Giriş sorunu yaşayan kullanıcılarımızın dikkatine - Gönderilen form geçersiz hatası
  • Sistem güncellemesi sonrasında, giriş sorunu yaşıyorsanız lütfen aşağıdaki tarayıcı cookie (çerez) temizleme adımları uygulayın.
  • Chrome Mobil - Bilgisayar
  • Safari (iPhone ve diğer Apple cihazları) Mobil - Bilgisayar

Turk Ogrencisinin Almanya Anatomisi

Gunluk yasam, masraflar, yurtlar, yemekler... Hepsi burada...
Kullanıcı avatarı
Physiker
Mesajlar: 39349
Kayıt: Sal Eki 07, 2008 6:15 pm
Konum: Welt
İletişim:

Turk Ogrencisinin Almanya Anatomisi

Mesaj gönderen Physiker » Cmt Eyl 18, 2010 2:20 am

Hemen hemen hepsi aynidir. Ilk basta karar verilir . Turkiye artik acmamaktadir onu. Gozunu avrupaya diker. Ya akrabasi , ailesinden bi fert ya da arkadasi ordadir diye veya da diger gelismis ulkelere gore maliyeti daha azdir diye tercih edilir bu aci vatan dedikleri topraklar. Vize basvurusuna giderken ordaki gorevliye Almanya basbakani muamelesi yapilir, daha ilk mahcuplugu orda baslar. Vize beklerken sabirsizlanir, ahh bi gelsem de vizem , kendimi bir Almanya ya atsam baska birsey istemem der. ve vizesi gelir, dunyalar onun olur , hemen hayaller baslar.

Istedigim bolumu okuyamadim Turkiyede , simdi orda okuyacagim. Arada bi de calisirim , belki arabada alirim , hani ucuzmus ya diyorlar.. Cok kisa surede ogrenirim Almancayi, gecemi gunduzumu veriririm orda. Universitemi okurken buyuk firmalarda staj yaparim, bitirince hemen bir is bulur orda bir de uygun es, iyi bir maas , rahat rahat yasarim.

Ve almanya ya ayak basar. Neye ugradigini sasisir ilk once. Vize basvurusundan sonraki ikinci mahcubiyeti karsisindaki soguk suratli polisin " neden geldin " sorusuyla yasar. Yeni dogmus cocuk gibidir etrafa bakar, insanlara bakar ama tek kelime bile anlamaz. ilk gece olayi burda da kutsaldir. o ilk gece hafif yasanan soka ragmen hayaller devam eder. Kurs baslar, ilk 2-3 hafta cok calisir.. Sonra hep bi nedenler cikar ama o kurs uzar. Uzar istee, ya kurs kotudur, ya hocalariyla anlasamaz, akraba - aile fertleri yaninda kaliyorsa kendini oraya ait hissedemez , bocalanir durur artik. Kimi de almanca ogrenecem diye kendi dilini konusan insana selam bile vermez. Bazisinin ise burnu buyuktur, eee kolay degil ya koskoca almanya ya okumaya gelmis oglumuz. Cevresindeki isci ailelerini kucumser durur. Surekli kendini disari farkli gostermeye calisir.

Ama ne havasina alisir ne yemeklerine ne ortama ne de sosyal hayata. Aliskin degildir tabi aksam 8 diyince sokaklarin bombos olmasina.. Kendini yapayalniz hisseder, neden geldim acaba diye bi kere sorulmaya baslandimi o soru artik temelli donene kadar gider.

Genelde hep dil sinavinin en kolay oldugu yerler arastirilir didik didik edilir. Belki o kadar arastirmayi , calismaya verse daha basarili olacaktir. Ama ayni arayistaki sahsin hedefi elbette bolumundeki en iyi universiteye girebilmektir.

