Giriş sorunu yaşayan kullanıcılarımızın dikkatine - Gönderilen form geçersiz hatası
  • Sistem güncellemesi sonrasında, giriş sorunu yaşıyorsanız lütfen aşağıdaki tarayıcı cookie (çerez) temizleme adımları uygulayın.
  • Chrome Mobil - Bilgisayar
  • Safari (iPhone ve diğer Apple cihazları) Mobil - Bilgisayar

Noel Bayrami " Das Weihnachten "

Kultur Sanat & Moda Muzik
Kullanıcı avatarı
Staatsmann
Mesajlar: 5027
Kayıt: Sal Eki 07, 2008 10:27 pm

Noel Bayrami " Das Weihnachten "

Mesaj gönderen Staatsmann » Cmt Ara 24, 2011 6:48 pm

Hiristiyan arkadaslar varsa aramizda noellerini kutlarim , mutlu noeller. :)

Noel, her yil 25 Aralik tarihinde Isa\'nin dogumunun kutlanildigi Hiristiyan bayrami. Ayrica Dogus Bayrami, Kutsal Dogus veya Milât Yortusu olarak da bilinir. 20. yy\'in baslarindan itibaren Noel, Hiristiyan olmayanlar tarafindan da kutlananan,[1] dinî motiflerinden arinmis,[1] hediye alisverisi etrafinda yogunlasan bir bayram olarak da kutlanmaya baslamistir.[1] Bu sekuler Noel versiyonunda mitolojik figur Noel Baba temel bir rol oynar.[1]
Noel, her yil dunyadaki Hristiyanlarin cogunlugu tarafindan 25 Aralik\'ta kutlanir. Kutlamalar 24 Aralik\'ta Noel arifesiyle baslar ve bazi ulkelerde 26 Aralik aksamina kadar devam eder. Ermeni Kilisesi gibi bazi Dogu Ortodoks Kiliseleri, Julyen takviminde 25 Aralik\'a denk gelen 6 Ocak\'i Noel olarak kutlarlar. Hristiyanlarin cogunlukta oldugu ulkelerde pratik olarak Noel tatili yilbasi tatiliyle birlestirilir.
Bazi Ortodoks kiliselerinin Noel\'i Julyen takvimine gore kutlamasinin nedeni, su an kullanilan Gregoryen takviminin Katolik bir din gorevlisi olan Papa XIII. Gregory tarafindan duzenlettirilmis olmasidir.

Etimoloji

ABD\'den Noel suslemelerine bir ornek (Clifton Degirmeni, Ohio)
Noel sozcugunun kokeni Latince Natalis (dogum) kelimesidir.[2] Natalis kelimesi Fransizca\'ya gecisinde Noël kelimesi olmus ve Turkce\'ye Fransizca\'dan gecmistir.
Bir diger iddiaya gore Noel kelimesi, Galya dilinde (Keltce) yeni anlamina gelen “noio” ile gunes manasina gelen “hel”in birlesmesiyle olusmustur ve “yeni gunes” anlamina gelmektedir.[kaynak belirtilmeli] Noel kelimesi o devrin putperest toplumunda yeni yilin baslangicinda yapilan senliklere ad olmustur. Ayrica Roma Imparatorlugu doneminde halk, mutlu bir olayi karsilamak ve kutlamak icin, duygularini “noel, noel” diye bagirarak dile getirirdi.[kaynak belirtilmeli]
Noel sozcugunun kokeni ile ilgili bir diger aciklama ise Fransizca “haber” veya “yeni” anlamindaki “nouvelle” kelimesinden geldigidir. Noel ayrica Almanca\'da “kutsal gece” anlamindadir.
Gunumuzde basta Ingilizce konusan cografya olmak uzere bazi batili ulkelerde Noel anlaminda kullanilan Christmas ve benzeri diger kelimeler ise Yunanca Khristos (Mesih) ve Latince miss (yollanmis, gonderilmis) kelimelerinin birlesmesinden olusmustur. "Yollanmis, gonderilmis" kelimelerinin, Isa\'nin Son Aksam Yemegi\'ndeki son sozlerini sembolize ediyor olabilecegi dusunulmektedir.[3]


Milattan Once

Noel kutlamalarinin saf dini inanca sonradan katilan bir bidat oldugu iddia edilir.[4] Bu iddialara gore Antik caglardan beri kutlanagelen Pagan kis festivalleri ile Roma\'da yayilmis Mitraizm\'in kis festivalleri olan Yule ve Saturnalia’daki uygulamalar Noel\'in kokenini teskil etmektedir.[kaynak belirtilmeli] Roma Imparatorlugu\'nda ise 25 Aralik, gunes tanrisinin dogum gunu olarak kabul ediliyordu. Roma halki Hiristiyanlik\'tan once buyuk oranda putperestti.


