Giriş sorunu yaşayan kullanıcılarımızın dikkatine - Gönderilen form geçersiz hatası
  • Sistem güncellemesi sonrasında, giriş sorunu yaşıyorsanız lütfen aşağıdaki tarayıcı cookie (çerez) temizleme adımları uygulayın.
  • Chrome Mobil - Bilgisayar
  • Safari (iPhone ve diğer Apple cihazları) Mobil - Bilgisayar

SARKOZY AB KONUSUNDA TURKIYEYI ZORLUYOR

Sadece Almanya-Turkiye ile ilgili haberlere yer verilecektir.
german
Mesajlar: 181
Kayıt: Çrş Oca 26, 2011 11:19 am

SARKOZY AB KONUSUNDA TURKIYEYI ZORLUYOR

Mesaj gönderen german » Cum Şub 25, 2011 8:40 am

\'Turkiye\'nin yeri AB degil, Ortadogu\'dur\'
Bugun Ankara\'ya gelecek olan Fransa Cumhurbaskani Sarkozy, ziyaret oncesi ortami gerecek aciklamalarda bulundu.
Guncelleme:25 Subat 2011 08:10

Fransa Cumhurbaskani Sarkozy, Turkiye ziyareti oncesinde Posta Gazetesi Basyazari Mehmet Ali Birand\'a konustu. "Turkiye\'nin gercek yeri AB degil, Ortadogu\'dur" diyen Sarkozy, "Bu gercekleri soyleyerek kimseye hakaret etmiyorum ve hicbir sekilde ulkenize duydugum derin hayranligi sorgulamiyorum" diye konustu.

Nicolas Sarkozy\'nin Birand\'a verdigi ozel soylesinin ana hatlari:

"Ben simdiye kada sayisiz dunya lideri ile soylesi yaptim. Her istedigimi de sordum. Bundan onceki Fransiz Cumhurbaskanlari Chirac ve Mitterrand ile de konustum. Ancak bu defaki soylesim biraz farkli oldu. Yarin 6 saatligine Turkiye\'ye resmi ziyaret yapacak olan Nicolas Sarkozy ile de bir soylesi planlamistik. Ancak bu soylesi benim tam istedigim gibi olamadi.

Zira Elysee Sarayi sadece yazili soru ve yazili cevapli bir soylesiye imkan sagladi. Tahmin edebileceginiz gibi benim sorularim cok kapsamliydi. Ancak Fransiz Cumhurbaskani asagida okuyacaklarinizi secip cevapladi. Icime sinmese dahi yine de Fransiz Cumhurbaskaninin gorusleri bunlar.
Buna ragmen, yanitlarin satir aralarindan cikardigimiz anlamlar Turk-Fransiz iliskilerinin bugunku resmini gayet iyi cizdigi gibi, Fransa\'nin Turkiye\'ye verdigi farkli onemi de acikca gosteriyor.

Iste verilen mesajlardan cikan anlamlarin ozetleri:-

Turkiye\'nin gercek yeri AB degil, Ortadogu\'dur.
-Turkiye dogu bati arasinda yeri doldurulamayacak bir koprudur. Bu essiz bir konumdur ve bu rolu baska hicbir ulke oynayamaz.
-Bu gercekleri soyleyerek kimseye hakaret etmiyorum ve hicbir sekilde ulkenize duydugum derin hayranligi sorgulamiyorum.
-Turkiye\'nin AB\'ye kizip eksen kaydiracagini, starejik ittifaklarini degistirecegini sanmak bu ulkeyi kucumsemek olur.
-AB ile iliskilerin derinlesmesi icin muzakerelerin devam etmesi gerekiyor.
-Gecmise ait semalarin icine hapsolmamaliyiz.
-Turkiye Iran\'i ikna edebilir, ancak yaptirimlarin arttirilmasindan baska da care yoktur.
-Turkiye ile Ortadogu\'da cok siki isbirligi yapabilecek konumdayiz.
-Fransa, Turkiye\'de ucuncu siradaki yabanci yatirimci ve ulkenizin ucuncu siradaki musterisidir. 2010 yilinda 12 milyar euro tutartinda gerceklesen ikili ticaretimizi daha da gelistirmek istiyoruz.
-Amerika, Hindistan ve Cin\'e yaptigim ziyaretin aynisini Turkiye\'ye yapiyorum ve Turkiye\'nin G-20\'de destegini almak istiyorum. Turkiye, G-20\'nin vazgecilmez bir ortagidir.

