Giriş sorunu yaşayan kullanıcılarımızın dikkatine - Gönderilen form geçersiz hatası
  • Sistem güncellemesi sonrasında, giriş sorunu yaşıyorsanız lütfen aşağıdaki tarayıcı cookie (çerez) temizleme adımları uygulayın.
  • Chrome Mobil - Bilgisayar
  • Safari (iPhone ve diğer Apple cihazları) Mobil - Bilgisayar

Master başvurusunda mülakat deneyimleriniz neler?

Basvurular, lisans, master, doktora... Hepsi burada...
İlay
Mesajlar: 74
Kayıt: Sal Oca 09, 2018 4:05 am

Master başvurusunda mülakat deneyimleriniz neler?

Mesaj gönderen İlay » Cmt Mar 13, 2021 3:27 am

Merhaba, bu yıl turkiyede lisans eğitimimi tamamlayacagim ve master başvurusunu almanyada birçok üniversiteye yapmayı planlıyorum. Biraz çekingen bir insan olduğum için mülakatlarda hep strese giriyorum bu nedenle eğer almanyada bir üniversitede mülakata girdiyseniz deneyimlerinizi yazabilir misiniz? Neler sordular ? Deneyimlerinizi yazarsanız çok sevinirim belki başkalarına da yardımcı olur.
Kendinize iyi bakın. Sevgiler.

İlay
Mesajlar: 74
Kayıt: Sal Oca 09, 2018 4:05 am

Re: Master başvurusunda mülakat deneyimleriniz neler?

Mesaj gönderen İlay » Prş Mar 25, 2021 1:18 am

Kimse mülakata girmedi mi ? :/


İlay
Mesajlar: 74
Kayıt: Sal Oca 09, 2018 4:05 am

Re: Master başvurusunda mülakat deneyimleriniz neler?

Mesaj gönderen İlay » Cmt Nis 10, 2021 9:18 pm

itsallgoodman yazdı: Prş Mar 25, 2021 4:05 am merhaba konuyla alakasız ama lisansı Türkiye'de yaptığınız için pişman mısınız yoksa master'da almanyayı seçmeyi daha mı mantıklı buldunuz?
Yani biraz senin durumunla alakalı aslında. Ben lisansı turkiyede okudum, abim lisansını almanyada okudu bu yıl o da bitiriyor. Gerçeği soylemek gerekirse ben biraz korkup almanyada okumak istemedim çünkü 3 defadan sonra atılma durumu var ki abim bunu bir ders için yaşadı, inanılmaz zor bir süreçti ama onun nedeni aslında almanyaya yeni gelmişti okul sistemini pek bilmiyordu ve bir sonraki dönem sanırım geçemediği dersin sinavini almayıp diğer dönem alırım diye düşünmüştü halbuki almanyada uzatma diye bir şey yokmuş sanırım. Doğru mu anladım bilmiyroum ama işte sistemi bilmediği için 2. Hakkına girmeden direkt 3. Hakkınız kaldı dedi sistem. Mektuplaşmalar olsa da, avukata gitse de bir işe yaramadı. En sonunda iyice çalışıp geçti ama :) yani okulda kalan öğrencilerden hocalar hep gelen türkler çalışmıyor diyordu ki haklılar çünkü abim okuldan mezun olan nadir türklerden birisi oldu. Aslında çalışınca oluyor her şey. Ben sadece korktuğum için tercih etmedim (abim almanca okudu bu arada) ben yüksek lisansı ingilizce tercih edeceğim için daha rahat olur diye düşündüm:)

gltnhzr
Mesajlar: 82
Kayıt: Prş Eki 24, 2019 2:10 pm

Re: Master başvurusunda mülakat deneyimleriniz neler?

Mesaj gönderen gltnhzr » Pzr Nis 11, 2021 12:23 pm

İlay yazdı: Cmt Mar 13, 2021 3:27 am Merhaba, bu yıl turkiyede lisans eğitimimi tamamlayacagim ve master başvurusunu almanyada birçok üniversiteye yapmayı planlıyorum. Biraz çekingen bir insan olduğum için mülakatlarda hep strese giriyorum bu nedenle eğer almanyada bir üniversitede mülakata girdiyseniz deneyimlerinizi yazabilir misiniz? Neler sordular ? Deneyimlerinizi yazarsanız çok sevinirim belki başkalarına da yardımcı olur.
Kendinize iyi bakın. Sevgiler.

Merhabalar,
Mülakattan tam olarak kastınız nedir? Vize mülakatı mı.?
Ben master kabulü ile geldim almanyaya şuanda hazırlık eğitiminde dil alıyorum.

İlay
Mesajlar: 74
Kayıt: Sal Oca 09, 2018 4:05 am

Re: Master başvurusunda mülakat deneyimleriniz neler?