Hz.Isa\'nin dogumu
Ana madde: Hz. Isa


Giotto di Bondone\'nin (1267-1337) Isa\'nin dogumunu simgeleyen freski.
Noel, Hristiyanlik\'ta Isa\'nin dogum gunu olarak kutlanilir. Isa (d. M.O. 8-2 - o. M.S. 29-36), Hiristiyanlik\'taki temel figurdur. Islamiyet\'e gore peygamberdir. Dogum ve olum tarihleri ile ilgili olarak kimi tarihciler ve arastirmacilar farkli gorusler belirtirler. Hristiyanlik\'ta Nasirali Isa olarak da bilinir. Hristiyan kaynaklarinda ve yer yer Kur\'an\'da Isa Mesih olarak anilir.[5][6][7][8]
Isa, Roma Imparatorlugu\'nun Yahudiye eyaletinde kendisi de bir Yahudi olan Meryem\'den dunyaya gelmistir. Hristiyanlik\'ta ve Islamiyet\'te tanri tarafindan babasiz dogduguna inanilir. Soyu, uvey babasi Yusuf\'a gore tayin edilir. Buna gore soyu Davud peygambere dayanir. Islami kaynaklarda ise Meryem\'in daha sonra evlendigine dair bir ifade yoktur.
Isa\'in dogumundan Kitab-i Mukaddes\'te yalnizca Luka ve Matta Incil\'lerinde bahsedilir. Bazi iddialara gore Isa kis mevsiminde dogmamistir. Luka Incili\'ne gore Isa’nin dogdugu zaman cobanlar cayirlarda surulerini otlatmakta idiler.[9]
Bazi kaynaklara gore Vaftizci Yahya Yahudi Fisih (mayasiz ekmek) bayraminda yani 15 Nisan’da dogmustur ve Vaftizci Yahya\'dan alti ay sonra dogan Isa\'nin Ekim ayi icinde dogmus olmasi gerekir. [kaynak belirtilmeli]
Islam\'da Zekeriya\'nin esi (Yahya\'nin annesi) ve Meryem\'in yaklasik zamanlarda hamile kaldiklarina dair rivayetler vardir. Ibn-i Kesir\'in Kur\'an tefsirinde Zekeriya\'nin esinin Meryem\'in teyzesi oldugu ve hamile kaldiklarinda ilk birbirleri ile konustuklarindan bahsedilir.[10] Ayrica Kur\'an\'a gore Meryem, hurmalarin taze oldugu bir zamanda dogum yapmistir.[11]



Noel kutlamalari

Isa\'nin dogumu ve dogudan gelen uc muneccimi resmeden bir tablo
Gunumuzun Noel kutlamalari Hristiyan ulkelerde oldukca renkli gecer. Noel hazirliklari aylar oncesinden baslar. Hristiyanlarin Isa\'nin dogumunu bekledikleri doneme advent donemi denir ve 24 penceresi olan advent takvimleri hazirlanir. Bu takvimlerde her pencerenin ardina resimler veya sekerlemeler gizlenir, her gun bir tanesi acilir. Bazi ulkelerde advent mumlari yakilir.
Noelden once okullarda Isa’nin dogumunun canlandirildigi oyunlar sahnelenir. Bu oyunlarda Isa\'nin bir ahirda dunyaya gelisi ve dogudan gelen uc muneccimin Isa\'ya hediyeler getirmesi canlandirilir. Kiliselerde ve sokaklarda cocuklardan ya da yetiskinlerden olusturulmus korolar Noel ilahileri soylerler. Insanlar Noel\'den onceki ozellikle haftasonlarinda Noel partileri verirler.
Noel agaclari suslenir, isikli ev, bahce, cadde suslemeleri yapilir. Hediyeler alinir, tebrik kartlari verilir ve Noel arifesinde Noel Baba\'nin gelisi simgesel olarak canlandirilir.