ISTE O ROPORTAJ:

SORU - Bu ziyaretin amaci nedir ? G20 icin Turkiye\'den beklentileriniz neler?

CUMHURBASKANI - Turkiye\'ye gelerek, buyuk dost ve muttefik bir ulkeyi; dunya islerinde gitgide daha aktif rol oynayan bir ulkeyi; Fransa\'nin tarihi iliskiler paylastigi bir ulkeyi ziyaret ediyorum, zira 1. Fransuva ile Kanuni Sultan Suleyman arasinda diplomatik iliskilerin kurulmasi uzerinden yaklasik bes yuz yil gecmis bulunuyor.

Bu ayni zamanda G20\'nin vazgecilmez bir ortagina gerceklestirilen bir ziyaret. 2008 yilinda G20 zirvelerinin gerceklestirilmesini, tam da Turkiye gibi ulkelerin nihayet dunya yonetiminde kendilerine dusen seckin yere sahip olduklarini gorebilmeleri icin onermistim.
Benim icin Turkiye\'ye G20 konusundaki istisarelerim cercevesinde gelmek, tipki en buyuk ortaklarimiz Amerika Birlesik Devletleri\'ne, Hindistan\'a veya Cin\'e yaptigim ziyaretler gibi yapilmasi gereken birseydi.

Dolayisiyla, bu ziyaretin birinci hedefi, fikirlerini ve umit ediyorum desteklerini almak uzere, en yuksek duzeyde Turk yetkililerle G20 Fransa Donem Baskanligi takvimi konusunu derinlemesine tartismak olacaktir. Bildiginiz uzere Fransa, zor ama dunya dengesi ve refahi icin temel teskil eden, goz ardi edemeyecegimiz uc konuyu masaya yatirarak iddiali bir donem baskanligi hedefi guduyor. Bu konular, bugun herkesin gerekliligine inandigi uluslararasi para sisteminde reform, enerji ve tarim alanlarinda hammadde fiyatlarindaki asiri dalgalanmalara karsi mucadele, ki hammadde kurlarinda halihazirda yasanan asiri pahalilik dunyada ekonomik duzelme ve istikrar icin tehdit olusturmaktadir ; ve son olarak ozellikle yenilikci finansmanlar olmak uzere kalkinmadir, ki uluslararasi topluluk, kalkinma ve iklimsel isinmaya karsi mucadele konularindaki taahhutlerine bu yenilikci finansmanlar olmaksizin sadik kalamayacaktir.

G20\'nin bu donemi icin Turkiye\'den beklentilerimi soruyorsunuz. Turkiye\'nin G20 icinde tumuyle yer almasini, buyume ve istihdam lehine daha buyuk bir uluslararasi ekonomik koordinasyon saglamak konusunda ilerleyebilmemiz icin G20 icinde kendisine dusen rolu tam olarak oynamasini istiyorum.
Ziyaretim ayni zamanda, Cumhurbaskani Gul ve Basbakan Erdogan ile ortak menfaatlerimize dair diger konulari ele almak icin de vesile olacak. Ulkelerimiz, bircok dosya uzerinde siki bir isbirligiyle calisiyorlar. Lubnan, Ortadogu baris sureci, askerlerimizin omuz omuza mucadele ettikleri Afganistan bu dosyalara ornek… Tum bu konularda, yoneticilerinizin fikirlerine son derece buyuk bir onem veriyorum.

Bu ziyaret son olarak, basta ekonomi olmak uzere tum alanlardaki ikili iliskilerimizi de ele almayi saglayacak. Fransa, Turkiye\'de ucuncu siradaki yabanci yatirimci ve ulkenizin ucuncu siradaki musterisi konumunda. 2010 yilinda 12 milyar avro tutarinda gerceklesen ikili ticaretimizi daha da gelistirmeyi arzu ediyoruz.