Bi sekilde dil sinavi asilir, universite kayitlari yapilir. Birden fiyatlar yukselmistir hersey icin. Ilk ders gunu gelir catar. Ee hayaller gerceklesmeye baslanildi ya cok heyecan ve istek hatsafada. Ilk dersine girer, sinifta kendi gibi yabanci cok fazla yoktur, dil kursundan sonra biraz degisik gelir. Ilk gunler, haftalar belki aylar pek bisey anlamaz. Acaba ben bitiremeyecekmiyim diye bir korku salar artik. O anda bir suru cozum gelir aklina ; acaba 1 sene erasmusla turkiyeyemi gecis yapsam, baska bir universiteyemi gecsem bu sehir, bu universite beni sarmadi vs diye. Hafta sonlari veya hafta ici de is bulundumu artik o okul uzar. Tekleye tekleye de olsa bi sekilde sona gelir. Artik herseyin bittigini sanar. Ama geriye baktiginda, cektigi sikintilara sorunlara ve tokezledigi yollara ve ilk gunku hayallere.. Bir omur bu kadar mi kisa der ic gecirir ve hic bir zaman kendisini ait hissetmedigi bu garip insan topluluguna isinmaya calisir ama kafasinda hep bi yerde acaba donsemmi ulkeme vardir..

Hep kafada baska acabalarla gecen surec.
Gencliginizin en guzel yillarini bu sekilde yasayama deger mi
cok kere dusunmek gerek.

Kullanıcı avatarı
Staatsmann
Mesajlar: 5027
Kayıt: Sal Eki 07, 2008 10:27 pm

Turk Ogrencisinin Almanya Anatomisi

Mesaj gönderen Staatsmann » Cmt Eyl 18, 2010 2:49 am

Kelimesi kelimesine durum boyle.Tabi herkes icin gecerli bir durum olmasada bir cogumuz icin bu sanirim guzel bir ozet..Bilmek istedigim kendinden de bir pay biciyor musun burada ?
Postmodern Kommentare fundamentalistischer Mentalitaeten
Fundamentalist zihniyetlerin postmodern yorumlari

Kullanıcı avatarı
Physiker
Mesajlar: 39349
Kayıt: Sal Eki 07, 2008 6:15 pm
Konum: Welt
İletişim:

Turk Ogrencisinin Almanya Anatomisi

Mesaj gönderen Physiker » Cmt Eyl 18, 2010 11:54 am

[quote]FuNdeRSchatteN tarafindan yazilan metin:
Kelimesi kelimesine durum boyle.Tabi herkes icin gecerli bir durum olmasada bir cogumuz icin bu sanirim guzel bir ozet..Bilmek istedigim kendinden de bir pay biciyor musun burada ?[/quote]

elbette var , bi cogu hatta.. calismak zorunda oldugum icin okulum 1 semester uzadi. universite hayatim boyunca calismak zorunda kaldim. danismanlik yaptigim bir ogrencinin babasi bu hafta dusseldorf a geldi benimle tanismak icin. bayagi bi konustuk, zamaninda kendiside almanya da okumus su anda turkiyeye donmus ve kendi firmasini kurmus durumu cok iyi. o da kendi yasadiklarini anlatti , bundan 25 yil once de turk ogrencisinin durumu pek farkli degilmis. eskiden grup halinde yollarmis devlet turk ogrencilerini ama en basarililarini. Bunlar 30 kisi gelmis ve bir cogu birakmis geri donmus. Ama o begenmedigimiz 70 lerin doneminde bizim devletimiz daha cok sahip cikarmis yurt disina cikan ogrencilere. hani o yag, tup almak icin kimlikle siraya gecilen donemlerde.. Buraya gelen bir cok ogrenci ile tanistim ve yukarda anlattigim tecrubeleri yasadim. ama sunu da rahatca soyleyebilirim, ozellikle ilk yilim icin, simdiye kadar benim cektigim sikintilari ceken bir ogrenci de az gordum.

mavisim
Mesajlar: 124
Kayıt: Cum Eyl 17, 2010 9:55 pm

Turk Ogrencisinin Almanya Anatomisi

Mesaj gönderen mavisim » Cmt Eyl 18, 2010 1:53 pm

Cok guzel dile getirilmis.Genclerin bunu yasamamasi icin ana-babaya cok is dusuyor..

Bir kere bir kulture 18 yasindan sonra alisilmaz,amac eger avrupa ya ayak basmaksa;

5yas anaokulundan itibaren buradaki turk-almn vb bir okula verip,o yastan lise sona dek dili ogrenmesi ve okulun programi dahilinde a dan c ye dil belgelerinin alinmasi;

bu arada senede en az 10gun cocugun orada herhangibir sehre goturulup yasam kulturunu gormesi-tanimasi ,

biraz daha kendisini bilecegi 13 lu yaslarin ardindan yilda 1 kez 1 ay gibi bir sure dil kursuna gonderilmesi,

planlanmalidir..