Ingiliz Noel pudingi
Bircok ulkede 25 Aralik ogleden sonrasi Noel Yemegi hazirlanir ve aile fertleri masa etrafinda bir araya gelirler. Noel Yemegi ulkeden ulkeye farklilik gostermekle beraber en yaygin olani kizarmis hindi ve sosistir. Bazi ulkelerde tatli olarak yemekten sonra sunulan kekin (Noel pudingi) uzerine brendi dokulerek tutusturulur.
Cocuklar Noel\'den uzun zaman once Noel Baba\'ya mektuplar yazarak istedikleri hediyelerin listesini yaparlar. Kent merkezlerinde ve alisveris merkezlerinde kurulan temsili Noel Baba kulubelerinde, Noel Baba\'nin kendisi ya da elfleri kiligina girmis gorevliler Noel\'den once cocuklarin isteklerini dinler ve mektuplarini Noel Baba\'ya iletmek uzere toplarlar. Noel arifesi gecesi evlerde Noel Baba ve geyikleri icin yiyecekler birakilir. ABD\'de yaygin uygulama sut ve kurabiye birakmaktir. Turkiye\'de ise likorlu sarap (seri), meyveli tart ve havuc birakilir.
Noel gunu Noel Agaci\'nin altina birakilmis hediyeler alinip verilir. Kucuk cocuklar icin dev coraplarin icine hediyeler ve sekerlemeler konur. Cocuklara bu hediyeleri Noel Baba\'nin getirdigi soylenir.



Noel agaci


Bir Danimarka evinde Noel Agaci
Ana madde: Noel agaci
Noel senlikleri sirasinda isik ve suslerle donatilan cam agacina Noel agaci denir. Gunumuzde Noel agacinin Pagan geleneklerinden gelen bir rituel oldugu bilinmektedir.
Yaprak dokmeyen agaclari ve celenkleri olumsuz yasamin simgesi olarak kullanmak, eski Misirlilarin, Cinlilerin ve Yahudilerin ortak bir gelenegi idi. Avrupali putperestler arasinda yaygin olan agaca tapinma, Hristiyanligi benimsemelerinden sonra, Iskandinavyalilarin seytani korkutup kacirmak ve Noel zamaninda kuslar icin bir agac hazirlamak uzere ev ve ambarlarini yilbasinda agaclarla donatma gelenegi biciminde surdu. Almanya\'da da kis ortasina rastlayan tatillerde evin girisine ya da icine bir Yule (yeni yil) agaci konuyordu.
Gunumuzdeki Noel agacinin Almanya\'nin batisindan kaynaklandigi dusunulmektedir. Ortacagda Adem ve Havva\'yi canlandiran bir oyunun ana dekoru, cennet bahcesini temsil eden ve uzerinde elmalarin bulundugu bir cam agaciydi. Adem ve Havva yortusunda (24 Aralik) Almanlar evlerine boyle bir cennet agaci dikerler, uzerine Komunyon\'daki kutsanmis ekmegi simgeleyen ince, hamursuz ekmek parcalari asarlardi; bunlarin yerini daha sonra degisik bicimlerdeki corekler aldi. Ayrica bazi yerlerde Isa\'yi simgeleyen mumlar eklendi. Noel mevsiminde agacla ayni odada Noel piramidi de bulunurdu. 16. yuzyilda Noel piramidi ve cennet agaci birleserek Noel agacini olusturdu.
Ingiltere\'ye 19. yuzyil baslarinda ulasan Noel agaci, Kralice Victoria\'nin esi Alman Prens Albert\'in destegi ile bu yuzyilin ortalarinda yayginlasti. O donemde Noel agaclari, dallarina kurdela ve kâgit zincirlerle asilmis mum, sekerleme ve keklerle susleniyordu. Gocmen Almanlarin Kuzey Amerika\'ya 17. yuzyilda goturdukleri Noel agaci, 19. yuzyilda moda oldu. Gelenek Avusturya, Isvicre, Polonya ve Hollanda\'da da yaygindi. Japonya ve Cin\'e 19. ve 20. yuzyilda Amerikali misyonerlerin tanittigi Noel agaclari ince islenmis kâgit suslerle donatilimaya baslandi.


