Giriş sorunu yaşayan kullanıcılarımızın dikkatine - Gönderilen form geçersiz hatası
  • Sistem güncellemesi sonrasında, giriş sorunu yaşıyorsanız lütfen aşağıdaki tarayıcı cookie (çerez) temizleme adımları uygulayın.
  • Chrome Mobil - Bilgisayar
  • Safari (iPhone ve diğer Apple cihazları) Mobil - Bilgisayar

SORU VE CEVAPLARIYLA ASKERLIK ISLEMLERI

Gunluk yasam, masraflar, yurtlar, yemekler... Hepsi burada...
zagreus81
Mesajlar: 140
Kayıt: Sal Nis 28, 2009 12:35 am

SORU VE CEVAPLARIYLA ASKERLIK ISLEMLERI

Mesaj gönderen zagreus81 » Sal Eyl 22, 2009 12:26 am

Askere karar aldirma

Askere karar aldirmak, son yoklamayi yaptirmak veya askerlik musaade belgesi almak olarak adlandirilan bu islemler Konsolosluk araciligi ile yapilir. Bu islem icin gerekli belgeler:

* Konsolosluktan alinacak 4 adet Son Yoklama Formlarinin doldurulmasi
* Iki doktora muayene olunarak "Son yoklama Formlari" nin doktorlar tarafindan imza ve kase ile onaylanmasi
* 4 resim, Universiteyi Turkiye\'de bitirenler icin;
* Nufus Cuzdaninin 4 adet fotokopisi (arkali, onlu)
* Diploma veya cikis belgesinin 4 adet fotokopisi Universiteyi yurtdisinda bitirenler icin;
* Yukaridaki 1, 2, ve 3. maddelere ek olarak;
* 4. YOK Denklik Belgesinin 4 adet fotokopisi
* Diplomanin Tercumesinin 4 adet ornegi


Savunma ve bakaya

* Bakaya kalan kisinin savunmasi
* T.C. Pasaportu ve nufus cuzdani asillari
* Bunlara ek olarak eger kisi vermek istiyorsa ogrenci belgesi, hastalik raporu gibi ek belgeler
* Yukaridaki belgeler Askerlik Subesine yollanir. Mahkemeden Beraat Karari gelirse kararin asli ve imzalamasi icin "alindi belgesi" kisiye gonderilir.


Askerlik erteleme (Tecil) (Almanya icin)

* 38 yas sonuna kadar her iki yilda bir yenilenmek suretiyle askerlik ertelemesi yapilir.
* Ilk kez Erteleme
* Askerlik cagina girenler ile (19 yasina giren erkek vatandaslar) askerlik cagi gecmis olmakla birlikte yurt disinda ikamet eden ve calisan yukumluler ilk kez yaptirmak icin sahsen Baskonsolosluga muracaat ederek, asagidaki belgeleri ibraz etmelidirler.
* Ilk kez askerlik ertelemesi yaptiracak olan yukumlulerin, ibraz edecekleri belgeler ve erteleme esaslari asagidadir:
* Nufus ve pasaport cuzdanlari
* Arbeitsbescheinigung (iscilik Durum Belgesi)\'nin asli, isverenler icin, bagli bulunduklari IHK veya Ordnungsamt\'dan alacaklari belgenin asli (Bescheinigung)
* Arbeitserlaubnis (Calisma Izin Belgesi)\'nin asli ve bir fotokopisi. Pasaportlarinda Aufenthaltsberechtigung bulunanlarin Arbeitserlaubnis ibraz etmelerine gerek yoktur. Isverenler bu belge yerine Gewerbe (ruhsat)\'nin asli ve bir fotokopisini ibraz edeceklerdir.
* Pasaportun Turk ve Federal Alman makamlarinca islem gormus tum sayfalarinin birer adet fotokopisi
* 3 adet fotograf,
* Daha once erteleme yaptirmis, ancak askerlik yapmak uzere basvuruda bulunmamis olanlarin askerlikleri, her defasinda surenin bitiminden itibaren yenilenmek sartiyla 38 yas sonuna kadar ertelenebilir.
* Pasaport cuzdaninda kayitli oturma izninin (Aufenthaltserlaubnis veya Aufenthaltsberechtigung) bir adet fotokopisi.
* Arbeitsbescheinigung (Iscilik Durum Belgesi)\'nin asli, isverenler icin bagli bulunduklari IHK veya Ordnungsamt\'dan alacaklari belge (Bescheinigung)\'un asli.
* Arbeitserlaubnis (Calisma Izin Belgesi)\'nin asli ve bir fotokopisi. Pasaportlarinda Aufenthaltsberechtigung bulunanlarin Arbeitserlaubnis ibraz etmelerine gerek yoktur. Isverenler bu belge yerine Gewerbe\'nin asli ve bir fotokopisini ibraz edeceklerdir.
* 2,55 EUR\' lik posta pulu,
* Nufus Cuzdaninin on ve arka sayfalarinin fotokopisi.



