Giriş sorunu yaşayan kullanıcılarımızın dikkatine - Gönderilen form geçersiz hatası
  • Sistem güncellemesi sonrasında, giriş sorunu yaşıyorsanız lütfen aşağıdaki tarayıcı cookie (çerez) temizleme adımları uygulayın.
  • Chrome Mobil - Bilgisayar
  • Safari (iPhone ve diğer Apple cihazları) Mobil - Bilgisayar

OSS Degisiklikleri !

Biraz da eglenelim degil mi canim?...
hiPoKoNdRiyAk
Mesajlar: 528
Kayıt: Sal Kas 11, 2008 6:12 pm

OSS Degisiklikleri !

Mesaj gönderen hiPoKoNdRiyAk » Cmt Oca 31, 2009 6:47 pm

2009 yili Ogrenci Secme Sinavi\'na girecek yuzbinlerce ogrencinin merakla bekledigi degisikligi YOK Baskani Prof. Dr. Yusuf Ziya Ozcan SABAH gazetesine acikladi.


Universite yerlestirme puaninda yuzde 21 katkisi olan Agirlikli Ortaogretim Basari Puani (AOBP) asagi cekilerek katsayinin etkisi azaltilacak. YOK Genel Kurulu 2009 ve 2010 yilinda yapilacak OSS degisikligi icin persembe gunu karar verecek. Son toplantida 2010 yilinda yapilacak yeni sinav sistemiyle ilgili oneriyi tartismaya acan YOK, yarin yapilacak toplantida da 2009 yilinda yapilacak degisikligi belirleyecek. Toplanti oncesi SABAH\'a konusan Ozcan 2009 yili OSS\'de yapmak istedikleri degisikligi soyle anlatti:

"Yuzde 21 katkisi olan ortaogretim basari puanini degistirecegiz. Bunu asagi cekmek istiyoruz. Cunku bu puan hesaplanirken cocugun siniftaki basarisi, diger ogrencilerin basarisi, okulun basarisi gibi cocugun basarisinin disindaki bir cok etken hesaplaniyor . Onlari cikarmak istiyoruz. Bunu yaparsak cocugun kendi basarisi ortaya cikacak. Eger basariliysa, alip puani istedigi yere gidecek." AOBP\'nin ne kadar asagi cekilecegine YOK uyeleri karar verecek. Ozcan, "Universiteye yerlestirmede ortaogretimin yuzde 21 olan katkisini Kurul\'daki duruma gore asagi cekecegiz. 10-15 hatta 5 olabilir. Ben 2\'ye inmesini isterim, hatta sifira, ancak kanun oldugu icin kaldiramayiz" dedi. AOBP\'nin asagi cekilmesi alanlari disinda programlari tercih eden ogrenciler icin uygulanan dusuk katsayi sistemini degistirmeyecek. AOBP\'nin OSS\'ye yuzde 21 katkisi yuzde 10\'a cekildigi takdirde (0.3), (0.8) carpanlari yine kullanilacak, ancak AOBP katki orani asagi cekildigi icin etkisi azalacak. Puanlar birbirine yaklasacak.

MESLEK LISELI YASADI
Ugur Dershaneleri OSS Kooridanatoru Turgay Polat, AOBP\'nin asagi cekilmesinin basarili ogrencilerin katsayi problemine takilmadan istedigi bolume girmesinin onunu acacagini soyledi. Polat su ornegi verdi: "Bir genel lise, bir meslek lisesinden iki ogrenci dusunelim. Ikisinin de OSS puani 300, AOBP\'si 100 tam puan olsun. Bu iki ogrenci de bilgisayar muhendisligi tercih ettiginde normal lise ogrencisinin yerlestirme puani (0.8 katsayi ile carpildigi icin) 380, meslek liseli ogrencinin yerlestirme puani ise (0.3 katsayi ile carpildigi icin) 330 oluyor. Arada 50 puanlik bir fark olusuyor. Ortaogretim basari puaninin katkisi yuzde 21\'den yuzde 10\'a dusurulurse normal liseli ogrenci 330, meslek liseli ogrenci ise 315 puan alir ve arasindaki puan farki 15\'e duser."

DOÐUDAKI OTELLERE UZUN TATIL GUNDEMDE
2009-2010 egitim-ogretim yilinin Ramazan Bayrami nedeniyle 7 Eylul yerine 24 Eylul\'de baslayacagini aciklayan Milli Egitim Bakani Huseyin Celik mevsim ve cografi kosullar nedeniyle Turkiye capinda okullarin farkli tarihlerde acilip kapanmasi icin calisma yaptiklarini soyledi. Celik, soyle dedi: "Somestr tatili kisin en siddetli gectigi Erzurum, Kars, Van, Hakkâri, Agri gibi illerde uzatilabilir, iki seans halinde uygulanabilir. Bir ay tatil yapmak cok akilci bir sey degil. Kisin iki kere \'15 tatil\' olabilir."

hiPoKoNdRiyAk
Mesajlar: 528
Kayıt: Sal Kas 11, 2008 6:12 pm

OSS Degisiklikleri !

Mesaj gönderen hiPoKoNdRiyAk » Cmt Oca 31, 2009 6:48 pm

SS\'de, 2010\'da 2 asamali sisteme geciliyor

YOK, universiteye girisi degistirdi. Yuksekogretime Gecis Sinavi"nda basarili olanlar, acikogretim ve onlisans programlarina yerlesecek. Lisans Yerlestirme Sinavlari"ni kazanan ise orgun lisans programlarinda okuyacak

YOK, 2010"dan itibaren OSS"nin yerine uygulanacak yeni bir sistem getirdi. Iki asamali yeni sistemde, adaylar okumak istedikleri yuksekogretim programina gore sinavlara katilacak. Yeni sistemde adaylarin testlerdeki basarisi onemli hale gelecek.
YOK Genel Kurulu, dun 2010"dan itibaren uygulanmak uzere yuksekogretime gecisi degistirdi. Kurul"un bazi muhalif uyeleri, yeni sisteme imam hatip lisesi (IHL) mezunlarinin onunu acacagi gerekcesiyle karsi cikti. Kurul"da oy cokluguyla alinan yeni sistem soyle:


ISTE YENI SISTEM
Sinavin birinci asamasi olan Yuksekogretime Gecis Sinavi (YGS) ortak ve tek bir sinav olacak. Ikinci asama olan Lisans Yerlestirme Sinavlari (LYS) ise 5 ayri sinavdan olusacak.


