Giriş sorunu yaşayan kullanıcılarımızın dikkatine - Gönderilen form geçersiz hatası
  • Sistem güncellemesi sonrasında, giriş sorunu yaşıyorsanız lütfen aşağıdaki tarayıcı cookie (çerez) temizleme adımları uygulayın.
  • Chrome Mobil - Bilgisayar
  • Safari (iPhone ve diğer Apple cihazları) Mobil - Bilgisayar

Vize Ani Defteri - 2026

Pasaport, vize, islemler, biletler... Hepsi burada...
zeitreisender

Re: Vize Ani Defteri - 2026

Mesaj gönderen zeitreisender » Sal Tem 21, 2026 9:49 pm

Anladım. Bölge olarak neresi? Bölgeye göre uzun sürüyormuş sanırım. Benim de evraklarıma bakmadı.

sinsin

Mesaj gönderen sinsin » Cum Tem 24, 2026 8:24 pm

merhaba, yüksek lisans için şartlı kabul aldım şuanda elimde telc a1 sertifikası var başvururken kullanmalı mıyım yoksa hiç dil belgesi sunmamak daha mı mantıklı olur

dalecooper

Mesaj gönderen dalecooper » Pzt Tem 27, 2026 12:38 am

merhaba, ulusal vize randevu sırasına (iDATA, almanya) okul kabulu aldıktan sonra yani 16 temmuzda girdim, ders başlangıcı 19 ekim. randevu sırasının gelmesi başvuruyu yapmam ardından incelenmesi derken sizce yetişebilir miyim?

ipekaylazz

Mesaj gönderen ipekaylazz » Pzt Tem 27, 2026 11:28 am

Merhaba herkese,

Ben Almanya'da Biyoloji alanında yüksek lisansımı tamamladım. Mezun olduktan sonra 18 aylık iş arama vizesine (Aufenthaltserlaubnis zur Arbeitsplatzsuche) başvurdum. Şu an vizemin bitmesine yaklaşık 4 ay kaldı ve maalesef hâlâ alanımla ilgili bir iş bulamadım.

Merak ettiğim konu şu: Bu durumda olan ve iş arama vizesi süresi dolmadan farklı bir yolla Almanya'da kalmaya devam edebilen var mı? İş arama vizesini uzatmanın bir yolu var mı, yoksa başka bir oturum iznine geçiş yapmak mı gerekiyor?

Bir de son zamanlarda **Chancenkarte (Opportunity Card)** ile ilgili şeyler duydum. Ancak mezun olduktan sonra iş arama vizesinde olan biri için bunun nasıl işlediğini tam anlayamadım. Bu karta geçiş yapan ya da bu süreç hakkında bilgisi olan varsa deneyimlerini paylaşabilir mi?

Benzer bir süreçten geçmiş veya bu konuda bilgi sahibi olan herkesin yorumunu çok takdir ederim. Şimdiden teşekkürler.

hhtde

Mesaj gönderen hhtde » Sal Tem 28, 2026 3:10 pm

Selamlar millet
Yüksek lisans ulusal öğrenci vizesi için ön başvurumu geçen hafta yapmıştım. 8 gündür atama bekliyorum randevu için. Ankara'da yakın zamanda yüksek lisans/lisans için ulusal vizeye başvuran birileri başvurunun sonuçlanmasında ortalama süreyi paylaşabilir mi? 1 Ekim'e uçak bileti almıştım o tarihe kadar yetişir mi endişeliyim.

zeitreisender

Mesaj gönderen zeitreisender » Sal Tem 28, 2026 3:27 pm

Arkadaşlar selam. Ek belge istendikten ne kadar süre sonra karar maili geliyor?

dnvr19

Mesaj gönderen dnvr19 » Sal Tem 28, 2026 6:51 pm

Würzburg üniversitesi lisans eğitimi biyoloji bölümü için elimde kesin kabul var geçen hafta idata üzerinden başvurda bulundum(idata İzmir) Telc c1 Hochschule belgesi ile başvurduğum için sizce sıkıntı olur mu birde vize acaba Ekim başına yetişir mi?

