Giriş sorunu yaşayan kullanıcılarımızın dikkatine - Gönderilen form geçersiz hatası
  • Sistem güncellemesi sonrasında, giriş sorunu yaşıyorsanız lütfen aşağıdaki tarayıcı cookie (çerez) temizleme adımları uygulayın.
  • Chrome Mobil - Bilgisayar
  • Safari (iPhone ve diğer Apple cihazları) Mobil - Bilgisayar

SORU VE CEVAPLARIYLA PASAPORT ISLEMLERI

Gunluk yasam, masraflar, yurtlar, yemekler... Hepsi burada...
zagreus81
Mesajlar: 140
Kayıt: Sal Nis 28, 2009 12:35 am

SORU VE CEVAPLARIYLA PASAPORT ISLEMLERI

Mesaj gönderen zagreus81 » Sal Eyl 22, 2009 12:16 am

Yeni pasaport cuzdani cikartma

a) Nufus cuzdani,
b) Eski pasaport cuzdani,
c) Askerlik caginda olanlar icin terhis veya tecil belgesi,
d) 2 adet fotograf,
e) "isci kaydi" istendigi takdirde Calisma Musaadesi (Arbeitserlaubnis) ve son aylik veya calisma belgesi
18 yasindan kucuklere bagimsiz pasaport tanzimi

( Almanya icin)

a) Ana ve babanin pasaport ve nufus cuzdanlari, b) Cocugun nufus cuzdani veya yeni doganlar icin nufus cuzdani henuz cikmamis ise "Geburtsurkunde" c) Anne ve babanin her ikisinin de Baskonsolosluga bizzat gelerek beraberce imzalayacaklari muvafakatname

Anne veya babanin biri Baskonsolosluga gelemiyor ise, bulunduklari yer noterinde veya diger bir Turk Baskonsoloslugunda ya da Turkiye\'de tanzim ettirecekleri muvafakatname

Adina mustakil pasaport tanzim edilmesi istenen cocuk refakatte kayitli ise, pasaportunun refakat hanesinde kayitli olan ebeveynin sahsen Baskonsolosluga gelmesi gerekmektedir.


Cocuklar icin yapilmasi gerekenler islemler

(Almanya icin)

a) Cocugun Nufus cuzdani, nufus cuzdani cikmamis cocuklarin dogum belgeleri. (Geburtsurkunde) b) Annenin pasaport cuzdanina kayit talep edildigi takdirde babanin, babanin pasaportuna kayit halinde, annenin nufus veya pasaport cuzdaniyla bizzat Baskonsolosluga gelerek imzalayacagi belge c) 18 yasindan kucuk cocuklar, refakat hanesine kaydedildiklerinde 6 yasinda iseler ebeveyninin pasaport suresi kadar harc alinir. 6 yasindan kucuk cocuklar, refakat hanesine kaydedilirken harca tabi degildirler.

Dikkat !

18 yasindan kucuklerin ebeveynlerinden birine ait pasaport cuzdaninin refakat hanesine kaydedilmesi icin Baskonsolosluga gelmelerine gerek yoktur. Bunlardan okula gidenler icin okul belgesi (Schulbescheinigung) getirilmesi yeterlidir.


Kayip pasaport islemleri

(Almanya icin)

Yeni pasaport cuzdani icin istenen belgelere ek olarak:

a) Kaybolan pasaport cuzdanina iliskin bilgiler,
b) Yabancilar Polisinden alinacak "Verlustbescheinigung",
c) 4 adet fotograf Nufus huviyet cuzdani Sahsin bizzat basvurusu gereklidir.

Onemli

Kayiptan dolayi yeni pasaport islemi, her talebe gore ayri ayri degerlendirilmektedir. Yeni pasaport gerektiginde muracaat sahibinin kayitli bulundugu il valiliginden sorularak alinacak olumlu cevaba gore duzenlenebilir. Bunun da suresi iki ile uc ay arasinda degismektedir.


Posta ile pasaport suresinin uzatilmasi

(Almanya icin)

Baskonsolosluklarda pasaport cuzdani suresi uzatma (temdit) islemleri posta ile de yapilmaktadir. Pasaport cuzdanlarini posta ile temdit ettirmek isteyen vatandaslarin asagidaki hususlara dikkat etmeleri gerekmektedir.

1. Pasaport cuzdani, suresi dolmadan en az bir ay once Baskonsolosluga gonderilmeli ve gerekli harc, Baskonsoloslugun posta hesabina havale edilmelidir. Gecikme durumunda Alman makamlari nezdinde gucluklerle karsilasabilecegi unutulmamalidir..

2. Pasaport cuzdaninin postalandigi zarfin icerisine kesinlikle para veya pul konulmamali ve pasaportlar taahhutlu olarak gonderilmelidir.

3. Pasaport cuzdani temdit harclari asagida gosterilmektedir.

6 Aya kadar olanlar 13 Euro
1 Yil icin olanlar 18 Euro
2 Yil icin olanlar 30 Euro
3 Yil icin olanlar 43 Euro
3 Yildan fazla sureli olanlar 61 Euro


Pasaport cuzdaninin refakat hanesine kayitli bulunan ve temdit islemi yapildigi gun 7 yasini tamamlamis olan her cocuk ayri harca tabidir. Yedi yasindan kucuk cocuklar ise harctan muaftir.