Aksi taktirde yazida anlatilanlarin olmamasi mumkun degildir.Hedefi 5yasken cizerseniz bolbol zamaniniz olacagindan o cocuklar da ilgili ulkenin kulturunu-dilini-yasamini ogrenir.Gittiginde hicbir yabancilik cekmez..Isin psikolojik yonu de budur.

18inde gidenden cok da bisey beklemeyin bence muhtemelen bocalar ve bu da mutsuzluga neden olur..

bizim dusuncemiz boyle..

Sizce haksiz miyim?



Degismeyen tek sey degisimdir!

Kullanıcı avatarı
eren_f2007
Mesajlar: 2932
Kayıt: Sal Tem 13, 2010 3:22 pm

Turk Ogrencisinin Almanya Anatomisi

Mesaj gönderen eren_f2007 » Cmt Eyl 18, 2010 3:30 pm

2 aydir sadece bunu dusunuyorum burada kalsam ne yaparim, oraya gitsem ne yaparim ama ne olursa olsun icimden bir ses oraya gitmelisin diyor. belki son zamanlarda ulkenin siyasi durumuda beni boyle dusunmeye itiyor olabilir yada orada kendimi daha iyi gelistirebilirim diye dusunmem.ama sundan eminim ki cok onemli bir donemecteyim.

bu arada Physiker eger ozel degilse bizimle paylasirmisin cektigin sikintilari hani tecrube acisindan .

Kullanıcı avatarı
Physiker
Mesajlar: 39349
Kayıt: Sal Eki 07, 2008 6:15 pm
Konum: Welt
İletişim:

Turk Ogrencisinin Almanya Anatomisi

Mesaj gönderen Physiker » Cmt Eyl 18, 2010 6:37 pm


yukardaki yazimda genelde olumsuzluklar uzerinde durdugum gibi olumlu taraflari da var bu isin elbette. bi kere bizler , bilhassa erkek cocuklari cok el ustunde yetistirilir toplum kulturu geregince. kaciniz acaba turkiyede okul tatillerinde calistiniz ? 23 yasina kadar universiteyi bitirene kadar ana baba parasi yeriz. onlarin aldigi cep telefonu veya arabalarla arkadaslarimiza hava atariz. Almanya ya geldiginde ise ayaklarinin uzerine basmayi ogreniyorsun ve kendi isini kendin hallettikce de kendine daha cok guvenin geliyor. Arti olarak yabanci bir dil ogrenmek de insana cok buyuk artilar katiyor. Bambaska bir dunya taniyorsun ve kendi kulturunle iyi bir harmoniyi basarinca ufkun gercekten cok genisliyor. Hayata bakis acin da olumlu gelismeler oluyor. Bunun disinda ozellikle buraya gelip de yolunu sasiran da cok olmustur. Bir kismi kendi isini kendi halledemedigi icin cemaatlere siginir onlarin usagi olur, diger bir kisim ise arkadas cevresi nedeniyle bil hassa yurtlarda kalanlar degisik kultur ogrenecem diye ve onlardan biri olacagim diye uyusturucuya baslar.

cok ozele girmeden yuzeysel gececek olursam; ben buraya universite okumaya gelmedim yola cikarken, staj icin gelmistim. Cukurovada inekledigim icin okul birincisi olarak dortmund 3 aylik bir calismaya davet etmisti, ailem de burda oldugu icin biraz zorlama kaldim burda. son bir sene kala geldim buraya gidip okul kaydimi tr den sildirince bana burda kal diyenler bizim maddi durumumuz uygun degil geri doneceksin dediler:) yeri geldi 20-30 euroyla haftalarca idare ettik =). calismadigim is kalmadi sanirim. ama o hayallerin de bir cogunu gerceklestirdim bu sayede. uni de tek yabanci bendim sinifta, dislandim. o erasmus dusunenlerden duyup ben de basvuranlardanim turkiyeye gitmeyi dusunen =). ama cok sukur artik onlar geride kaldi. simdi sorsalar gelirmiydin bunlari yasayacagini bilseydin diye, cevabim kesinlikle EVET olurdu. Turkiye de eminim kendimi bu kadar gelistiremezdim.

