Giriş sorunu yaşayan kullanıcılarımızın dikkatine - Gönderilen form geçersiz hatası
  • Sistem güncellemesi sonrasında, giriş sorunu yaşıyorsanız lütfen aşağıdaki tarayıcı cookie (çerez) temizleme adımları uygulayın.
  • Chrome Mobil - Bilgisayar
  • Safari (iPhone ve diğer Apple cihazları) Mobil - Bilgisayar

ALMANYA'DA EKONOMİ OKUMAK VE ÇALIŞMA İMKANI

Gunluk yasam, masraflar, yurtlar, yemekler... Hepsi burada...
Ryankar
Mesajlar: 13
Kayıt: Sal Mar 20, 2018 8:39 pm

ALMANYA'DA EKONOMİ OKUMAK VE ÇALIŞMA İMKANI

Mesaj gönderen Ryankar » Cum Nis 13, 2018 6:20 pm

Arkadaşlar merhaba şuan ODTÜ'de hazırlık okuyorum aynı zamanda Almanca öğreniyorum. Buradaki bölümüm Endüstri Mühendisliği. Almanya'da Ekonomi okumak istiyorum ama internette yaptığım araştırmalardan ekonomi/işletme gibi bölümleri Almanya'da okumak pek tavsiye edilmiyor gibi bir fikre kapıldım. Ekonomi okuyan veya mezun olup çalışan veya bu konuda bilgi sahibi olan biri beni bilgilendirebilir mi?
İkinci olarak henüz Almanca mı okumalıyım İngilizce mi okumalıyım karar veremedim. İngilizce okumak mezun olunca orada kalıp çalışmak istemem dolayısıyla bir dezavantaj yaratır mı? Almanca'yı seviyorum fakat 1 yılda üniversite okuyabilecek düzeye gelebilir miyim bilmiyorum. Tecrübeleri olan paylaşabilir mi?
Ve orada okumak istediğim bölümün buradaki bölümüme yakın olması gerekiyor. Ekonomi bana yakın bir bölüm olarak kabul edilir mi?
Son olarak da şunu sormak istiyorum: Şartlı kabul alıp bir üniversitenin DSH kursuna devam ederken çalışma iznim olur mu?
Teşekkürler.

kiss25
Mesajlar: 676
Kayıt: Prş Tem 21, 2016 1:49 am

Re: ALMANYA'DA EKONOMİ OKUMAK VE ÇALIŞMA İMKANI

Mesaj gönderen kiss25 » Pzr Nis 15, 2018 6:25 pm

Şartlı kabul alıp bir üniversitenin DSH kursuna devam ederken çalışma iznim olur mu ?

- Normalde olmaz bana vermediler dil kursuna giderken calisma izni alanlari gördüm ama bunlar istisna sonu umutlandirmak icin degil ama ben aldim sen bir sey bilmiyon diyen her seyi en ince detayina kadar bilen ve baska kimsenin bir sey bilmedigini düsünen arkadaslar icin yaziyorum bu secenege güvenme vermezler yani


Almanca'yı seviyorum fakat 1 yılda üniversite okuyabilecek düzeye gelebilir miyim bilmiyorum. Tecrübeleri olan paylaşabilir mi?

- 1 senede 0dan almanca ögreip DSH verdim ve simdi üniye basladim hocayi tam anlayamiyorum %60-70 civarlarinda diyeyim ama tecrübeli arkadaslarim hep ilk dönem hep böyle olur sonra alisiyorsun daha da anlamaya basliyorsun diyorlar

aslinda bu 2 sorunun cevabi da forumda var ama yinede yazdim lütfen diger sorularin icin forumu arastir cevap bulacaksin
Arkadaslar ben erkegim =)

