Giriş sorunu yaşayan kullanıcılarımızın dikkatine - Gönderilen form geçersiz hatası
  • Sistem güncellemesi sonrasında, giriş sorunu yaşıyorsanız lütfen aşağıdaki tarayıcı cookie (çerez) temizleme adımları uygulayın.
  • Chrome Mobil - Bilgisayar
  • Safari (iPhone ve diğer Apple cihazları) Mobil - Bilgisayar

Ogrenciyken Isci Oturumu Alma Rehberi

Turk ve Alman devlet daireleri: Turk Konsoloslugu'ndaki islemler, yabancilar dairesi, saglik sigortasi, isci vizesi, askerlik, ehliyet...
ozcartman

Re: Ogrenciyken Isci Oturumu Alma Rehberi

Mesaj gönderen ozcartman » Sal Eyl 17, 2024 8:25 pm

Mnrl89 yazdı: Sal Eyl 17, 2024 12:12 am Sektör yanlış bir kavram olayı açıklamak için. İş kontratındaki title neyse o oluyor. Eğer "Pflegekraft" ise sadece o işi yapabiliyorsun, ister hastanede ister özel bakıcı evinde. "Kellner" isen ister dönercide ol, ister 5 yıldızlı oltelde ol o işi yapabiliyorsun.

https://www.migrationsrecht.net/komment ... ehmer.html

1 yıl aynı işveren aynı iş kolu

Sonraki 3 yıl aynı iş kolu ama istenilen iş veren

4. yıl sonu istediğin iş kolu ve istediğin iş veren.

En basit ve yasal açıklaması bu.
Teşekkür ederim açıklama için. İş kolu denince benim aklıma ilk gelen sektör oluyor mesleğin adından ziyade ama ben yanlış düşünmüşüm demek ki.

Brklyn

Mesaj gönderen Brklyn » Prş Eyl 19, 2024 12:44 am

Mnrl89 yazdı: Pzt Eyl 16, 2024 3:14 pm Selamlar,

benim bildiğim Minijob'daki bordroda zaten gözükmüyor o, iş verenine sordun mu senin emekliliğini ödüyor mu diye? Emin olmak için buradan adresine "Versicherungsverlauf" yollatabilirsin. Eğer emekliliğin ödeniyorsa ne zamandan beri ve kaç para olduğu gelen belgede yazar.

https://www.eservice-drv.de/SelfServiceWeb/

İşveren kontrat imzalarken soruyor emekliliğini ödeyelim mi diye. Ha diyelim ki adamlar ödemiyor bende olmasına rağmen emeklilik yerine iş süresinde ödediğim sigortayı kaale aldı vizedeki çalışan. Emeklilik belgemi istemedi benden.

Merhaba cevap için çok teşekkürler. Ben her ay düzenli sağlık sigortamı kendim ödüyorum. Yani sağlık sigortam ve 12 ay için maaş bordrolarımla gidersem RV yatmamasına rağmen işçi vizesine geçebilirim değil mi

Mnrl89

Mesaj gönderen Mnrl89 » Prş Eyl 19, 2024 11:23 pm

Brklyn yazdı: Prş Eyl 19, 2024 12:44 am Merhaba cevap için çok teşekkürler. Ben her ay düzenli sağlık sigortamı kendim ödüyorum. Yani sağlık sigortam ve 12 ay için maaş bordrolarımla gidersem RV yatmamasına rağmen işçi vizesine geçebilirim değil mi
Her ne kadar bu tarz durumlarda kesin konuşmak istemesem de (biraz da çalışanın durumuna kalmış birşey), istenilen belgelerde:

Versicherungsverlauf der Krankenkasse oder der Deutschen Rentenversicherung

"ya da" ibaresi bulunduğu için vizeye başvurabilememen için bir neden göremiyorum bu konuda.

Brklyn

Mesaj gönderen Brklyn » Cum Eyl 20, 2024 12:54 am

Mnrl89 yazdı: Prş Eyl 19, 2024 11:23 pm Her ne kadar bu tarz durumlarda kesin konuşmak istemesem de (biraz da çalışanın durumuna kalmış birşey), istenilen belgelerde:

"ya da" ibaresi bulunduğu için vizeye başvurabilememen için bir neden göremiyorum bu konuda.
Çok teşekkürler yardımlarınız için. Zaman içerisinde benimle aynı durumda olup bu yasa ile geçen olursa bilgi verirse çok sevinirim şimdiden herkese teşekkürler.

alyvely

Mesaj gönderen alyvely » Prş Eki 10, 2024 12:05 am

Merhabalar, benim bir sorum var.