b) Muteaddit ertemeler

# Oturma veya calisma izin suresi biten ya da iptal edilenlerin erteleme hakki ortadan kalkar.
# Ogrenci statusundeki yukumluler erteleme icin ibraz edecekleri belgeler hakkinda Baskonsolosluklarin Egitim Ataseliklerinden bilgi edinebilirler.


Askerlik Erteleme Islemleri (ABD icin)

A. Ogrenci statusunde olanlar:
# F-1 vizesi ile yani ogrenci statusunde Amerika\'da bulunan vatandaslar askerliklerini bagli bulunduklari Egitim Musavirligi araciligi ile uzatirlar.
B. Isci statusunde olanlar:

# Askerligini isci olarak ertelemek isteyenlerden istenen belgeler:
# 1. ABD Pasaportu
# 2. Greencard
# 3. D-1, E-1, G-1, G-4, H-1, H-2, H-3, I-1, K-1, L-1 vizelerinden biri.

Greencard\'i kabul edilmis, ama henuz eline gecmemis olanlarla, yukaridaki vizelerden birine haiz olup da pasaportunda vizesi islenmemis olanlar, durumlarini INS\'in orijinal kagitlarina yazili APPROVED mektuplari veya pasaportundaki APPROVED damgasi ile ispatlayanlarin da ertelemeleri kabul edilir.

Ertelemenin Yenilenmesi.

Bu islem daha once ertelemesi yapilmis olup da iki senesi dolanlar icin yani ertelemesini yeniletmek isteyenler icin yapilir.

# 1 Gerekli belgeler:
# 2 Dilekce
# 3. Greencard, ABD pasaportu veya gecerli calisma vizesi
# 4. Isyerinden alacagi calistigina dair yazi


BEDELLI ASKERLIK :

A. Yasa uyarinca Aranan Kosullar

1. Oturma veya calisma iznine sahip olarak en az uc yil sure ile yabanci bir ulkede isci, isveren sifatiyla veya herhangi bir meslek veya sanati icra ederek calismak ve bu statulerini, yukumluluklerini tamamlayincaya kadar kaybetmemis olmak.

2. Bir hizmet akdine dayanarak yabanci bayrakli gemilerde en az uc yil sure ile gemi adami olarak calismis olmak

3. Basvurularini en gec 38 yasini doldurduklari yilin sonuna kadar yapmis olmak

4. 15 Mart, 15 Haziran, 15 Eylul, 15 Aralik\'ta baslayan bir aylik temel egitim donemlerinden secilecek celp donemi icin en az alti ay oncesinden basvurmak

(Almanya icin aranan kosullar)

21 Mayis 1992 tarih ve 3802 sayili Dovizle Askerlik Yasasi\'ndan yararlanmak isteyen yukumlulerin sahsen muracaat ederek ibraz edecekleri belgeler ile ilgili aciklayici bilgiler asagida sunulmustur:

# Nufus Cuzdani ve Pasaport
# Arbeitsbescheinigung (Iscilik Durum Belgesi)\'nin asli ve bir fotokopisi, isverenler icin, bagli bulunduklari IHK veya Ordnungsamt\'dan alacaklari belge (Bescheinigung)\'un asli ve bir fotokopisi.
# Arbeitserlaubnis (Calisma Izin Belgesi)\'nin asli ve iki fotokopisi. Pasaportlarinda Aufenthaltsberechtigung bulunanlarin Arbeitserlaubnis ibraz etmelerine gerek yoktur. Isverenler bu belge yerine Gewerbe\'nin asli ve iki fotokopisini ibraz edeceklerdir.
# Gecerli Aufenthaltserlaubnis (Aufenthaltsberechtigung) sayfalarinin ikiser adet fotokopisi.
# 31 Mayis 1992 tarihinden once yurt disina cikan yukumlulerin gecmise yonelik olarak en az bir yil, bu tarihten sonra gelenlerin ise en az uc yil sure ile oturma ve calisma izni hamili olduklarini ve fiilen calistiklarini belgelemeleri gerekmektedir.
# Issizlik sigortasi alanlarin sigorta aldiklari tarihler yukaridaki sureye dahil edilir. Issizlik sigortasi alindigini gosteren belge (Bewilligungsbescheid) Arbeitsbescheinigung yerine kabul edilir.
# 3 adet fotograf,
# Odenecek toplam bedel 5.112 EUR olup, bu miktarin dortte biri, 1.278 EUR, ilk basvuruda Baskonsolosluktan temin edilecek makbuz ve formla odenir, kalan borc 1.278 EUR\' lik 3 esit taksit halinde yukumlulerce belirlenecek yillarda ve 38 yas sonuna kadar tamamlanir.
# Egitim suresi bir ay olup, 13-15 Mart, 13-15 Haziran, 13-15 Eylul ve 13-15 Aralik donemlerinde yapilmaktadir.
# Son Yoklama Saglik Muayene Belgesi (Baskonsolosluklardan temin edilir)
# Basvuru icin gerekli belgelerin askerlik yapmak istenilen donemden en az 6 ay once Baskonsolosluga teslimi gerekir.
# Sagligi askerlik yapmaya elverisli olmayan yukumluler, durumlarini basvurudan once bildireceklerdir. Bu yukumlulerin muayeneden once para odememeleri tavsiye edilir.
# Askerlik cagina girdikten sonra yasini kucultenlerin, basvurularinda bu durumlarini bildirmeleri gerekir.
# Ayni zamanda bulundugu yabanci ulkenin vatandasi olanlardan ayrica calisma ve oturma belgesi talep edilmez.
# Erteleme veya dovizle askerlik imkanlarindan yararlanan yukumluler bir takvim yilinda 6 aydan fazla Turkiye\'de kalmalari halinde, bu haklarini kaybederler.
# Doviz odeme yukumlulugu ve fiili hizmet yukumlulugunden herhangi birini yerine getirmeden Turkiye\'ye kesin donus yapanlar dovizle askerlik hakkini kaybederler.


Bedelli Askerlik (ABD icin)

Dovizli Askerlikten yararlanmak icin odenecek doviz miktari 5.112 EUR olarak belirlenmistir. 5.112 EUR\'in ABD Dolari olarak karsiligi, her mali yil basinda, dolarin marka olan paritesi esas alinarak Milli Savunma Bakanlig tarafindan saptanir ve Konsolosluk subesine bildirilir. Odemeler en fazla 4 taksitle yapilir. Ilk taksit basvuru sirasinda, kalan taksitler de uc defada 38 yas sonuna kadar odenir. 1994 yili icin 5.112 EUR karsiligi 6445.00 ABD Dolari olarak belirlenmistir. Basvuru sirasinda odenecek miktar 1610.00 ABD Dolaridir.

Odenecek miktar icin bir ABD Bankasindan, "American Express Banking Ltd., Acct. No 000-413-68, MSB 3031 Sayili yasa" adina duzenlettirilecek "Money Order" veya "Cashier\'s Check" uc adet EK-B ve American Express\'in "Remittance Letter"i ile birlikte "American Express banking Ltd., Check Clearing Department, 195 Broadway 19th Floor, New York NY 10007" adresine gonderilecektir. American Express tarafindan onaylanarak iade edilen EK-B belgesi ve "Remitter\'s Copy" ve iki ornegi basvuru evraki ile birlikte Konsolosluk subesine verilecektir.

Taksitlerin odenmesinde de Konsolosluk subesinden EK-B ve "Remittance Letter" alinmasi zorunludur.


- Yasa Kapsamina Girmeyenler

1. Ucret ve maaslari karsiligi dovizleri Turkiye\'den transfer edenler

2. Bir aylik temel askerlik egitimini yapmadan ve taksitlerinin tamamini odemeden yurda kesin donus yapanlar ile yurtdisinda oturma veya calisma iznine sahip olmakla birlikte temel egitimde gececek sure haric olmak uzere, dovizli askerlik yukumlulugu suresi icerisinde her yil toplam 6 aydan fazla Turkiye\'de kalanlar

3. Resmi burslu ve resmi pasaport ile ABD\'nde bulunanlar (Hizmet pasaportu, Diplomatik pasaport)

- Yasa Kapsamindan Cikarilma Nedenleri


1. Yukumlulukleri suresi icerisinde dovizle askerlik hizmetinden yararlanma kosullarindan herhangi birinin yerine getirilmemesi

2. Bir aylik temel askerlik egitimlerini yapmis ve odeme yukumlulugunu yerine getirmis olsalar dahi, yasada belirtilen sartlari tasimadiklari halde, dovizle askerlik hizmetinden yararlandirildiklarinin daha sonra anlasilmasi

YASA KAPSAMINDAN CIKARILANLARIN YAPTIKLARI ODEMELER KENDILERINE TL OLARAK IADE EDILIR. BIR AYLIK TEMEL EÐITIM GORMUS OLSALAR DAHI, ASKERLIK SURELERINI TAMAMLAMAK UZERE ASKERE SEVKEDILIRLER.