ybrk
Mesajlar: 157
Kayıt: Prş Tem 15, 2010 12:09 pm

Turk Ogrencisinin Almanya Anatomisi

Mesaj gönderen ybrk » Cmt Eyl 18, 2010 7:36 pm

[quote]Physiker tarafindan yazilan metin:

yukardaki yazimda genelde olumsuzluklar uzerinde durdugum gibi olumlu taraflari da var bu isin elbette. bi kere bizler , bilhassa erkek cocuklari cok el ustunde yetistirilir toplum kulturu geregince. kaciniz acaba turkiyede okul tatillerinde calistiniz ? 23 yasina kadar universiteyi bitirene kadar ana baba parasi yeriz. onlarin aldigi cep telefonu veya arabalarla arkadaslarimiza hava atariz. Almanya ya geldiginde ise ayaklarinin uzerine basmayi ogreniyorsun ve kendi isini kendin hallettikce de kendine daha cok guvenin geliyor. Arti olarak yabanci bir dil ogrenmek de insana cok buyuk artilar katiyor. Bambaska bir dunya taniyorsun ve kendi kulturunle iyi bir harmoniyi basarinca ufkun gercekten cok genisliyor. Hayata bakis acin da olumlu gelismeler oluyor. Bunun disinda ozellikle buraya gelip de yolunu sasiran da cok olmustur. Bir kismi kendi isini kendi halledemedigi icin cemaatlere siginir onlarin usagi olur, diger bir kisim ise arkadas cevresi nedeniyle bil hassa yurtlarda kalanlar degisik kultur ogrenecem diye ve onlardan biri olacagim diye uyusturucuya baslar.

cok ozele girmeden yuzeysel gececek olursam; ben buraya universite okumaya gelmedim yola cikarken, staj icin gelmistim. Cukurovada inekledigim icin okul birincisi olarak dortmund 3 aylik bir calismaya davet etmisti, ailem de burda oldugu icin biraz zorlama kaldim burda. son bir sene kala geldim buraya gidip okul kaydimi tr den sildirince bana burda kal diyenler bizim maddi durumumuz uygun degil geri doneceksin dediler:) yeri geldi 20-30 euroyla haftalarca idare ettik =). calismadigim is kalmadi sanirim. ama o hayallerin de bir cogunu gerceklestirdim bu sayede. uni de tek yabanci bendim sinifta, dislandim. o erasmus dusunenlerden duyup ben de basvuranlardanim turkiyeye gitmeyi dusunen =). ama cok sukur artik onlar geride kaldi. simdi sorsalar gelirmiydin bunlari yasayacagini bilseydin diye, cevabim kesinlikle EVET olurdu. Turkiye de eminim kendimi bu kadar gelistiremezdim.[/quote]

Su mesajin son noktayi koyuyor.

Ben daha dun geldim, master icin. Daha once 4 kez turistik amacli gelmistim ama bu sefer ayrilmak cok zordu aileden, evden. Ancak kararli olun, basarabileceginize inanin.
Okumayi, egitimi gectim; bu hayat tecrubesini baska hicbir sekilde yasayamazsiniz. Ve zor sartlar adami gercekten adam eder.

Cok zor olabilir ancak kendinize cok sey katarsiniz. Ama her sey kisinin kendi elinde.
Gelip burada sirf Turklerle takilirsaniz, icinize kapanirsaniz, guveninizi kaybederseniz ya da asiri bir guvenle gidip alkol-uyusturucu bagimlisi olursaniz, kendinize guvenmeyip cemaatlere usak olup sirt dayarsaniz, hicbir hayir beklemeyin. Harcayacaginiz paraya ve zamana yazik olur.
Ve eger amaciniz bastan bu yukarda saydiklarim ise, hic gelmeyin.

