Hiç sorun değil, verdiğiniz bilgiler için çok çok teşekkür ederim
Giriş sorunu yaşayan kullanıcılarımızın dikkatine - Gönderilen form geçersiz hatası
- Sistem güncellemesi sonrasında, giriş sorunu yaşıyorsanız lütfen aşağıdaki tarayıcı cookie (çerez) temizleme adımları uygulayın.
- Chrome Mobil - Bilgisayar
- Safari (iPhone ve diğer Apple cihazları) Mobil - Bilgisayar
Vize Ani Defteri - 2026
-
cherrousin
Re: Vize Ani Defteri - 2026
Merhaba arkadaslar
30f icin sağlıkçılar icin dil kursu icin başvurduk. Evraklari 3 mart da konsolosluğa teslim ettik. 6 mart ta eksiklikleri tamamladik. 20 mayis da kurs vardı. Ama hala cevap yok. Konsolosluğa mail attık geri dönüş olmadı. Baska nasil bi yol izlememiz gerekir?
30f icin sağlıkçılar icin dil kursu icin başvurduk. Evraklari 3 mart da konsolosluğa teslim ettik. 6 mart ta eksiklikleri tamamladik. 20 mayis da kurs vardı. Ama hala cevap yok. Konsolosluğa mail attık geri dönüş olmadı. Baska nasil bi yol izlememiz gerekir?
- gottlosepsychopat
Herkese iyi gunler, 4 haziran Persembe gunu Auslandsportalda karar verildi bildirimi geldi fakat halen kargoya vermediler, idatadan bir bildirim gelmedi. Okudugum kadariyla nerdeyse herkesin karar verildikten sonra ayni gun veya ertesi gunu idataya veriliyor. Benim gibi olan var mi sormak istedim.
-
zeitreisender
Merhabalar randevunuz nasıl geçti ve nereden randevu aldınız? Soru soruldu mu?
gayrettepedeydi randevum sadece diplomam soruldu parmak izi alındı o kadar.zeitreisender yazdı: ↑Çrş Haz 17, 2026 1:47 pm Merhabalar randevunuz nasıl geçti ve nereden randevu aldınız? Soru soruldu mu?
arkadaşlar selam, 5 haziranda ankara idatada randevuya girdim şartlı kabul yüksek lisans telc A2 ile, randevuda sorun olmadı fakat 17 haziranda konsolosluk mail atıp goethe veya ösd istedi 15 temmuza kadar fakat ek süre talep edicem çünkü o kadar kısa sürede sınav sonucunu teslim etmem mümkün değil hemen girsem bile.
-
SethresK14
Hocam iyi günler, benden de aynı evrak istendi kurstan alıp yolladım ama ne bir geri dönüş yapıldı ne de bir cevap geldi. 1 hafta geçti hala tık yok. Sizde sonuç ne oldu? Ayrıca ben direkt olarak yolladıkları maili yanıtladım siz nasıl yaptınız?
32 F vizesi ne kadar sürede randevu atar 11 haziran başvuru ankara
-
SethresK14
Physiker yazdı: ↑Prş Oca 01, 2026 9:28 pm Yeni Anilar & Yeni Konular & Yeni Tecrübeler
-------Gorusmeye nerede girdigimizi,
------Yasadiklarimizi,
-----Bilinenlerin disinda ne tür belgeler goturdugumuzu,
----Sorulan sorulari
---Vize sonucunu
--Kisaca vizeyle ilgili herseyi burada paylasalim...
Vize Ani Defteri -2025 ye burdan ulasabilirsiniz:
viewtopic.php?t=22047
2026 yilinda vize basvurusu yapacak olan bütün üyelerimize basarilar.
Şimdi şartlı kabul vizesi ile ilgili süreçte bazılarına yardımcı olması için bildiğim her şeyi aktarmaya çalışacağım, umarım bazılarınıza yardımcı olur bu yazı.
Bu yazı tamamen kendi deneyimime dayanıyor. Konsolosluk prosedürleri zamanla değişebilir; lütfen resmi kaynaklardan da kontrol edin.