4. 1-3 adet pasaport cuzdani icin 5,11 EUR posta ucreti ilave ettikten sonra hesaplanan toplam harc tutari, Baskonsoloslugun hesabina havale edilmelidir.

Tereddut edilen durumlarda ve ozellikle 19-38 yas grubundaki erkek vatandaslarin, askerlik durumlari ile ilgili konular yonunden pasaport cuzdanlarini postalamadan once, bagli bulunduklari Baskonsoloslugu telefonla arayarak, posta ile pasaport cuzdani temditi konusunda bilgi almalari tavsiye olunur.

Asagidaki dilekce formunu kesip tam ve okunakli sekilde doldurduktan sonra, pasaport cuzdaninizla birlikte Baskonsolosluga postalayiniz. Temdit islemi gerekli harcin Baskonsolosluk hesabina girdigi gun esas alinarak yapilacaktir.

Pasaport suresini uzatma Pasaport Sahibinin veya Sahiplerinin:

Adi ve Soyadi

Dogum Yeri ve Tarihi

Adresi ve Telefon No

Pasaport cuzdani temdit harci ve posta ucreti olarak .............EUR\'yi Baskonsoloslugunuzun posta ceki hesabina havale ettim.

Pasaport cuzdanimin .... yil/ay temdit edilmesini rica ederim. Tarih ve Imza


En cok sorulan sorular ve cevaplari

Soru: Pasaport yenileme icin ne gerekli?

Cevap: Pasaport, Nufus cuzdani, Uc adet yeni cekilmis vesikalik fotograf , Ilk defa islem yaptiracaklarda ikametgah belgesi (Meldebescheinigung), Askerligin yapilmis veya tecilli olduguna dair belge (Erkek vatandaslar) Ile Baskonsolosluga sahsen muracaat etmek gerekmektedir.

Soru: Evlenen kadinin pasaport yenilenmesi icin ne gereklidir?
Cevap: Pasaport, Evlilik soyadiyla alinmis nufus cuzdani, Evlenme cuzdani, Uc adet yeni cekilmis vesikalik fotograf

Soru: Refakatteki cocuklara pasaport verilmesi icin ne gerekli?
Cevap: Nufus cuzdani, Uc adet yeni cekilmis vesikalik fotograf, Anne ve babanin pasaportlari Anne, baba ve cocugun sahsen basvurulari (Anne veya babadan birisi herhangi bir nedenle Baskonsolosluga gelemiyor ise noterde yaptiracaklari muvafakatname)

Soru: Postayla pasaport temditi icin ne gereklidir?
Cevap: Askerligin yapilmis veya tecilli olmasi (Erkek vatandaslar), Pasaportta oturma musaadesi olmasi, Baskonsoloslukta ilk defa islem yaptiranlar icin ikamet belgesi (Meldebescheinigung) Temdit ucreti, Posta ucreti, Pasaportlarin taahhutlu olarak gonderilmesi ( Einschreiben)

Soru: Kaybindan dolayi pasaport basvurusu icin neler gereklidir?
Cevap: Yabancilar Dairesinden alinacak kayip belgesi (Verlust-anzeige) Pasaportun nerede, nasil kayboldugunu belirten, Turkiye ve Almanya adreslerinin yeraldigi, Baskonsolosluga hitaben yazilmis dilekce. Nufus Cuzdani, Uc adet fotograf

Soru: Refakat hanesindeki cocuklara fotograf gerekir mi?
Cevap: Cocuklar icin fotograf gereklidir.

Soru Cocuklara yerel makamlardan (Auslaenderbehorde) oturma izni alinmasi zorunlulugu var mi?
Cevap Evet. Dogumdan itibaren oturma izni alma zorunlulugu vardir.

Soru: Cocuklara oturma izni nasil ve ne kadar sureli verilir?
Cevap: Cocuklara oturma izni, cocugun anne veya babanin pasaportunun refakat hanesinde kayitli olmasi halinde, sozkonusu pasaportun bir sayfasina, mustakil pasaportu olmasi halinde ise kendi pasaportuna verilir. Anne veya babanin birisinin oturma izninin "suresiz" veya "oturma hakki" olmasi halinde, cocuga 16 yasina kadar oturma izni verilir.

Soru: Esim ve ben Turk vatandasiyiz. Esimden 2 yildir ayri yasiyorum. Almanya\'daki yerel mahkeme cocugumuzun velayetini bana verdi. Cocugum okul gezisi munasebetiyle Almanya disina cikacak. Cocuguma pasaport cikarabilir miyim?
Cevap: Kucuklerin Korunmasinda Makamlarin Yetkisi ve Uygulanacak Kanuna Dair Lahey Sozlesmesinin hukumlerine gore, Alman makamlarinin kucuk vatandaslarimiz hakkinda aldiklari karari bir tedbir karari olup, yetkili Turk mahkemesince bir karar verilinceye kadar gecrelidir. Bu cercevede cocugunuza kisa sureli pasaport duzenlenmesi mumkundur.