Kendi ayaklari uzerinde durabilecegine inananlar bu ise girsin.

dokuzonbes
Mesajlar: 104
Kayıt: Çrş May 19, 2010 10:39 am

Turk Ogrencisinin Almanya Anatomisi

Mesaj gönderen dokuzonbes » Cmt Eyl 18, 2010 11:18 pm

bu zorluklarin bir cogunu turkiyede yasamis biri olarak ikincisini kaldirabilirmiyim bilmiyorum.. ama gitmek istiyorum. babamin istemedigimiz nedenlerle aramizda olmamasinda dolayi lise 2 den beri (1999) calismaya basladim muhasebe burolarinda. gunduzleri is geceleri okul zor oluyordu ama oyle boyle bir sekilde okuduk. 26 yasindayim ve 2600 kusur gunum var sigortada. ve sunu soylemek isterimki parasiz okumak kadar kotu bisey yok... para icin odevmi yazarsin, siki tuttugun notlari parayla mi satarsin, okulun muhasebe islerinede bakardim... hey gidi heyy

kacak kaldigimiz yurttan atildiktan sonra 2 gun kampuste yattik arkadasla.. sonra gittik ev tuttuk tabi kira falan hak getire. mahkemelik olduk ev sahibiyle. evde ev ha it yatmaz. mahkemede tabi avukat tutacak para nerde savunmamizi kendimiz yazdik verdik. hakim bizi lehimize karar verdi ev sahibi okul bitene kadar sagolsun bir daha gelmedi. :D
allahini seven defansa gelsin

Kullanıcı avatarı
eren_f2007
Mesajlar: 2932
Kayıt: Sal Tem 13, 2010 3:22 pm

Turk Ogrencisinin Almanya Anatomisi

Mesaj gönderen eren_f2007 » Pzr Eyl 19, 2010 1:28 am

[quote]dokuzonbes tarafindan yazilan metin:
bu zorluklarin bir cogunu turkiyede yasamis biri olarak ikincisini kaldirabilirmiyim bilmiyorum.. ama gitmek istiyorum. babamin istemedigimiz nedenlerle aramizda olmamasinda dolayi lise 2 den beri (1999) calismaya basladim muhasebe burolarinda. gunduzleri is geceleri okul zor oluyordu ama oyle boyle bir sekilde okuduk. 26 yasindayim ve 2600 kusur gunum var sigortada. ve sunu soylemek isterimki parasiz okumak kadar kotu bisey yok... para icin odevmi yazarsin, siki tuttugun notlari parayla mi satarsin, okulun muhasebe islerinede bakardim... hey gidi heyy

kacak kaldigimiz yurttan atildiktan sonra 2 gun kampuste yattik arkadasla.. sonra gittik ev tuttuk tabi kira falan hak getire. mahkemelik olduk ev sahibiyle. evde ev ha it yatmaz. mahkemede tabi avukat tutacak para nerde savunmamizi kendimiz yazdik verdik. hakim bizi lehimize karar verdi ev sahibi okul bitene kadar sagolsun bir daha gelmedi. :D[/quote]

tebrikler pes etmeyip sonuna kadar zorladigin icin :alkis

ben de orta okuldan beri yazlari tornaci da muhasebeci de calisirim ama Allaha sukur para konusunda problemim olmadi ama simdi babamin 30 yil calisip alabildigi 20 binlira yi alipta almanyaya okumaya gitmek beni utandiriyor onlarin beni desteklemesine ragmen ben yinede rahat degilim gerci orada is bulamazsam bu para da yetmiyecek ama yine de gidecegim ve elimden geleni sonuna kadar yapacagim diye dusunuyorum:)
bu arada hakim amca ogrencilikten anlayan biriymis:)