1-) Evrak hazırlığı;
İhtiyacınız olan evraklar şunlar:
Pasaport: Minimum 2 yıl geçerli olsun.
Lise Diplomanız: Okulun verdiği orijinal diplomayı sakın kaybetmeyin veya elçiliğe asıl nüshasını bırakıp gelmeyin; orijinal belgenin noter onaylı ve apostilli tercümesini (veya aslı gibidir fotokopisini) sunun.
Anabin Denkliği: "Recognition of school-leaving certificates" kısmına anabin denkliği yükleyeceksiniz. Auslandsportal'da documents kısmına girince orada "Recognition of school-leaving certificates" kısmına tıklayın, linke gidin ve orada "Lise Diploması einer 12-jährigen allgemeinbildenden Sekundarschule" (eğer Anadolu lisesi mezunuysanız) yazan şeyi indirip o belgeyi yükleyin.
Dil Sertifikanız
Almanya'daki Kursa Kayıt Belgeniz
Almanya'daki Kursun TAM Ödeme Belgesi: Tamamını ödeyin, zaten genelde vize reddi durumunda para iadesi yapılıyor ama siz ne olur ne olmaz kursunuza sorun.
Motivasyon Mektubu: Ben açıkçası okunduğunu düşünmüyorum çünkü bana mektupta spesifik olarak belirttiğim bir şeyi mail üzerinden ek evrak isterken tekrar sormuşlardı. Genelleme yapmak istemem ama okuduklarını düşünmüyorum. Siz yine de riske atmayın tabii, elinizden geldiğince düzgün yazın.
Finansal Kanıt: Bloke hesap olur, garantör olur, hangisi size uygunsa.
CV
Sağlık Sigortası: En kafa karıştıran yerlerden bir tanesi. Eğer şartlı kabul ile gidiyorsanız AT11 ya da özel sağlık sigortası (Mawista, Care Concept vb.) yapabilirsiniz. Kamu sigortasına sadece üniversiteye başlayınca geçiliyor. Forumda detaylı bir yazı vardı bu konu hakkında, o yazıyı ben bulamadım ama siz bulursanız bu yazının altına link olarak koyarsınız.
Üniversite Kabulü ve ÖSYM Belgeleri: Almanya'daki üniversiteden kabul mektubunuz, ÖSYM sonuç ve yerleştirme belgeniz. Bu 3 belgeyi portalda "other documents" kısmına yükleyiniz (tek bir PDF şekline getirip yükleyin). Çünkü her ne kadar bu belgeler için özel bir yer olmasa bile sizden bu belgeleri vizeniz karar aşamasındayken istiyorlar (hiç yoktan benden istendi).
NOT: Bu belgelerden Diploma ve ÖSYM belgelerini yeminli tercümanda çevirin, sonra noterde onaylatın, en son kaymakamlık ya da valilikten apostil yaptırın (bu sıralamaya uyun çünkü kendi belgelerimi yaparken birçok insanın bu sırayı karıştırdığını gördüm).
NOT 2: Bu belgelere ek olarak lise transkriptinizi ve üniversite kayıt belgenizi de üniversite başvurusu için tercüme, noter onayı ve apostil yaptırın; çünkü üniversite başvurusunda lazım oluyor. (Üniversite başvurusu biraz değişken bir kısım, o yüzden o kısım ile ilgili yazarsam bir bu kadar daha yazmam gerekir. Benim bu yazdığım şeyler Anadolu lisesinden mezun, 4 yıllık üniversite kazanmış kişiler için yeterlidir.)