SORU - Turk kamuoyu sizi, " Turkiye\'yi sevmeyen, onu Avrupa Birligi disina itmek isteyen bir lider " olarak goruyor. Bu algilama dogru mu ?

CUMHURBASKANI - Daha once bircok kereler ziyaret etme firsati buldugum ve yine buyuk bir mutlulukla bulustugum Turkiye\'yi iyi taniyorum. Fakat bana sordugunuz bu soru daha ziyade Turkiye\'nin bolgesel ve uluslararasi plandaki yeriyle ilgili.

Turkiye buyuk bir ulke. Dogu ile Bati arasinda bir kopru, iki dunya arasinda bir baglanti teskil etmesiyle yeri doldurulamayacak bir role sahip bir ulke. Gunumuz dunyasinin her zamankinden daha fazla ihtiyaci oldugu bu rolu baska hicbir ulke oynayamaz. Bu da demektir ki, Turkiye o essiz yerini hâlâ muhafaza ediyor.

Iste bu nedenle, Turkiye ile Avrupa Birligi\'nin, aslinda ne Turkiye\'ye ne de Avrupa Birligi\'ne faydali olacak bir tam uyelige kadar gitmeksizin, mumkun oldugunca siki iliskiler yurutmeleri gerektigine inaniyorum. Bunu dile getirerek kimseye hakaret etmiyorum ve hicbir sekilde ulkenize duydugum derin hayranligi sorgulamiyorum.

21. yuzyilin basinda, gecmise ait semalarin icerisinde hapsolmamaliyiz. AB\'nin ve Turkiye\'nin Rusya ile birlikte temel direkleri olacaklari, genis bir ortak ekonomik ve insani alani neden hayal etmeyelim ki? Ben, gecmiste tipki Mustafa Kemal benzeri ileri goruslu liderlerin yaptiklari gibi, ortak hedeflerimiz seviyesinde yeni careler uretmemiz gerektigine inaniyorum.

SORU - Tum aciklamalarinizdan anlasilan genel yaklasiminiz, Turkiye\'yi bir Ortadogu ulkesi olarak gordugunuzu ortaya koyuyor. Turkiye\'yi Avrupa Birligi\'nin bir parcasi olarak gormuyorsunuz. Boylece siz ve diger yabanci yoneticiler, Turkiye\'yi AB\'den uzaklastirarak bir eksen kaymasina itmis olmuyor musunuz ? En azindan buna katkida bulunmuyor musunuz ?

CUMHURBASKANI - Ben bu konuyu bu sekilde gormuyorum. Soyledigim gibi, Turkiye benim icin essiz bir ulke zira tarihiyle, cografyasiyla, kulturuyle pekcok dunyanin ve pekcok mirasin kavsaginda yer aliyor. Turkiye\'yi belli bir bolgesel butunluge baglamayi arzu etmek, ne olursa olsun, essiz bir zenginlik teskil eden bu ozelligini unutmak ve ulkenizin halklar arasindaki diyaloga getirebilecegi degerli katkiyi ve baris yararina oynayabilecegi rolu azimsamak anlamina gelir.

Turkiye\'ye, onun dis politikasini ve stratejik ittifaklarini Avrupa Birligi ile iliskileri konusuna tepki gostererek belirleyebilecegini dusunemeyecek kadar buyuk bir saygi duyuyorum. Bunu soylemek, buyuk bir diplomasi olan, bolgede ve dunyada baris ve diyalog yararina ilkeli ve caliskan bir diplomasi olan Turk diplomasisini kucumsemek olur.

SORU - Sizce, Israil ile iliskilerinin gitgide bozulmasi, Turkiye\'nin bolgedeki hareket yetenegini etkileyen ve etkisini kisitlayan bir faktor olabilir mi ? Amerika Birlesik Devletleri\'nin Irak\'tan cekilmesinden sonra, Turkiye\'yi Iran\'la birlikte hareket eden bir ulke olarak mi, yoksa Iran\'in yukselmesini dengeleyecek bir unsur olarak mi goruyorsunuz ?