Mesaj gönderen İlay » Sal May 04, 2021 11:34 pm

gltnhzr yazdı: Pzr Nis 11, 2021 12:23 pm Merhabalar,
Mülakattan tam olarak kastınız nedir? Vize mülakatı mı.?
Ben master kabulü ile geldim almanyaya şuanda hazırlık eğitiminde dil alıyorum.
Merhaba,
Başvuru sürecinde belgeleri gönderdikten sonra aynı zamanda üniversite mülakat gibi bir şey yapıyor. Yani en azından benim başvurduğum bölümlerde öyle yazıyor.

Kullanıcı avatarı
Physiker
Mesajlar: 39259
Kayıt: Sal Eki 07, 2008 6:15 pm
Konum: Welt
İletişim:

Re: Master başvurusunda mülakat deneyimleriniz neler?

Mesaj gönderen Physiker » Çrş May 05, 2021 2:42 pm

Bizim giren ögrencilerden bildigim kadariyla yazayim. Önce tanitma tabiki. Nerde ne okudun vs. Sonra akademik calismalar neler, staj yaptinmi, yaptiysan hangi alanda. Tezini hangi konu üzerine yaptin. Onun disinda basvuru yapilan üniversite hakkinda gercekten arastirma yaptinmi ona bakarlar. Neden bu üniversite, neden bizim bölüm. Bitirince ne yapacaksin vs gibi sorular ve yine bölümle alakali sorular da sorabilirler.
Almanya da Egitim - Deutschstudent
www.deutschstudent.com

Cemre
Mesajlar: 10
Kayıt: Prş May 13, 2021 3:57 pm

Re: Master başvurusunda mülakat deneyimleriniz neler?

Mesaj gönderen Cemre » Cum May 14, 2021 11:12 am

Merhaba, benim de başvurmakta olduğum iki üniversitenin başvuru sürecinde mülakat var. Bu iki üniversite de başvuru sırasında bir araştırma önerisi/ tez konusu önerisi de istiyordu. Henüz başvurumu tamamlamadım ve henüz mülakat için davet almadım. Mülakatta sunulan araştırma konusu üzerine ve gerekirse alana dair başka sorular sorulacağı ve araştırma konusunu daha fazla açıklama şansı tanınacağı yazıyordu. Dolayısı ile mülakata davet alırsam kendimi tanıtma, araştırma konumu genel hatları ile açıklama, üniversiteyi seçmemdeki etkenleri ve kendi beklentilerimi ifade etme gibi bir sıralama ile konuşmayı yürütmeyi planlıyorum. Size de başarılar diliyorum :)

Aşağıdaki linkteki sorular doğrudan benim alanımda ilgili olmamasına rağmen fikir vermesi açısından faydalı buldum:

https://germanystudy.net/mspe-interview ... questions/

İlay
Mesajlar: 74
Kayıt: Sal Oca 09, 2018 4:05 am

Re: Master başvurusunda mülakat deneyimleriniz neler?

Mesaj gönderen İlay » Pzt May 17, 2021 1:06 am

Cemre yazdı: Cum May 14, 2021 11:12 am Merhaba, benim de başvurmakta olduğum iki üniversitenin başvuru sürecinde mülakat var. Bu iki üniversite de başvuru sırasında bir araştırma önerisi/ tez konusu önerisi de istiyordu. Henüz başvurumu tamamlamadım ve henüz mülakat için davet almadım. Mülakatta sunulan araştırma konusu üzerine ve gerekirse alana dair başka sorular sorulacağı ve araştırma konusunu daha fazla açıklama şansı tanınacağı yazıyordu. Dolayısı ile mülakata davet alırsam kendimi tanıtma, araştırma konumu genel hatları ile açıklama, üniversiteyi seçmemdeki etkenleri ve kendi beklentilerimi ifade etme gibi bir sıralama ile konuşmayı yürütmeyi planlıyorum. Size de başarılar diliyorum :)

Aşağıdaki linkteki sorular doğrudan benim alanımda ilgili olmamasına rağmen fikir vermesi açısından faydalı buldum:

https://germanystudy.net/mspe-interview ... questions/
Cok çok teşekkür ederim. En çok merak ettiğim seçtiğimiz bölümle ilgili soru sormaları. Mesela kanser için master başvurusu yapınca spesifik olarak kanser hücresi nasıl oluşur özelliği nedir böyle böyle olursa bunu nasıl tespit edersin gibi sorular sorup sormadıklarini merak ediyorum.

gutesgewissen
Mesajlar: 151
Kayıt: Prş May 13, 2021 5:43 pm

Re: Master başvurusunda mülakat deneyimleriniz neler?

Mesaj gönderen gutesgewissen » Pzt Tem 19, 2021 12:00 pm

Az önce Bayreuth Üniversitesinin Medienkultur bölümü için Master mülakatına katıldım. 2 profesör ve bir moderatör vardı. Deneyimlerimi paylaşıyorum.