Adaylar YGS"den aldiklari puanla, acikogretim ve orgun onlisans programlarina yerlesecek. LYS"ye girebilmek icin YGS"den asgari bir basari puani elde edilecek. LYS, orgun lisans programlarina yerlestirmede esas alinacak basari puanini belirleyecek.


YGS"de Turkce (dil ve anlatim), Temel Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri alanlarinda soru cikacak.
LYS, Matematik-Geometri Sinavi (LYS 1), Fen Bilimleri (Fizik, Kimya, Biyoloji) Sinavi (LYS 2), Turk Dili ve Edebiyati-Cografya 1 Sinavi (LYS 3), Sosyal Bilimler (Tarih, Cografya 2, Felsefe grubu) Sinavi (LYS 4) ve Yabanci Dil Sinavi (LYS 5) olmak uzere 5 alanda yapilacak.
LYS puanlari Matematik-Fen (MF), Turkce-Matematik (TM), Turkce-Sosyal (TS), Yabanci Dil (YD) olmak uzere 4 grupta hesaplanacak.
MF puani icin LYS 1 ve LYS 2, TM puani icin LYS 1 ve LYS 3, TS puani icin LYS 3 ve LYS 4, YD puani icin sadece LYS 5"e girilmesi zorunlu olacak.
Bunlardan her bir gruba giren puanin hesaplanmasinda, YGS"deki Temel Matematik ve Turkce testleri belli oranda dikkate alinacak. Bu puan turlerinden ayrica MF1, MF2, MF3 veya TM1, TM2, TM3 veya TS1, TS2, TS3 veya YD1, YD2, YD3 gibi tasnifler olusturulabilecek.

Alan disina cikmak mumkun
Ogrenciler, isterlerse alanlari disinda sinavlara katilabilecek. Ornegin, TS"den mezun aday, muhendislik programi tercih etmek isterse, TS bolumunun ilgili LYS sinavlarinin yani sira MF grubundakilerin katildigi LYS sinavlarina girecek. Imam hatip ve diger meslek lisesi ogrencileri, isterlerse kendi alanlari disindaki LYS testlerini de cozebilecek.
LYS"deki testlerin puanlardaki agirliklari, puan turlerinin hesaplanmasi, universitelerin hangi puan turunden ogrenci alacagi gibi konularini YOK daha sonra belirleyecek.

Katsayilar degisecek
YOK Kanunu"nda, yuksekogretime geciste farkli katsayilarla ilgili ifadeler yer aliyor. Bu dogrultuda kanun degisikligi olmazsa, yeni sistemde de katsayilar bulunacak ancak mevcut sistemdeki 0.3 ve 0.8 olan katsayilarin oranlari degistirilecek.
Kurul"da bazi YOK uyeleri yeni sistemin dershanelere talebi artiracagini belirtti. YOK Genel Kurulu Uyesi Bulent Serim, karsi oy yazisinda, IHL ve diger meslek lisesi mezunlarina alan disi tercihlerinde uygulanan farkli katsayi sisteminin kendiliginden sona erecegini belirtti. IHL ve diger meslek lisesi mezunlarinin genel lise mezunlari gibi tum lisans programlarinda okuma hakkina kavusacaklarini kaydeden Serim, IHL"yi bitirenlerin yuksekogretimin tum programlarinda ogrenim gormesinin laik egitimin ozuyle bagdasmayacagini savundu.

Kurul"da tartisma cikti
Kurul"da 2009 OSS"de agirlikli ortaogretim basari puaninin degistirilmesi ilgili bolum gorusulurken de tartisma cikti. Bazi YOK uyeleri, OSS"ye az bir sure kaldigi, adaylarin mevcut sisteme gore hazirlandiklari gerekcesiyle, degisiklik yapilmamasini istedi. Sistem degistirilirse hukuki sorun dogacagi ve mevcut sisteme gore calisan adaylarin dava acabilecegi belirtildi. Kurul"da, adaylari tedirgin etmemek amaciyla bu yilki OSS"de degisiklik yapilmadi.
milliyet

hiPoKoNdRiyAk
Mesajlar: 528
Kayıt: Sal Kas 11, 2008 6:12 pm

OSS Degisiklikleri !

Mesaj gönderen hiPoKoNdRiyAk » Cmt Oca 31, 2009 6:49 pm

Universiteye sinavsiz da girilebilecek !

Aksiyon\'a konusan OSYM Baskani Unal Yarimagan, bazi fakultelere sinavsiz girilebilecegini soyluyor. Yarimagan, meslek liselerinin katsayi dezavantajini ortadan kaldiracak yeni sistemle ilgilionemli bilgiler veriyor.

Turkiye\'de her yil yuz binlerce ogrenci OSS kâbusu goruyor. Yillarin ihmali, universite sayisinin azligi, kontenjanlarin yetersizligi, ogrencilerin meslek yerine akademiye yonlendirilmesi, ailelerin bilincsizligi, vesaire. Neye sayarsaniz sayin neticede universite kapisina yigilmis milyonlarca genc hayal dunyasinda yasiyor. Milyarlarca lira para, onca emek ve zaman harcaniyor. OSS sonrasinda kimileri husrana ugruyor, bazilari da talih kusunun basina kondugunu dusunuyor. OSS sisteminde simdi yine bir degisiklik gundemde. Milyonlarca ogrencinin kaderini etkileyecek sinav sisteminde yapilmak istenen yenilikleri en yetkili isme, OSYM Baskani Unal Yarimagan\'a sorduk.

-Yeni sinav sistemine \'Ingiliz modeli\' diyenler var. Dogru mu?