CUMHURBASKANI - Turkiye\'nin tum taraflarla diyalogu, uluslararasi toplulugun barisa hizmet eden calismalarini guclendiriyor. Olaylar uzerinde agirligini boylece hissettirebilir ve bolgenin baris ve istikrarina boylece katkida bulunabilir. Iste bu nedenle Fransa, uzun sureli bir iliski yuruten Turkiye ile Israil\'in, beraberce, diyalog yoluyla, tum bolge icin faydali olan bu iliskileri yeniden duzeltme careleri bulabilmelerini arzu ediyor. Bunu soylerken, Turkiye\'nin guclu bir sekilde dahil oldugu baris surecinin Israil-Suriye kanadini da dusunuyorum.

Iran\'a gelince, bu buyuk endise arz eden bir konu. Iran, uluslararasi hukuku ihlal eden, nukleer silahlarin ve balistik fuzelerin yayginlastirilmasi programlarini gelistirerek, asiriciligi besleyerek, Israil\'i haritadan silmeye cagrida bulunarak bolgenin ve dunyanin guvenliginde onemli bir sorun haline geldi. Fransa, Sayin Ashton tarafindan yonetilen " Altili " ortaklariyla birlikte, nukleer krizin cozume kavusturulmasi konusunda tum gucuyle calismaktadir. Turkiye, Tahran\'la yuruttugu diyalog vasitasiyla Iranli yoneticileri nihayet uluslararasi zorunluluklarina uymaya ve kendilerini izole etmektense isbirligi yoluna gitmeye ikna etmekte onemli bir rol oynayabilir. Bu beklenirken, mueyyidelerin artirilmasindan baska bir alternatif yok. Sunu eklemek isterim ki, Iran, bolgedeki bircok diger ulke gibi, 2009 yilindan bu yana birdenbire kesintiye ugrayan demokrasi ve acikliga derin bir ozlem duyuyor. Turklerin ve Fransizlarin, Iranli yetkililere halklarinin mesajina kulak vermeleri gerektigini ifade etme konusunda hemfikir olduklarini dusunuyorum.

SORU - Misir\'daki durumu ele alacak misiniz ? Turkiye ile Fransa Misir icin neler yapabilirler ? Olaylari etkileyecek guce sahip misiniz ?

CUMHURBASKANI - Tabii ki, Fransa\'nin ve Turkiye\'nin buyuk dostu olan Misir\'daki durumla ilgili konusacagiz. Ulkelerimiz Misir halkinin yanindadir ve halihazirdaki bariscil gecis doneminin devam etmesini ve bu gecis doneminin, ozgur ve seffaf secimler sonrasinda demokratik kurumlarin tesis edilmesi ile sonuclanmasini arzu ediyoruz. Biz, bolgede baris unsuru teskil edecek bir Misir\'dan dunyanin vazgecemeyecegini dusunuyoruz.

Fransa, saniyorum Turkiye gibi, genel olarak Arap dunyasindaki bircok ulkenin halklari tarafindan ifade edilen demokrasi ozlemlerini dikkat ve sempati ile gozlemlemektedir. Bu ulkelerde yakin zaman once meydana gelen gelismeler, Akdeniz icin Birlik bunyesinde biraraya gelmis tum ulkelere reform gayretlerini, demokrasiyi ve hukuk devletini guclendirme cabalarini destekleme cagrisinda bulunmustur. Paris\'te gerceklesen Akdeniz icin Birlik zirvesi esnasinda neredeyse uc yil once ortaya attigimiz iddia ve Akdeniz icin Birlik cercevesinde uygulamaya koydugumuz somut projeler her zamankinden daha ivedi ve gereklilik arz eden bir nitelik kazanmistir.

Ayni zamanda diger bolgesel dosyalari da ele alacagiz. Ozellikle de, ulkelerimizin son derece ilgili olduklari Lubnan dosyasini. Fransa, tipki Turkiye gibi, Lubnan\'da bir sonraki hukumetin, basta Lubnan Ozel Mahkemesi konusunda olmak uzere, uluslararasi taahhutlerine saygi icinde tam bir bagimsizlik ve egemenlik saglamasina buyuk bir onem vermektedir.

