Giriş sorunu yaşayan kullanıcılarımızın dikkatine - Gönderilen form geçersiz hatası
  • Sistem güncellemesi sonrasında, giriş sorunu yaşıyorsanız lütfen aşağıdaki tarayıcı cookie (çerez) temizleme adımları uygulayın.
  • Chrome Mobil - Bilgisayar
  • Safari (iPhone ve diğer Apple cihazları) Mobil - Bilgisayar

Almanya\'da E-Kimlik Donemi

Sadece Almanya-Turkiye ile ilgili haberlere yer verilecektir.
baran burak
Mesajlar: 297
Kayıt: Cum Tem 10, 2009 9:35 pm

Almanya\'da E-Kimlik Donemi

Mesaj gönderen baran burak » Prş Eki 21, 2010 4:04 pm

Almanya\'da Yeni Kimlikler 1 Kasim\'dan Itibaren Kullanilmaya Baslanacak.
Almanya\'da yeni kimlikler 1 Kasim\'dan itibaren kullanilmaya baslanacak. Icine yerlestirilen cip sayesinde internette alisveris kolayligi saglayan ve daha guvenli olan e-kimliklerin ucreti 28,80 Euro olarak aciklandi. Yeni kimliklerin guvenlik sistemiyle ilgili tartismalar ise suruyor.

ALMANYA\'da elektronik kimlik kartlari 1 Kasim 2010 tarihinden itibaren kullanilmaya baslanacak. Kredi karti buyuklugunde tasarlanan ve uzerinde kisisel bilgileri iceren elektronik cipin bulunacagi e-kimlikler, sahibinin yapacagi dijital islemlerin kolaylasmasini saglayacak. Yeni kimlikler sayesinde ozellikle internet uzerinden guvenli sekilde alis verisler yapma imkani saglanacagi belirtiliyor.

UCRETI 28,80 EURO

Cipli yeni kimlikler 16 yasindan buyuklere verilecek. 16 yasindan kucukler ise, aileleri basvurdugu takdirde online alisveris fonksiyonu olmayan kimlik kartlarina sahip olabilecek. Vatandaslik Daireleri

tarafindan verilecek kimliklerin alinmasi ile ilgili bir zorunluluk bulunmuyor. Eski kimlikler son kullanma tarihine kadar gecerli olacak. Isteyen sure dolmadan da yeni kimlik icin basvuru yapabilecek. Federal Icisleri Bakanligi\'ndan verilen bilgiye gore, 24 yasindan buyukler yeni dijital kimliklere 28,80 Euro odeyecek ve bu kimlikler 10 yil gecerli olacak. 24 yasindan kucuklere icin ise 6 yil gecerli olacak yeni kimlik fiyati 22,80 Euro olarak belirlendi. Online islem yapma fonksiyonun acilmasi ya da devre disi birakilmasi, PIN numarasinin degistirilmesi gibi ozellikler icin 6 Euro odeme yapilacak.

INTERNETTE GUVENLI ALIS VERIS

Dijital kimlikler eskiden oldugu gibi nufus cuzdani olarak kullanilacak. Yeni kimliklerin getirdigi en buyuk yenilik ise internette alisveriste sagladigi guvenlik olacak. Bunun icin yeni kimligin yaninda bir tarama cihazi, surucu yazilimi ve kisisel kimlik numarasi zorunlu olacak. Internette islem sirasinda satici da kimlikle islem yapabilme yetki sertifikasina sahip olacak ve bunu kullaniciya beyan edecek. Kimlik sahibi veri aktariminin acilmasi icin bilgisayarinin klavyesinden 6 rakamli PIN numarasini girerek islemini yapacak. Resmi dairelerin internet uzerinden islemlerininden yapilabilecegi yeni kimlikler ayrica gerekli donanimlar saglandiginda dijital imza islemini de yapabilecek.

E-kimliklerde parmak izi zorunlulugu yok. Ama kisi isterse iki isaret parmagindan alianacak izler e-kimlik uzerindeki cipe kaydedilebilecek.

GUVENLIK TARTISMASI SURUYOR

Federal Hukumet uzerinde tartismalar suren kimlik kartlarinin guvenliginin ust derece oldugunu belirtiyor. Uzmanlar kimlik uzerindeki cipteki bilgilerin ucuncu sahislar tarafindan okunabilmesinin mumkun oldugunu ileri suruyor. Yetkililer ise kisisel bilgilere sadece belirli bir form icinde yetki sertifikasi olanlarin ulasabilecegini belirtiyor. Bunun yaninda PIN numarasi girilmedigi surece surece cipteki bilgilere ulasmak mumkun olmadigi kaydediliyor. Ancak Alman Federal Tuketici Merkezleri Birligi devlet tarafindan internette yetki belgesi verilen saticilarin ciddiyeti konusunda sikinti olabilecegini ve bu sertifikalarin dolandiricilarin eline gecebilecegi uyarisinda bulunuyor. Ayrica kisisel bilgileri elde eden bir firmanin, bu bilgileri ucuncu bir sahsa vermesinde bir engelleme olmamasi da sistemdeki bir zayif nokta olarak gosteriliyor
Mezardakilerin pisman olduklari seyler icin,dunyadakiler birbirlerini yiyor ...