Giriş sorunu yaşayan kullanıcılarımızın dikkatine - Gönderilen form geçersiz hatası
  • Sistem güncellemesi sonrasında, giriş sorunu yaşıyorsanız lütfen aşağıdaki tarayıcı cookie (çerez) temizleme adımları uygulayın.
  • Chrome Mobil - Bilgisayar
  • Safari (iPhone ve diğer Apple cihazları) Mobil - Bilgisayar

Fachhochschule Önyargısı

Basvurular, lisans, master, doktora... Hepsi burada...
Metalwave
Mesajlar: 31
Kayıt: Prş Şub 08, 2018 2:47 am

Fachhochschule Önyargısı

Mesaj gönderen Metalwave » Çrş Tem 18, 2018 8:03 pm

Arkadaşlar bu fachhochschule kavramı tam kafamda oturmadı. Araştırmalarımı yaptım linkteki yazıyıda okudum. Hiç bir fark olmadığından bahsediliyor fakat yinede Universität okumak daha iyi gibi algılanılıyor.
https://www.deutschstudent.com/portfoli ... ule-nedir/

Endişemi mazur görün. Sonuçta tek bir atış hakkımız var Almanya'ya gidip okuyup mezun olmak bildiğiniz gibi kolay değil oraya gidip onca emekten sonra Türkiye'ye döndüğümde Türkiye'nin önde gelen firmalarına başvuru yaptığımda ya da devlet kurumlarına başvuru yaptığımda "Kusura bakmayın biz Universität mezunu arıyoruz siz Hochschule mezunusunuz" diyip mırın kırın yaparlar mı, aynı şey Almanya'da iş ararken de geçerli. Mühendislik olarak değerlendirildiğinde normal bir mühendisle hochschule mezunu mühendis aynı imza yetkilerine ve yeterliliğe sahip midir ? Bu konuda biraz önyargılıyım haklılık payım var mı yoksa yanılıyor muyum ?

Kullanıcı avatarı
RtnCbk
Mesajlar: 233
Kayıt: Çrş Şub 04, 2015 9:12 pm

Re: Fachhochschule Önyargısı

Mesaj gönderen RtnCbk » Çrş Tem 18, 2018 8:18 pm

Bu konuyu ben de çok merak ediyorum açıkçası. Öğrendiğim kadarıyla pek fark yok, hatta mühendislik vs. okuyanlar için Hochschule öneriyorlar. Yine öğrendiğim kadarıyla üniversiteler teori üzerinde yoğunlaşırken, hochschule daha çok pratiğe dayalı oluyor. Almanya'da doğup büyümüş, üniversite okuyup yüksek lisansını yapan bir yakınım; mühendislik okuyacaksan hochschule' da okumamı tavsiye etmişti. Genel olarak mühendislik için hochschule önerildi bana. İş bulma açısından bazen avantajı bile olduğu söylendi. Fakat yine de seni yanıltmak istmem. Bu yazdıklarım kendi duyduğum, 'öğrendiğim' şeyler. Hatalı veya yanlış olabilir. Konuya hakim arkadaşlar daha doğru yorum yapacaklardır. :)
"Hepimiz yıldız tozuyuz."