Tam ayni degil, Ingiliz modeli degil. Cunku orada lise ile universite arasinda bir kademe var. Bizim egitim sistemimiz onlarinkine tam benzemiyor ama benzerlik kurmak istediginizde butun ulkelerden bir seyler bulabilirsiniz. Bizim onerdigimiz sistem, su an uygulanan sistemin gelistirilmis hâli. Bir kere ilke olarak lise mufredatindan sorular yoneltilmesi, daha dogrusu universite egitiminin temelini teskil eden temel birtakim derslerle ilgili birtakim bilgilerin olculmesini dogru buluyoruz.

-Su anki sistem ogrenciyi olcemiyor muydu? Nereden cikti bu degisiklik?

Bugunku sistemde insanlarin bazi bilgilerini tam anlamiyla olcmek cok zor. Mesela fen alaninda. Bugunku sistemde biz bir fen puani hesapliyoruz. Bunun icinde fizik, kimya, biyoloji sorulari esit agirlikta yer aliyor. Yani ogrencinin fen bilgisini 30 soruyla toptan olcuyor. Fizik, kimya, biyoloji, fen ayirimi yapmiyor. Oysa daha saglikli yerlestirme icin bu bilgileri daha fazla soruyla olcmek ve fizik, kimya, biyoloji sorularini ayri ayri olcmek gerekir. Ornegin mevcut sistemde bilgisayar muhendisligine de tip fakultesine de Sayisal 2 puan turuyle ogrenci aliniyor. Oysa bilgisayar muhendisliginin temelini teskil eden dersler ile tibbinki arasinda fark olmasi gerekir. Tip icin kullanilan olcu ile hemsirelik icin kullanilan olcu farkli olmali. Bunun icinde ders duzeyinde ayri ayri notlarin olmasinda yarar var. Bu sistem ders duzeyinde notlari olcmeyi amacliyor ve her program icin farkli ogrenci profili tanimlamayi mumkun kiliyor.

-Dort ayri kategoride sinav getiriyorsunuz...

Ogrencilerin yuzde 99\'u bu sinavlardan en az ikisine girecek. Ogrenciler ornegin fen-muhendislik grubunda bir yere gitmek istiyorsa matematik ve fen sinavina girecek, Turkce ve sosyal grubuna girmeyecek. Buna karsilik sosyal bilimler alanindaki programlara yonelmek istiyorsa edebiyat ve sosyal bilimler testine girecek.

-Liselerdeki alanlar yeniden belirlenecek mi?

Hayir. Sistemimiz zaten lise mufredatini dikkate alarak hazirlandi.

-2009\'da kismen yapilacak degisiklik nedir?

2009\'da testlerde degisiklik yok. Bu yil tek oturumlu, gecen seneki gibi ayni sinav olacak; ancak bu sene YOK kucuk degisiklikler yapacak. Orta ogretim basari puaninin agirliginin azaltilmasi gundemde. Bugunku sistemde universiteye giriste kullanilan okul basari puani yuzde 21. Bunun orani yuzde 10\'lara cekilmek isteniyor. Bu yetki YOK\'te. Diger taraftan alan disi veya alan ici tercihlerdeki katsayi meselesinde makas daraltilmak isteniyor. 0,3 ve 0,8 katsayilari arasindaki makas daraltilmak isteniyor.

-Bu 2010\'da devam eder mi?

Bunlar yapilirsa 2010\'da da devam eder. Ayrica 2010\'da sinavin yapisi da degismis olacak.

-Bu degisikligin bu asamaya gelmesi hangi ihtiyactan dogdu?

Birincisi, secme isleminin daha saglikli olmasi icin. Ikincisi -bence en onemli konu- sadece coktan secmeli testlerden olusan sinav yapmak yerine acik uclu sorularla sinav yapmanin da altyapisini olusturmak. Cunku bizim onerdigimiz sistemin esas amaci o yonde. Bir sonraki asama ogrencilere acik uclu sorular yoneltmek olacak. Bu birkac yil sonra olabilir. Mevcut sistemde bunu soramiyorsunuz. Cunku 1,5 milyon kisinin girdigi bir sinavda acik uclu soru sormak cok zor. Butun sinavlarini coktan secmeli soran tek ulke Turkiye kalmis. Diger ulkeler acik uclu sorular soruyor.

-Ogrencinin yorum ve analiz gucunu mu olcmek istiyorsunuz?

Butun sinavlari coktan secmeli yaptiginizda ogrenci kendini buna gore hazirliyor ve bazi yetenekleri gelismiyor. Analiz ve sentez yetenegi gelismiyor. Egitimi olumsuz etkiliyor. Bu sistemin olumsuz etkileri sebebiyle ogrencinin analiz yapip sonuc uretme yetenegi, konusma yetenegi gibi pek cok yetenek gelismiyor.

-Yine iki asamali sinav sistemi oneriyorsunuz...

Evet.

-Birinci asama ALES benzeri bir sey mi olacak?

Eski OSS benzeri, daha dogrusu su an bizim yaptigimiz sinavin ilk 4 testinin soru sayilarinin 30\'dan 40-45\'e cikmis hâli bir sinav olacak.

-Neden iki asama?

Biz o kadar heterojen bir kitleye sinav yapiyoruz ki. Isin icinde cok sayida lise ve alan var. Meslek lisesinin 50\'den fazla alani var. Bunlara yaptiginiz bir sinavda ancak ortak mufredata dayali kisimdan soru soruyorsunuz. Bir de, ozellikle meslek yuksekokullari ve acik ogretim fakultesi icin -bu programlara girenler genel lisedeki mufredati gormediklerinden- ikinci asamaya gelmeden uretecegiz puanlarla yerlestirme yapmaniz lazim. Birinci asamanin amaci ikinci asamaya girecekleri secmenin yaninda MYO ve acik ogretime girecekleri de tespit etmek olacak.

-Birinci asama sinavin puaninin ikinci asamaya etkisi olacak mi?