Bilu1
Mesajlar: 267
Kayıt: Sal Tem 25, 2017 1:50 am

Re: ALMANYA'DA EKONOMİ OKUMAK VE ÇALIŞMA İMKANI

Mesaj gönderen Bilu1 » Pzt Nis 16, 2018 12:12 am

Ilk sorun için, benim bildiğim Almanya'da bizim turkiyeden alınan diplomaların tanınırlığı sadece turkiyede kazandığın bölüm veya benzer bölümler için. Yani endüstri mühendisliği, mühendislik fakültesinde olduğu için sadece mühendislik bölümlerine diploma tanınırlığı ile başvurabiliyorsun diye biliyorum. (Anabin'de öyle yazıyor.) Tabi özel olarak Turkiyede alman lisesinden ya da IB programında olan bir liseden IB diplomasi ile mezun olmadıysan. Almanya'da ekonomi için diploman tanınmıyor olabilir. Ama bu durumda ne yapmak gerekir bilmiyorum. Belki studiumkolleg falan mı yapılıyor hiç bir fikrim yok. Onun dışında ekonomi okumak Almanya'da nasıl bilmiyorum ama hemen sınır komşusu isvicrede bayagi prestijli bir durum. Isviçre bankalarında çalışmak gerçekten aşırı prestijli ama onlar dışardan işçi kabul ederler mi ya da başvuru şartları nelerdir bilmiyorum.

Ikıncı sorun hakkında bir çok iş ilanında iyi düzeyde almanca bilgisinin şart koşuldugunu okudum. Yani ingilizce de okusan almanca da okusan mezun olduğunda eğer burda çalışmak istiyorsan bir çok iş ilanı için iyi düzeyde almanca bilgisi şart olduğundan, almancayi yine de en az B2-C1 düzeyinde öğrenmen gerekir. Ve muhtemelen okudugun alanla ilgili özel terimleri de öğrenmen gerekir. Ya da almanca bilgisini şart koşmayan işlere başvuru yapman gerekir ki, bu da bir çok işi kaçırmana sebep olabilir.

Üçüncü soruna gelirsek, Almanya'da ilk yil dil öğrenim süresinde yasal olarak sadece tatillerde çalışma hakkin oluyor ve yabancılar şubesi sana bu hakkı vermek zorunda. Onun dışında okuyacağın bölümle ilgili staj bulabilirsen staj yapma hakkın da oluyor ama süreç nasıl işliyor tam bilmiyorum sanırım okulun da buna onay vermesi gerekiyor galiba. Staj bulunca okula da bildiriyorsun onlar da derslerini aksatmayacagini ve okumak istediğin bölümle alakalı olduğunu onayliyorlar sonra staj yapabiliyorsun. Yani tam süreci bilmiyorum ama staj bulursan çalışırsın. Onun dışında yine bazı yabancılar daireleri istisnai olarak verebiliyorlar. Mesela ben aldım ama benim belgelerimi inceleyen kadın sanırım ilk defa öğrenci oturum iznine basvurani görüyordu belgelerimi anlamadı falan 10 kereden fazla gidip geldim sonra oturum kartı almak için sonra kadına verdiğim okula kayıt belgesini belgelerimin içine islemedigini farkedince biraz böyle sert çıktım (normalde bunun yapılmaması gerekiyor, her zaman saygılı ve kibar olunması gerekiyor ama kadın çok ters biri tanısan ne demek istediğimi anlarsın) biraz böyle benim belgelerimi vs kaybetmişsiniz, işinizi doğru düzgün yapamıyorsunuz diye bağırmış olabilirim. Sonra bayağı herkes bize baktı diğer çalışanlar falan. Kadin da tekrar okula kayıt belgemin fotopisini aldı ve tam okumadan muhtemelen bana öğrenci çalışma iznini verdi. Ama dediğim gibi bu istisnai bir durum. Ya da sanırım böyle okuldan yazı falan alıp finans bakanlığına gidip gelirinin düşük olduğunu ve çalışmaya ihtiyacın olduğunu okulunu aksatmayacagini vs söylersen, ama tabi öğretmenlerin de aynı görüşte olup sana onay verirlerse, yine çalışma izni alabilirsin ama sürecin nasıl izlediği konusunda tam emin değilim.

Cevapla