Giriş sorunu yaşayan kullanıcılarımızın dikkatine - Gönderilen form geçersiz hatası
  • Sistem güncellemesi sonrasında, giriş sorunu yaşıyorsanız lütfen aşağıdaki tarayıcı cookie (çerez) temizleme adımları uygulayın.
  • Chrome Mobil - Bilgisayar
  • Safari (iPhone ve diğer Apple cihazları) Mobil - Bilgisayar

Yüksek Lisans + Oturum İzni + Aile Birleşimi

Basvurular, lisans, master, doktora... Hepsi burada...
Gamzee

Re: Yüksek Lisans + Oturum İzni + Aile Birleşimi

Mesaj gönderen Gamzee » Çrş Tem 10, 2024 5:12 pm

armandvanhelden yazdı: Çrş Tem 10, 2024 2:47 pm 6 gün sonra evrak teslim etmeye iData şubesine gideceğiz. Ev bulmak için bayadır uğraşıyoruz fakat maalesef hala bulamadık. Okul 1 Eylül'de başlayacağı için eksik evrak dönüşünü riske etmek istemiyoruz. Wunderflats gibi bir siteden 3 aylık bir ev tutsak sizce vize için kabul görür mü? Bu konuda deneyimi olan ya da birini tanıyan var mıdır acaba? Zaten evi gidip görmeden kira sözleşmesi yapmak çok mantıklı gelmiyor, eminim herkes bu konuda hemfikirdir. Bir de okul bir webinar düzenledi ve orada görevlilerden biri yeni bir düzenlemeyle birlikte vizenin 10 iş günü içerisinde sonuçlanacağını söyledi. Bu konu bizi kapsıyor mu acaba bilginiz var mı?
Gideceğiniz şehrin yabancılar dairesi ev istiyor mu onu araştırın. Bazı yabancılar şubeleri aile ile gideceklerden isterken bazıları istemiyor.

Wonderflatsdan ev tutarsanız kabul edilir, Landlord's confirmation of residence (Wohnungsgeberbestätigung) seçeneğinin seçili olmasına dikkat etmeniz yeterli. Ben hatta evraklar arasında ev sahibine yazıp Wohnungsgeberbestätigung belgesini bile eklemiştim. Zorunlu değil bu tabii ki zaten benden başka da evrak olarak bu belgeyi ekleyen duymadım. Ama bu evin resmi kiracısı olduğunuzu kanıtlar anmeldung bununla yapıldığı için.
3 ay kira süresi ise yine yabancılar şubeye göre değişir en az 6 ay isteyen de duydum 8 ay isteyen de hiç istemeyen de bu forumda... yani en temizi bu forumdan gittiğiniz yabancılar şubenin yorumlarını aratmak, hiç yoksa sormak veya siz de benim gibi aşırı garantici bir insansanız 6-8 aylık bir ev kiralayıp belgeyi eklemek ve eksik evrak riskini azaltmak olabilir.. tabi cevaplayan kişilerin bilgilerinin güncel bilgi olmasına da dikkat edin ben buraya taşınalı 15 ay olmuş birçok şey değişmiş olabilir mesela.

darigan

Mesaj gönderen darigan » Çrş Tem 10, 2024 10:52 pm

nurdantemel yazdı: Pzr Tem 07, 2024 12:06 am Merhabalar, bloke hesabınızı hangi firmadan açmıştınız?
Merhaba, coracle üzerinden açtık.
TU Munich - Civil Engineering Master
Ankara 41F Eşli
Başvuru Tarihi: 13.02.2024
Görüşme Tarihi: 06.03.2024
Başvuru Sahibinin Vize Geliş Tarihi: 28.04.2024
Eşin Vize Geliş Tarihi: -

sedan

Mesaj gönderen sedan » Prş Tem 11, 2024 1:50 pm

serhat16 yazdı: Prş May 30, 2024 11:12 am Herkese merhaba.

BVA'ya 22 Mayısda durum bilgisi öğrenmek amacıyla BVA'ya mail göndermiştim ve Dün eksik evrağımızı teslim etmeden hemen önce saat: 12:55'te aşağıda ki şekilde dönüş oldu;

Guten Tag,

bei der Ausländerbehörde ist die Bearbeitung des Antrags beendet.

Die Botschaft muss den Antrag noch abschließend bearbeiten.