hhtde

Mesaj gönderen hhtde » Prş Tem 30, 2026 9:32 am

alpg yazdı: Sal Tem 21, 2026 3:39 pm 2 Temmuz'da Ankara iData'da görüşme yaptım 41F için, hala bir dönüş yok.
Auslandportaldan başvuruyu hangi tarihte yapmıştınız randevu ataması için ne kadar beklediniz?

zeitreisender

Mesaj gönderen zeitreisender » Prş Tem 30, 2026 11:07 am

Arkadaşlar merhaba ek belge istendikten sonra ne kadar sürüyor? 4. Gündeyim hala mail gelmedi. Bfaa ya mail atmam gerekir mi bilen var mı?

gozdis

Mesaj gönderen gozdis » Cum Tem 31, 2026 10:29 am

Arkadaslar selam, wuppertal uni'de yuksek lisansa hazirlik amacli dil okuluna gidecegim ve okulun attigi maillerde dil kursu basladiktan sonra ucret odenecegi yaziyor. Ulusal vizeye basvurmustum ve dil kursu ucretini odeyip belgesini eklememle alakali eksik evrak bildirimi aldim. Okula mail attim bu konuda fakat herkes yaz tatilinde. Boyle bir durumda ne yapabilirim? Bilgisi olan ve yardim edebilecek birisi var mi?

Luciole

Mesaj gönderen Luciole » Pzr Ağu 02, 2026 7:36 pm

SethresK14 yazdı: Pzr Haz 21, 2026 1:33 am Şimdi şartlı kabul vizesi ile ilgili süreçte bazılarına yardımcı olması için bildiğim her şeyi aktarmaya çalışacağım, umarım bazılarınıza yardımcı olur bu yazı.
Bu yazı tamamen kendi deneyimime dayanıyor. Konsolosluk prosedürleri zamanla değişebilir; lütfen resmi kaynaklardan da kontrol edin.

1-) Evrak hazırlığı;
İhtiyacınız olan evraklar şunlar:

Pasaport: Minimum 2 yıl geçerli olsun.

Lise Diplomanız: Okulun verdiği orijinal diplomayı sakın kaybetmeyin veya elçiliğe asıl nüshasını bırakıp gelmeyin; orijinal belgenin noter onaylı ve apostilli tercümesini (veya aslı gibidir fotokopisini) sunun.

Anabin Denkliği: "Recognition of school-leaving certificates" kısmına anabin denkliği yükleyeceksiniz. Auslandsportal'da documents kısmına girince orada "Recognition of school-leaving certificates" kısmına tıklayın, linke gidin ve orada "Lise Diploması einer 12-jährigen allgemeinbildenden Sekundarschule" (eğer Anadolu lisesi mezunuysanız) yazan şeyi indirip o belgeyi yükleyin.

Dil Sertifikanız

Almanya'daki Kursa Kayıt Belgeniz

Almanya'daki Kursun TAM Ödeme Belgesi: Tamamını ödeyin, zaten genelde vize reddi durumunda para iadesi yapılıyor ama siz ne olur ne olmaz kursunuza sorun.

Motivasyon Mektubu: Ben açıkçası okunduğunu düşünmüyorum çünkü bana mektupta spesifik olarak belirttiğim bir şeyi mail üzerinden ek evrak isterken tekrar sormuşlardı. Genelleme yapmak istemem ama okuduklarını düşünmüyorum. Siz yine de riske atmayın tabii, elinizden geldiğince düzgün yazın.

Finansal Kanıt: Bloke hesap olur, garantör olur, hangisi size uygunsa.

CV

Sağlık Sigortası: En kafa karıştıran yerlerden bir tanesi. Eğer şartlı kabul ile gidiyorsanız AT11 ya da özel sağlık sigortası (Mawista, Care Concept vb.) yapabilirsiniz. Kamu sigortasına sadece üniversiteye başlayınca geçiliyor. Forumda detaylı bir yazı vardı bu konu hakkında, o yazıyı ben bulamadım ama siz bulursanız bu yazının altına link olarak koyarsınız.

Üniversite Kabulü ve ÖSYM Belgeleri: Almanya'daki üniversiteden kabul mektubunuz, ÖSYM sonuç ve yerleştirme belgeniz. Bu 3 belgeyi portalda "other documents" kısmına yükleyiniz (tek bir PDF şekline getirip yükleyin). Çünkü her ne kadar bu belgeler için özel bir yer olmasa bile sizden bu belgeleri vizeniz karar aşamasındayken istiyorlar (hiç yoktan benden istendi).