Noel Baba

Haddon Sundblum\'un Coca-Cola sirketi icin hazirladigi cizimlerden biri (1963)
Noel Baba, Noel gecesi cocuklara hediye biraktigina inanilan efsanevi kisidir. Kokeni, Antalya\'nin Kale (Myra) ilcesinde 4. yy\'da yasamis yasamis[13] bir 4. yuzyil Hristiyan azizi olan Piskopos Nikola\'ya dayanir.[14]
Noel Baba, efsaneye gore Kuzey Kutbu\'nda esi ile birlikte yasar. Elfleri ile birlikte cocuklar icin oyuncaklar yapar. Cocuklar kendisine mektupla Noel icin hangi hediyeyi istediklerini bildirirler. Noel Baba da ren geyiklerinin cektigi ucan kizagini hediyelerle doldurur ve evlere bacalardan girerek herkesin hediyesini dagitir. Bu arada cocuklar tarafindan kendisi ve geyikleri icin birakilan sut, kurabiye, havuc gibi yiyecek ve icecekleri tuketirler.[14]
Noel Baba gunumuzde kir sacli, uzun kir sakalli, sevimli, koca gobekli, tonton birisi olarak resmedilir. Beyaz tuyleri olan kirmizi bir cuppe giymekte ayni goruntude bir de kukuleta takmaktadir. Evinin yeri ulkelerin geleneklerine gore degisiklik gostermektedir. Kuzey Kutbu, Finlandiya\'daki Korvatunturi, Isvec\'teki Dalecarlia veya Gronland bunlardan bazilaridir. Bazi ulkelerde Noel Baba grottolari kurulur ve cocuklar Noel Baba kiligindaki oyuncularin dizlerine oturarak hediye olarak ne istediklerini soylerler.



Noel'in dini anlamini yitirmesi ve ticarilesmesi endiseleri

Noel Susleri
Noel'in ekonomik yonunun 1800'lerden bu yana gittikce onem kazanmasi dini cevrelerde Noel’in dini anlamini kaybedip ticarilesmesine yonelik kaygilari arttirmaktadir. Noel bugun nufusunun yuzde 60\'indan fazlasi tanriya inanmayan Ingiltere, Fransa gibi ulkelerde bile coskuyla kutlanmaktadir.[15] Hristiyan cevreler ise Noel\'in bir alisveris ve hediye bayrami haline gelmesinden ve cocuklarin Noel Baba\'ya, Isa\'dan daha fazla onem vermesinden endise duymaktadirlar.


Avrupa\'da halkin tanriya inanma oranlari. Kaynak: Avrupa Birligi, Haziran 2005
1822 yilinda yazilan "Aziz Nicholas\'tan bir ziyaret" isimli siir geleneksel hediye alip vermeyi ve Noel alisverisini populer hale getirdi. Harriet Beecher Stowe, 1850 yilinda yazdigi "New England\'daki ilk Noel" isimli kitabinda, Noel\'in gercek anlaminin, alisveris cumbusu icinde kaybolmasindan sikayet eden bir karakteri yazdi.
Noel\'in ekonomi uzerine etkisi 1930’lu yillarda donemin ABD baskani Franklin D. Roosevelt’in Noel alisveris mevsimini uzatmak, satislari arttirmak ve buyuk bunalim sirasinda duraklayan ekonomiyi canlandirmak icin Sukran Gunu\'nun tarihini degistirmesiyle daha da guclendi. Bu hareketi protesto etmek maksadiyla Hristiyanligin dini liderleri 1931’de New York\'ta toplanarak, gittikce artan Noel’in ticarilesmesiyle ilgili tehlikelere dikkat ceken Noel vaazlari verdiler.
1958’de Stan Freberg ve Daws Butler taslama sanatinin hicivlerini kullanarak radyo icin "Ye$il Noel" (Green Chri$tma$) [sic] isimli bir ses tiyatrosu kaydettiler. Eserin, tartismaya yol acan dogasi yuzunden, 1983\'e kadar hicbir ticari gosterimi yapilmadi. Ye$il Noel, Noel\'in ticarilesmesini hicvetmekte ve \'yesil\' kelimesi Amerikan dolarinin yesil tonlarini sembolize etmektedir.
ABD\'de Noel’in, gercek kutlama maksadinin disina ciktigina dair kaygilarin gun gectikce arttigi gozlemlenmektedir. Bu konuda New York yazarlarindan Gabriel Calderon "Cocuklar, Noel Baba\'yi Isa\'dan daha onemli goruyor" gorusunu demistir.