1. İlk başta kısaca kendimi tanıtıp kimliğimi doğruladım.

2. İlk soru şu oldu : Lisans eğitiminiz ile katılmak istediğiniz master bölümü arasındaki bağlantı nedir ?
Bu soruya cevap olarak ilk önce üniversitede ilgilendiğim temalardan ve yaptığım akademik çalışmalardan bahsettim. Bu çalışmaları gerçekten detaylı bir şekilde 3-4 dakika boyunca anlattım. Ardından master için ana motivasyon kaynağımdan bahsedip arada bir köprü kurmaya çalıştım. Bu köprüyü kurmak için neden o üniversitede ve o bölümde okumak istediğinizi de haliyle belirtmeniz gerekiyor.

3. İkinci soru : Master eğitiminizde ele alacağınız bölümler hangileri olacak ? Benden iki tane Schwerpunkt söylememi istediler.
Bu soruya cevap vermek için okulu ve programı çok iyi araştırmış olmanız gerek. Ben gerekli araştırmayı yaptığım için bu soruya da 2-3 dakika uzunluğunda bir cevap verdim.

4. Üçüncü soru teknikti. Medyanın ve medya yönetiminin etkilerini sordular. Ya da buna benzer bir şeydi. İlk başta soruyu tam olarak anlamadım çünkü çok uzun bir soruydu.Tekrar etmelerini istedim. Çok anlayışlılardı ve daha yalın bir dille tekrar ettiler. Soruyu tam olarak yine anlamadım. Zaten soruyu tamamen anlamakla uğraşmayın yoksa işler sarpa sarıyor. Anladığım kadarıyla cevap verdim ve yüzlerindeki gülümsemeyi görünce doğru cevabı verdiğimi düşündüm.

5. Dördüncü soru da teknikti. Zamanında açtığım bir internet sitesi ile ilgiliydi. Niçin bu siteyi açtığımı sordular. Medyayı nasıl ele aldığımı öğrenmek istediler. Bu soruya güçlü bir yanıt veremedim ama yine de bir şeyler geveledim.

6. Son sorum da teknikti ve sorudan hiçbir şey anlamadım. Çok açık bir şekilde '' Ich habe gar keine Ahnung und glaube, dass mein Deutsch nicht ausreichend ist, um es vollständig zu erklären.'' dedim ve malesef cevap veremeyeceğimi belirttim. Bunu da çok ama çok anlayışlı bir şekilde karşıladılar. Önemli olan kendinizi her aşamada almanca ifade edebilmek, tıkanmamak ve düşünmek için kendinize zaman kazandırırken boşlukları almanca doldurabilmek.

Özetlemek gerekirse, ilk sorularda sizin, okuyacağınız bölümle ilgili neler yaptığınızı duymak ve master için motivasyonunuzu öğrenmek istiyorlar. Ardından bölümünüzle ilgili teknik ama bence çok derin olmayan sorular yöneltiyorlar. Bu noktada sizin zaten Lehrplan ya da Aufbau des Masterstudiengangs'ı okumuş olmanız gerek. Yoksa cevap veremezsiniz. Açıkçası bir motivasyon mektubu ya da schriftliche Darlegung yazdıysanız işiniz biraz rahat diyebilirim. Yazdığınız bu mektuba iyi çalışın ve bölümünüzün sitesinden Lehrplan'a girip alacağınız derslere, modüllere ve seminerlere bakın. Hangi konu beninm için uygun, neler üzerine yoğunlaşırım diye kendinizle bir diyaloğa girin. 2-3 günlük güzel bir çalışma yaparsanız, mülakatın büyük çoğunluğu rahat geçer. Zaten 10-20 dakikalık bir süreç. Sorulardan 3-4 tanesinin ne olacağı da aşağı yukarı belli. Bölümünüzle ilgili genel bilgilere de sahipseniz çok rahat üstesinden gelirsiniz.

keinproblem
Mesajlar: 93
Kayıt: Pzr Haz 13, 2021 6:30 pm

Re: Master başvurusunda mülakat deneyimleriniz neler?