2-) Üniversite kabulü;
Öncelikle Almanya'da şartlı kabul veren belli başlı üniversiteler var. Bazıları 0 Almanca ile kabul verirken bazıları A1, A2, B1 gibi dil sertifikaları görmek istiyor. 2026 yılı için bu şartlar değişti mi bilmiyorum ama 2025 Kasım'da bu listeye göre başvuru yapmıştım ve kabul almıştım, siz yine de üniversitenin sitesinden kontrol edin. Üniversite başvurusu biraz uğraştıran bir iş çünkü sizin Anadolu, fen, meslek, imam hatip veya açık liseye mi gittiğiniz ya da üniversiteyi 4 yıllık mı 2 yıllık mı kazandınız gibi değişkenler nasıl başvuru yapacağınızı değiştiriyor. Lütfen detaylıca araştırın ve kendi durumunuza uygun bir şekilde başvuru yapın.
3-) Almanca öğrenme ve dil sertifikası;
Aslında en çok ihtiyacınız olan şey. Mümkün olduğunca Almanca öğrenmeye erkenden başlayın çünkü hem öğrenmesi düşünüldüğü kadar kolay değil hem de vize, üniversite ve belki de iş hayatı için en önemli şey. Almanya'da tanıdıklarınız varsa Almanca öğrenmekten ve C1 sertifikası almaya çalışmaktan yakındıklarını çok fazla duyarsınız. Eğer Türkiye'de bir dil kursuna gidecekseniz her seviyenin ortalama 2-3 ay süreceğini şimdiden söyleyeyim. "Vize için Ankara B1, İstanbul A2 istiyor" tarzı şeyler tamamen aslı astarı olmayan bilgilerdir. Ben A2 ile Ankara'dan kabul aldım ve yine A2 ile kabul alan insanlar var. Kendi durumunuza göre araştırma yapın ve ona uygun bir dil sertifikası almadan gitmeyin.
4-) Vize başvurusu;
Tüm belgeler hazır olduğunda vize başvurunuzu yapabilirsiniz. Benim size tavsiyem dil kursunuz başlamadan minimum 2-3 ay öncesinden vizeye başvurun. Çünkü dönemsel olarak randevu ataması uzayabilir, bekleme listesinde uzun süre bekleyebilirsiniz, ek evrak talebi gelir süreç uzar vesaire vesaire. Bu sebeplerden dolayı kurs tarihinizden 2-3 ay öncesinden başvurunuzu yapıp garantiye alın kendinizi. Başvuru sürecinde kişisel bilgilerinizi doldururken kafanız karışırsa YouTube'da Ertuğrul Doğru diye bir adam var, vize başvuru formunu doldurmayı adım adım göstererek anlatıyordu; o adamın videosu size yardımcı olabilir (reklam değildir, bana yardımı dokundu size de dokunabilir diye söylüyorum).
5-) Başvuru sonrası;
Bundan sonra portal sizi ön kontrol aşamasına alıyor ve burada maillerinizi düzenli kontrol etmeniz çok kritik. Size mail geliyor, mail sizi portala yönlendiriyor; oradan bir eksiklik ya da hata varsa uyarı geliyor, düzeltiyorsunuz. En sonda iDATA'da randevu atanmasını bekliyorsunuz.
6-) iDATA randevusu;
Aslında oldukça rahat geçen bir süreç. Size verilen tarih ve saatte gidiyorsunuz, sıra numarası alıyorsunuz (bayağı bankadaymış gibi fiş alıp sıranızı bekliyorsunuz) sonra gişeye gidip pasaportu veriyorsunuz. Artık mülakat sistemi yok galiba çünkü ne bende, ne tanıdığım birinde, ne de benimle beraber o gün orada olan kişilere mülakat yapılmadı. Sadece ayaküstü "Ne için gidiyorsun?" dendi, "Dil kursu" dedim; sonrasında "Üniversite okuyacak mısın?" dedi, "Evet" dedim (büyük ihtimalle doğru vize türüne başvurduğumu kontrol etmek için) ve sorular Türkçe geldi, Türkçe cevapladım. Ardından iDATA'ya tekrar bir ödeme yapıp parmak izi veriyorsunuz sonra işiniz bitiyor. iDATA'da size verilen fişi vesaire kaybetmeyin, o fişteki numara ile pasaportunuzun durumunu iDATA'nın sitesinden öğreniyorsunuz.
