Giriş sorunu yaşayan kullanıcılarımızın dikkatine - Gönderilen form geçersiz hatası
  • Sistem güncellemesi sonrasında, giriş sorunu yaşıyorsanız lütfen aşağıdaki tarayıcı cookie (çerez) temizleme adımları uygulayın.
  • Chrome Mobil - Bilgisayar
  • Safari (iPhone ve diğer Apple cihazları) Mobil - Bilgisayar

SGK'lı çalışan için A/T 21 ile sigorta?

Pasaport, vize, islemler, biletler... Hepsi burada...
cihandeniz
Mesajlar: 7
Kayıt: Prş Tem 27, 2017 9:34 pm

SGK'lı çalışan için A/T 21 ile sigorta?

Mesaj gönderen cihandeniz » Çrş Ağu 02, 2017 12:23 am

Merhabalar,

SGK'lı bir çalışan ve eğitim için Almanya'ya gitmek üzere olan biri olarak, SGK sigortamdan Almanya'da da yararlanabileceğimi düşündüren bir genelgeyle karşılaştım. Aşağıda ilgili yerleri alıntılıyorum:
Tarih : 26.11.2012
Konu : Türkiye Almanya Sosyal Güvenlik Sözleşmesinin hastalık sigortası hükümlerinin 4/1(b) ve 4/1(c) yönünden uygulanması


Alman Yasal Hastalık Sigortası Başkanlığı Hastalık Sigortası Yurtdışı İrtibat Mercii ile varılan mutabakat sonucunda 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b), (c) bentleri ve geçici 4. maddesi kapsamında sayılanlar ile emekli, gelir ya da aylık alanlar ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, Türkiye-Almanya Sosyal Güvenlik Sözleşmesinin sağlık sigortası uygulamalarından yararlanabilmeleri kararlaştırılmıştır.
Bu kapsamdaki kişilerin Sözleşmenin sağlık sigortası uygulamalarından yararlanabilmeleri için yapılması gereken işlemler aşağıda açıklanmıştır.

1. KANUNUN 4/1 (B) KAPSAMINDA SAYILANLAR

...

1.1.5. Gelir ya da aylık sahipleri ile bakmakla yükümlü oldukları kişilerin ikametleri

Gelir ya da aylık sahipleri ile bakmakla yükümlü oldukları kişilerin, Almanya’da en az bir yıllık süre ile ikamet izinleri olduğunu; valilik, belediye, yabancılar polisi gibi resmi kurumlarının birinden temin edilmiş belge veya oturma müsaadesini gösterir pasaport sayfa fotokopileri ile belgelemeleri koşuluyla en fazla 1 yıllık süre kadar A/T 21 formüleri tanzim edilecektir.
Almanya’daki ikametin bir yılı aşması durumunda, söz konusu formüler birer yıllık sürelerle uzatılacaktır.


...

5. FORMÜLER DÜZENLENME ŞARTLARI

Sigortalılar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler adına A/T 6, A/T 9, A/T 11, A/T 12 ve A/T 23 formüleri düzenlenebilmesi için Sağlık Provizyon Aktivasyon Sisteminde (SPAS) sağlık yardımlarına müstahak olunduğunun ve sigortalının sigortalılık niteliğinin yitirilmediğinin,
Emekli, gelir ya da aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için A/T 12 ve A/T 21 formüleri düzenlenebilmesi için Sağlık Provizyon Aktivasyon Sisteminde (SPAS) sağlık yardımlarına müstahak olunduğunun ve emekli aylığı, gelir ya da aylıkların ödenmesine devam edildiğinin,
tespit edilmesi gerekmektedir.

...

8. SAĞLIK YARDIMI HAKKININ SONLANDIRILMASI
Genelge kapsamında Almanya’da ikametleri sırasında adlarına sağlık yardımı formüleri düzenlenen kişilerin;
a) İkametlerini ülkemize nakletmeleri,
b) Kurumumuzca verilen sağlık yardımlarının sona ermesi,
c) Almanya’dan sağlık yardımlarından yararlanmaya başlamaları,
halinde ilgililer adına sağlık yardım hakkını sona erdiren A/T 9/1 veya A/T 21/1 formüleri tanzim edilerek derhal Almanya hastalık kasalarına gönderilecektir.
http://www.saglikaktuel.com/haber/turki ... -29053.htm

Buna göre, Almanya'ya gidip de bir yıllık oturum izni aldıktan sonra, tekrar buraya gelip A/T 21 belgesi alıp, bu belge ile Almanya'da devlet sigortasına geçebiliyor muyum dersiniz?

Ancak sağlık yardımı hakkının sonlandırılması kısmını anlayamadım. A/T 21 ile Alman devlet sigortasına geçebilirsem ve sonra bu sigortayı kullanarak bir sağlık hizmeti kullanırsam, sigortam sonlandırılacak mı demek oluyor bu?

cihandeniz
Mesajlar: 7
Kayıt: Prş Tem 27, 2017 9:34 pm

Re: SGK'lı çalışan için A/T 21 ile sigorta?

Mesaj gönderen cihandeniz » Çrş Ağu 02, 2017 3:06 am

SGK formülerini de buldum:

https://www.google.com/search?q=%22sgk% ... 084.doc%22

(arama sonuçlarındaki ilk link olması lazım)

Bu belgeyle ilgili arama yapınca çıkan yazılarda hep emeklilere yönelik bir uygulamadan bahsediliyor ama kanun metni açıkça "emekli, gelir ya da aylık alanlar" diye bir ayrımda bulunuyor.

Cevapla