SORU - Turkiye\'nin Avrupa Birligi\'ne tam uyeligine karsisiniz. Peki, nicin muzakerelerin devam etmesini destekliyorsunuz ? Nicin muzakerelere son vermiyorsunuz ? Yoksa bu sorumlulugu almak istemiyor, Turkiye\'nin " yeter artik " diyerek havlu atmasini mi bekliyorsunuz ? Turkiye\'nin bir gun bu tam uyelikten vazgecegini dusunuyor musunuz ?

CUMHURBASKANI - Bu konudaki tutumumu daha once dile getirdim. Avrupa Birligi ile Turkiye arasinda zaten essiz olan bu iliskiyi daha yogun, daha siki olmasi icin derinlestirmek bir gerekliliktir. Bu yonde somut ve pragmatik bir sekilde calismaliyiz. Halihazirdaki muzakereler, bu gerekli derinlesmeyi devam ettirmek icin bir aractir.

german
Mesajlar: 181
Kayıt: Çrş Oca 26, 2011 11:19 am

SARKOZY AB KONUSUNDA TURKIYEYI ZORLUYOR

Mesaj gönderen german » Cum Şub 25, 2011 8:42 am

YA SIRF AMACLARI TURKIYEYI OYALAMAK VE TURKIYE UZERINDE ORTADOÐU ULKELERINE YAPTIRIM UYGULAMAK YANI TURKIYE AB ICIN ONEMLI STRATEJIK KONUMUNDAN DOLAYI BIR MASA OLARAK KULLANMAK BASKA HIC AMACLARI YOK SADECE MASA GIBI KULLANMAK BUDUR.

EmRe67
Mesajlar: 209
Kayıt: Pzt Eyl 14, 2009 10:26 am

SARKOZY AB KONUSUNDA TURKIYEYI ZORLUYOR

Mesaj gönderen EmRe67 » Cum Şub 25, 2011 2:35 pm

Dunyada sevmedigim ilk 5 adamin icinde...
@@EmRe@@

EmRe67
Mesajlar: 209
Kayıt: Pzt Eyl 14, 2009 10:26 am

SARKOZY AB KONUSUNDA TURKIYEYI ZORLUYOR

Mesaj gönderen EmRe67 » Cum Şub 25, 2011 2:35 pm

Dunyada sevmedigim ilk 5 kisinin icinde...:zoh
@@EmRe@@

alp22
Mesajlar: 330
Kayıt: Çrş Eki 08, 2008 2:07 pm

SARKOZY AB KONUSUNDA TURKIYEYI ZORLUYOR

Mesaj gönderen alp22 » Cum Şub 25, 2011 3:31 pm

valla kim ne derse desin,avrupanin en iyi politikacilarindan biri.iki haftada araplara turkiyenin yillik ihracatindan fazla silah satti.siz sevseniz ne olcak.adam fransaya kazandiriyor.

german
Mesajlar: 181
Kayıt: Çrş Oca 26, 2011 11:19 am

SARKOZY AB KONUSUNDA TURKIYEYI ZORLUYOR

Mesaj gönderen german » Cum Şub 25, 2011 4:54 pm

Oylede alp bence en cok zorluk cikartan almanyadan sonra ikinci ulke sarkozy konusuna gelincede hic tanimam adami ama kendi ulkesine iyidir tek sorunu adamn Turkiye heralde

ybrk
Mesajlar: 157
Kayıt: Prş Tem 15, 2010 12:09 pm

SARKOZY AB KONUSUNDA TURKIYEYI ZORLUYOR

Mesaj gönderen ybrk » Cum Şub 25, 2011 5:14 pm

Adamlar biliyor bizim memlekette kas kafali cok, acik acik suratimiza da soyluyor "almayacagiz" diye ama bizim millet hala anlamiyor.

AB Turkiye icin artik bir amac degildir, amac gibi gosterilen bir aractir. Ayni bugun demokrasinin bu ulkede kullanildigi gibi. Sirin gosterilen ama tehlikeli bir silahtir.

