Merhaba arkadaşlar,
TU Berlin'in MSc Informatik programına başvurdum, kabul mektubunun (Zulassung / Zulassungsbescheid ) Eylül sonuna doğru geleceğini tahmin ediyorum, ders başlangıcı ise 1 Ekim. Temmuz ayının ilk haftasında Studienbewerbervisum (öğrenci adayı vizesi - henüz kabul almamış ama Almanya'da öğrenci adayı olarak bulunma izni veren vize) başvurumu yapmayı planlıyorum.
Bir hayli araştırdım ama gerçek deneyimi olanlardan duymadan netleşemeyeceğimi düşündüğüm birkaç konu var. Benzer süreçten geçen ya da şu an içinde olan varsa gerçekten çok yardımcı olur:
1) Vize seçimi zamanlaması
Kabul mektubunun (Zulassung) mu, yoksa konsolosluktaki Studienbewerbervisum kararının mı önce geleceğini bilmiyorum. Eğer Zulassung, vize kararından önce gelirse, konsolosluğa haber verip doğrudan Visum zum Studium'a (normal/uzun süreli öğrenci vizesi — kabul mektubu elinde olanlar için) geçmek mi daha mantıklı, yoksa Studienbewerbervisum sürecine devam edip Almanya'ya vardıktan sonra mı dönüştürmeliyim? Bu ikisi arasında karar vermiş olan var mı?
2) Ortalama bekleme süreleri
Öğrenci adayı vizesi ve öğrenci vizesi başvurudan sonuca kadar sizde ne kadar sürdü? İstanbul/Ankara/İzmir konsoloslukları arasında gözle görülür bir fark var mı? (Bazı kaynaklarda 6-12 hafta yazıyor ama 3-4 ayı bulan örnekler de gördüm, gerçek rakamları merak ediyorum.)
4) Ev / Anmeldung derdi
Anmeldung (Almanya'da yaşadığınız adresi resmi olarak nüfus dairesine kaydettirme işlemi ) için Almanya'ya gittiğimde elimde kalıcı bir adres olmayabilir. Vize başvuru formundaki "kalacağınız yer" sorusuna ne yazdınız? Geçici bir yer (Airbnb, tanıdık, yurt başvurusu) yeterli oldu mu, yoksa kesin adres/kira sözleşmesi mi istediler?
5) LEA dönüşüm süreci
LEA (Landesamt für Einwanderung — Berlin'in yabancılar dairesi) üzerinden Studienbewerbervisum'u Almanya'da öğrenci oturum iznine çevirenler — bu süreç gerçekte ne kadar sürdü? Randevu almak ne kadar zaman aldı, Fiktionsbescheinigung (başvuru işleme alınırken verilen, mevcut yasal statünüzü geçici olarak uzatan geçici oturum belgesi — provisional residence document) ile beklerken sorun yaşadınız mı?
6) 1 Ekim'i kaçırma riski
Benzer bir zaman çizelgesiyle gidip dönem başında derse başlayabilen oldu mu, yoksa gecikme yaşayan çoğunluk mu? Gecikirse üniversite tarafında nasıl bir esneklik oluyor?
Şimdiden çok teşekkürler, benzer durumda olan dostlar yazabilirse sevinirim.
Giriş sorunu yaşayan kullanıcılarımızın dikkatine - Gönderilen form geçersiz hatası
- Sistem güncellemesi sonrasında, giriş sorunu yaşıyorsanız lütfen aşağıdaki tarayıcı cookie (çerez) temizleme adımları uygulayın.
- Chrome Mobil - Bilgisayar
- Safari (iPhone ve diğer Apple cihazları) Mobil - Bilgisayar
Öğrenci vizesi vs öğrenci adayı vizesi
Re: Öğrenci vizesi vs öğrenci adayı vizesi
Merhaba, direkt kabul aldiysaniz ögrenci adayi vizesine (Studienbewerber) basvuru yapamiyorsunuz zaten. TU Berlin den cevaplar normalde Agustos ortasi gibi geliyor. Kabul gelince direkt ögrenci vizesine basvuru yapin.
Almanya da Egitim - Deutschstudent
www.deutschstudent.com
www.deutschstudent.com
Re: Öğrenci vizesi vs öğrenci adayı vizesi
Araştırdığım kadarı ile eylül ortası sonuna doğru kabulün geldiği söyleniyor. Kabul ağustos ortasında gelse bile sonraki vize süreçlerini de dahil ettiğimiz zaman derslerin başlangıcı olan 1 Ekim'i kaçırma ihtimalim yüksek olur diye aday öğrenci vizesine yönelmeyi düşündüm. Bu yüzden de aday öğrenci vizesi alıp kabulüm geldiği gibi dönüştürmeyi düşünüyorum. Dönüştürme süreçleri hakkında bilginiz varsa ve paylaşırsanız da çok sevinirim. Cevabınız için teşekkürler