Bugün pasaportumu teslim aldım. Alırken öldüm öldüm dirildim kargo poşetini açınca gördüm 6 aylık vizemi. Çünkü daha önce 2021 Kasım ayından turistik vize reddim vardı. Dil kursumun başlangıç tarihi olan 1 Ağustos'tan itibaren geçerli olmak üzere verilmiş vizem. Dil okulum Berlin, okulum Hamburg'ta.
GENEL ÖZET
Yer: İstanbul Almanya Konsolosluğu
Vize görüşme tarihi: 26.05.22
Vize geliş tarihi: 21.06.22
Yükseklisansa hazırlık amaçlı dil kursu vizesine başvurmuştum ben. HAW Hamburg'tan VPD'm vardı. Dil sertifikam ya da belgem yoktu. Özel bir kursta A2 seviyesine kadar gelmiştim. Kurstan aldığım katılım belgesiyle başvurdum. Kalan tüm evraklarım eksiksizdi. Vize Anı Defteri '20, '21, '22 konularındaki her mesajı okudum ve mülakatta sorulan soruları çıkarttım yaklaşık 1000 üzerinde mesaj arasında 20 kadar soru havuzu oluşturdum. O sebeple forumdaki herkese çok teşekkür ederim. Dil belgem olmadığı için vizeye girerken de vizeden haber beklerken de dokuz doğurdum. Hele ki ilk 15 gün geçmek bilmedi (Forumda ilk 15 gün haber gelmezse ret ihtimali şeklinde konusu konuşuluyor.)
MÜLAKAT
Mülakatım çok güzel geçti, genç bir hanımefendi ile konuştum, önümdeki kişiler iki yabancıydı ve onlarla konuşması oldukça sertti, yan tarafta ise dünya tatlısı bir teyze vardı, inş teyze gelir dedim ama gelmedi

HAZIRLADIĞIM VE BANA SORULAN SORULAR
1) Wie geht es Ihnen?
2) Können Sie bitte uns sich vorstellen? Kannst du dich selbst vorstellen? (SORULDU - ALMANCA)
3) Warum möchten Sie in Deutschland einen Master/Magister machen (SORULDU - TÜRKÇE)
4) Erzählen Sie mir von Ihrer bisherigen Ausbildung?
5) Können Sie mir von deine Karriere und von deine Erlebnisse erzählen?
6) Was planen Sie nach dem Master? Was haben Sie nach deinem Abschluss vor?
7) Welche Sprachniveau haben Sie in Deutsch und Englisch?
8) Wo haben Sie Deutsch gelernt? (SORULDU - TÜRKÇE)
9) Warum diese Universität?
10) Wann haben Sie Deutsch gelernt?
11) Wo werden Sie studieren? An welcher Universität planen Sie in Deutschland zu studieren? (SORULDU - TÜRKÇE)
12) Was machen sie derzeit in der Türkei? Sind Sie ein Student?
13) Haben Sie ein Verwandte oder Bekannte in Deutschland?
14) Wie werden Sie kommunizieren, wenn Sie kein Deutsch oder Englisch sprechen?
15) Welche Sprachschule werden Sie besuchen? / Werden Sie am Sprachkurs teilnehmen?
16) Wie lange werden Sie diesen Kurs besuchen?
17) Was planen Sie nach der Sprachschule?
18) Können Sie mir ein paar von deine Universität Vorlesungen nennen? (SORULDU - ALMANCA)
19) Können Sie mir deine Universitätsabteilung / deinen Fachbereich nennen?
20) Waren Sie schon einmal in Deutschland? Zu welchem Zweck?
ÖNEMLİ
Eğer bu satırları okuyorsanız, bu süreçte çaba sarf eden birisiniz demektir. Lütfen ne mülakattan ne de vize almaktan korkun. Ben korktum siz korkmayın. Ben sertifikasız vize aldım ama siz çok daha ciddi olduğunuzu gösterecek şekilde A2 sertifikanızla gidin. İsmi mülakat diye geçen o görüşme de aslında sizin adınıza doldurulan bir form işleminden ibaret. Ahiret soruları sorulmuyor yani. Yukardaki sorulara tek başınıza ya da bir özel hoca ile görüşmeye 5-10 gün kala kendi cevaplarınızla hazırlanırsanız (yazılı/sözlü, ingilizce/almanca şeklinde) herhangi bir devlet dairesinde gibi hissedersiniz kendinizi.
Sertifika, belge yoksa da umutsuzluğa kapılmayın, ben ve birçok örnek de var bu şekilde vizesini alan. Tabii ki sertifikanız olursa ne mutlu. Forumdaki herkese çok teşekkür ederim. Umarım mesajım birilerine umut ışığı olur.