ela07
Mesajlar: 46
Kayıt: Sal Kas 10, 2009 10:50 pm

Turk Ogrencisinin Almanya Anatomisi

Mesaj gönderen ela07 » Pzr Eyl 19, 2010 7:50 pm

o kadar guzel anlatilmis ki eline saglik psysiker.bende kisaca anlatayim almanya daki hayatimi.Ben cogu insandan farkli olarak bu ulkeye hayalsiz ve zorla gelmistim.Zorla cunku onceden 2 defa ailemle gelmistim (dil kursu muhabbeti) beni hic sarmamisti gerci bu ulke ama kader ya burda uni okumak varmis.buyuk konusmamak lazimmis bu ulkenin ilk dersiydi bana.(hayalim Turkiye de Gazi tipti ve baska bi yer olmazdi)Ilk geldim arkadasimda kaldim yatak bulamadik yerde, yere ortu serip yattim bir hafta.neyse ki mevsimlerden yazdi.Kosullar Turkiye dekinden cok farkliydi.Dil kursu! gelmesin mi Turk dusmani bir alman.icimdeki umutlari da bitirmeye baslamisti neyse ki o adamla cok devam etmek zorunda kalmadim.Dil kursu gunlerim meger en guzel gunlerim olucakmis ilerde anlayinca cok sasimistim bu gercegi.Almanya da uni!ne trajikomikti ilk semester.Heycandan asistanin elini bile yakmistim,butun onlugume yanlislikla elimdeki deney tupunu dokmeler,yanlis maddeyi yanlis kaba koymalar lisedeki caliskan gencin almanyada ki hali...neyse ki hocalar kibar ve anlayisliydi bazi zamanlar disinda.almanca tam konusamadan sozluden gecme, her laboratuar oncesi bana zor soru gelmesin diye dua etmeler almanlarin arasinda almanca soruya cevap verme boyle bir telas var mi?!...Butun yaz oturdum ve dusundum sonunda dedim ki Almanya da bitirmek super uni yi ama her zaman diken ustunde 3 yil daha! yanlis yapma korkusu ve en acisi surekli tenkit edilme iste gurur kirici yani da bu.Ben bu ulkede buna alisamadim ve alisamam gibi de gozukuyor.Calisma olayindan hic sikayet etmedim etmemde biliyorum ki Turkiye de iyi unilerde okuyan arkadaslarimda bayramda bile oturup ders calisiyorlardi.Ilerde insallah donup baktigimda bu Turkiye ye gecis olayindan pisman olmam bakalim hayirlisi.
:)

ela07
Mesajlar: 46
Kayıt: Sal Kas 10, 2009 10:50 pm

Turk Ogrencisinin Almanya Anatomisi

Mesaj gönderen ela07 » Sal Eyl 21, 2010 2:31 am

[quote]venceremos tarafindan yazilan metin:
ela hanim sizinki bir bayan olarak daha da zor. turkiyeden genelde erkekler geliyor ama bayan cok nadir gordum isin acigi.

bu arada ayni durumlar benim icin de gecerliydi. su anda dortmund da makina muhendisligindeyim. dsh sureci benim de cok zor gecti. dsh yi bi turlu veremedim , kursa ara verdik vs derken son anda bir sinava girdim onu da kaybettim essen de. son anda bu sitenin kurucusu physiker i taniyordum sagolsun bana cok yardimci, nerden bulduysa almanyanin obur kosesine yolladi dsh 3 aldim son anda okuluma da kayidimi yetistirdim:) ama essen de kaybedip , tekrar chemnitz de dsh 3 alana kadarki o 3 hafta herhalde hayatimin en SIKINTILI gunleriydi. Allah kimseye yasatmasin[/quote]
ya evet bayan olarak daha zor zaten artik bunye kaldirmiyor:D ve uni de bi ton sart var 2 defa staatsexam iste gecemezsen atilmalar bi de herseyi gectim unide surekli sozlu, laboratuar ya laboratuardan ciktigim zamanlarda genelde hep nobetciyle kapatirim:D yabanci ogrencinin anatomisi:D ayakta durcak halim bile olmuo ama katlancak gibi degil isin kotusu her donem zorluk artiyor bakalim artik hayirlisi
:)

Gurhan
Mesajlar: 359
Kayıt: Pzt Nis 13, 2009 2:08 pm

Turk Ogrencisinin Almanya Anatomisi

Mesaj gönderen Gurhan » Sal Eyl 21, 2010 2:15 pm

tek ben degilmisim bu yolda sanirim :) bavul toplama tripleri sona akla gelen anne baba rezil olmasin bir kez daha masraflar bosa gitmesin devam kocum gazlamalari bidaha ayni seyler degisik yani dil kursunda anlamadigim zaman eve gidebilirmiym hastayim yalanlari evde anlamadigim icin sinirlenip calismamalar yani buraya gelirken cok farkli dusunuyordum simdi dsh benim icin sonu gorunmeyen kuyu gibi allah sonumuzu hayir etsin zaten anlatilanlardan cikarttigim ders kesinlikle fh veya hs ye gidicem tabi gidebilirsem :)