Berlin'de randevu sistemi değişti. Eskiden internetten online randevu alınıyordu fakat şimdi zannedersem form dolduruluyor fakat sorun şu ki; ben ARB 1/80 için hangi kategoride randevu talebi veya iletişim formu doldurmamız gerektiğini bilmiyorum.

Aramızda bu adımları gerçekleştirenler varsa aydınlatabilir mi?

melebik

Mesaj gönderen melebik » Çrş Eki 16, 2024 4:40 am

Arkadaşlar merhaba,

Berlin’e Erasmus stajı için geldim. 14 aydır burada maaşlı staj yapıyorum. Kesintisiz olarak hiç ara vermeden tam zamanlı olarak aynı işverenle çalışıyorum ve sigortam ödeniyor. Geldiğimde öğrenciydim ancak geldikten hemen sonra mezun oldum.

Yalnız şöyle bir durum var. Ocak ayında vizem bitti ve ben uzatma için kontaktformular çıktısıyla 6 ay boyunca termin bekledim. Haziran’da bana Fiktionsbescheinigung verdiler. Şu an fiktion’la devam ediyorum.

Bir de maaş dökümanımda herhangi bir meslek tanımı yok “Azubi” yazıyor. Ancak yaptığım iş mesleğimle doğru orantılı.

Bu aşamada ben Ankara anlaşmasından faydalanabilir miyim? Benzer durumda olup oturum almış olan var mı? Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

reall

Mesaj gönderen reall » Çrş Eki 30, 2024 6:25 pm

Herkese merhabalar,

Şuanda almanyada master öğrencisiyim ve tez yazıyorum yakında bir yerde işe yeniden başlayacağım (bu iş yerinde zaten 2 yıl aralıksız çalıştım ancak erasmus yaptığımdan dolayı işi bırakmak zorunda kaldım) ancak sorun şu, şimdi eğer ben işe başlarsam ancak seneye bu sıralarda 1 yıl dolacak ve ben çoktan mezun olmuş olacağım yani sadece bu sürecin bir kısmını öğrenci olarak geçirmiş olacağım.

Bu şekilde işçi oturum iznine başvurulabilir mi ? Yoksa hiç sansım yok mu ? Teşekkürler.

nyzylmz92

Mesaj gönderen nyzylmz92 » Prş Kas 07, 2024 6:49 am

Herkese selamlar! Mart ayinda Frankfurt'ta internet sitesi üzerinden(https://frankfurt.de/auslaenderangelege ... nr-180-arb) ARB 1/80 basvurusu yaptim. Basvuruyu yaptiktan hemen sonra 10 Temmuz'a randevu verdiler. Ben de bu süre zarfinda Türkiye'deydim ve randevuya bir hafta kala Almanya'ya geri döndüm. Döndükten bir gün sonra aldigim mailde evrak kontrolü henüz tamamlanmadigindan randevumun iptal oldugu, kontrol tamamlanir tamamlanmaz bana tekrar geri dönüs yapilacagi yaziyordu. Bugün günlerden 7 Kasim, basvurumun üzerinden neredeyse 8 ay gecti fakat ben hala olumlu ya da olumsuz herhangi bir dönüs alamadim. Benzer basvuruyu yapanlar ayni durumu yasadi mi acaba merak ediyorum. Özellikle Frankfurt'tan basvuru yapan var midir, varsa nasil bir sürec isledi. Bölümden atildigim icin calisma iznim de ortadan kalkti. Aylardir bos bos bekliyorum. Basvurumun hic dikkate alinmayip haber de verilmemesinden korkuyorum. Önerilere sonuna kadar acigim arkadaslar.

wrongz

Mesaj gönderen wrongz » Pzt Kas 11, 2024 4:07 pm

Arkadaşlar geçenlerde işçi oturumuna geçmek için randevuya gittiğimde neden vize tipimi değiştirmek istediğimi, okula devam edip etmeyeceğimi sordular, ben de normal bir şekilde okula devam edeceğimi, kısıtlamamın olmadığı için daha rahat okula konsantre olabileceğimden bahsettim ve sonuç olarak vize tipimi değiştirmediler. Ancak yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunda bu hakkımı kullanıp kullanmayacağımı değerlendirebikeceklerini söylediler. Sizce tekrar randevu alıp okulu bırakmak istediğimi mi söylemeliyim? Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Mnrl89