Für weitere Fragen wenden Sie sich bitte an die Botschaft.

Mit freundlichen Grüßen / Yours sincerely

Mail geldikten sonrasında Bloke hesap arttırımı yaptığımız 05 Belgesini ilettik. Bu maili alanlar genelde 1-5 iş gününde vizelerini teslim aldığını düşünüyorum. Uzun bir süreç oldu bizim için yorumlarınızı düiüncelerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
Hala bekliyor musunuz? Bzi de eşli ve bir çocuk ile başvuru yaptık. Eksik evrak olarak bloke hesabımızı arttırmamızı istediler. Şuan eksik evrak tesliminden sonra ne kadar zamanda sonuçlanır diye bir araştırma yapıyoruz.
36F İstanbul eşli (eş + 1 çocuk) başvuru - Erlangen
Evrak teslimi - 11.06.2024 (İstanbul Konsolosluğu)
Eksik Evrak Talebi - 03.07.2024 (SperrKonto)
Eksik Evrak Teslimi - 09.07.2024
Vize geliş - 23.07.2024 (Tüm aile)

serryten

Mesaj gönderen serryten » Prş Tem 11, 2024 4:32 pm

Selamlar 41f eşli başvuruda evraklar arasında eş için ''Aile Sağlık Sigortası kaydı gerçekleşene kadar geçerli sağlık sigortası'' diyor. bu tam olarak ne oluyor? biz gitmeden önce ikimiz içinde yaş farkından dolayı ayrı ayrı sağlık sigortası yapıp gitmeyi düşünüyoruz. aile sağlık sigortası ile ilgili hiçbir şey bulamadım. yardımcı olabilecek biri var mı? eşli başvurularda eşinize nasıl sağlık sigortası yaptınız?

teşekkürler
41F (Eşli) Nürnberg
IDATA Randevu tarihi: 09.08.24
Başvuru s. vize onay: 11.09.24
Eksik evrak (Kira söz.+Sağlık s.): 18.09.24
E.E. Teslim: 20.09.24
E.E. (bloke h): 26.09.24
E.E. teslim: 26.09.24
Kargo sms: 16.10.24
Teslim: 17.10.24

armandvanhelden

Mesaj gönderen armandvanhelden » Prş Tem 11, 2024 4:34 pm

Gamzee yazdı: Çrş Tem 10, 2024 5:12 pm Gideceğiniz şehrin yabancılar dairesi ev istiyor mu onu araştırın. Bazı yabancılar şubeleri aile ile gideceklerden isterken bazıları istemiyor.

Wonderflatsdan ev tutarsanız kabul edilir, Landlord's confirmation of residence (Wohnungsgeberbestätigung) seçeneğinin seçili olmasına dikkat etmeniz yeterli. Ben hatta evraklar arasında ev sahibine yazıp Wohnungsgeberbestätigung belgesini bile eklemiştim. Zorunlu değil bu tabii ki zaten benden başka da evrak olarak bu belgeyi ekleyen duymadım. Ama bu evin resmi kiracısı olduğunuzu kanıtlar anmeldung bununla yapıldığı için.
3 ay kira süresi ise yine yabancılar şubeye göre değişir en az 6 ay isteyen de duydum 8 ay isteyen de hiç istemeyen de bu forumda... yani en temizi bu forumdan gittiğiniz yabancılar şubenin yorumlarını aratmak, hiç yoksa sormak veya siz de benim gibi aşırı garantici bir insansanız 6-8 aylık bir ev kiralayıp belgeyi eklemek ve eksik evrak riskini azaltmak olabilir.. tabi cevaplayan kişilerin bilgilerinin güncel bilgi olmasına da dikkat edin ben buraya taşınalı 15 ay olmuş birçok şey değişmiş olabilir mesela.
5 aylık bir yer tutacağız gibi gözüküyor, dediğiniz kriterlere dikkat ederek ev sahipleriyle iletişime geçtik. Çok teşekkür ederiz umarız haftaya salıya kadar her şey yetişmiş olur :)
41F eşli başvuru - İstanbul - Mannheim
Başvuru tarihi - 14.05.24
Randevu atama - 25.06.24
Evrak teslimi - 16.07.24
Eksik evrak talebi - 23.07.24 (Eş için ayrı bloke hesap)
Eksik evrak gönderimi - 26.07.24
Kargo maili: 02.08.24
Vize geliş tarihi: 03.08.24