NOT 3: Eğer sonradan ekstra evrak teslim etmek isterseniz iDATA'da dosyanıza evrak ekleyebiliyorsunuz.
NOT 4: Vize randevusunda artık mülakat yapılmıyor olsa bile siz yine de 3-5 soru ezberleyin, garantici olmaktan zarar gelmez.
7-) Aşırı stresli bekleme süreci;
Bana göre en işkence gibi geçen süreç. Dosyanız artık adamların eline geçiyor ve bekliyorsunuz. Bu süreçte bilgi almak hem çok zor hem de adamları darlamak ters tepebiliyor. 2-3 hafta gibi süreler normal, 1 ayı geçtikten sonra mail atmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca son zamanlarda süreç gerçekten hızlı; benim randevum 1 haftada atandı ve vizem 2 haftada geldi.
8 ) Ek evrak (Zorunlu değil, bazen yaşanabiliyor);
Eğer vize memuru sizin dosyanızda bir eksik görürse ve bu eksik kapatılabilecek bir şey ise mail yolluyor, sizden evrak ya da bilgi talep ediyor. Örneğin kendimden örnek vermek gerekirse: Benden kursumun tamamının ödendiğine dair belge istediler ve daha önce Almanya'da bulunmadıysam nasıl Almanya'da dil kursuna katıldığımı sordular (aslında Türkiye'de katıldım ama adamlar Almanya'da katıldım sanmış, vize başvuru formunda daha önce hiç Almanya'da bulunmadım yazınca kafa karışıklığı olmuş). Böyle bir durumda adamların attığı mail ya da maillere resmi bir yazı ile aynı maili yanıtlayarak geri dönüş yapın ve tekrar beklemeye başlayın.
9-) Karar maili, Kargo;
Öncelikle şunu söyleyim; Auslandsportal, iDATA'nın kendi sitesi ve mail adresinize "karar verildi" yazısı farklı zamanlarda düşüyor , Örneğin bende sabah 08:00'de karar verildi yazısı portala düştü, 11:00 gibi mailime düştü, en son 13:00-14:00 gibi iDATA'nın sitesine düştü. Kargo maili ise günün sonunda geldi.
10-) Kendi sürecimdeki zamanlar;
12 Mayıs 2026 - Vize başvurusu
20 Mayıs 2026 - Randevu atanması
5 Haziran 2026 - Randevu günü
11 Haziran 2026 - Ek belge talebi
15 Haziran 2026 - Ek belgeleri yollama
19 Haziran 2026 - Karar verildi yazısı
20 Haziran 2026 - Pasaport elime ulaştı (1 yıllık vize)
Herkese vize sürecinde başarı ve bol sabır diliyorum, umarım bu yazı bazılarınıza yardımcı olur. Eğer bir hatam var ise belirtin, yanlış bilgi yaymamış olayım.
Forumda kimse chancenkarte ( fırsat kartı - şans kartı - iş arama vizesi - opportunity card ) için bilgi paylaşmıyor genellikle öğrencilere hitap ettiği için ama ben aradığımda bulamamıştım başka arayan olursa diye bilgi vereyim. Eski sistemde çok geç alınıyormuş ama birkaç aydır süreç çok hızlanmış. Benim süreç aşağıdaki gibi oldu, vize görüşmesinde almanca bildiğimi söylediğim için almanca da konuşuldu benle test gibi, sanıyorum ki almanca da konuşabildiğimi görünce herhangi bi ek belge istemediler benden. Sisteme yüklediğim ve sistemde istenen belgeleri götürdüm sadece. Pasaportu zorunlu olarak kargoyla yolladılar eve geldiğinde 900 lira para vermek zorunda kaldım.