Serhan
Mesajlar: 835
Kayıt: Sal Eki 07, 2008 6:20 pm

Turk Ogrencisinin Almanya Anatomisi

Mesaj gönderen Serhan » Sal Eyl 21, 2010 2:18 pm

Yaparsin sen Gurhan... Tam yol ileri..:D:D:D

Kullanıcı avatarı
eren_f2007
Mesajlar: 2932
Kayıt: Sal Tem 13, 2010 3:22 pm

Turk Ogrencisinin Almanya Anatomisi

Mesaj gönderen eren_f2007 » Sal Eyl 21, 2010 2:37 pm

yav ne kadar aci ceken gurbetci ogrencilerimiz var mis bee:)Allah hepinize sabirlar versin sizlerin sayesinde bizi orda nelerin bekledigini anliyabiliyoruz en azindan her seyin toz pembe olmadigini artik biliyorum:)

emilie
Mesajlar: 81
Kayıt: Çrş Tem 21, 2010 5:13 pm

Turk Ogrencisinin Almanya Anatomisi

Mesaj gönderen emilie » Prş Eyl 30, 2010 5:33 pm

Baba parasiyla rahat rahat yata yata okul okumadan ve kendini zorlugun tam ortasina atip gelismekten ve cabalamaktan korkmayan ogrenciye helal olsun! =)

Bir cogumuz bu deneyimleri yasimiz kucukken gecirdik ve bu sebeblerden dolayi en azindan ben biraz daha olgunlastim diyorum.

Sizleri cok iyi anliyorum arkadaslar,bende boyle bir okul donemini Amerikada ve Istanbulda gecirdim.Kufun,akrebin,ciyanin ciktigi evlerde mi yasamadim,deli ve bencil ev arkadaslariyla mi ugrasmadim. Alaskaya her yaz gidip gunde 18 saat pisligin ve anlayissiz,irkci insanlarin icinde bu gibi sogukta balik mi temizlemedim.... Cektigim aciyi size anlatmak imkansiz...
Daha liste bu uzar gider...

Ama suan bir cok insanin yapamadigi bir cok seyi basardim. Amerikada okudum,Ingilizce biliyorum,2 universte mezunuyum dedigimde herkes giptayla bakiyor ve ne sansli oldugumdan bahsediyor...Belkide gercekten sansliyim evet ama bu sansin bedelini odedim, cunku en basindan odemeye razi oldum. Ayni bedeli odemeye razi olan herkes icin ayni sans(!) kapinin onunde beklemekte bence.

Almanya maceramin baslagicinda oldugum su siralarda ise Almanca bilmemenin disinda cekindigim hic bir sey yok ama Allahtan memleket Ingilizce biliyor diyorum! =D

Bu kadar cabalamisken yari yolda pes edipte geri donmenizi ben sahsen tavsiye etmem.
Donupte arkaniza baktiginizda "iyiki yapmisim" diyebiliyorsaniz,hayatinizdaki her kotu olaydan ders cikarmayi biliyorsaniz ve en onemlisi "buyuyorum" diyorsaniz ne mutlu size.... (^_^)v

Kolay olani herkes yapar ; zor ise biraz vakit alir....

selenimo
Mesajlar: 30
Kayıt: Pzt May 10, 2010 10:37 am

Turk Ogrencisinin Almanya Anatomisi

Mesaj gönderen selenimo » Sal Eki 12, 2010 9:51 pm

of ya icimi kararttiniz,
benimde kizim gelecek kismetse martta,
zaten aglayip duruyorum, simdi ne yapacak oralarda diye icim icimi yiyecek,
umutsuzluga kapildim.:bye

mehmetsah
Mesajlar: 97
Kayıt: Pzt Haz 14, 2010 4:25 am

Turk Ogrencisinin Almanya Anatomisi

Mesaj gönderen mehmetsah » Çrş Eki 13, 2010 1:42 pm

gercekten cok guzel paylasimlarr..benim gibi vize bekleyen ve ugrasanlar icin cok guzel tafsiyeler yazilmis hepsini bi solukta okudum...ben kendime cok pay cikardim..ama herseye ragmen denemkte fayda var..