Turkiye Ermenilerinin Noel gelenekleri


Turkiye Ermenileri Noel\'i Surp Dzinunt (Kutsal Dogus) olarak adlandirirlar ve 6 Ocak tarihinde kutlarlar. Surp Dzinunt yortusuna hazirlik Ermeni Kilisesi’nde yedi hafta surer ve bu hazirlik donemine Hisnag (elli gunluk donem) adi verilir. Hisnag’in birinci, dorduncu ve yedinci haftalari kilise uyelerine vejeteryen perhiz salik verilir. Her Cumartesi gunbatiminda dualar ve ilahiler esliginde mor renkli yeni bir mum yakilir.
Noel yortusuna hazirlik donemi icerisinde gerceklesen yilbasi gecesi aileler ile birlikte gecirilir. Kilisede yil sonu sukran duasina gidilir ve aksam aile uyeleri, akraba ve dostlarla bir araya gelinir. Yoksul, kimsesiz, dul, yetim, engelli tanidiklar da unutulmaz, ve mumkunse aksam yemegine davet edilirler. Surp Dzinunt perhizi oldugu icin, sofrada ozellikle deniz urunlerinin ve vejeteryen yemeklerin yani sira topik ve kuru yemis bulundurulur. Ermeni gelenegi olmasa da 1930’lardan beri sofralarda hindi yemeklerine sikca rastlanir. Yilbasi gecesi saat 23:58 sularinda evdeki tum isiklar sondurulur ve hep birlikte Rab’bin Duasi soylenerek Yeni Yil’a girilir. Duadan hemen sonra evdeki tum odalarin isiklari yakilir ve herkes birbirini kucaklar, yeni yil dilekleri sunulur, cocuklar hediyelerle sevindirilir, anusabur (bir tur asure) yenilir. Yilbasi\'nda Istanbul Ermenileri\'ne ozgun gelenekler de devam ettirilir ve bereketi simgeleyen nar dukkânlarin esiklerinde patlatilir, ya da burolarda masalarin uzerine yerlestirilir. En az bir ayazma ziyareti de bu donemin adetleri arasindadir.
Cirakaluyts denilen Surp Dzinunt arefesinde (5 Ocak), yedi mor mum hep bir arada yakilir. Kiliselerde gun batimina dogru baslayan ayinden sonra aileler yilbasi gecesinde oldugu gibi toplanir. Perhiz oldugu icin et yenilmez, daha cok deniz urunleri tuketilir.
6 Ocak Noel (Surp Dzinunt) gunu, saat 10-12 arasi kiliselerde duzenlenen ayine katilinir. Kumkapi’daki tarihi Patriklik binasindan Merkez Kilise’ye saat 10:00’da dini gecit duzenlenir. Ogleden sonra Patrikhane\'de isteyen herkesin katildigi bayramlasma kabulu yapilir. Daha sonra aksam gec vakitlere kadar yakin ve uzak akrabalar ziyaret edilir, gun bayramlasmayla gecer. Noel\'in ikinci gunu, 7 Ocak\'ta kabir ziyaretleri yapilir, aileler olmuslerinin ruhlarina dua okur ve yakinlarinin mezarlarini ziyaret eder.[18]


Hiristiyan olmayan toplumlarda Noel

Noel Hindistan ve Malezya gibi hiristiyanlarin azinlikta oldugu bir cok ulkede resmi tatil olarak kabul edilmektedir.[19] Suriye gibi bazi Musluman ulkelerin vatandaslari da Isa\'nin dogumunu kutlarlar.
Turkiye\'deki Muslumanlar, Isa\'nin dogumunu kutlamazlar. Aslinda Turkiye\'de noel kutlanmaz, yilbasi kutlanir. Bununla birlikte bir cok Turk vatandasi 31 Aralik\'taki Yilbasi gecesini, Hiristiyanlarin Noel kutlamalarina benzer sekilde (hindi yiyerek, Yilbasi agaci susleyerek, Noel Baba\'li kartlar gondererek vs.) kutlarlar. Bu kutlamalarin hic bir dini icerigi yoktur. Sadece eglenmek amaciyla kutlanir.[20]


Noel\'in etkileri

Noel, Hiristiyanlik ve bati kulturunun dunyada baskin olmasindan dolayi dunya kulturunu oldukca etkilemistir. Noel kutlamalari kis mevsimi kutlamalari arasinda en unlu kutlamalardandir. Cesitli yerel ve bolgesel Noel gelenekleri hala devam etse de film endustrisi, populer edebiyat, medya ve televizyon araciligi sayesinde Amerikan ve Ingiliz motifleri dunyada en yaygin olarak kulanilan Noel motifleridir.