Sadece bir etrafiniza bakin bunu cok rahat anlarsiniz. AB standartlari bahanesiyle polisin elinden alinan yetkilere ve ardindan Turkiye\'de sokaklarin teroristlerin cirit attigi yerlere donusmesine bir bakin bakalim. Size bir sey ifade edecek mi?
Etmiyorsa zaten AB\'ye girecegimize inanan kesimdensiniz demektir. Bir seyler kafanizda canlaniyorsa, AB bahanesi altinda bu ulkede son senelerde bircok seyin ulke alehine degistirildigini gorursunuz.

Bu nedenle bir Turk icin, heleki bugunku yonetim anlayisinda, AB\'ye girecegine inanmak tehlikelidir. AB ruyasindan uyandiginizda bazi seyleri kaybettiginizi gorursunuz ama cok gec olur.

german
Mesajlar: 181
Kayıt: Çrş Oca 26, 2011 11:19 am

SARKOZY AB KONUSUNDA TURKIYEYI ZORLUYOR

Mesaj gönderen german » Cum Şub 25, 2011 6:27 pm

E ne yapalim bizim sucumuz degil ki ybrk bu yonetende suc yonetilen n eyapsin onlarin tek anladigi sey oy verip basa gecirmek bi bilgilendirme yok bilgilendirme olsa bile adam dikkate almiyor yuru git be sen bu yonetime veya bu yoneticiye karsisin ornk. ben her koye gidisimde illaki ahali toplanir ister inanin ister inanmayn herseyi anlatiyorum dinliyorlar haklisin diyorlar sonra ordan biri diyorki ya birakin sunun dedigini afedersin bir yerinin pisligini yikamadan bize bu yasta akilmi verecek diyorlar e ozaman bunlar hak etmiis oluyor diyecegim o ki bizim millet inandi seyden asla vazgecmez helede dini alet eden insanalarin her soyledigi kelime ezelden beri zannediyorlar ki peyganber konusuyor ozamanda pek birsey kalmiyor halkimiz bir yerde hak eidyor

ela07
Mesajlar: 46
Kayıt: Sal Kas 10, 2009 10:50 pm

SARKOZY AB KONUSUNDA TURKIYEYI ZORLUYOR

Mesaj gönderen ela07 » Pzr Şub 27, 2011 12:14 am

adam sonuna kadar hakli Tr nin yeri avrupa degil ortadogu bu zaten cografi bir sonuc cok zeki olmaya gerek yok ama bizim israrimiz zengin kulturumuzde 2 kulturu harmanlamak batinin disiplinini, caliskanligini ki kendilerinde kultur olmadigi icin onu alamiyoruz dogunun ise zengin mirasini birlestirmek bu hemen olacak diye bir kaide yok ayrica biz cok yeni sayilabilecek bir cumhuriyetiz bazi degerlerin oturmamasi gayet normal ama bunun icin caba gosteriyoruz yalniz bizim konumumuz bu simarik insana Tr cumhurbaskani yaninda terbiyesiz hareketler yapma hakki vermiyor cumhurbaskani kim olursa olsun. ove ove bitiremedikleri ulkelerinin zenginliklerinin binlerce masum insan kani uzerine ve somurdukleri devletlerin mallari uzerine oldugunu da hepimiz biliyoruz ayrica demokrasi cigirtkanligi yaparken paris in biraz sehir disina dogru gittigimiz de halkin ne kadar fakir, kotu islerde calisanlarin da sadece zenciler oldugunu bu insanlarin fransizlardan dahi saglikli olduklari halde cogunun ayrimcilik yuzunden is bulamadigini biliyoruz ve son olarak avrupa yavas yavas kendini tuketiyorsun genc nufusun giddikce azaliyor bu soylediklerinizi geri alma zamani cok yakin zaten bunun farkinda oldugunuz icin ve korktugunuzdan dolayi sindirme politikasi uygulamaya calisiyorsunuz ama artik Turk gencleri eskisi gibi bati hayrani degil bunu unutuyorsunuz!
:)

uguryasar
Mesajlar: 5
Kayıt: Prş Şub 24, 2011 10:10 am

SARKOZY AB KONUSUNDA TURKIYEYI ZORLUYOR

Mesaj gönderen uguryasar » Pzr Şub 27, 2011 1:51 pm

Adam hakli beyler:D

Cevapla