Kullanıcı avatarı
Staatsmann
Mesajlar: 5027
Kayıt: Sal Eki 07, 2008 10:27 pm

Turk Ogrencisinin Almanya Anatomisi

Mesaj gönderen Staatsmann » Prş Eki 14, 2010 12:58 am

[quote]selenimo tarafindan yazilan metin:
of ya icimi kararttiniz,
benimde kizim gelecek kismetse martta,
zaten aglayip duruyorum, simdi ne yapacak oralarda diye icim icimi yiyecek,
umutsuzluga kapildim.:bye[/quote]


Icinizi karartmasin,kiziniz okumaya geliyor degil mi ? Ve siz hep arkasindasiniz ? Bu yeterde artar bile gerisi artik kizinizla ovunmek olacaktir.
Burada yazilanlar gercek ama ic karartici degil tam tersi ! Goz acici ,hayat :)
Mutsuz degil herkes burada yani o kadar uzulmeyin :) Kamera var telefon var ve ucuz biletler var 6 ay da bir ugrar yaniniza o zaman :)
Postmodern Kommentare fundamentalistischer Mentalitaeten
Fundamentalist zihniyetlerin postmodern yorumlari

emilie
Mesajlar: 81
Kayıt: Çrş Tem 21, 2010 5:13 pm

Turk Ogrencisinin Almanya Anatomisi

Mesaj gönderen emilie » Prş Eki 14, 2010 3:45 am

[quote]FuNdeRSchatteN tarafindan yazilan metin:
[quote]selenimo tarafindan yazilan metin:
of ya icimi kararttiniz,
benimde kizim gelecek kismetse martta,
zaten aglayip duruyorum, simdi ne yapacak oralarda diye icim icimi yiyecek,
umutsuzluga kapildim.:bye[/quote]


Icinizi karartmasin,kiziniz okumaya geliyor degil mi ? Ve siz hep arkasindasiniz ? Bu yeterde artar bile gerisi artik kizinizla ovunmek olacaktir.
Burada yazilanlar gercek ama ic karartici degil tam tersi ! Goz acici ,hayat :)
Mutsuz degil herkes burada yani o kadar uzulmeyin :) Kamera var telefon var ve ucuz biletler var 6 ay da bir ugrar yaniniza o zaman :)[/quote]

Ne demek ne yapacak? :) Sizde biliyorsunuz ki hayat boyu onun arkasinda olup onu daima koruyamazsiniz. Sizde bu hayatta bir cok zorluktan gecmissinizdir ve bu sekilde buyumussunuzdur eminim. Zorluk yasamin her alaninda olacak degil mi ama? ;)

Aglamayacaksiniz,aksine kiziniz boyle bir okulda okuma sansina eristigi icin en once sukredecek ve daha sonrada onu Rabbe teslim edeceksiniz. O korur gozetir zaten merak etmeyin siz.

Bu durumda size sadece sahip olacagi basarilardan dolayi gurur duyup mutlu olmak kaliyor,hepsi bu. :D

selenimo
Mesajlar: 30
Kayıt: Pzt May 10, 2010 10:37 am

Turk Ogrencisinin Almanya Anatomisi

Mesaj gönderen selenimo » Prş Eki 14, 2010 11:37 am

Icinizi karartmasin,kiziniz okumaya geliyor degil mi ? Ve siz hep arkasindasiniz ? Bu yeterde artar bile gerisi artik kizinizla ovunmek olacaktir.
Burada yazilanlar gercek ama ic karartici degil tam tersi ! Goz acici ,hayat :)
Mutsuz degil herkes burada yani o kadar uzulmeyin :) Kamera var telefon var ve ucuz biletler var 6 ay da bir ugrar yaniniza o zaman :)[/quote]

evet kizim okumaya gelecek kismetse,
su an tr de dil okuluna gidiyor,
kizim benden daha cesur,kendi istedi orada okumayi,bizde destekledik,
maddi bir sikintisi da olmayacak cok sukur, yani orada okurken calismasina gerek kalmayacak.
ustelik her gun gidebilme gibi bir imkanimiz da var.
benim sikintim onu gorememe den ziyade, onun orada ki psikolojisi aslinda.
gittigine pisman olmasi ,derslerde zorlanirmi, arkadas cevresi nasil ,sikintili zamanlarini yanliz atlatmasi vs vs..
annelik iste gencler,
dusunmeden yapamiyorum.

arada basari hikayelerini de yazin,icimiz rahatlasin.

Cevapla