Winterval

Winterval, yeni yila yaklasirken ve yeni yilda kutlanilan tum kis[16] festivallerini kastetmek icin kullanilan bir sozcuktur. Ingilizce winter (kis) ve festival kelimelerinin birlesiminden olusmustur. Winterval sozcugu, Yilbasi, Hristiyan Noel, Yahudi Hanuka, Neopagan Yule ve Kizilderili Kwanzaa kutlamalari gibi farkli din ve kulturlerde kutlanan tum kis festivallerini bir butun olarak tanimlamak icin kullanilmaktadir.
1998 yilinda Ingiltere\'nin Birmingham sehrinin belediye meclisi sehirlerindeki Ekim ve Ocak aylari arasindaki tum kis kutlamalarini bu isimle adlandirmistir. Bu durum Hristiyan camiiasinin tepkisiyle karsilasmis, azinliklari incitmemek icin Noel\'i yoketmeye yonelik "siyaseten dogru" bir caba olarak degerlendirilmistir. Birmingham piskoposu Mark Santer bu durumu elestiren bir aciklama yapmistir. Birmingham Belediyesi bu iddialari yalanlamis, sehirlerinde Noel ile ilgili herseye -dini motifler, suslemeler ve Noel ilahileri dahil- izin verildigini, hatta belediyelerine "Mutlu Noeller"[17] dovizi astiklarini belirtmistir. Bu olay dunyada "winterval kutlamalari" tartismalarinin alevlenmesine yol acmistir.



Turkiye\'deki Kilise Mensuplarinin Noel Etkinlikleri

Ermeni Apostolik Kilisesi Mensuplari: Turkiye\'deki en buyuk Hristiyan grup olan Ermeniler Noel\'i 6 Ocak tarihinde kutlarlar. Tebrik sekli: Krisdos Dzinav yev haydnetsav! (Mesih dogdu ve belirdi) ve Orhnyal e Dzinunti yev Haydnutyuni Krisdosi! (Mesih’in dogusu ve belirisi mubarektir), veya Mutlu Noeller![18]
Rum Ortodoks Kilisesi Mensuplari: Rumlar Noel\'i 25 Aralik tarihinde kutlarlar. Tebrik sekli: Kala Hristuyenna! (Mesih\'in dogumu kutlu olsun) Καλά Χριστούγεννα veya Mutlu Noeller!.
Suryani Kilisesi Mensuplari: Suryaniler Noel\'i 25 Aralik tarihinde kutlarlar. Tebrik sekli: Yaldo Brikho!
Katolik Kilisesi Mensuplari: Levantenler Noel\'i 25 Aralik tarihinde kutlarlar. Tebrik sekli: Mutlu Noeller![/center]
Postmodern Kommentare fundamentalistischer Mentalitaeten
Fundamentalist zihniyetlerin postmodern yorumlari

Nsb
Mesajlar: 39
Kayıt: Sal Eyl 08, 2009 11:30 am

Noel Bayrami \'\' Das Weihnachten \'\'

Mesaj gönderen Nsb » Cmt Ara 24, 2011 11:00 pm

Guzel bir paylasim iyi ki boyle bir sey yapmissin Tekin PPPP yasadigimiz yerin kulturunude bilmeliyiz mutlaka :)

Nsb
Mesajlar: 39
Kayıt: Sal Eyl 08, 2009 11:30 am

Noel Bayrami \'\' Das Weihnachten \'\'

Mesaj gönderen Nsb » Cmt Ara 24, 2011 11:01 pm

Sana +1 veriyorum ;)

Kullanıcı avatarı
Staatsmann
Mesajlar: 5027
Kayıt: Sal Eki 07, 2008 10:27 pm

Noel Bayrami \'\' Das Weihnachten \'\'

Mesaj gönderen Staatsmann » Prş Ara 24, 2015 1:27 am

Rica ederim , entegrasyon onemli...Yoksa Sarrazin gibi insanlar bizi magarada yasayan ve cevresi hakkinda bilgisi olmayan ilkel bir toplum olarak goruyor.
Postmodern Kommentare fundamentalistischer Mentalitaeten
Fundamentalist zihniyetlerin postmodern yorumlari

Cevapla