Mesaj gönderen keinproblem » Pzt Tem 19, 2021 2:03 pm

Kendi tecrübemden ve birkaç arkadaşımın deneyiminden yola çıkarak başlıca tavsiyem mülakat aşamasından önce sunduğun belgelere çok iyi hazırlanmak olurdu. çünkü sanırım mülakatta anlamak istedikleri en önemli şey o belgeleri sunan, yetkinlik vaat eden kişinin sen olduğundan emin olmak. İlk başvuru aşamasında eğer motivasyon mektubu yazdıysan, alanınla ilgili bazı sorulara cevap verdiysen, araştırma yorumladıysan, proje yazısı falan yazdıysan mutlaka onları tekrar iyice gözden geçir. Aldığın dersler ve o derslerde ne yaptığınla ilgili, cv'nle ilgili gelebilecek sorulara hazırlıklı ol. Yani ilk aşamada o belgeleri sunan ve o belgelerde yazanları yapan kişinin sen olduğunu göster onlara :ugeek:
Çünkü seni mülakata çağırdıklarına göre zaten sende bi ışık görmüşler demektir ve bu ışığı korumaya çalışman lazım o kadar.

bunun haricinde alanınla ilgili temel şeyler hakkında bilgin olsun muhakkak. yukarıda arkadaşın dediği gibi çok ileri düzey alan bilgisi soracaklarını ben de sanmam çünkü sen zaten ilerisini öğrenmek için başvuruyorsun programa ama temel şeylere hakim ol. Bu temel şeyler neler olabilir, o alan özelinde nasıl sorular gelebilir konusunda internette araştırma yapmak, forumlarda gezmek işine yarar. Eğer aynı üniversitenin, aynı programına başvurmuş, mülakatına katılmış kişilerine ulaşabilirsen daha da iyi olur.

Başarılar :)

gutesgewissen
Mesajlar: 151
Kayıt: Prş May 13, 2021 5:43 pm

Re: Master başvurusunda mülakat deneyimleriniz neler?

Mesaj gönderen gutesgewissen » Pzt Tem 19, 2021 2:11 pm

keinproblem yazdı: Pzt Tem 19, 2021 2:03 pm Kendi tecrübemden ve birkaç arkadaşımın deneyiminden yola çıkarak başlıca tavsiyem mülakat aşamasından önce sunduğun belgelere çok iyi hazırlanmak olurdu. çünkü sanırım mülakatta anlamak istedikleri en önemli şey o belgeleri sunan, yetkinlik vaat eden kişinin sen olduğundan emin olmak. İlk başvuru aşamasında eğer motivasyon mektubu yazdıysan, alanınla ilgili bazı sorulara cevap verdiysen, araştırma yorumladıysan, proje yazısı falan yazdıysan mutlaka onları tekrar iyice gözden geçir. Aldığın dersler ve o derslerde ne yaptığınla ilgili, cv'nle ilgili gelebilecek sorulara hazırlıklı ol. Yani ilk aşamada o belgeleri sunan ve o belgelerde yazanları yapan kişinin sen olduğunu göster onlara :ugeek:
Çünkü seni mülakata çağırdıklarına göre zaten sende bi ışık görmüşler demektir ve bu ışığı korumaya çalışman lazım o kadar.

bunun haricinde alanınla ilgili temel şeyler hakkında bilgin olsun muhakkak. yukarıda arkadaşın dediği gibi çok ileri düzey alan bilgisi soracaklarını ben de sanmam çünkü sen zaten ilerisini öğrenmek için başvuruyorsun programa ama temel şeylere hakim ol. Bu temel şeyler neler olabilir, o alan özelinde nasıl sorular gelebilir konusunda internette araştırma yapmak, forumlarda gezmek işine yarar. Eğer aynı üniversitenin, aynı programına başvurmuş, mülakatına katılmış kişilerine ulaşabilirsen daha da iyi olur.

Başarılar :)
Dediklerin kesinlikle doğru hocam. Ben sabah girdiğim mülakat sonucunda Bayreuth'dan kabul aldım. Görüşmeyi gerçekten iyi bulduklarını söylediler ki eksik kaldığım ve zorlandığım birkaç yer vardı. Önemli olan gerçekten motivasyon mektubu, cv ve projelere hakim olmak. Bununla birlikte alman diline hakimiyetini de biraz olsun gösterdiğin zaman her şey yolunda gidiyor. Şimdiden mülakata girecek olan arkadaşlar başarılar diliyorum ben dee :)

keinproblem
Mesajlar: 93
Kayıt: Pzr Haz 13, 2021 6:30 pm

Re: Master başvurusunda mülakat deneyimleriniz neler?

Mesaj gönderen keinproblem » Pzt Tem 19, 2021 2:39 pm

gutesgewissen yazdı: Pzt Tem 19, 2021 2:11 pm Dediklerin kesinlikle doğru hocam. Ben sabah girdiğim mülakat sonucunda Bayreuth'dan kabul aldım. Görüşmeyi gerçekten iyi bulduklarını söylediler ki eksik kaldığım ve zorlandığım birkaç yer vardı. Önemli olan gerçekten motivasyon mektubu, cv ve projelere hakim olmak. Bununla birlikte alman diline hakimiyetini de biraz olsun gösterdiğin zaman her şey yolunda gidiyor. Şimdiden mülakata girecek olan arkadaşlar başarılar diliyorum ben dee :)
süper, tebrik ederim :D Başarılar dilerim.

Cevapla