Birinci asamada elde edilecek temel Turkce ve matematik puanlari ikinci asamada kullanilacak. Ornegin sosyal bilimlere gidecek bir ogrenci ikinci asamada edebiyat ve sosyal bilimler testine girecek. Matematik testine girmeyecek. Oysa sosyal bilimlerde de belirli bir oranda matematige ihtiyac var. Birinci asamadaki matematik puani burada hesaplamaya katilacak. Birinci asamadaki Turkce ve matematik puanlarinin ikinci asamadaki tum sinavlarda kullanilmasini dusunuyoruz.

-Cok fazla oturum olmasi guvenlik sorunu ortaya cikarir mi?

Bu her zaman vardir. Ancak bu sistemde birinci asamada pek cok aday elenecek. Biz su an biliyoruz ki sinava 200 bin kisi acik ogretim icin giriyor. Bunlar ikinci asamaya girmek istemeyecek. Ayrica, ogrencilerin bir kismi sadece meslek yuksekokuluna gitmek istiyor. Bunlar da girmeyecek. Bana gore 1,5 milyon ogrencinin yaklasik 500 bini ikinci asamaya gitmek istemeyecek. Gitmek isteyenlerden 100 bini de zaten basarili olmadigi icin elenecek. Geriye kalan 900 bin kisinin hepsi de ayni sinava girmeyecek. Bir kismi sosyal, bir kismi fen vs. sinavlarina girecek. Dolayisiyla bir sinava en fazla 500 bin kisi girecek. Belki 200 - 300 bin kisi girecek. Boylece belki guvenlik daha kolay olacak.

-Bu sinav sistemi daha fazla gencin universiteye girmesine sebep olacak mi?

Hayir. Universiteye girecek kisi sayisini kontenjanlar belirliyor. Arz talep dengesi arzin lehine olsa bile sinav olmak zorunda. Universiteye gitmek isteyen her yil yaklasik 800 bin ogrenci liseden mezun oluyor. Biz bunlara 1 milyon kontenjan ayirsak bile bazi programlar icin sinav yapmak zorundasiniz. Cunku bazi bolumler fazla talep gorecektir.

-Yani ogrenci universiteye sinavsiz giremeyecek mi?

Ben bazi bolumlere sinavsiz girilmesi kanaatindeyim.

-Hangi bolumler mesela?

Acik ogretim fakultesinin programlari olabilir. Ayrica, insanlari meslek sahibi yapmayan, sadece temel bilgi veren bazi programlar sinavsiz olabilir. Turk dili ve edebiyati, matematik, istatistik, biyoloji okumak isteyenler sinavsiz girebilir. Buralarda cok sayida insani okutmak icin yeni yontemler gelistirilebilir. Boylece toplumun uzerindeki sinav psikolojisi, stres kalkar. \'Sinava girmeden de gidilebilecek universiteler var\' der. Iddiali yerlere, talebin cok oldugu yerlere de gitmek isterse, orada da yarisir. Butun dunyada da bu boyledir.


-Ongordugunuz modeldeki soru sayilari ne kadar?

Her birinde 100-150 arasinda soru olabilir.

28 Subat\'in OSS\'si \'0,0\' ile carpiliyor!

28 Subat doneminde zorla uygulanan OSS\'nin yerine iki asamali sinav sistemi geliyor. Orta ogretim basari puanlari 0,8 yerine 0,3 ile carpilan Meslek liselerinin magduriyeti de ortadan kalkacak.

\'Postmodern askerî darbe\' olarak bilinen 28 Subat surecinde sirf imam hatip lisesi mezunlarinin universitelere gidisini engellemek amaciyla Ogrenci Secme Sinavi (OSS) sisteminin degistirildigi bilgisi artik gizli degil. Iki asamali sinav sisteminden tek asamali OSS\'ye gecilerek bu sinavdan alinacak puanlara okul basari puanlarinin eklenmesini ongoren ve ozellikle meslek liselerine katsayi magduriyeti yasatan sistemi, donemin Genelkurmay 2. Baskani Orgeneral Cevik Bir\'in getirdigi ortaya cikti. Zaman Gazetesi\'nin gecen hafta birinci sayfasindan yayimladigi belgeye gore Cevik Bir, donemin YOK Baskani Kemal Guruz ve Millî Egitim Bakani Hikmet Ulugbay\'a bir emir gondermis ve irticai gruplarca istismar edildigini iddia ettigi iki asamali OSS sisteminin degistirilmesini istemis.

Bu belgeyi gordukten sonra hayalen yakin tarihe yolculuk yapanlar 1999\'dan itibaren yuksekogretimde yasanan olaylari daha iyi anlayabiliyor. Meger ortaogretim icinde yuzde 10, tum okul sistemi icinde yuzde 2 gibi kucuk bir azinligi temsil eden imam hatip liselerini baltalamak icin tum egitim sistemi altust edilmis. Yillarca yasanan magduriyetler ve meslek liselerinin cokusunden sonra simdi universiteye giris sistemi sil bastan degisiyor. Prof. Dr. Y. Ziya Ozcan baskanligindaki YOK heyeti 2009\'da kismen, 2010\'da ise koklu degisikligin yasanacagi yeni OSS sistemini 29 Ocak\'ta karara baglayacak.

Ogrenci Secme ve Yerlestirme Merkezi (OSYM) Baskani Unal Yarimagan, yeni OSS\'nin 1999 oncesinde oldugu gibi iki asama olacagini ve ikinci asama sinavin ise tek oturum yerine dort ayri oturumda gerceklesecegini soyluyor. Buna gore ogrenciler 2010\'da once birinci asama sinavina katilacak, burada basari gosterenler Turkce, Matematik, Fen ve Sosyal ders gruplarindan ayri ayri sinavlara girecek. Universiteler ise istedikleri kalitede ogrenciyi secebilmek icin hangi dersten basari gosterenleri one cikarmak istiyorlarsa ona gore ogrenci alacak. Yarimagan, "Bu sistem ders duzeyinde notlari olcmeyi ve her program icin farkli ogrenci profili tanimlamayi mumkun kiliyor." diyor.