Kncltk

Mesaj gönderen Kncltk » Cum Tem 12, 2024 10:30 am

Herkese merhaba,

Geçen yıl kabul aldığım yüksek lisansa vize randevusunun geç çıkması sebebiyle gidememiştim. Bu yıla başvurumu ertelemişlerdi. Ben de önceden vize başvurusu yaptım ve kabulden önce D vizemi aldım. Ancak sonrasında okuldan ret geldi :? Gittiğimde orada nasıl bir sorunla karşılabilirim ve önereceğiniz bir şey var mı acaba?

ponyo5544

Mesaj gönderen ponyo5544 » Cum Tem 12, 2024 2:23 pm

Herkese merhaba,

Ben BSBI’dan kabul aldım , eşim ve çocuğum ile 28 Mayısta 41f vizesine evraklarla başvurduk. Ancak o zaman eşim daha goethe A1 sınavına girmediği için, biz de eşimin evraklarının arasına, sınava giriş kağıdını ekledik ve niyet mektubunda sınav tarihinin randevu tarihine yetişmediğini, sınava gireceğini, isterlerse sonucu çıkınca gönderebileceğimizi belirttik. Sonucu da gayet başarılı oldu ve sertifikayı aldı. Bir de biz başvururken ev tutmadık ve dolayısıyla herhangi bir kira sözleşmesi eklemedik, çünkü gerekli evrak listesinde ev tutmak ile alakalı bir şart yok. Gerek duyup isterlerse o zaman tutarız dedik. Ancak neredeyse 1,5 ay geçmesine rağmen ne eksik evrak isteyen bir mail aldık ne de benim başvuru sahibi olarak vizemle alakalı bir haber aldık.

Ekim de okulum başlayacağı için, açıkçası biraz endişelenmeye başladık, burada okuduklarımızdan bazılarınızın başına gelenler de biraz tedirgin edici 😄

Merak ediyorum, eşli ve çocuklu olarak Berlin’ e 41f vizesi başvurusu yapanlar arasından ailecek vizesi hızlı gelenler var mı? Yoksa herkesin vizesi bu kadar ağır aksak mı geliyor?

İkinci merak ettiğim de ev tutmadan, kira sözleşmesi eklemeden kabul alan oldu mu? Çünkü gerekli evrak listesinde öyle bir belge istenmemişti, danışmanımız da gerek yok şu an için demişti. Bu iki konuda tecrübesi olanlar yazarsa sevinirim.
İstanbul Gayrettepe iData - 41F - Berlin - Eşli ve çocuklu Başvuru
Vize randevu talebi: 16.04.2024
Vize randevu atanma tarihi: 02.05.2024
Vize evrak teslimi: 28.05.2024
Başvuru sahibi vize: ?
Eş Vize: ?

optima999

Mesaj gönderen optima999 » Cum Tem 12, 2024 2:42 pm

İkinci sorunuza istinaden, kira sözleşmesi olmadan kabul alan kişiler var. Berlin özelinde bilmiyorum ama memura göre değişkenlik gösteren bir durum. Kanunen katılacak olan yabancı aile üyesi için yeterli yaşam alanına sahip olunması lazım, kira sözleşmesi bundan dolayı isteniyor.
ponyo5544 yazdı: Cum Tem 12, 2024 2:23 pm Herkese merhaba,

Ben BSBI’dan kabul aldım , eşim ve çocuğum ile 28 Mayısta 41f vizesine evraklarla başvurduk. Ancak o zaman eşim daha goethe A1 sınavına girmediği için, biz de eşimin evraklarının arasına, sınava giriş kağıdını ekledik ve niyet mektubunda sınav tarihinin randevu tarihine yetişmediğini, sınava gireceğini, isterlerse sonucu çıkınca gönderebileceğimizi belirttik. Sonucu da gayet başarılı oldu ve sertifikayı aldı. Bir de biz başvururken ev tutmadık ve dolayısıyla herhangi bir kira sözleşmesi eklemedik, çünkü gerekli evrak listesinde ev tutmak ile alakalı bir şart yok. Gerek duyup isterlerse o zaman tutarız dedik. Ancak neredeyse 1,5 ay geçmesine rağmen ne eksik evrak isteyen bir mail aldık ne de benim başvuru sahibi olarak vizemle alakalı bir haber aldık.