NOT: Bu belgelerden Diploma ve ÖSYM belgelerini yeminli tercümanda çevirin, sonra noterde onaylatın, en son kaymakamlık ya da valilikten apostil yaptırın (bu sıralamaya uyun çünkü kendi belgelerimi yaparken birçok insanın bu sırayı karıştırdığını gördüm).

NOT 2: Bu belgelere ek olarak lise transkriptinizi ve üniversite kayıt belgenizi de üniversite başvurusu için tercüme, noter onayı ve apostil yaptırın; çünkü üniversite başvurusunda lazım oluyor. (Üniversite başvurusu biraz değişken bir kısım, o yüzden o kısım ile ilgili yazarsam bir bu kadar daha yazmam gerekir. Benim bu yazdığım şeyler Anadolu lisesinden mezun, 4 yıllık üniversite kazanmış kişiler için yeterlidir.)

2-) Üniversite kabulü;
Öncelikle Almanya'da şartlı kabul veren belli başlı üniversiteler var. Bazıları 0 Almanca ile kabul verirken bazıları A1, A2, B1 gibi dil sertifikaları görmek istiyor. 2026 yılı için bu şartlar değişti mi bilmiyorum ama 2025 Kasım'da bu listeye göre başvuru yapmıştım ve kabul almıştım, siz yine de üniversitenin sitesinden kontrol edin. Üniversite başvurusu biraz uğraştıran bir iş çünkü sizin Anadolu, fen, meslek, imam hatip veya açık liseye mi gittiğiniz ya da üniversiteyi 4 yıllık mı 2 yıllık mı kazandınız gibi değişkenler nasıl başvuru yapacağınızı değiştiriyor. Lütfen detaylıca araştırın ve kendi durumunuza uygun bir şekilde başvuru yapın.

3-) Almanca öğrenme ve dil sertifikası;
Aslında en çok ihtiyacınız olan şey. Mümkün olduğunca Almanca öğrenmeye erkenden başlayın çünkü hem öğrenmesi düşünüldüğü kadar kolay değil hem de vize, üniversite ve belki de iş hayatı için en önemli şey. Almanya'da tanıdıklarınız varsa Almanca öğrenmekten ve C1 sertifikası almaya çalışmaktan yakındıklarını çok fazla duyarsınız. Eğer Türkiye'de bir dil kursuna gidecekseniz her seviyenin ortalama 2-3 ay süreceğini şimdiden söyleyeyim. "Vize için Ankara B1, İstanbul A2 istiyor" tarzı şeyler tamamen aslı astarı olmayan bilgilerdir. Ben A2 ile Ankara'dan kabul aldım ve yine A2 ile kabul alan insanlar var. Kendi durumunuza göre araştırma yapın ve ona uygun bir dil sertifikası almadan gitmeyin.

4-) Vize başvurusu;
Tüm belgeler hazır olduğunda vize başvurunuzu yapabilirsiniz. Benim size tavsiyem dil kursunuz başlamadan minimum 2-3 ay öncesinden vizeye başvurun. Çünkü dönemsel olarak randevu ataması uzayabilir, bekleme listesinde uzun süre bekleyebilirsiniz, ek evrak talebi gelir süreç uzar vesaire vesaire. Bu sebeplerden dolayı kurs tarihinizden 2-3 ay öncesinden başvurunuzu yapıp garantiye alın kendinizi. Başvuru sürecinde kişisel bilgilerinizi doldururken kafanız karışırsa YouTube'da Ertuğrul Doğru diye bir adam var, vize başvuru formunu doldurmayı adım adım göstererek anlatıyordu; o adamın videosu size yardımcı olabilir (reklam değildir, bana yardımı dokundu size de dokunabilir diye söylüyorum).

5-) Başvuru sonrası;
Bundan sonra portal sizi ön kontrol aşamasına alıyor ve burada maillerinizi düzenli kontrol etmeniz çok kritik. Size mail geliyor, mail sizi portala yönlendiriyor; oradan bir eksiklik ya da hata varsa uyarı geliyor, düzeltiyorsunuz. En sonda iDATA'da randevu atanmasını bekliyorsunuz.