12 Haziran - Belgeleri toplayıp online başvuru
18 Haziran - Eksik belge talebi oldu onları direkt yükledim
22 Haziran - Randevu ataması mesajı geldi idatadan ödeme yapıp randevu süreci başlattım
25 Haziran - Randevuya gittim
30 Haziran - Pasaportum vizeyle beraber bana ulaştı
12 Haziran - Belgeleri toplayıp online başvuru
18 Haziran - Eksik belge talebi oldu onları direkt yükledim
22 Haziran - Randevu ataması mesajı geldi idatadan ödeme yapıp randevu süreci başlattım
25 Haziran - Randevuya gittim
30 Haziran - Pasaportum vizeyle beraber bana ulaştı
-
berheldefin
Merhaba herkese, ben yüksek lisans için vizeye başvuruyorum. Auslandsportaldan tüm belgelerimi yükledim ve çok hızlı bir şekilde 10 Temmuz'a randevu verildi. Ancak elimde hala kabul mektubumun ıslak imzalı hali yok, kargolandı ama gelmesi en az 2-3 hafta sürecekmiş. Elimde orijinal mektubun scanlenmiş pdf hali var. Sizce randevumda bir sorun yaşar mıyım bununla ilgili? Bilen biri bilgilendirirse çok sevinirim.
yakın zamanda gayrettepeden ulusal vize başvurusu yapıp dönüş alan var mı acaba iki haftayı geçti hala bir dönüş alamadım.
-
zeitreisender
Merhaba ben de izmirden 18 haziranda randevuya gittim hala dönüş bekliyorum
Merhaba, Pasaportunuz ve vizeniz geldi mi acaba ? Sizin de vize türünüz 16a sanırım Ankara için bekleme listesinde ne kadar kaldınız randevunuz başvurudan ne kadar süre sonra atandı ?gottlosepsychopat yazdı: ↑Sal Haz 09, 2026 5:41 pm Herkese iyi gunler, 4 haziran Persembe gunu Auslandsportalda karar verildi bildirimi geldi fakat halen kargoya vermediler, idatadan bir bildirim gelmedi. Okudugum kadariyla nerdeyse herkesin karar verildikten sonra ayni gun veya ertesi gunu idataya veriliyor. Benim gibi olan var mi sormak istedim.
hocam merhaba günlerdir araştırma yapıyorum telc b1 sertifikası ile randevu günümü bekliyorum, tarafına almanca ne sordular yardımcı olursan çok sevinirim, özellikle dikkat etmem gereken bir konu var mı?zeitreisender yazdı: ↑Prş Tem 02, 2026 9:01 pm Merhaba ben de izmirden 18 haziranda randevuya gittim hala dönüş bekliyorum
-
zeitreisender
Merhaba. Hiçbir soru sorulmadı. Yine de sorulara bakmak iyi olur.
-
kemal ayman
merhabalar,
Ben almanyadan bir üniversiteden direk kabul aldim. Vizeye basvuracagim fakat nasil bir sigorta yapmam gerektigini bilemedim. AT/11 belgesi sadece 6 aylikmis. AT/11 ile vizeye basvurdugum taktirde bana 6 aylik bize mi veriyorlar yoksa yine 1 senelik mi? bunun disinda tavsiye ettiginiz uygun bir alman devlet sigortasi var mi?
Simdiden tesekkür ederim.
Ben almanyadan bir üniversiteden direk kabul aldim. Vizeye basvuracagim fakat nasil bir sigorta yapmam gerektigini bilemedim. AT/11 belgesi sadece 6 aylikmis. AT/11 ile vizeye basvurdugum taktirde bana 6 aylik bize mi veriyorlar yoksa yine 1 senelik mi? bunun disinda tavsiye ettiginiz uygun bir alman devlet sigortasi var mi?
Simdiden tesekkür ederim.
-
yagizdemircan
Diplomanın Orjinalini Sunamadaım D-tipi ulusal vize için başvurdum lise diplomamı ön kontrolde sunmuştum ama diplomam kayıp olduğu için orjinalini idataya sunamadım böyle bir şey yaşayan yada benzer bişey yaşayan ne olcak şu an hiç bir bilgim yok lütfen bilgilendrebilir mi ?
-
zeitreisender