- Dovizli Askerlikten Yararlanmak Icin Gerekli Belgeler

1. Dilekce

2. EK-A formu

3. EK-B formu (Daha once hic isci ertelemesi yapilmamis ise)

4. 4 adet resim (On cepheden, son 3 ay icinde cekilmis)

5. Son Yoklama Formu (Askerligine karar aldirmamis ise)

6. ABD\'de oturma ve calisma iznini gosteren asagidaki belgelerden hangisi varsa, islem sonucunda iade edilmek uzere, belgelerin asillari.

a) ABD pasaportu

b) Green card

c) Employment Authorization karti veya damgasi

d) D-1, E-1, F-1 (Practical Training yapan veya okuduklari okullarda arastirma gorevlisi olarak calisan ogrenciler) G-1, H-1, H-2, H-3, I-1, J-1 (Resmi burslu ve resmi pasaportlu olmayanlar) K-1, L-1, M-1 (Practical Training yapanlar) vizelerden biri

e) Isyerinden alinacak ve calisma iznine sahip olarak en az uc yildir calistigini gosterir isveren yazisi. Calistigi yillara ait W2 formlari. Hizmet sozlesmesinin asli ve ornegi. Isverenler ile diger meslek ve sanat sahipleri icin, bu sifatlarla ve calisma iznine sahip olarak en az uc yildir calistiklarini kanitlayacak, ticaret odasindan alinacak belge ve cevirisi.

f) Gemi adamlari icin gemi adami cuzdani ve fotokopisi

g) T.C. pasaportunun asli

h) Nufus cuzdaninin asli

i) Uzerinde adresin yazili oldugu pullu iade zarfi

j) Temel egitime katilirken, iade edilen (EK-A) formunun bir ornegi ve basvurunun duzenlenmesine esas olan pasaportun ibraz edilmesi gerekmektedir.


Ozurlu Yukumlulerin Askerlik Islemleri

Saglik Belgeleri :

# Baskonsolosluktan temin edilen ve iki ayri doktor tarafindan onaylanan Son Yoklama Formu.
# Resmi bir hastanece duzenlenmis yeni tarihli Saglik Raporu ve Turkce Tercumesi.
# 4 adet vesikalik resim.
# Laboratuvar bulgulari, kullanilan ilaclarin listesi, rontgen filmlerine iliskin bulgular raporlara eklenmelidir.
# Hastalik veya ariza gozle gorulebilirse, onden ve yandan sakatligi gosterir boy fotograflari rapora eklenmelidir.
# Raporlarin tercumeleri Konsolosluk tarafindan onaylanir.

Diger Belgeler :


# Nufus Cuzdani
# Pasaport
# Alman makamlarindan verilen, Ozurlu Kimligi (Behinderten Ausweis)


Yukumlunun Baskonsolosluga sahsen muracaati gereklidir.

Kullanıcı avatarı
Physiker
Mesajlar: 39545
Kayıt: Sal Eki 07, 2008 6:15 pm
Konum: Welt
İletişim:

SORU VE CEVAPLARIYLA ASKERLIK ISLEMLERI

Mesaj gönderen Physiker » Sal Eyl 22, 2009 12:42 am

paylasim icin tesekkurler :)

zagreus81
Mesajlar: 140
Kayıt: Sal Nis 28, 2009 12:35 am

SORU VE CEVAPLARIYLA ASKERLIK ISLEMLERI

Mesaj gönderen zagreus81 » Sal Eyl 22, 2009 3:53 pm

Bu konuda gelen cok soru vardi umarim faydali olmustur!

Alper Ayer
Mesajlar: 176
Kayıt: Cum Tem 10, 2009 1:34 pm

SORU VE CEVAPLARIYLA ASKERLIK ISLEMLERI

Mesaj gönderen Alper Ayer » Prş Eyl 24, 2009 2:01 am

evet paylasim guzel ve aciklayici olmus :) 3 yil ogrenci olsak olmuyormu bedelli :) illa iscimi olcaz:)

Cevapla