6-) iDATA randevusu;
Aslında oldukça rahat geçen bir süreç. Size verilen tarih ve saatte gidiyorsunuz, sıra numarası alıyorsunuz (bayağı bankadaymış gibi fiş alıp sıranızı bekliyorsunuz) sonra gişeye gidip pasaportu veriyorsunuz. Artık mülakat sistemi yok galiba çünkü ne bende, ne tanıdığım birinde, ne de benimle beraber o gün orada olan kişilere mülakat yapılmadı. Sadece ayaküstü "Ne için gidiyorsun?" dendi, "Dil kursu" dedim; sonrasında "Üniversite okuyacak mısın?" dedi, "Evet" dedim (büyük ihtimalle doğru vize türüne başvurduğumu kontrol etmek için) ve sorular Türkçe geldi, Türkçe cevapladım. Ardından iDATA'ya tekrar bir ödeme yapıp parmak izi veriyorsunuz sonra işiniz bitiyor. iDATA'da size verilen fişi vesaire kaybetmeyin, o fişteki numara ile pasaportunuzun durumunu iDATA'nın sitesinden öğreniyorsunuz.

NOT 3: Eğer sonradan ekstra evrak teslim etmek isterseniz iDATA'da dosyanıza evrak ekleyebiliyorsunuz.

NOT 4: Vize randevusunda artık mülakat yapılmıyor olsa bile siz yine de 3-5 soru ezberleyin, garantici olmaktan zarar gelmez.

7-) Aşırı stresli bekleme süreci;
Bana göre en işkence gibi geçen süreç. Dosyanız artık adamların eline geçiyor ve bekliyorsunuz. Bu süreçte bilgi almak hem çok zor hem de adamları darlamak ters tepebiliyor. 2-3 hafta gibi süreler normal, 1 ayı geçtikten sonra mail atmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca son zamanlarda süreç gerçekten hızlı; benim randevum 1 haftada atandı ve vizem 2 haftada geldi.

8 ) Ek evrak (Zorunlu değil, bazen yaşanabiliyor);
Eğer vize memuru sizin dosyanızda bir eksik görürse ve bu eksik kapatılabilecek bir şey ise mail yolluyor, sizden evrak ya da bilgi talep ediyor. Örneğin kendimden örnek vermek gerekirse: Benden kursumun tamamının ödendiğine dair belge istediler ve daha önce Almanya'da bulunmadıysam nasıl Almanya'da dil kursuna katıldığımı sordular (aslında Türkiye'de katıldım ama adamlar Almanya'da katıldım sanmış, vize başvuru formunda daha önce hiç Almanya'da bulunmadım yazınca kafa karışıklığı olmuş). Böyle bir durumda adamların attığı mail ya da maillere resmi bir yazı ile aynı maili yanıtlayarak geri dönüş yapın ve tekrar beklemeye başlayın.

9-) Karar maili, Kargo;
Öncelikle şunu söyleyim; Auslandsportal, iDATA'nın kendi sitesi ve mail adresinize "karar verildi" yazısı farklı zamanlarda düşüyor , Örneğin bende sabah 08:00'de karar verildi yazısı portala düştü, 11:00 gibi mailime düştü, en son 13:00-14:00 gibi iDATA'nın sitesine düştü. Kargo maili ise günün sonunda geldi.

10-) Kendi sürecimdeki zamanlar;

12 Mayıs 2026 - Vize başvurusu

20 Mayıs 2026 - Randevu atanması

5 Haziran 2026 - Randevu günü

11 Haziran 2026 - Ek belge talebi

15 Haziran 2026 - Ek belgeleri yollama

19 Haziran 2026 - Karar verildi yazısı

20 Haziran 2026 - Pasaport elime ulaştı (1 yıllık vize)

Herkese vize sürecinde başarı ve bol sabır diliyorum, umarım bu yazı bazılarınıza yardımcı olur. Eğer bir hatam var ise belirtin, yanlış bilgi yaymamış olayım. :D
Merhaba, acaba siz lisans için mi şartlı kabul dil okulu yaptınız? Yoksa master şartlı kabulü ile mi yaptınız?

zeitreisender

Mesaj gönderen zeitreisender » Pzt Ağu 03, 2026 9:38 am

Arkadaşlar selam. Eksik evrak istendikten sonra mail atan var mı hiç? 10 gün geçti hala haber yok. Mail atmalı mıyız?