OSS\'de bu yil yapilacak degisiklik ise orta ogretim basari puani duzeyinde olacak. Mevcut sistemde ogrencilerin okul basarilari universiteye giriste yuzde 21 oraninda etkili. Ayrica ogrenciler lisedeki alanlari disinda tercih yapmalari durumunda orta ogretim basari puanlari 0,8 yerine 0,3 ile carpiliyor. Bu da ogrencilere 15 ila 40 puan kadar kaybettirebiliyor. Yarimagan\'in verdigi bilgiye gore, okul basari puaninin universiteye girise etkisi yuzde 21\'den yuzde 10\'lara dusecek, alan disi tercihlerde kullanilan katsayilar arasindaki makas da daraltilacak. Bu, meslek liseleri icin 28 Subat ile baslayan engellerin ortadan kalkmasi anlamina geliyor.

Turkiye\'de universiteye giris sistemi yapboz tahtasi gibi surekli degistiriliyor. Universiteler OSYM\'nin kuruldugu 1974\'e kadar ogrencilerini kendileri seciyorlardi. Bu tarihte karisikligin onlenmesi amaciyla sinavlarin tek merkezden yapilmasi karari alindi. 1974 ve 1975\'te sinavlar sabah ve oglen olmak uzere iki oturumda, 1976-1980 arasinda ise ayni gunde tek oturumda uygulandi. 1981\'den itibaren ise iki basamakli sinav donemi basladi. Iki basamakli sinavin ilk ayagi nisanda OSS, ikinci ayagi ise haziranda OYS olarak uygulandi. 1987\'de adaylara sinavda testlerin hepsini degil, girmek istedigi bolume gore gereken testleri cozme hakki verildi. 28 Subat surecinden sonra 1999\'da OYS kaldirilarak OSS adiyla tek sinav yapilmasina karar verildi. Ayni yil orta ogretim basari puani uygulamasiyla ogrencilerin lise alanlarina gore yuksekogretime gecmesi saglandi. Bu sinav eski OSS gibi temel konulardan sorulan sorularla yapilmaya devam etti. Arada bircok kucuk duzeltme yapildi; ancak en son ve en onemli degisiklik 2006\'da gerceklesti. Tek oturumda yapilan; ancak iki bolumlu bir sinav uygulamasi getirildi. Bu degisiklik sonucunda adaylar ortak alan ve alan testleri olarak iki bolumden olusan testlere cevap vermeye basladilar.

YENI OSS, GUNEY KORE MODELINE BENZIYOR

Turkiye\'de yillardir \'sinavsiz universite\' hayali kuruluyor; ancak dunyanin her tarafinda mutlaka bir sinav sistemi var. Bazilari sinavi lise duzeyinde, bazilari ise liseyi bitirince yapiyor. Yeni OSS sistemi �Ingiliz modelinden etkilenmeler olsa da� daha cok Guney Kore ve Japonya\'da uygulanan sinav modellerine benziyor. Guney Kore\'de universiteye girmenin uc sarti var. Birincisi bizde oldugu gibi lise basarisi, ikincisi \'Soonoong\' sinavi. Merkezî olarak yapilan bu sinava ogrencinin girmesi sart. Bu asamayi gecenler universitelerin belirledigi kategorilere gore sinava giriyorlar. Burada da bes bolum var: Anadil, Fen, Matematik, Sosyal Bilimler ve Yabanci Dil sinavi. Ogrenciler girmek istedikleri bolume gore test secerek puan elde ediyor. Guney Kore ile Turkiye arasindaki fark ise Guney Kore\'de her universitenin kendi testini uretip uygulamasi.

Diger ulkelerdeki universiteye giris sistemleri ise soyle: Avrupa\'da genel olarak universiteler ogrencilerini sinavsiz kabul etmekte. Ogrenciler ortaogretimde elde ettikleri beceri ve kazanimlara gore universitelere yerlesiyor. Almanya\'da lise egitimindeki basari universiteye giriste onemli etken. Son yillarda ozellikle meslek okullarindan baslayarak sinavlar da konulmaya basladi. Avrupa ulkelerinin bircogunda lise yeterlilik sinavlari bulunmakta. Bu sinav hem liseleri degerlendiriyor hem de universitelere yerlesmede etkili oluyor. Ingiltere\'de sistem ogrencinin lisede sectigi derslerdeki basarisina gore islemekte. Ogrenci bu derslerdeki basarisina gore universiteye gecmekte. ABD\'de ise lise basarisi, referans mektuplari, baska basarilar ve en onemlisi SAT basarisi etkili. SAT, merkezî bir sinav. Ogrenciler bu sinava bir yilda birden fazla girebiliyor ve elde ettigi en yuksek skoru kullaniyor. Bazi bolumler sadece SAT-1 isterken, bazi bolumler SAT-2 testinin puanlarini isteyebiliyor. SAT-1\'de ogrencilere matematik ve dil sorulurken, SAT-2\'de fen ve sosyal bilimler de sorulmakta

YOK\'un getirecegi yeni OSS sisteminden ogrenciler kadar akademisyenler ve ogretmenler de umutlu. Arel Universitesi Rektoru Prof. Dr. Omer Asim Sacli, "Getirilmek istenen sistemi olumlu karsiliyorum. Bu sistem okul ayirimi yapmiyor. \'Fizik sinavi yapilacak. Hodri meydan, isteyen gelsin girsin.\' diyor. Bizim en buyuk sikintimiz gelen ogrencilerin temel derslerdeki eksiklikleri. Simdi universiteye gelen ogrencilerin duzeyi ve kalitesi artacak. Ayrica eski sistem meslek okullarini buyuk oranda baltaladi. Meslek okullarinin kalitesi dustu."