Ekim de okulum başlayacağı için, açıkçası biraz endişelenmeye başladık, burada okuduklarımızdan bazılarınızın başına gelenler de biraz tedirgin edici 😄

Merak ediyorum, eşli ve çocuklu olarak Berlin’ e 41f vizesi başvurusu yapanlar arasından ailecek vizesi hızlı gelenler var mı? Yoksa herkesin vizesi bu kadar ağır aksak mı geliyor?

İkinci merak ettiğim de ev tutmadan, kira sözleşmesi eklemeden kabul alan oldu mu? Çünkü gerekli evrak listesinde öyle bir belge istenmemişti, danışmanımız da gerek yok şu an için demişti. Bu iki konuda tecrübesi olanlar yazarsa sevinirim.
41F eşli başvuru - Stuttgart
Başvuru tarihi - 11.07.23
Randevu atama - 02.08.23
Evrak teslimi - 11.08.23
Başvuru sahibi pasaport teslim - 13.09.23
Ek evrak talebi - 16.02.24
Eş pasaport teslim - 20.05.24

kaanercann

Mesaj gönderen kaanercann » Cum Tem 12, 2024 7:59 pm

ponyo5544 yazdı: Cum Tem 12, 2024 2:23 pm Herkese merhaba,

Bizim başvurumuzdan tam 3 ay sonra kira sözleşmesi ve yıllık kiranın yarısı kadar bloke hesap arttırımı istendi. Ev bulmak ise gerçekten çok zorlayıcı bir süreç. Biz günlerce her yolu denedik. En sonunda da bizi red eden birine ilanınız hala güncel görüşebilir miyiz diye mesaj atınca evi tutabildik. Tavsiyem en azından ev araştırmalarına başlamanız yönünde.
36F - Istanbul - Esli
Vize Basvuru: 04.01.2024
Randevu Atama:20.02.2024
Randevu Tarihi: 19.03.2024
Eksik Evrak Gönderme: 28.03.2024
Dijital İletim: 07.05.2024
Eksik Evrak Talebi (kira söz.) 19.06.2024
Eksik Evrak İletimi: 09.07.2024

ponyo5544

Mesaj gönderen ponyo5544 » Cum Tem 12, 2024 10:26 pm

optima999 yazdı: Cum Tem 12, 2024 2:42 pm İkinci sorunuza istinaden, kira sözleşmesi olmadan kabul alan kişiler var. Berlin özelinde bilmiyorum ama memura göre değişkenlik gösteren bir durum. Kanunen katılacak olan yabancı aile üyesi için yeterli yaşam alanına sahip olunması lazım, kira sözleşmesi bundan dolayı isteniyor.
Anladım, teşekkür ederim cevabınız için.

ponyo5544

Mesaj gönderen ponyo5544 » Cum Tem 12, 2024 10:28 pm

kaanercann yazdı: Cum Tem 12, 2024 7:59 pm Bizim başvurumuzdan tam 3 ay sonra kira sözleşmesi ve yıllık kiranın yarısı kadar bloke hesap arttırımı istendi. Ev bulmak ise gerçekten çok zorlayıcı bir süreç. Biz günlerce her yolu denedik. En sonunda da bizi red eden birine ilanınız hala güncel görüşebilir miyiz diye mesaj atınca evi tutabildik. Tavsiyem en azından ev araştırmalarına başlamanız yönünde.
Evet ev bulmak zormuş bunu bende duydum, ancak daha vize belli olmayınca da insan arada kalıyor bakıp bakmama konusunda gerçekten. Siz hangi siteden ev arayıp bulmuştunuz acaba, wunderflats’tan mı?

nisathelinguist

Mesaj gönderen nisathelinguist » Cmt Tem 13, 2024 2:37 pm

Selamlar,

2022 Kasım'da Almanyaya geldim. Berlinde yasıyordum ve ordan oturum aldım, 3 sene. Otururum 2025 Ekımde bıtıcek. Oturum ıznını berlin randevu gecıkmesı sebebıyle ancak Ocak 15, 2023 te verdi.
Ben Potsdam'da yüksek lisans yapıyorum. Mezunıyetimi belirlemek kendi elimde (tez bitti, son 1 ders kaldı, sınavına girmezsem otomatık uzatıcam). Eger mezun olursam Eylül-Ekim 2024 gibi mezunum. Çalışıyorum ogrencı asıstanı olarak.

