: Turk Konsoloslugu'ndaki islemler, yabancilar dairesi, saglik sigortasi, isci vizesi, askerlik, ehliyet...
mehmet3434
Mesajlar: 10
Kayıt: Pzt Eki 02, 2023 1:40 pm

Almanya ve Türkiye için de iki sağlık sigortası mümkün mü?

Mesaj gönderen mehmet3434 » Cum Kas 24, 2023 12:18 am

Herkese selamlar,

aklıma takılan bir soruyu sormak istiyorum. Bildiğim kadarı ile Almanya'da bir işe girdiğimizde yada Bachelor/Master yaptığımızda "gesetzliche Versicherung" alıyoruz (AOK, DAK vs.). Bu sigortamız olunca konsolosluğa gidip adresimizi Almanya'ya aldırabiliyoruz, böylece GSS borcunun Türkiye'de birikmesinden kurtuluyoruz. (Bunu konsolosluğa sormuştum. Aynı zamanda bir de Rathaus'dan verilen Meldung kağıdı ile bu işlem yapılıyormuş.)

Benim durumumda ise şuanda Almanya'da çalışıp aynı zamanda da Türkiye'ye uzaktan part-time iş yapabilme şansım var ama Almanya'daki sigortam Türkiye'deki sigortayı etkiler mi etkilemez mi bilmiyorum (ya da tam tersi. Türkiye'deki Almanya'yı etkiler mi?) İki taraftan da sigorta primi yatması gerekiyor. Benzer bir durumla karşılaşan hiçkimse oldu mu acaba?

Ya da adresimi konsoloslukta Almanya'ya hiç aldırmasam, iki taraftan da sigortalı olabilir miyim, kurallara aykırı mı olur?