SethresK14

Mesaj gönderen SethresK14 » Sal Ağu 04, 2026 4:46 pm

Luciole yazdı: Pzr Ağu 02, 2026 7:36 pm Merhaba, acaba siz lisans için mi şartlı kabul dil okulu yaptınız? Yoksa master şartlı kabulü ile mi yaptınız?
Merhaba hocam, lisans için şartlı kabul ile yaptım.

xxxxyyyyy

Mesaj gönderen xxxxyyyyy » Çrş Ağu 05, 2026 9:46 am

Merhabalar, garantörlük belgesi ile ilerleyen arkadaşlar vize randevularına belgenin orijinalini mi götürdü acaba yoksa belgenin scaninin çıktısı da yeterli oluyor mu cevaplayabilirseniz çok sevinirim.

xxxxyyyyy

Mesaj gönderen xxxxyyyyy » Çrş Ağu 05, 2026 9:53 am

berheldefin yazdı: Çrş Tem 01, 2026 2:49 pm Merhaba herkese, ben yüksek lisans için vizeye başvuruyorum. Auslandsportaldan tüm belgelerimi yükledim ve çok hızlı bir şekilde 10 Temmuz'a randevu verildi. Ancak elimde hala kabul mektubumun ıslak imzalı hali yok, kargolandı ama gelmesi en az 2-3 hafta sürecekmiş. Elimde orijinal mektubun scanlenmiş pdf hali var. Sizce randevumda bir sorun yaşar mıyım bununla ilgili? Bilen biri bilgilendirirse çok sevinirim.
merhaba scanle mi ilerlediniz acaba
herhangi bi sorunla karşılşatınız mı

Bishalema

Mesaj gönderen Bishalema » Çrş Ağu 05, 2026 6:06 pm

xxxxyyyyy yazdı: Çrş Ağu 05, 2026 9:46 am Merhabalar, garantörlük belgesi ile ilerleyen arkadaşlar vize randevularına belgenin orijinalini mi götürdü acaba yoksa belgenin scaninin çıktısı da yeterli oluyor mu cevaplayabilirseniz çok sevinirim.
Izmirde orijinalinin olup olmadığını sordular. Yanımda olduğu için verdim. Olmasaydı da olur muydu bilmiyorum.

alpg

Mesaj gönderen alpg » Prş Ağu 06, 2026 4:32 pm

hhtde yazdı: Prş Tem 30, 2026 9:32 am Auslandportaldan başvuruyu hangi tarihte yapmıştınız randevu ataması için ne kadar beklediniz?
19 Haziran'da portala başvurumu tamamladım.

alpg

Mesaj gönderen alpg » Prş Ağu 06, 2026 4:35 pm

alpg yazdı: Sal Tem 21, 2026 3:39 pm 2 Temmuz'da Ankara iData'da görüşme yaptım 41F için, hala bir dönüş yok.
30 Temmuz : Kargo maili
31 Temmuz : Pasaport bana ulaştı
Sonuç 1 yıl multi, 24 Eylül'den itibaren.

Bekleyen herkese sabır diliyorum, Ingolstadt'ta olan var mı?

cnsn

Mesaj gönderen cnsn » Prş Ağu 06, 2026 7:28 pm

Vize randevusu (İzmir) için checklistteki belgeler dışında başka belge gerekli mi ? Nüfus kayıt örneği (tercümeli) duydum ama ikametgah belgesi(tercümeli) de gerekli mi ?

ilkoar

Mesaj gönderen ilkoar » Prş Ağu 06, 2026 7:59 pm

Şartlı Yüksek lisans kabul + Aile birleşimi olarak başvuru yaptık. 02/07 de pasaportlarımızı teslim ettik. Bugün mail geldi ve Eşinizi beklemek ister misiniz yoksa önden tek gitmek ister misiniz diye soruyorlar. Hangisini seçmek mantıklı kararsız kaldık. Önden tek gitme durumda eşimin vizesi daha uzun sürer mi? bu soruya daha önce cevap verip yaşayan arkadaşlar yardımcı olabilir mi?