Kaolardo
Mesajlar: 104
Kayıt: Sal Tem 11, 2017 3:13 pm

Re: Fachhochschule Önyargısı

Mesaj gönderen Kaolardo » Çrş Tem 18, 2018 10:39 pm

Ben de aynı senin gibiyim dostum çok araştırdım bütün almanca makaleleri okudum. Yani diplomasal olarak hiç bir fark yok deniyor Bir yasadan sonra bu önceden olan fark iyice kapanmış ve en son doktora yapabilme hakkı da alınca FH mezunları hiç kalmamış gibi gözüküyor Almanya'da Firmalara Almanya'da ki sorulan sorularda hiç kimsenin FH mı Uni mi diye dikkat etmediğini söylüyolar Youtube da bunu bulabilirsin firmalara sordukalrını ve cevaplarını onun dışında semester olarak aynı olmaları hatta FH ların daha uzun sürmesi stajdan dolayı ilerde sana ''teknik eleman 2 yıllık mezunu'' gibi de bakmıcaklar demek oluyor. Çoğu FH nın Türkiye de denkliği olduğunu ve Türkiye'de hiç sıkıntı yaşanmadığını duydum yakınlarımdan ama Almanya da Fach abi ler FH ya gider algısı olduğundan onların çoğunlukta olduğu gibi bi algı var yani Abituru yapmayan yetersiz insanlar FH ya giriyor gibi. Bu yüzden de ön yargı olabiliyormuş mesela Entwickelung uns Forschung olarak çalışmak istersen ya da Akedemiker olmak istersen Uni yi tercih et diyolar işe direk atılmak istersen FH yı tercih et diyolar ama ben de bilmiyorum bu FH lar araştırmacı olamaz demek mi . Bunun yanında FH larda fazla teori alınmadığından yeni bir sisteme alışması ilerde zor olcağını söylüyolar bu ne kadar doğru bilmem A sisteminde Pratik yapmış öğrenmiş biri B sistemine geçildiğinde Teoriyi az bildiğinden Kavraması adapte olması zor olur diye söylenti var. Ya da Doktora yapamaz gibi söylentiler de bunlarda ne kasar doğru bilmiyorum umarım bilen biri yanıtlar. Ha bir de maaş lara baktığımızda Universite mezunlarının ilk 5 yıl yıllık maaşlarının 2-3 euro FH lardan daha düşük olduğunu 10 yıl ve üstünde ise Uni mezunlarının 5 bin euro yıllık daha fazla gelirleri olduğunu da söylüyolar bu doğru bilgi sebebi doktoraya master a bağlı imiş ama. Uzun oldu yazım kusura bakmayın Yanlış bilgileri bilenler ayıklasın Mühendislik için hangisi daha iyi Yol gösterin lütfen

Metalwave
Mesajlar: 31
Kayıt: Prş Şub 08, 2018 2:47 am

Re: Fachhochschule Önyargısı

Mesaj gönderen Metalwave » Prş Tem 19, 2018 1:54 am

Arkadaşlar cevaplarınız için teşekkür ediyorum. Şöyle bir link buldum https://www.muratcangumus.com/fachhochschule

Linkteki yazıda gözüme çarpan yerleri yazıyorum burya ;

"Buradan şu sonucu çıkarmak mümkün; Fachhochschule pratik eğitime dayalı ve iş hayatına ara eleman yetiştiren bir eğitim kuruluşudur. Ara elemandan kastım, teknik lise (HTL) mezunlarıyla üniversite mezunları arasında bir yerlerde."

"İşveren gözünde üniversite mezunları meslek yüksek okulu mezunlarından daha değerlidir."

Bu ifadelerde ne derece doğru bilmiyorum. Sektörde çalışmış ya da bilgi sahibi bir arkadaşımız çıkıp bu konuya bir aydınlık kazandırır inşallah.

Kullanıcı avatarı
welly275
Mesajlar: 2734
Kayıt: Pzr Ağu 15, 2010 2:59 pm

Re: Fachhochschule Önyargısı

Mesaj gönderen welly275 » Prş Tem 19, 2018 8:21 am

zirvalamis onu yazan. akademik kariyer yapacaklar üniversiteyi tercih ediyo genelde ama fachhochschuledeki egitim de akademiktir. aldigin diploma bachelor of sciencetir eger teknik bölümse. gider istedigin yerde master yapar hatta dilersen gider doktora dahi yaparsin üniversitelerde. fachhochschulelerde doktora bulunmaz ama düzenleme cikti mi bilmiyorum. doktora egitimi yetkisi verilcekti.

is hayatina daha cok hazirladigi dogru ama arada daglar kadar fark yok. en azindan yazilim yani bilgisayar müh alaninda cok fark yok. bu arada, yazilim mühendisiyim, hochschule mezunuyum ve calistigim takimda üniversite yaninda TUM bilgisayar mühendisliginden, yani dünya siralamasinda ilk 50 arasinda, mezun kisiler dahi var ve üniversite mezunu diye farkli fikirler ya da fantastik cözümler sunmuyolar.

baturcildam
Mesajlar: 106
Kayıt: Cum Şub 02, 2018 4:42 pm
Konum: Deutsland

Re: Fachhochschule Önyargısı

Mesaj gönderen baturcildam » Prş Tem 19, 2018 10:22 am

fachhochschuledeki egitim de akademiktir.Ok?

duisburger
Mesajlar: 455
Kayıt: Prş Şub 05, 2009 4:42 pm

Re: Fachhochschule Önyargısı

Mesaj gönderen duisburger » Cum Tem 20, 2018 11:16 am

Benim fh lerde mühendislik bitiren arkadaslarim, üniversite bitirenlere göre daha kisa sürede is buldu😃

Cevapla