Eşimle bu sene Nisanda evlendik. Onu buraya getırmek ıstıyorum. Hangisi daha mantıklı sizce?

a) Ogrencı olmadan evlenmedıgımız ıcın, 2 sene dolmasını beklemek ve davetiye oluşturmak (bloke mı lazım ona?) Bır de 2 sene benım ıcın Almanyaya adım attıgım gun yanı Kasımdan ıtıbaren mı sayılır yoksa residence permit kart basılmasından mı yanı Ocaktan mı?

b) Mezunıyetımı takıben ıs bulup cagırmak mı daha mantıklı? - En az 3 ay maas dekontu mu lazım? Kontratla olmaz mı maasımı gosteren?

Yardımcı olursanız cok sevınırım.

kaanercann

Mesaj gönderen kaanercann » Cmt Tem 13, 2024 2:48 pm

ponyo5544 yazdı: Cum Tem 12, 2024 10:28 pm Evet ev bulmak zormuş bunu bende duydum, ancak daha vize belli olmayınca da insan arada kalıyor bakıp bakmama konusunda gerçekten. Siz hangi siteden ev arayıp bulmuştunuz acaba, wunderflats’tan mı?
Bakılabilecek tüm sitelere baktım açıkçası. En çok geri dönüşü kleinanzeigen üzerinden yaptığım başvurularda almıştım. Ancak evimi wg-gesucht üzerinden kiraladım. Wg olarak kiralamadım ama evin tamamını kiraladım.
36F - Istanbul - Esli
Vize Basvuru: 04.01.2024
Randevu Atama:20.02.2024
Randevu Tarihi: 19.03.2024
Eksik Evrak Gönderme: 28.03.2024
Dijital İletim: 07.05.2024
Eksik Evrak Talebi (kira söz.) 19.06.2024
Eksik Evrak İletimi: 09.07.2024

bnmnx

Mesaj gönderen bnmnx » Cmt Tem 13, 2024 2:50 pm

nisathelinguist yazdı: Cmt Tem 13, 2024 2:37 pm Selamlar,

2022 Kasım'da Almanyaya geldim. Berlinde yasıyordum ve ordan oturum aldım, 3 sene. Otururum 2025 Ekımde bıtıcek. Oturum ıznını berlin randevu gecıkmesı sebebıyle ancak Ocak 15, 2023 te verdi.
Ben Potsdam'da yüksek lisans yapıyorum. Mezunıyetimi belirlemek kendi elimde (tez bitti, son 1 ders kaldı, sınavına girmezsem otomatık uzatıcam). Eger mezun olursam Eylül-Ekim 2024 gibi mezunum. Çalışıyorum ogrencı asıstanı olarak.

Eşimle bu sene Nisanda evlendik. Onu buraya getırmek ıstıyorum. Hangisi daha mantıklı sizce?

a) Ogrencı olmadan evlenmedıgımız ıcın, 2 sene dolmasını beklemek ve davetiye oluşturmak (bloke mı lazım ona?) Bır de 2 sene benım ıcın Almanyaya adım attıgım gun yanı Kasımdan ıtıbaren mı sayılır yoksa residence permit kart basılmasından mı yanı Ocaktan mı?

b) Mezunıyetımı takıben ıs bulup cagırmak mı daha mantıklı? - En az 3 ay maas dekontu mu lazım? Kontratla olmaz mı maasımı gosteren?

Yardımcı olursanız cok sevınırım.

Aile birleşimi yaklaşık bir sene sürüyor. Onun yerine bir basit bir yüksek lisans ya da lisans programi falan bulabilirseniz esiniz için en kolay öyle olur.
41f Eşli başvuru - İstanbul idata
Evrak teslimi - 25.06.2024
Öğrenci vize geliş: 13.08.2024 (1 senelik multi)
Eş vize geliş: 22.08.2024 (1 senelik multi)

nisathelinguist

Mesaj gönderen nisathelinguist » Cmt Tem 13, 2024 3:01 pm

bnmnx yazdı: Cmt Tem 13, 2024 2:50 pm Aile birleşimi yaklaşık bir sene sürüyor. Onun yerine bir basit bir yüksek lisans ya da lisans programi falan bulabilirseniz esiniz için en kolay öyle olur.
Yanıtınız ıcın tesekkurler ancak aıle bırlesım tek secenegımız. 11.400 x 36 TL'miz yok cunku.
a) ve b) seceneklerınden hangısı mantıklı olur sorum bu yonde bıraz.