TOBB Egitim Meclisi Baskan Yardimcisi Eyup Kilci degisiklikleri olumlu buldugunu ancak \'acik uclu sorular\' konusunda objektifligin kaybedilebilecegi endisesi tasidigini soyledi. Kilci "Alanlar arasi katsayi farkinin buyuklugu mesleki egitimi bitirdi. Ayrica okul basarisini OSS\'ye katkisinin yuksek olmasi genel liselerdeki egitimi imkansiz hale getirmisti." dedi. FEM Dershaneleri Rehberlik Zumre Baskani Faruk Ardic, mevcut sistemin ogrencinin yeterliliklerini olcmek yerine siralama yaptigina dikkat cekiyor: "Mevcut sistem, kendini ifade etmekte zorlanan, sosyal becerileri sinirli, toplumdan kopuk bireyler yetismesine yol acmakta. Hicbir ulkede tek sinav ile farkli ogrenci gruplari, farkli olcme sistemi ile olculmemekte. Ongorulen sistemin firsat esitligi de saglayacagi kanaatindeyim."

Ugur Dershaneleri OSS Koordinatoru Turgay Polat ise yeni sistem sayesinde liselerdeki egitim seviyesinin de olculecegini ifade ediyor. Yeni sistemin okullarin altyapisini gozden gecirmelerine sebep olacagina deginen Polat, "Degisiklik okul farklarini ortadan kaldirmasi acisindan onemli. 15 yasinda meslek lisesine giren veya alan seciminde derslerden kacarak yanlis secim yapan ogrencilerin bunu duzeltmesi amaciyla OSS\'de ogrencilerin farkli alanlarda tercih yapmalari saglanacak. Yani ogrenci sayisal alanda okusa bile ilgisi varsa iletisim bolumune gecebilecek. Meslek lisesi ogrencileri basarili olmak kaydiyla OSS\'de tercihlerini istedikleri yonde yapabilecekler. Boylelikle lisede hangi okulda okumus olursa olsunlar tercihlerini basarilarina gore farklilastirabileceklerdir." diyor.

hiPoKoNdRiyAk
Mesajlar: 528
Kayıt: Sal Kas 11, 2008 6:12 pm

OSS Degisiklikleri !

Mesaj gönderen hiPoKoNdRiyAk » Cmt Oca 31, 2009 6:53 pm

2010 yilinda OSS\'de katsayi olmayacak
Meslek lisesi mezunlarinin farkli alanlarda egitim gormesinin onunu kapatan katsayi uygulamasi kaldiriliyor. Yeni sistem ogrenci basarisina endeksli olacak..

YOK, imam hatip lisesi mezunlari basta olmak uzere meslek liselilerin universiteye girislerini zorlastiran farkli katsayi uygulamasini degistirmek icin toplaniyor. Yeni sistem ile basta imam hatip lisesi mezunlari olmak uzere meslek liseliler, alan sinirlamasi ve katsayi engeline takilmadan istedigi bolume girebilecek. Yeni sistemin tek kriteri "ogrenci basarisi" olacak. SABAH, 2009\'da ortaogretim basari puaninin sinava katkisinin asagiya cekilecegine iliskin haberden sonra 2010\'da uygulanacak yeni sistemin ayrintilarini da acikliyor. Yeni sisteme gore iki asamali sinav yapilacak. Ilk sinavdaki baraji gecen ogrenciler bitirdikleri lisenin turune, mezun olduklari alana bakilmadan gitmek istedikleri bolumun istedigi puan turune gore matematik, Turkce, fen, sosyal ve yabanci dilden olusan 5 sinavdan birine girecek. Sayisal agirlikli lise turunden mezun olan ogrencinin hukuk fakultesini tercihinde veya imam hatipli bir ogrencinin muhendislik fakultesini tercihinde girdigi sinavlarda aldigi puanlar disinda bir sinirlama olmayacak. Universitelerin belirledigi puan turlerinde belli bir basariyi yakalayan ogrenci aldigi puanla istedigi bolume gidebilecek. Yeni sistem de yasal zorunluluk olan ortaogretim basari puani da ogrencinin ikinci asama sinavlarinda aldigi puanlar eklenecek. Ancak 2009 yilinda yapilacak degisiklik ile katki orani asagi cekilen bu puan, farkli katsayi uygulamasi da kalkacagi icin ogrenciler icin bir sorun yaratmayacak.

nazlim
Mesajlar: 157
Kayıt: Pzt Ara 15, 2008 1:12 am

OSS Degisiklikleri !

Mesaj gönderen nazlim » Cmt Oca 31, 2009 7:08 pm

Vatana millete hayirli olsun.. Basta bizlere :DB)

der Nordostwind
Mesajlar: 678
Kayıt: Cmt Eki 25, 2008 12:20 pm

OSS Degisiklikleri !

Mesaj gönderen der Nordostwind » Cmt Oca 31, 2009 7:51 pm

Tum oss mahkumlarina "kader mahkumlarina desek daha iyi olur" gecmis ola...:oB)

hiPoKoNdRiyAk
Mesajlar: 528
Kayıt: Sal Kas 11, 2008 6:12 pm

OSS Degisiklikleri !

Mesaj gönderen hiPoKoNdRiyAk » Cmt Oca 31, 2009 11:44 pm

Yahu anlamiyorum sizi. .

Ilk denen sizler degilsiniz.

4 yilligin ilk mezunlari biziz..

Koklu degisen mufredatlarin ilk mezunlari biziz..

OKS\'nin ilk mezunlari biziz..

Her seyin en kotu ilkini biz yasadik.

Size fistik gibi sistem sunuyorlar iste.. Kat sayi sorunu falan kalmadi daha nee?..


hiPoKoNdRiyAk
Mesajlar: 528
Kayıt: Sal Kas 11, 2008 6:12 pm

OSS Degisiklikleri !

Mesaj gönderen hiPoKoNdRiyAk » Pzr Şub 01, 2009 12:37 am

Yukaridaki yazilarin hepsini ve bunun gibi bircok yaziyi okudum.. Dinledim..
Suana kadar en rahat edilecek sistemlerden biri..
Istediginiz bolum ile ilgili testleri cozeceksiniz sadece.. Ustune ustluk kat sayi engeli kalkti. Yok anadolusun, yok mesleksin, yok duz lisesin muhabbetini ortadan kaldirdilar. Anadolu lisesi = duz lise oldu.. Duz lise=Meslek lisesi oldu. Sonra bircok bolum sinavsiz olabilecekmis.(Tartismasi devam etmekte.) Okul basari puani seneye daha da dusurulecekmis. 2\'ye kadar indirmeyi planliyorlar.