Mesaj gönderen Mnrl89 » Pzt Kas 11, 2024 5:20 pm

wrongz yazdı: Pzt Kas 11, 2024 4:07 pm Arkadaşlar geçenlerde işçi oturumuna geçmek için randevuya gittiğimde neden vize tipimi değiştirmek istediğimi, okula devam edip etmeyeceğimi sordular, ben de normal bir şekilde okula devam edeceğimi, kısıtlamamın olmadığı için daha rahat okula konsantre olabileceğimden bahsettim ve sonuç olarak vize tipimi değiştirmediler. Ancak yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunda bu hakkımı kullanıp kullanmayacağımı değerlendirebikeceklerini söylediler. Sizce tekrar randevu alıp okulu bırakmak istediğimi mi söylemeliyim? Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Hmm ben başvurduğumda okulla ilgili herhangi bir soru sorulmadı. Değerlendirilecek birşey yok, böyle bir hak var ve şartları yerine getiriliyorsa başvurulabilir. Hangi eyalet? Çalışan büyük ihtimal vermke sitediği için işi böyle yokuşa sürmüş. Galiba eski mesajlarda böyle durumla karşılaşanlar olmuş senin gibi, onlara avukatla başvurun denmiş yanlış hatırlamıyorsam.

ozclkbedirhan

Mesaj gönderen ozclkbedirhan » Sal Kas 12, 2024 1:02 pm

neredeyse 10 aydir ayni isyerinde aushilfe olarak calisiyorum. Sirket uzun süre calismami istiyor ve ileride full time a gecirmek istiyor ve bu yuzden isci oturumuna gecmeyi dusunuyorum. Aylik 40 saat calisiyorum ve 500 euro gelirim var. AT - 11 ile calisiyorm ve maalesef sözlesmeyi imzalarken fark etmeden rente befreiung belgesini de imzaladigim icin rente yatmiyor. Elimde meldebescheinigung, lohnabrechnung ve minijob zentral den alinmis ise baslama tarihimi belirten 2. bir meldebescheinigung belgesi var. AT - 11 li oldugum icin sikinti cikarmi ? Icisleri bakanliginin yazisinda kayitli bir isci olmam ve lohnabrechnunglar ile kanitlamam gerektigi yaziyor ama bulundugum sehirde versicherungsverlauf talep ediyorlar ve benimki bos. Yardimci olabilecek veya tecrübesi olan varsa yardimci olabilirse mutlu olurum. (45 sayfanin tamamini okudum ve AT 11 ile calisanlaral ilgili bir mesaj bulamadim)

nursule

Mesaj gönderen nursule » Sal Ara 17, 2024 8:18 pm

Peki ben bir soru sorabilir miyim? Ben suanda 1,5 aktif olarak üniversitede WHB (Wissenshaftliche Hilfskraft) olarak bir zümrede calisiyorum. Mesela benim eger isci vizesine gecmek istesem is tanimim ne olacak? böyle bir ögrenci isinde 3 yil calistiktan sonra nasil ayni is kolunda calisacagimi garanti edebilirim cunku benim isimin tanimini bilmiyorum. Bunun hakkinda bilgisi olanlar var mi? Beni bilgilendirirse sevinirim:) Bir de ben bir ögrenci icin avantajlarini cok anlayamadim! okurken bu vizeyi alsam bana katkisi ne olur?