nonickname

Mesaj gönderen nonickname » Cmt Tem 13, 2024 4:40 pm

nisathelinguist yazdı: Cmt Tem 13, 2024 3:01 pm Yanıtınız ıcın tesekkurler ancak aıle bırlesım tek secenegımız. 11.400 x 36 TL'miz yok cunku.
a) ve b) seceneklerınden hangısı mantıklı olur sorum bu yonde bıraz.
Sorunuzda bahsettiğiniz 2 yıl ile neyi kastediyorsunuz?

nisathelinguist

Mesaj gönderen nisathelinguist » Cmt Tem 13, 2024 4:55 pm

nonickname yazdı: Cmt Tem 13, 2024 4:40 pm Sorunuzda bahsettiğiniz 2 yıl ile neyi kastediyorsunuz?
Forumdakı baslıktakı daha oncekı entrylere bakabılırsınız.
Ogrencı olmadan once evlendıysenız sorun yok ama ogrencıyken evlendıysenız esınızı cagırmak ıcın en az 2 sene Almanyada ıkamet etmek zorundasınız.

serryten

Mesaj gönderen serryten » Cmt Tem 13, 2024 9:17 pm

Merhabalar, 41f eşli başvuruda, başvuru formundan eş için de iki adet çıkarıp dolduruyor muyuz? Bir de aile birleşimi vizesi kadar uzun sürmemesi için daha önce forumda gördüğüm ama sonra bulamadığım bir bilgi var aklımda, gidiş amacınız kısmında ''diğer'' işaretleyip başka bir şey yazılmıştı sanırım. Aile birleşimini işarretleyenlerin süreçlerinin çok uzadığını görüyorum, vize sahibinden oturum kaydı vs. belgeler istendiğine dair şeyler yaşanmıştı. Bilgilendirebilirseniz seviniriz
41F (Eşli) Nürnberg
IDATA Randevu tarihi: 09.08.24
Başvuru s. vize onay: 11.09.24
Eksik evrak (Kira söz.+Sağlık s.): 18.09.24
E.E. Teslim: 20.09.24
E.E. (bloke h): 26.09.24
E.E. teslim: 26.09.24
Kargo sms: 16.10.24
Teslim: 17.10.24

ponyo5544

Mesaj gönderen ponyo5544 » Cmt Tem 13, 2024 10:25 pm

kaanercann yazdı: Cmt Tem 13, 2024 2:48 pm Bakılabilecek tüm sitelere baktım açıkçası. En çok geri dönüşü kleinanzeigen üzerinden yaptığım başvurularda almıştım. Ancak evimi wg-gesucht üzerinden kiraladım. Wg olarak kiralamadım ama evin tamamını kiraladım.
Anladım, çok teşekkür ederim.

nonickname

Mesaj gönderen nonickname » Cmt Tem 13, 2024 10:27 pm

serryten yazdı: Cmt Tem 13, 2024 9:17 pm Merhabalar, 41f eşli başvuruda, başvuru formundan eş için de iki adet çıkarıp dolduruyor muyuz? Bir de aile birleşimi vizesi kadar uzun sürmemesi için daha önce forumda gördüğüm ama sonra bulamadığım bir bilgi var aklımda, gidiş amacınız kısmında ''diğer'' işaretleyip başka bir şey yazılmıştı sanırım. Aile birleşimini işarretleyenlerin süreçlerinin çok uzadığını görüyorum, vize sahibinden oturum kaydı vs. belgeler istendiğine dair şeyler yaşanmıştı. Bilgilendirebilirseniz seviniriz
Bahsettiğiniz şey sanırım diğeri işaretleyip, eş ile birlikte seyahat yazmak. Biz de bunun daha doğru olduğunu görmüş ve öyle yapmıştık, ancak 10 ay oldu ve hala bekliyoruz. Bekleme sebebimizin böyle yazmamız olduğunu düşünmüyorum bu arada.