Istediginiz bolum sadece calismaya kaliyor artik..
Meslek liseler isyan ediyordu puanimiz dusuyor diye. E hadi puan engelini de kaldirdilar..

Gozetlemeler de bizzat bizim uzerimizde oldu. Bilmem farkinda misiniz ama 4 yillik degisen mufredatla sinava hazirlaniyoruz. Soru sayilari, soru kokleri, alan dersleri gibi bircok sey degisti bu sene. Bu sene neyin ne olacagi belli degil. Dersanelerde, okul idareleri de kabul ediyor bunu. Bu seneki ogrenciler ne tarz sorularla karsilasacak bilinmiyor. Cografya alan dersim oldugu icin diyorum. Bi cografya bu kadar mi rezil edilirdi. Fizigi bildigim icin diyorum, fizik iyice cocuk oyuncagina mi doner Ayse\'nin elindeki semsiyeye kadar indirgerler.


4 yilligin ilk mezunlari olacak olanlar bunu bilmiyordu.
Ortaokulda OKS\'ye hazirlandi. Aman efendim Anadolu Lisesi dendi. Ingilizce agirlikli hazirlik dendi. Cart curt dendi. Hazirlandik..
Hopp noldu Anadolu Lisesinin hicbir farki kalmadi.
Acik ve net soyluyorum. Hazirlik kalkti 10 saate dusurduler Ingilizce\'yi.
Sonra Ingilizce dersini 2\'ye ayirdilar. Iki farkli hoca biri gramer digeri konusma, okuma gibi. Sonra 4 saate dusurduler. Anadolu Lisesi mezunusun Ingilizcen vardir senin. Hayir o bizden oncekiler icindi. 4 yila gectigimiz icin mufredatlarimiz degistigi icin Ingilizce ders saatinde buyuk oranda azalma oldugu icin degil iste.. (Cocuklugumu yasasaymisim da o zamanlar hazirlanmasaymisim :D )


Simdi OSS\'ye hazirlaniyor bu yas grubu. Cografya sorularinda %99 soru koklerinde degisiklik bekleniyor. Diyeceksin ki cografya bu genel kultur.. Genel beseri ayrilir. Hayir iste!

Demek istedigim suan bizden sonra uygulanacak olan sistem bu sene bize uygulansa ve biz bunu 1 sene onceden biliyor olsak daha ne isterim ki.. Ne olursa olsun istedigim bolum, istedigim universite ya da istedigim meslegin derslerini cozecegim. Alan disi tercih edebilecegim. Daha ne isterim.. ?

Ama 2010 mezunlari daha neyin ne oldugunu anlamadan isyana basladi.

Biz sadece 15 gun once onemli degisiklikleri ogrendik. Sinava 140 gun kala ogrendik.. O yuzden once gercekten yararli mi degil mi diye bi bakin. .

Sistem ne olursa olsun biz calismak zorunda miyiz zorundayiz..
O yuzden OSS degisiyor olsa da, degismiyor olsa da, biz bunlari cozecek miyiz?
Cozecegiz.. O yuzden biz yine calismaya devam edelim..



(Belki biz bu kadar ilk (degisiklik) yasadigimiz icin artik bunlar bize normal geliyor.. Bilemiyorum ;))

hiPoKoNdRiyAk
Mesajlar: 528
Kayıt: Sal Kas 11, 2008 6:12 pm

OSS Degisiklikleri !

Mesaj gönderen hiPoKoNdRiyAk » Pzr Şub 01, 2009 1:32 am

Zaten calisan kisim azdi.. OSS\'ye hazirlaniyordu herkes bu sefer okul dersleri daha bi sallanacak, OSS\'ye yonelincek =)
Keske bizde de 5e kadar indirebilseler..

der Nordostwind
Mesajlar: 678
Kayıt: Cmt Eki 25, 2008 12:20 pm

OSS Degisiklikleri !

Mesaj gönderen der Nordostwind » Pzr Şub 01, 2009 10:03 am

kardes degisen bisey yok..

SENARYO AYNI, OYUNCULAR AYNI, YONETMEN AYNI...

hiPoKoNdRiyAk
Mesajlar: 528
Kayıt: Sal Kas 11, 2008 6:12 pm

OSS Degisiklikleri !

Mesaj gönderen hiPoKoNdRiyAk » Pzt Mar 23, 2009 5:29 pm

2010\'da yapilacak OSS sistemiyle ilgili saatlerce seminer almis bulunmaktayim.. Sistemi merak edenlere anlatabilirim..

Bana gore daha rahat gorunse de aslinda cok zor bi sistem olmus. Insallah seneye kalmam.. Seneye girecekler simdiden baslasinlar calismaya diyorum. Hele meslek liselerinin cok daha fazla calismasi gerekiyor..

Sistemin tek begendigim yani katsayi sorunu yok.. Istedigin bolumu tercih etme sansin var. Ancak sunu da belirtmek gerekir; bu durumda 4 yil bosu bosuna liseye gitmis olunuyor..

Okul basarisi, grup basarisi degil bireysel basari on planda tutulmus..

Kullanıcı avatarı
Physiker
Mesajlar: 39259
Kayıt: Sal Eki 07, 2008 6:15 pm
Konum: Welt
İletişim:

OSS Degisiklikleri !

Mesaj gönderen Physiker » Pzt Mar 23, 2009 5:30 pm

daha kalkmiyormu bu oss zimbirtisi ??
Almanya da Egitim - Deutschstudent
www.deutschstudent.com

hiPoKoNdRiyAk
Mesajlar: 528
Kayıt: Sal Kas 11, 2008 6:12 pm

OSS Degisiklikleri !