Mnrl89

Mesaj gönderen Mnrl89 » Çrş Ara 18, 2024 6:42 pm

nursule yazdı: Sal Ara 17, 2024 8:18 pm Peki ben bir soru sorabilir miyim? Ben suanda 1,5 aktif olarak üniversitede WHB (Wissenshaftliche Hilfskraft) olarak bir zümrede calisiyorum. Mesela benim eger isci vizesine gecmek istesem is tanimim ne olacak? böyle bir ögrenci isinde 3 yil calistiktan sonra nasil ayni is kolunda calisacagimi garanti edebilirim cunku benim isimin tanimini bilmiyorum. Bunun hakkinda bilgisi olanlar var mi? Beni bilgilendirirse sevinirim:) Bir de ben bir ögrenci icin avantajlarini cok anlayamadim! okurken bu vizeyi alsam bana katkisi ne olur?
İş kontratında neyse vizenin Zusatsblatt'ında da o yazacak sadece o iş kolunda çalışabileceksin.. Bu vize daha çok, öğrenci vizesiyle gelip de öğrenimini ilerletemeyen kişiler için mantıklı. Ama sen eğer "benim öğrenimim iyi gidiyor vizem de yeteri sürede var" dersen bence geçmeye hiç gerek yok. Öğrenci vizesinden tek artısı saat sınırlaması olmadan süresizce çalışabiliyorsun.

nyzylmz92

Mesaj gönderen nyzylmz92 » Cum Ara 20, 2024 4:23 am

nyzylmz92 yazdı: Prş Kas 07, 2024 6:49 am Herkese selamlar! Mart ayinda Frankfurt'ta internet sitesi üzerinden(https://frankfurt.de/auslaenderangelege ... nr-180-arb) ARB 1/80 basvurusu yaptim. Basvuruyu yaptiktan hemen sonra 10 Temmuz'a randevu verdiler. Ben de bu süre zarfinda Türkiye'deydim ve randevuya bir hafta kala Almanya'ya geri döndüm. Döndükten bir gün sonra aldigim mailde evrak kontrolü henüz tamamlanmadigindan randevumun iptal oldugu, kontrol tamamlanir tamamlanmaz bana tekrar geri dönüs yapilacagi yaziyordu. Bugün günlerden 7 Kasim, basvurumun üzerinden neredeyse 8 ay gecti fakat ben hala olumlu ya da olumsuz herhangi bir dönüs alamadim. Benzer basvuruyu yapanlar ayni durumu yasadi mi acaba merak ediyorum. Özellikle Frankfurt'tan basvuru yapan var midir, varsa nasil bir sürec isledi. Bölümden atildigim icin calisma iznim de ortadan kalkti. Aylardir bos bos bekliyorum. Basvurumun hic dikkate alinmayip haber de verilmemesinden korkuyorum. Önerilere sonuna kadar acigim arkadaslar.
Arkadaslar basvurumun uzerinden sekiz ay gectikten sonra nihayet Yabancilar Dairesi'nden bir cevap geldi. Bana bir eksik evrak formu gönderdiler ama eksik evragim olmadigi icin formda yalnizca bu oturumu neden almak istedigimi aciklamami istemisler. Cevabim icin de 31 Ocak'a kadar süre vermisler. Nedeni cok acik degil mi, ne yazayim ben simdi. Yanlis bir sey yazarim diye pek emin olamiyorum.

Örnek: Is yerimden memnundum ve onlar da benden memnundu. Böyle bir firsatla karsilastim ve hemen basvurmak istedim.

Sizin de önerilerinizi duymak isterim.

heterozigot

Mesaj gönderen heterozigot » Cmt Ara 21, 2024 3:04 pm

Merhaba suan belinde yım. 2024 Ocak ayında master ogrencisi olarak şartlı kabul ile 1 senelik yani 2024 Aralık sonuna kadar vize aldım. Fakat ben 2024 Kasım ayında yani 1 ay önce berline geldim. Dün anmeldung yaptım. Biryerde haftalık 20 saat çalışacağım is sözleşmesi yaptık. Ama vizem bitmek üzere 8-9 gün kaldı. Oturuma başvurmam lazım. Berlinden oturum randevusunu nereden alabilirim? Ayrıca vizemde master ogrencisi yazıyor ama işveren daha çok çalışmamı istiyor oturum randevusu alırken master ogrencisi olarak mı almaliyim yoksa normal oturum yada çalışma için falan mı hiç bilgim yok bu konularda yardım edebilecek var mı

ferhat21

Mesaj gönderen ferhat21 » Çrş Oca 15, 2025 1:22 am

Mnrl89 yazdı: Prş Eyl 19, 2024 11:23 pm Her ne kadar bu tarz durumlarda kesin konuşmak istemesem de (biraz da çalışanın durumuna kalmış birşey), istenilen belgelerde:

Merhabalar benım bır sorum olacak ben aynı ıs yerınde 3. Yılımı 16.12.2024 de doldurdum lakın hala aynı yerdeyım şu an ıs yerımı degıstırıp aynı sektörde farklı bır yerde devam edebılır mıyım?

diesonne421

Mesaj gönderen diesonne421 » Sal Oca 21, 2025 1:19 am

Merhabalar. Ben Bremende yasiyorum ögrenci olarak 2023ten beri buradayim. Son 12 aydir minijob olarak calismaktayim. Ocak"in ilk haftasi isci vizesi icin hem online hem de belgelerimi elden Migration"un posta kutusuna biraktim.
Gönderdigim belgeler:

immatrikulationsbescheinigung
meldebescheinigung
arbeitszeugnis
12 aylik abrechnung
ausweis
pasaport
arbeitsvertrag

Ama aklima takilan bir soru var, ben emeklilik ödemesi yapmadim ve bir arkadas bunun sonucunda isci oturumuna gecemeyegimi söyledi. Lütfen bu konuda bilgisi olan biri cevaplayabilir mi?
Oturumum bitmek üzere ve is yerim oturumum uzamadigi takdirde is sözlesmesinin feshinden bahsetti. Bu stresli zamanimda icimi ferahltacak bir cevap bekliyorm. Tesekkür ederim.

hanzas

Mesaj gönderen hanzas » Sal Oca 28, 2025 10:58 pm

Ben bu oturuma gecip vatandasliga basvurmayi dusunuyorum, nasil bir sonuc aldiniz basvurduysaniz? Yani size bu bu isci oturumuyla vatandaslik basvurusu yapabileceginizi mi söylediler? Acaba oturum tipi izin verse de part time calisiyor olmak bir sorun teskil eder mi diye düsünüyorum.
sahanyalap yazdı: Cmt Ağu 19, 2023 9:18 am Yeniden selamlar,

Sorumun cevabini ogrendim. Buraya da yazayim birine lazim olur belki. Bremen Einbürgerunsamtta konustugum kisi vatandaslik icin suresiz oturumun sart olmadigini soyledi. Ancak su anda bremende dosya islem suresi 2 yila yakin. Schleswig Holsteina bagli Kreis Stormanda sordum. Onlarda da 18 ay. Almanya geneli 2015te gelen mültecilerin vatandasliga gecmelerinden dolayi süreler cok uzun her yerde diye belirtti Kreis Stormandaki ilgili kisi.

Brklyn

Mesaj gönderen Brklyn » Cum Şub 07, 2025 7:42 pm

diesonne421 yazdı: Sal Oca 21, 2025 1:19 am Merhabalar. Ben Bremende yasiyorum ögrenci olarak 2023ten beri buradayim. Son 12 aydir minijob olarak calismaktayim. Ocak"in ilk haftasi isci vizesi icin hem online hem de belgelerimi elden Migration"un posta kutusuna biraktim.
Gönderdigim belgeler:

immatrikulationsbescheinigung
meldebescheinigung
arbeitszeugnis
12 aylik abrechnung
ausweis
pasaport
arbeitsvertrag

Ama aklima takilan bir soru var, ben emeklilik ödemesi yapmadim ve bir arkadas bunun sonucunda isci oturumuna gecemeyegimi söyledi. Lütfen bu konuda bilgisi olan biri cevaplayabilir mi?
Oturumum bitmek üzere ve is yerim oturumum uzamadigi takdirde is sözlesmesinin feshinden bahsetti. Bu stresli zamanimda icimi ferahltacak bir cevap bekliyorm. Tesekkür ederim.

Merhaba sonucu paylaşabilir misiniz ben de sizinle aynı durumdayım minijob çalışıyorum ve rt ödemiyorum geçmeyi düşünüyorum şimdiden teşekkürler

cleruys

Mesaj gönderen cleruys » Prş Şub 13, 2025 5:13 pm

Almanya'ya öğrenci vizesiyle geldim ve bir yıldır burada yaşıyorum. Elektrik bölümü mezunuyum. B2 seviyesindeki Almanca sınavı başarıyla geçtim ve şu anda C1'e hazırlanıyorum. Kendi mesleğimle ilgili bir iş sözleşmesi satın aldım. öğrenci vizesini işçi oturumuna çevirmek mümkün mü? Bu konuda bilgi olan arkadaşlar yardımcı olabilir mi?