Mesaj gönderen hiPoKoNdRiyAk » Pzt Mar 23, 2009 5:33 pm

OSS\'nin sadece adi kalkiyor. YGS LYS oluyor.
Soru sayilari ve direk ayrinti bilgiler olmasi fena olmus...

Kullanıcı avatarı
Physiker
Mesajlar: 39259
Kayıt: Sal Eki 07, 2008 6:15 pm
Konum: Welt
İletişim:

OSS Degisiklikleri !

Mesaj gönderen Physiker » Pzt Mar 23, 2009 5:36 pm

liseyi 4 yil mecburi yapsinlar.. ilk sene sadece hazirlik yani bastan savma bi ingilizce degil.. ogrenci alan secimini lise 2 de degil, liseye baslarken yapsin.. hazirlik sinifinda bir yabanci dilin yaninda kendi alan derslerine giris konularini gorsun... sonra 2.3 ve 4. yildaki ortamalar alinsin sadece.. yani illa ki ogrenci basi milyarlarca para alabilmek icin dersanelere o kadar rant saglayabilmek icin ne diye bi seneyi 3 saate sigdirmaya calisip , gencligin gelecege umidini kiriyorlar ki...
Almanya da Egitim - Deutschstudent
www.deutschstudent.com

hiPoKoNdRiyAk
Mesajlar: 528
Kayıt: Sal Kas 11, 2008 6:12 pm

OSS Degisiklikleri !

Mesaj gönderen hiPoKoNdRiyAk » Pzt Mar 23, 2009 5:42 pm

Bu sefer 3 saate sigdirmiyorlar.. 2 haftasonu yani Cumartesi-Pazar / Cumartesi-Pazar seklinde 6 taneden fazla sinava giriliyordu yanlis hatirlamiyorsam ikinci asamada. Birinci asama suanki OSS\'nin ilk bolumu gibi.. Meslek liseleri katsayi olayina cok sevinmislerdi ama simdi iyi bi yere gelmek icin cok daha fazla calismalilar..

Kullanıcı avatarı
Physiker
Mesajlar: 39259
Kayıt: Sal Eki 07, 2008 6:15 pm
Konum: Welt
İletişim:

OSS Degisiklikleri !

Mesaj gönderen Physiker » Pzt Mar 23, 2009 5:46 pm

katsayi degismesi falan bahane :D ordaki amac imam hatiplilere yol acmak... madem ki her ogrenci den oss basvurusu icin milyonlarca para alacaksin, onlari okul yaninda bi de dersanelere milyarlar odetip gondereceksin sonra sacma sapan bi sinavda iki basit toplama cikarma soracaksin o zaman katsayi olayi dogruydu.. adam imam hatip lisesine gidiyorsa kendi secimi, o zaman gidip imam mi yoksa fetoscularin cemaatinde seyh mi oluyor ne yapiyor ona gore bi bolum okuyacak.. meslek lisesini secenler de meslek yuksek okullarina gidecek.. yani sirf fetos kadrosunu doldurmak icin nerdeyse imam hatiplilere fazla puan verecekler.. ( tabi daha yapmiyorlarsa;) )
Almanya da Egitim - Deutschstudent
www.deutschstudent.com

hiPoKoNdRiyAk
Mesajlar: 528
Kayıt: Sal Kas 11, 2008 6:12 pm

OSS Degisiklikleri !

Mesaj gönderen hiPoKoNdRiyAk » Pzt Mar 23, 2009 5:50 pm

Suan zaten yeterince veriyorlardi onlara.. Cok kotu oldu ya.. Artik bu sene ne olursa olsun bi bolume yerlesmeyi dusunuyoruz.. Siyaseti her seye alet ediyolar. Olan yine biz ogrencilere oluyor.. Merak ediyorum katsayi olmayinca okulda ogrencileri nasil tutacaklar..

Kullanıcı avatarı
Staatsmann
Mesajlar: 5027
Kayıt: Sal Eki 07, 2008 10:27 pm

OSS Degisiklikleri !

Mesaj gönderen Staatsmann » Sal Mar 24, 2009 2:46 am

Bitmez...



"BizimCity"
Postmodern Kommentare fundamentalistischer Mentalitaeten
Fundamentalist zihniyetlerin postmodern yorumlari

Serhan
Mesajlar: 835
Kayıt: Sal Eki 07, 2008 6:20 pm

OSS Degisiklikleri !

Mesaj gönderen Serhan » Sal Mar 24, 2009 11:02 am

Hipo Cok haklisin...
anadolu liseleri aisindan hic te iyi olmadi.
Bu yeni sistem biz mesleklilerden ziyade imam hatipler one cikarildi ama arada bizde kaynadik.
amac imam hatip lisesi mezunlarininda universtede yol almasi...
bizde 0.8 alicaz imam hatiplerde 0.8 alicak anadolu liseleride 0.8 alicak
ayrica kendi alanimiz disinda bolum secsek bile kat sayi falan dusmeyecek.
Boyle yani ama sizin acinizdan hic iyi olmadi o yuzden allahtan sana bol bol sabir ve zihin acikligi dilemekten baska bir sey gelmiyor elimden.:(

hiPoKoNdRiyAk
Mesajlar: 528
Kayıt: Sal Kas 11, 2008 6:12 pm

OSS Degisiklikleri !

Mesaj gönderen hiPoKoNdRiyAk » Cum Mar 27, 2009 1:45 pm

Sagol Serhan..
Isyan etmek de cozum getirmiyor. Mecburen olanlari kabul etmek, onlarin kurallarina gore oynamak zorundayiz. Anadolu lisesini kazanmak icin calis, sonra kazan okulda seni siksinlar 1 puani dahi cok gorsunler, son seneye gel anadolu lisesinin hicbir farki olmasin.. Ne yapalim yine biz kurban edildik. Eger bu sene yerlesemezsem de seneye bu calismamin 10 katini calismak zorundayim. Bazen dusunuyorum bilim adamlari gibi yetistiriyorlar bizi diye =) Seneye gercekten de boyle olacak =)

Cevapla